Запомни | Име:  Парола:  

Bulgarian English Russian
Покажи всички теми с нови мнения
Покажи днешните теми
 Връзки
    
Exchange.bg
Всички клубове
  Общество
     Статии
Прати поща до твой приятел за тази тема 
 
  Отиди на:
Царят издига девиз: "Аз не корумпирам"

4 Стр.   от 7 6     Мнения - 95 Скрий анонимните   Добави мнение по темата  Покажи темата Предишна тема Следваща тема

Автор Мнение
Анонимен62

[Анонимен]

Фигурата на Учителя Беинса Дуно е едно явление в духовния живот на България, което няма аналог по своите мащаби. Неговата просветителска дейност, която въвежда десетки хиляди българи в тайните на езотеричното познание, продължава повече от четиридесет години. Той успява да издигне учението и делото на Христос на висота, която съответства на грандиознатa роля, която то играе в общочовешката еволюция. Основната форма под която Учителя изнася знанията за Божественият свят са беседите и лекциите. Чрез тях на разбираем език запознава слушателите с тайните и загадките на Природата, човека и звездите. Ето някои основни направления в неговото учение:
- да живеем в хармония с космичните закони.
- да се научим да разчитаме символите в Природата
- да живеем в разбирателство и любов с ближните си.
- да мислим, чувстваме и действаме правилно.
Следвайки завета, който Учителя оставя на учениците си, в този сайт ще публикуваме материали, които да направят достъпно неговото Слово за всички българи.

Създадено: 12.2.2003 г. 14:59:08   Редактирай мнението   Изтрий мнението

 
Анонимен63

[Анонимен]

“Олеле, боже, обраха ме”. Сподавеният стон пронизва летаргичния следобед на автогарата. Само малкото дремещи по пейките пътници и неколцина търговци любопитно извъртат глави по посока на звука. Този път потърпевша се оказва 46-годишната продавачка от сергията на първи сектор Чанка Карагеоргиева. “15-16 годишно момиче, българче. Влезе зад сергията да мери долнище на анцуг, пък аз да си оставя там портмонето. Ужас, 76 лева, всичките ми документи”, задъхва се жената. Подобни рецидиви тук се случват ежедневно, разказва дежурния охранител от фирма “Даикс” СОТ Васил Д. Голяма част от извършителите ги залавяме на място, но 2 часа след като ги предадем в Първо Р.П.У., оттам ги пускат, безсилно свива рамене той. За трите години като пазач на автогара “Родопи” се е сблъсквал с проблеми от най-различно естество. Влизал е в единоборства с буйстващи пиянки, психично болни и прочие “весели” пътници. Най-голямо препятствие пред сигурността на автогарата обаче били джебчиите. Последните преджобвали пътници най-вече покрай билетните каси и вратите на автобусите.

Създадено: 12.2.2003 г. 15:04:18   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен64

[Анонимен]

Зимата е най-подходящият сезон за лекуване на акнето.
Тъй като слънчевите дни са сравнително малобройни, рисковете от инфекция или нежелателен ефект са сведени до минимум. И все пак, необходимо е да се намери най-добрата терапия, за да може да посрещнете лятото с кожа като праскова...
98 % от подрастващите си задават един и същи въпрос: "Защо тези пъпки?" Но акнето е разпространено и сред по-възрастните.
Механизмът е прост: кожата е осеяна с билиони точици - порите. Всяка една от тях е своеобразен кратер, канал, който в дъното си дава основа на косъм. Заедно с косъма обаче се намира и нещо като малък джоб - мастна жлеза. В нормални условия мастната жлеза произвежда секрет, който образува защитен филм на повърхността на кожата.
Акне се появява в случаите, когато мастната жлеза под въздействието на хормоните започва да свръхпроизвежда от този секрет наричан на латински "sebum”. Така всеки един дерматолог веднага ще констатира състояние на хиперсеборея, вследствие на което кожата е прекалено мазна и отрупана с гнойни пъпки.
Различни форми на акне
Акнето се проявява под различни форми, съобразно естеството и обхвата си.
Различаваме обикновено акне - в този случай проявите са три: мазна кожа и черни точки, зачервени пъпки, повърхности, но с тенденция към инфекция (най-честото загрозяване на юношите във възрастта на пубертета) и смесено акне - съчетание от черни точки и пъпки.
Акнето се проявява и в по-сериозна форма - лицето е отрупано с обемни кисти, гнойни подутини, дълбочинни рани, които се разпространяват на плаки (acne conglobata). В този случай раните могат да оставят белег за цял живот.
Акнето не може да се нарече истинско, същинско заболяване, защото не засяга жизненоважните органи.
Но истината е, че проявите му могат да нанесат огромни психически щети. Мнозинството от младежите - момичета и
момчета, получават комплекс от пъпчивото си лице. Без целенасочено лечение обикновено акнето изчезва постепенно до навършването на 20 години.
При 25-годишна възраст са само 15 % от случаите. И все пак, в много от случаите се търсят трескаво форми на лечение и на изтриване на този "срам" от младежкото лице.
Лечение на акне
Във всички случаи трябва да сте изключително търпеливи, защото акнето не се лекува за една седмица. Но не се отчайвайте! Ще споменем някои от най-изпитаните терапевтични средства:
Киселинен витамин А -в основата на всички кремове против акне, които можете да закупите от всяка една аптека. Те отпушват порите и позволяват на излишния секрет да изтече навън и да не инфектира основата. При ежедневна употреба резултат може да бъде регистриран не по-рано от третия месец след началото на процедурите.
Недостатък на тези кремове е, че изсушават кожата и могат да предизвика лишеи, възпаление и зачервяване.
И накрая - киселинният витамин А е много чувствителен на светлина, или с други думи - избягвайте всякакво излагане на слънце по време на лечението.
Локални антибиотици
Еритромицин
Този вид антибиотик се продава и използва под формата на паста и се препоръчва за остри форми на акне.
Предписва се обикновено на пациенти, които не понасят тетрациклина. Антибиотикът се нанася на малки участъци и обичайно се съчетава с орално лечение (хапчета през устата).
За жалост и той предизвиква значително изсушаване на кожата. Не е изключена и алергична реакция.
Салицилова киселина
Използва се при лека форма на акне, в съчетание с антибиотик за пиене.
Възможно е да предизвика страничен ефект като например екзема.
Дерматологично почистване на кожата - провежда се на всеки 15 дни и ускорява лечението на акне.
Дерматологът отваря микрокистите и премахва комедоните с помощта на хирургически прибор, след което дезинфекцира третираното място.
Вътрешно лечение - тетрациклини
В групата се включват всички антибиотици на хапчета, които се предписват при много остри и възпалителни форми на акне. Всички те имат антибактериално действие и се прилагат обикновено в продължение на един-два месеца, успоредно с локалното лечение.
Цинк - или по-точно цинков глюконат
Представлява желатинени таблетки, които съдържат 15мг цинк метал. Препоръчва се дори на бременни жени и не изключва контакт със слънчевите лъчи.
Хормонално лечение - то е подходящо единствено за жените, които приемат хапчета, по същата схема както и противозачатъчните таблетки.
Предписват се освен при случаите на акне и при смущения в менструалния цикъл и ненормално окосмяване. По принцип обаче трябва да се внимава с всяко хормонално лечение.

Създадено: 12.2.2003 г. 15:09:28   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен65

[Анонимен]

Друга типична за Владиславово и уникална за страната, поне аз не съм виждал нещо такова никъде из България, са блоковете трилъчки. Идеята е да се оформи нещо като вътрешен двор, защитен от вятъра, където да се построят детски площадки, градинки и спортни игрища. Тук-таме тази идея е почти осъществена - главно около бул. "Константин и Фружин". Тук е и най-голямият блок във Варна - 20-и, който има близо 30 входа, но нямам представа точно колко. По план трилъчки трябва да са всички блокове 3xx и 4xx, но недовършването на съединяващите го входове - пломби води до нелепата ситуация, при която на въпроса:
"Кой е 306-и блок?", най-правилният отговор е:
"Този и този, и този, и този…."
Идеята за спирането на вятъра е не само неосъществена, но странно подредените блокове водят до допълнителни завихряния, а във Владиславово духа МНОГО!!!

Създадено: 12.2.2003 г. 15:16:59   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен66

[Анонимен]

Създадено: 12.2.2003 г. 15:20:24   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен67

[Анонимен]

Царят е неподкупен в конвенционалния смисъл на думата. Но в името на "царските" си интереси е готов да се съюзи и с дявола (екзекуторите на монархията и достолепието на буржоазна България).
По разбираеми причини царят насочва вниманието ни към кокошкарската корупция, до която обикновениягт гражданин има достъп. Но се заблуждава, че същият гражданин не може да проумее кога, защо и как самият той е продал душата си на дявола.
Боже, от Царя ни пази!

Създадено: 12.2.2003 г. 15:21:53   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен68

[Анонимен]

Преди да започнете да плетете
Плетивото е любимото занимание на много жени. За да бъде то сполучливо, преди да се прочетат указанията за изпълнението на даден модел, необходимо е да се знаят някои основни правила.
За иглите
Те са от различен материал с различна дължина и диаметър.
Номерът им отговаря на диаметър на иглата в милиметри и обикновено е отбелязан трайно на нейната повърхност.
Пълният комплект игли включва 12 размера, от 2 до 10, плюс междините три – 2 1/2, 3 1/2 и 4 1/2. Би било добре да имате на разположение поне няколко чифта, независимо дали са игли-обръч (т.е. свързани с гъвкава найлонова нишка) или са класически, с топче на един от краищата им.
Добрите плетачки разполагат още и с комплект от пет игли с по два върха, за да плетат в кръг (ръкав или чорап), както и с помощна игла, най-често с формата на голяма безопасна. Върху нея бримките чакат, ако различните части на плетката се плетат, по различен начин.
Иглите трябва да отговарят на дебелината на преждата, с която ще плетете. От тях зависи много да стане плетивото еластично, меко и гладко.
Когато иглите са тънки, а преждата дебела, получава се сбито плетиво.
При дебели игли, а тънка прежда плетивото е рядко и с неравни бодове.
Правилно е иглите да са два пъти по-дебели от преждата.
Мострата
За да се получи красива дреха, необходимо е моделът и цветът на преждата да са подходящо избрани.
Много важен е избраният модел да се разучи добре и точно да се определи броят на бримките съобразно с размера на дрехата, която ще се плете, и дебелината на преждата. За целта от приготвената прежда предварително се изплита мостра от 10-20 реда с 10-20 бримки.
Ролята на мострата е да се провери доколко вашият "почерк" се отклонява от модела който следвате.
Как да я изплетете?
Всяко обяснение на даден модел за плетене започва с анонса на мострата, обозначаваща съотношението на брой бримки и редове към определена площ от плетивото. Понататъшните обяснения винаги са изчислени на базата на тази мостра. Обикновено страните на мострата се дават върху базата от 10см.

Сглобяването на модела
Преди да сглобите дрехата, изплетените парчета трябва да се изгладят. За да се уеднаквят размерите на предниците и ръкавите, те се тропосват две по две и се гладят едновременно по дължината на плетивото.

Създадено: 12.2.2003 г. 15:27:44   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен69

[Анонимен]

На незнае6тите да напомня, 4е деиствително на6ият либим цар
СИМЕОН е завър6ил 9 КЛАС, но високата му интелегентност, ЕРУДИЦИЯ И
висок УМСТВЕН БАГАГ е показвал МНОГОКРАТНО ПРИ СВОИТЕ СРЕ6ТИ
С ГУРНАЛЯТА И СЪС СВОИТЕ РЕ4И ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И НАВСЯКЪДЕ
Които е запознат с ИСТОРИЯТА 6те му припомня, а които не знае да
нау4и, 4е BG като ДЕМОКРАТИ4НА страна ПЪРВА върна вси4ки ИМОТИ
на ЦАРЯ НЕЗАВИСИМО 4Е СА КОНФИСКУВАНИ ПО НАСТОЯВАНЕ НА
ПОБЕДИТЕЛИТЕ ВЪВ 2та СВЕТОВНА ВОИНА. ДАДОХМЕ ПРИМЕР НА СВЕТА
И Е МОРАЛНО ДА СЕ ВЪРНАТ ПОДОБНО НА СИМЕОН ИМОТИТЕ
НА ХИТЛЕР И СИЕ НА МУСОЛИНИ И Т.Н. НА ТОЗ СВЯТ ВСИ4КО СЕ
ВРЪ6ТА

Създадено: 12.2.2003 г. 15:29:36   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен70

[Анонимен]

След анализ на темповете на възпроизводство на зайците и какво се добива от една майка за една година, установихме, че един или два окръга биха презадоволили вътрешния пазар за не повече от шест до осем месеца. В тази връзка ние се обърнахме към пазар навън. Това търсене не беше така лесно и продължи около 15 месеца. От есента на миналата година, с разпространение на болестта "Луда крава" в някои европейски държави и драстично намаленото търсене на говеждо месо там, се появи пазарна ниша. Тя даде възможност на алтернативни видове месо да заместят тия хиляди тонове говеждо месо, което се е консумирало годишно по европейските пазари. В тази връзка преговорите ни с германците тръгнаха много добре и бързо. В момента имаме договор за експорт на 3 хил. т годишно заешко месо. Това наложи създаването на структура, която да обедини потенциала на цялата страна в производството на заешко месо. Оказа се, че ние не откриваме Америка. Това са т.н. асоциации. Това е бъдещето, което ще съпътства всяко едно -въдство в страната. Успяхме бързо да се се организираме. Ние имаме един от 15-те лиценза издадени от Министерство на земеделието за Асоциацията на зайцевъдите.

Създадено: 12.2.2003 г. 15:35:21   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен71

[Анонимен]

Създадено: 12.2.2003 г. 15:40:28   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен72

[Анонимен]

Растителното разнообразие в горския фонд на община Исперих включва над 40 дървесни видове, в т.ч. 4 иглолистни, над 20 храстови видове и над 100бр. тревни растителни видове. Средногодишното залесяване възлиза над 900 декара главно с местни устойчиви широколисни дървесни видове, каквито са цера, дъба, сребролистната липа, ясен, явор и др. Залесяването включва и някои чужди видове, които са успешно аклиматизирани у нас каквито са червения американски дъб, унгарската акация и различни клонове хибридни тополи.
В горите на Исперих се срещат различни видове едър и дребен дивеч. За едрия дивеч това са благороден елен, сърна, дива свиня, за дребния дивеч най-характерните видове са див заек, фазан, яребица и дива патица. През различните сезони се срещат и пролетни видове, каквито са падпадъкат. От хишниците се срещат лисица, чакал, вълк и дива коза.

Създадено: 12.2.2003 г. 15:42:00   Редактирай мнението   Изтрий мнението

parasol
[Начинаещ]
от Bulgaria

Общо мнения: 22
Е какво друго да направи, освен да даде личен пример? Поне не са лозунгите от времето на Тато.
Тук и Господ да слезе, нищо няма да може да стори, защото сме си още недоразвити - нищо не се е развивало нормално, като процес, за да стигне досъответно до някакво нормално равнище.
Все пак - ръка на сърце - опитва се Симеон да направи нещо. Но се видя - българският "строителен" материал е нестабилен, всичко рухва, няма здраво място, дето да се строи. Туй то! Ще трябва да да си минем през периодите, дето ги прескачахме!!!
Ей ги комунистите - пак те първи да строят капитализма, ама не ги бива за нищо, освен да харчат. Или както едно време - чакат някой да построи мандра и да произведе сиренеце - и бегом да го оберат!
Мани-мани! Пази, Боже, комунист да прогледне, капитализъм да строи!

Създадено: 12.2.2003 г. 15:43:53   Поща до автора   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен74

[Анонимен]

АЦЕТАГАРД 840 А е системен, почвен хербицид за борба с едногодишни житни и някои широколистни плевели при царевица, слънчоглед, картофи, цвекло, зеле и др.
Съдържа 880 г/л ацетохлор + антидот и е формулиран, като емулсионен концентрат.
Препаратът е одобрен в България за борба срещу едногодишни житни в това число балур от семе и някои широколистни плевели при царевица.
Внася се непосредствено след сеитба преди поникване на културата в доза 200-300 мл/дка, но не по-късно от 5 дни.
Действието му може да бъде по-слабо при засушаване, както при повечето предпоникващи хербициди. При такива случаи е необходимо плитко заораване на дълбочина до 3-4 см. Добре изравнената и обработена почва, както и наличието на влага засилва действието му. Попаднал върху почвата , препаратът се адсорбира бързо от почвените колоиди, като подтиска и спира растежа на покълналите и покълващи плевелни семена. Блокира процесите на делене на меристемната тъкан. Унищожава едногодишните житни плевели преди да поникнат, а чувствителните широколистни до фаза 1- 2 лист.
АЦЕТАГАРД 880 А е токсичен за едногодишните житни плевели - кощрява, кокошо просо, кръвно просо, балур от семе, ежова главица, лисича опашка, за пониците на балура от семена. Унищожава и голям брой двусемеделни плевели - обикновен щир, бял щир, бяла лобода, тученица, лубеничник, фасулче, звездица и др.
АЦЕТАГАРД 880 А не влияе на поникнали плевели!
Хербицидът има продължително действие в почвата, като по този начин се избягва риска от късно заплевеляване. Въпреки голямата си персистентност не представлява опасност за следващите култури в сеитбообръщението.
АЦЕТАГАРД 880 ЕК се предлага на пазара в опаковки по 5 л; 1 л; 250 мл.

Създадено: 12.2.2003 г. 15:47:33   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Глупотия75

[Анонимен]

Много мониторска паплач, много глупотия....

Създадено: 12.2.2003 г. 15:53:17   Редактирай мнението   Изтрий мнението

Анонимен76

[Анонимен]

Брашнестата мана си остава една от икономически най- важните болести по житните култури. Появата й е възможна през всички стадии на развитие и при благоприятни климатични условия във всички райони на страната. Причинителят, гъбата Erysiphe graminis е изключително пластична и много бързо се приспособява дори към устойчивите сортове. При използване на специфичен фунгицид единствено срещу брашнестата мана, обикновено след кратко време се налага третиране срещу други болести като ръжди, септориози и др.
ТАНГО СУПЕР осигурява успешна борба с всички икономически важни болести по житните култури, което води и до значително повишавaне на добивите.
ТАНГО СУПЕР е комбинация от две активни вещества на фирма BASF: епоксиконазол 84 g/l и фенпропиморф 250 g/l . Като активни вещества от две принципно различни групи фунгициди (азоли и морфолини), техните свойства не само сполучливо се допълват, но и доказано се засилват чрез наблюдавания синергетичен ефект.
Епоксиконазолът инхибира бързо, ефикасно и продължително развитието на гъбните патогени. Предпазното му действие се изразява в предотвратяване проникването на кълновете на гъбните патогени в растенията. Благодарение на системните си свойства, епоксиконазолът блокира развитието на гъбните патогени в растителните тъкани, дори при проникнала зараза. Подтиска изцяло растежа на хифите и предотвратява спорообразуването и така действа лечебно. Унищожава вече развитите спори.
Много бързото проникващо действие на фенпропиморф ускорява в голяма степен проникването на епоксиконазола. След пръскане препаратът прониква бързо и се разпространява по цялото растение.
ТАНГО СУПЕР предпазва ефикасно всички зелени части на растението. Продължителното му действие – повече от 6 седмици – се дължи основно на доброто разпределение на продукта в стъблото, листата и класа на житните растения. Така ТАНГО СУПЕР запазва максимално дълго житните растения зелени и осигурява комплексна защита срещу всички икономически важни болести по житните култури през целия вегетационен период.
ТАНГО СУПЕР атакува причинителите на болести на различни етапи от техния метаболитен цикъл и по този начин ограничава опастността от създаване на резистентност.
Препаратът е регистриран в България за брашнеста мана по пшеницата и ечемика (Erysiphe graminis) в доза от 100 ml/dka , а срещу стъблена ръжда по пшеницата (Puccinia graminis) - доза от 150 ml/dka.
Освен срещу регистрираните болести този фунгицид има доказан практичестки ефект и срещу другите икономически важни болести по житните култури като ран листен пригор по пшеницата (Septoria tritici), септориоза по класовете (Septoria nodorum), жълта ръжда по пшеницата (Puccinia striiformis), кафява ръжда по пшеницата (Puccinia recondita), листен пригор по ечемика (Rhynchosporium secalis), фузариоза (Fusarium spp.).
С ТАНГО СУПЕР трябва да се третира при поява на първите признаци на зараза, максимум две третираия. Може да се смесва с известните в практиката пестициди. Задължително да се спазва карантинния срок от 35 дни.
ТАНГО СУПЕР действа отлично независимо от климатичните условия. Осигурява повишаване на добивите и качеството на продукцията.

Създадено: 12.2.2003 г. 15:53:28   Редактирай мнението   Изтрий мнението

 

Натиснете тук За да затворите темата, само за Администратори и Пазители

4 Стр.   от 7 6     Мнения - 95 Скрий анонимните   Добави мнение по темата  Покажи темата Предишна тема Следваща тема

 © 1999-2011 СкайКод ООД Речник | Превод | Преводач 687,344 - 57,669,606 - 4,254 Страницата е генерирана за 0,03125 секунди.