SultanBg Когато Галилео Галилей казва просто и ясно: "Земята се върти" разумният човек вярва и знае, че така е.

Когато четеш Андрей Райчев почваш да мислиш и да се съмняваш в прочетеното и казваш: Така ли беше? Така ли е? Така ли ще бъде? Кара ме да размишлявам. Трудно се убеждавам...

starija hush Dobra statija.
Атила КОН ДЬО!!!! Разкрих те! Тва "дьо" отзад, те издаде! Винаги съм те подозирал, че си от елита, ма на, сега вече съм сигурен! Не си крий вече фамилията, Ваша светлост, Кон дьо Фрей, брамине наш, веромутафчиевски! От зарана вече съм дьо Атил, или Д'Атил, или де К'атила, все тая. Имаме си и Д'Еклесиастус, и за да завършим нашия хентелектуалено-елитарен кръг на тримата брамини, прибавяме и Пан Дьо Типов. Тримата брамини и Пан Дьо Типов! Ах! След нас, братя и сестри, към здравите връзки с отвъдното. Отвъдно до дупка.

пп - много съм любопитен, кой ли точно интелектуалковец е имал предвид г-н Райчев, когато е излагал тезите си, скърцукайки по белия лист с изобличаващото си перо????

Анонимен4
Статията относително вярно описва явлението Евгений Дайнов. Интелигентът. Подготвен в специална школа да бъде брамина на социализма, да измисля съдържанието му. После преживява описаната от Райчев трансформация и стига до това всички да са му виновни, да презира народа си. Изчерпа му се социалната функция.
Б. Брехт5
Г-н Райчев употребява език, който е в състояние да заличи смисъла на иначе ежедневно използвани понятия. Социологически жаргон.

Има нещо гадно-блудкаво в статията. Хем интелигентън не ще да е прокуденик и изкупителна жертва, значи интелектуалец, хем му се ще да е чиновник, но пък слугуването е нещо малко притеснително, неавторитетно в общуство, възпяващо революционната романтика, затова наметалото на жреца върши добра работа. Статията щеше да е повече от примитивна, ако правеше разлика между Джордано Бруно и Галилео Галилей. И ако употребяваше конкретен материал от миналото и сегашното време. Пример - мой познат, внук на функционер на ЦК на БКП и син на интелигент, синекура в културните учреждения, ми заяви в израз на самодоволство "Ти тепърва ще видиш какво означава власт, защото цял живот ще си останеш при книгите."

Анонимен6
Ало, султана

какво стана с историята за твоите родители дето били толкова интелигенция т.е. - интелигентни , че даже четели книги! Дурачина ты да простофиля...

Анонимен7
Nie nyamame nuzda ot "intelektualtsi", tova vsa6tnost e dosta sporno ponyatie. Imame nuzda ot tsennostna sistema, v koyato da vazpitavame i detsata si. Statiyata e absolyuten bokluk, pisana syaka6 na masa v kra4mata. Vseki edin ot nas, dori bez sredno obrazovanie, bi mogal da satvori podobni razmi6leniya. Samo 4e, te ne promenyat sveta i mirogleda ni po nikakav na4in, ot tyah prosto nyama smisal.

Ano 6, Foruma ne e myasto za izrazyavane na kompleksi. Kato nyama kakvo da kaze6, hodi si lyagaj. Vyarvam, 4e Sultana 6te ti obyasni po-to4no za kakvo stava duma.

KakCuuka Тезата на г-н Райчев страда от ред недъзи, като наред с опита да подмени съдържанието на добре познати категории, му куцат и доказателствата.

Прав е, че през изминалите години напред се изтикваха "демонстриращите нахъсеност". Но това е само една от характеристиките на бившите политически активисти. Може би по-правилно е да се каже, че се наблягаше на външността, на израза, а не на съдържанието. Иначе как може да се обясни, че болшинството от политиците ни от първите години след 10.XI (а някои и все още), бяха журналисти, артисти, адвокати, преподаватели във ВУЗ, т.е. или популярни личности или такива, които говорят (лъжат) умело. За неопитния в политиката народ беше достатъчно някое известно лице или просто добре говорещ литератор или адвокат да му обещае нещо за да го спечелят.

Следва едно перфектно салтомортале а ла Райчев, с което той вкарва цялата социнтелигенция в "клуба са гласност и преустройство", а случката пред "Кристал" придобива измерението на сблъсък между номенклатурата и социнтелигенцията, откъдето пък възникват БСП и СДС. И ето, че си дойдохме на думата. Г-н Райчев "научно" доказва, че: Първо: СДС и БСП нямат нищо общо по произход и всички приказки за участие и влияние на БКП и ДС при формирането, ръководството и управлението на СДС са гадна долна манипулация и Второ: СДС, които по презумпция произлизат от социнтелигенцията, са исторически обречени.

Малко по-надолу разбираме, че в България било имало революция на 10.XI, почти като Френската, ама не съвсем, защото там хора от народа били взели властта, а при нас все същите продължават да си управляват, само че неявно. Та не било компютри, а компоти и не били изнесени, а върнати.

Краят на статията също е интересен. Вярно е, че е объркана ценностната система на българите, но както казах наскоро по друг повод, това объркване започва преди повече от половин век, когато традиционните български ценности запазили се 500 години под турско робство, насилствено започват да бъдат подменяни с новоизмислени такива. След като веднъж корена е отсечен защо се чудим, че дървото линее.

Накрая искам да кажа и няколко думи за ролята на интелектуалците като лидери на обществото. В древността те са били сред най заможните и уважавани люде. През последните 50 години стругарят Гошо взимаше колкото един професор. Келнерите и семкаджийте изкарваха още повече. После лекарите караха таксита, учителките продаваха марули на пазара. Някои пък станаха политици. Чалгата в живота стана нашето Възраждане. Та за какъв авторитет и каква власт на интелектуалците говорите г-н Райчев?

Чичо Фичо Д-р Райчев успява да очертае донейде културния колапс на нова България като резултат от "липсата на интелектуалци". Всъщност обаче работата е там, че ни липсват хора. Мнозинството посткомунистически българи са, за съжаление, лукави и лениви раби. Такива са естествено и т. нар. "представители на интелигенцията". И те са българи.

Културата е състояние на цялото общество, поне на мнозинството, а интелектуалците са само нейното самосъзнание. Тяхната роля е болезнена, защото самосъзнанието е самоотрицание, е абсурдно. Лукавите и лениви раби - интелигенти - не се самосъзнават, не се самоотрицават, не са абсурдни, затуй не са и интелектуалци. Освен това не са и интелигентни, макар туй да не е фатално. Само липсата на характер е фатална. Възстановяването на популацията ни от нормални хора в затруднени условия ще е задачата на следващите поколения.

Като цяло г. Е. Дайнов в основополагащата си статия в "Култура" по случай светлата дата 11 септември даде много по-дълбока картина на нашата псевдоинтелигенция. Г-н Дайнов гледа от кръгозора на гражданина на света, а д-р Райчев - на жителя на жк "Изгрев-Изгрев", "Изток-Изток" - или как беше сега там махаличката край гарата "Пионер", едновремешното селце на Дианабад.

Искам да маркирам и следните слаби пасажи в статията.

"Просто дотогава действащият елит на обществото се диференцира, противопостави се публично и от тази противопоставеност спечели легитимността на своето следващо съществуване" - нашият елит не успя се диференцира поради липсата на носители на алтернативна култура - житейска, икономическа, оттам и политическа и ценностна. Културният сгъстен въздух, с който бе напомпан социализЪмът, изфъска в атмосферата и остави безвъздушно пространство. Елитът се противопостави сам на себе си публично само на равнище ритане по кокалчетата, което у нас е общо взето с психопатологични измерения.

"Интелигенцията се оказа в позицията на загиваща класа. Мина през ужасни гърчове, трудно разбиране на ситуацията, почувства се предадена, почувства се излъгана, изоставена и завърши целия този път с проклятие към собствения си народ, което е освен всичко друго и грозно" - просто "интелигенцията" установи, че не е интелигентна и най вече няма жизнена компетентност. У нас няма интелигентни, будни, духовно отговорни хора - хипертрофирано развита е само прослойката ни от лукави и лениви раби, на които им пречи вълната. "Народ" е метафора от критическия реализъм на 19-ти век, в началото на 21 век има хора, индивиди, които образуват различни общности по различни критерии. Ако някой критикува мнозинството за това, че са лукави и лениви раби, той е прав и това, което прави, е праведно и интелектуално. Ако плаче, че вълната му се заплела от "народа" и му пречи, тогава е лукав и ленив раб, а не интелигент.

"Ние, разбира се, имаме икономическа криза, имаме политическа криза, имаме може би етническа криза, но ние преди всичко и основно имаме криза на връзките с отвъдността" - всъщност имаме само дълбок разпад на културата, на самосъзнанието си. Следващият пасаж на д-р Райчев за връзките с отвъдността е точен.

Размишленията на д-р Райчев за безсилието на "интелигента" всъщност описват състоянието на цялото ни общество, а не само на интелигенцията - състояние, обратното на туй, което класовите ни врагове наричат с грозния електричарски термин "empowerment". Новата българска история е историята на disempowerment-а на българите, на тяхното самоомагьосване със средствата не "на нашия език", както е у Л. Витгенштейна, а на нашата животна безсловесност. Преодоляването на това състояние ще стане главно по биологичен път, както в библейския Исход, но има известно значение и огънят (артилерийски) на малцината будни хора по окопите на лукавите и лениви раби. Трябва огънят да се поддържа.

Селски щетник10
Днешната практика на властта е да не допуска инакомислие поне на пропагандно ниво, защо й са хора с характери? Това, за което Райчев говори, е само видимата повърхност, защото тоталитарната култура беше култура на имитацията, така че езоповските съпротиви на немалко достойни хора, останали на независими позиции и сега, са просто пренебрегнати от автора.

Преди три и малко повече години, СДС тъкмо бе завзело властта чрез щурм, бях канен на работа (все още студент!) при и за сините с думите "Ела при нас, защото ни трябват качествени хора, а никой свестен не иска да работи с нас" - в права реч, от син активист - щурмовак, за чиито думи не мисля, че бяха опит за ласкателство - по-скоро бяха унила равносметка.

Минавам от тук Точна диагноза на Форума.
Кракра Отдaвна не коментирам статиите на Райчев, но гледам Ufficio е изпълзял от дупката си с някакво "мнение" и реших, така между другото да го запитам дали се е изкефил на мнението на един истински "гражданин на света" като детето-чудо Робърт Фишер за събитията от 11 септември?
Грациан http://forum.skycode.com/Topic.asp?topic_id=2257&swords=???????%20?????

Ако правилно съм извършил "cut and paste" процедурата този линк би трябвало да ви отнесе до една моя реплика в същия този форум написана на 5 февруари 2001[по повод статия с претенциозно заглавие от рода "Интелектуалци на бдение (или там не си спомням точната високопарна фраза) в защита на еди к'во си"]. Та така,не че искам да се самоизтъкна, но в действителност не Е.Дайнов (това е по повод на твърдението на чичо Фичо от горният постинг) а в действителност аз бях този който пръв тръгна да човърка дълбоката "рана" на един от фундаменталните родни комплекси. Причината да упомена този факт е не толкова самопотупване по гърба(е, има малко и от това, де), колкото предупреждение, че следващият текст има пряка връзка с написаното в онзи постинг (един вид това ще да е:"Що е виден интелектуалец и има ли той почва у нас - part II) и ако искате да сте "в час" и да не ви изглеждат странно някои твърдения не е зле да го погледнете.

Така. В първата част, аз предимно задавах въпроси, а сега ще се опитам (до колкото мога) да дам и някои отговори.

Първо.Нека си припомним един термин не особенно застъпен в интерпретациите на колегите третиращи същата тема - ТВОРЕЦ. Така. Този господин творец не е нищо специално. Човек като човек. Два крака, две ръце, нос, очи...изобщо такъв като теб и мен.Единственното различие е, че той обича да твори. Творенето за него е един вид радост и едва ли не житейска необходимост. Той носи в себе си творбата, тя го рита отвътре, блъска го, напира,ей така -бум,бум,бум и иска да излезе навън и човечецът к'во да прави...ражда я. Няма значение дали ще е белетрист, поет, художник или музикант - процесът е същия. Зачатие, носене, родилни мъки и накрая раждане! Радва и се той, гушка си я, милва я, кърми я и накрая я пуска да си живее живота сред другите творби. Та този творец не е да кажеш нещо изключително, тия там дето ги гледате по илюстрациите - барети разни, финтифлюшки, карамфили на ревера...тц, той си е в общи линии доста нормален човек. С всичките му там пороци, че даже и повече отколкото трябва. За да се грижи за тия пусти твои творби, той трябва да отделя от свободното си време (след работа обикновенно, защото болшинството от тия творци са я лесничеи, я огняри, я химици, е ако са късметлии може и да са учители по рисуване или музика или пък кореспонденти на някое там вестниче). Не стига това, ами брачния му партньор ще му надува главата...брех какъв мъж(жена) си...виж другите водят там мъжете си (жените си) не знам си къде а пък ти...хазайнът ще му иска наема, сметките му стоят неплатени, а той си рее нашият в облаците и си твори творби. Та именно този творец не се и замисля къде ще го причисли някой си. Дали ще го нарече интелигент или интелектуалец. Дреме му, дето викат хората, на гъза. Той ще си твори тъй или иначе.Той иначе не може. Е, едни могат по-хубаво, други не чак до там, ама пусто като напира от вътре...пък и нищо друго не може да го замени, пустото му чувство. Ей така, влага (дето викат хората) човека себе си в творбата и иска хората да я харесват. Вижте, вика какво съм измайсторил с тия две ръце, тая глава и се радвайте.Пък наградата - ако има - хубаво, ако няма - здраве да има. Важното е че мога да споделя с хората моето отражение на действителността(дето се казва) пък те ако я оценят-оценят, ако не - к'во да правиш. Та същия тоя творец много често никой не го ебава, никой не му прави откупки, никой не го слага в разни там творчески съюзи, не почива на вилата на културните деятели, не взима творчески отпуски, даже и ония (интелигенти ли там, интелектуалци ли) не го смятат за творец (хмм...викат самодеец някакъв си, ни диплома има, ни е член на Съюза...хубаво, хубаво,дерзай, е ама тук нещо колорита ти куца, там оправи туй-онуй пък после ще видим...има надежда де) Да де, ама...хоп-троп, от тук от там и всички ценностни творби направени баш от тия - творците, а интелектуалците и интелигенцията изобщо обсъждат своите наболели проблеми - я в клуба на преводача, я там в кафето на СБХ-то, и то така с много-много разбиране и разбира се с течни радости,много, много течни радости. Че бива ли интелигент да не пие. Де се е чуло и видяло...хъ

Слушаш и си викаш: Брех главо,главо, к'во твориш ти, виж ги хората тука културата бистрят, теоритизират и гледай само какъв фин език, какви термини използуват, брех да ти се завие свят, а ти си мислиш с твоите там ..........(попълни празното според случая -симфонии, картини, стихове, романи) кой ли ще трогнеш...тц,тц,тц...пустата му съдбинка... айде нещо пак се разписах и после ще ми се сърдят, че трафика съм им натоварвал.Ако съм на кеф друг път пак...че ей го един и половина станало...

Колкото до основното - втората част на есето на Райчев. Доста по-логично от уводното. Има, има някои истини, но някак си не е точно това...близко, близко...а още малко (топло,топло)....аз барем, така мисля. Дай да дочакаме и другите части, де.

И хора, моля Ви не бъдете чак толкова злостни критици. Специално пък Евгений като го хванете и някак си усещам как на някои от вас чак лигите капят от кеф. Той туй, той-онуй. Разберете, хората в повечето случаи пишат с желанието да направят светът по-добър. Е, има и малко суета,де, ами че без суета - бива ли?

Той и Еклесиаста,нали...

Минавам от тук Съгласен съм. Добра илюстрация на диагнозата. и все пак тази диагноза засяга не савмо "тях", но и мен, и теб и вас, - всички уважаеми и не до там "форумци" естествено и самия Андрей Райчев Но при него диагноза та не се изчерпва с посочените от него самия признаци, ПО-КОМПЛЕКСНА е
raven707bg Чух че Виза щяла да прави радио...

Кой ше ми светне повече по въпроса... и за ролята на съпруга в тая работица...

E.T.16
Oste edin bulamach na drugaria Raichef!Souflee!Pommpoznost.....

Ili po bxlgarski...prxdnia!

No za zatxpialia ot komunizxm bxlgarski chitatel: hrana.

Hrana za neumirastite i neuzriavasti komsomolski krxjozi....

Intelektualzi !?!!...Pfui ! !Komunisticheski kreaturi !Negodni za proizvodstvo!Negodni za estetika! Negodni,negodni,negodni.....Prazdnoglavi drxnkalki...

Минавам от тук Дори не е смешно. Но Райчев пак като че ли улучи в десетката, засегна "либидото" на жадуващия властта "читател".

Но "бллизок локоть, да не укусиш!"

Картаген ТМ, а разрешение на перепечатку у Мошкина взял?
Анонимен19
Това да не са двамата Христо-продавцеви - Смоленов и Иванов ?
Антибиотик Па то се казва един път и се свършва ,не ви ли омръзна?
Анонимен21
Swglasen 100% s Kaka Sijka--Za vsicki ostanali :

"Ataman ,zida poimali, cto delat ?

-Zarezat " !

Уйгундуръ22
Абе и аз съм съгласен с КакСийка, но в Райчевия текст не се говори за атаман, а за брахман, нищо че го изписва като брамин.
raven707bg Ителигенцията...

За такава се смятат и селският даскал, и попът, и кметът - повечето от тях със застинали от късния соц грамотност и социални рефлексии...

Очевидно е, че новата райчева жестикулация очертава и гигантската по значение и трагизъм фигула на Дайнофф, когото ние така силно любим...

Текстът повече ми прилича на нощен кошмар, който, кой знае защо, Райчев е решил да обнародва.

Ето защо ми импонират мненията на Анонимни 4 и 7, както и, разбира се, на Кракра.

Имам изнедадващо съвпадение на възгледите и с Чичо Фичо, на когото всъщност тайно завиждам за дълбоководната ерудиция...

Така е - "лениви и лукави раби"...

Селски щетник (може би - четник...?) има също страхотен постинг!!!

Б.Брехт всъщност ни разказва за един от бруталистите, за които траверсът ЦК на БКП - НИС на СДС е фасулска работа.

Оставането при книгите обаче е невероятно преживяване и аз същ оне бих го заменил с колективното гниене в лайнарниците на властта...

Мисля си, че единственото ни спасение е в колаборацията между Пловдивския институт по хранителна промишленост и малкото оцелели от шумкарски "политически акции" български мандри - предстои им да измислят само още 250 вида родни сирена...

Щото ние сме царе да поставяма верни диагнози, а след това пациентите ни да преминават масово и организирано в по-добрия свят...

Marx++ Dobra statia, zashtoto postavya vajni problemi za razreshavane.

Obvinenieyata, oba4e kum inteliktualtsite strashno mnogo prili4at na obvineniyata kum proizvoditelite u nas - Vsi4ko e nared zashto ne proizvejdate. Tuk te zvu4at po sledniyat na4in -Vsi4ko e nared zashto ne rabotite za moralnite ustoi na obshtestvoto.

Nito ednoto, nito drugoto sa vyarni.

Osnovna greshka: Sravnenieto na subitiyata 1989g. sas Frenskata revoljutsia. Az ne vednaj sam kazval 4e tova ne beshe revoljutsia, a RESTAVRATSIA sled revoljutsiata. Taka 4e e umestno da sravnyavame periodat sled 1989g. sas perioda sled padaneto na Napoleon do 1830g, t.e. periodat na "maznoglaviat Luis VIII".(ili do 1848 za Evropa) . Edinstvenata otlika e 4e nyma tolkova silno izrazeni revoljutsionni nastroeniya koito da dovedat do podobni revoljutsii kato tezi ot 1830g. i 1848g (razbira se podobni revoljutsionni sa nastroeniyata sreshtu globalizmat).

Obarkanostta na intelektualtsite u nas se dulji na krizata, kojato vinagi sapatstva RESTAVRATSIATA. Pri restavratsiiata -revoljutsiata se othvurlya, no sastoyanieto predi revoljutsiata ne moje da se varne. Tova e pravilniyat otgovor.

Marx++ Chicho Ficho etipi4en primer na mnogo erudiran 4ovek, 4ijto eruditsia e postavena na absoljutno pogreshna baza. I ot tuk negovata eruditsia e napulno kuha za nujdite na Bulgaria. Zatova toj namira takav jarosten otpor ot forumite na Monitor i Sega.

Razbira se toj haresva Dajnov zashtoto sa na edin akal i mnogo si prili4at. samo deto Dajnov si pada po-glamav. Za sajalenie ot tova testo sa intelektualtsite u nas- mnogo 4eli zapadni knijki, no dale4e ot realnostta.

Pri komunistite beshe obratnoto, te ne se zatrudnyavaha s mnogo knijki (daje pove4eto i Marx ne byaha 4eli), no za smetka na tova byaha po-blizo do realnostta.

Rumen На мен статията ми допада. На който не му харесва обясненията на Райчев, нека събере само фактите, а да си потърси обяснение сам. Конфликтите идват в резултат на обясненията, а не на изброените факти. Човешкият опит показва, че теориите непрекъснато се менят за да бъдат обяснени фактите. Не се сърдете на Райчев, той не Ви презира и не Ви гледа от високо като Е. Дайнофф (браво Ано4 ) Интересен е въпросът на Б. Брехт. Ще се опитам да му отговоря. Разликата м/у Дж. Бруно и Г. Галилей е, че първият се е занимавал с политика и е бил изгорен по ПОЛИТИЧЕСКИ причини. Това се е случило през 1600 г., а учението на Коперник официално е забранено едва през 1615г.! Едва след тази дата е било възможно да бъдат съдени хора за разпространяване на това учение! Под тези удари попада и Г. Галилей, но той се е занимавал с "чиста" наука, а не е обвинявал папството в трупане на богатства и узурпиране на власста и тълкуванието на светите книги. Въпросът за несъответствието на горните години винаги ме е вулнувал, след като узнах за забраната от 1615г. Моето обяснение е, че Бруно са го изгорили като последовател на калвинизма, като човек посегнал на папската власт, а не като учен! По-късно, противниците на католицизма са го обявили и разпространили като неприемане, от страна на папата, на новостите в науката. Това заблуждение (според мен), властва до ден днешен. На църквата, по принцип, не и пука земята ли обикаля около слънцето или е обратното. Но за власт и пари и пука и още как! Тези двамата са типичен пример за разликата между интелигент и интелектуалец. Интелигента, опитал се да създаде нови ценности (нов език) са го изгорили, другия - са го оставили. Между другото, аргументите срещу теорията на Коперник (книгата му излиза през 1542г., след неговата смърт) са научно обосновани и много разумни. Били са опровегани, т.е. теорита му е била напълно потвърдена едва в края на 19в. Да ме прости светия Форум ако съм казал нещо скверно. Покайвам се.

Редактирано от - Rumen на 12/1/2002 г/ 22:03:11

Tom Bombadil TM, pesenta ne beshe li ot edno hubavo filmche za Alica(po Kir Bulichov)?
Mara Браво на Райчев! Ама на мен ми липса дайновчето - тази лесна плячка за Форума. Дайнофф, изпълзи от преспите на забутаното ти родно селце!

PS Хиляди извинения на Баба Мара, която е напреднала във Форума, за разлика от мен Мара начинаещата. Май и аз излязох някакво менте.

Анонимен29
Господин Райчев,

Чета с интерес и очаквам вашите материяли...и винаги преоткривам че съвсем не е "това"... Не защото аз мога да го напиша "това" а защото има Големи които "го" описаха и обясниха с такава яснота на коета са способни само Големите... Та мисълтта ми е, защо, най-после след 12 годишни "лутания" и търсения на отговора на въпросите - какви бяхме, какво правиме сега и към какво трябва да се стремиме и как да го направиме... не ни запознаете със статиите на Големите десиденти, на Зиновиев и Сахаров... Говоря за периода 92-93 година...Когато за тях "се наливаха" основите...които за нас още не сме започнали ...та - Анализа на Зиновиев в голяма статия в Правда (сега Зиновиев е редактор в Правда) където той казава че ...няма ПО-капиталистически строй в световната история от комунизъма който ние имахме... че сега не е Първоначално натрупване на капитала което е характерно със строителство на пътища, ЖП линии, заводи, фабрики, язовири и т.н.... това бе характерно за комунизъма...тогава капитала се натрупваше... сега сме в период на преразпределение, на кражба и разрушаване на капитала и понеже това е неизбежно поне трябва да се направи в по-бързи срокове 500 - 700 дни , в противен случай се създава икономическо-политическа прослойка която обективно желае запазване на статуткото и НЕ желае промени и маразъма продължава отвратително дълго ... и което най-много ме подтикна да Ви пиша тези мой нескопосани редове ... резултата от предупрежденията на Зиновиев и Солженицин ги виждаме "прекрасно" реализирани в България с неиният безкраен преход и т.н.

Благодаря Ви.

Българин - Люксембург

Време за поезия30
ПЕСЕН ЗА НОВОТО ВРЕМЕ

Точецът го спират.

Студът ни завладява.

Чешмите вода не пускат -

човек се подлудавя.

Ей хей съседе, тя стана много зле,

май през АПК- то живяхме по - добре!

Агнешкото свърши.

Маслинете не стигат.

Няма друга мърша -

опашки се навдигат.

Ейхей съседе, тя стана много зле

май че при Радослав живяхме по- добре.

При Сливница - победа,

Одрин е превзет,

а наште територии

грабят ги отврет!

Ейхей съседе, тя стана много зле,

май че през турско живяхме най - добре

Къпят се селата

в кръв и страшен пламък

турци с ятагани

събират кръвен данък.

Ейхей съседе, тя стана много зле,

май по - добре живяхме при нашите царе.

От юг - византийци ,

от север пък татари..

правят далавери

с нашите боляри.

Ейхей съседе тя стана много зеле,

май че като траки живяхме най- добре.

Гръцкият търговец

вчера пак ни мина

вместо жълто злато

имаме си глина

Ейхей съседе, тя стана много зле,

май през неолита живяхме най- добре.

Остави се братче изтървах бизона,

а пък жената глътна я питона.

Ейхей съседе, тя стана много зле

май че кат маймуни живяхме най- добре!!!

Текста от от времето на баба ни .

Изпълнявал се е в съпровод на китара.

Нищо ново под слънцето - само слънчасали!!!

С малко думи31
Ида из пазвите на столетна робия

И казвам напряко:

Бъди!!

Бъди Воля

Бъди Власт

Бъди Личност

Бъди Аз!

Картаген Ай, ТМ, разбира се че е Мошков, ама аз в нетърпението си да блесна пред корифеите на форума съм написал Мошкин. Една моя ипостас ми каза, че сигурно в подсъзнанието си съм преживявал княз Мишкин, но той злобее!

Честно, Райчев днес ми отваря очите. Много прояви на начетените хора ми изглеждаха необясними, мислех, че нямат методологическа основа на мисленето си, а то било толкова тривиално. Ама това е качеството на умните хора като Райчев!

Грациан, да не би да се позна в статията?

Поручик Галицын Этого Лоханкин не снес:

- Ты самка, Варвара, - тягуче заныл он. - Ты публичная девка!

- Васисуалий, ты дурак! - спокойно ответила жена.

- Волчица ты, - продолжал Лоханкин в том же тягучем тоне. - Тебя я презираю. К любовнику уходишь от меня. К Птибурдукову от меня уходишь. К ничтожному Птибурдукову нынче ты, мерзкая, уходишь от меня. Так вот к кому ты от меня уходишь! Ты похоти предаться хочешь с ним. Волчица старая и мерзкая притом!

Упиваясь своим горем, Лоханкин даже не замечал, что говорит пятистопным ямбом, хотя никогда стихов не писал и не любил их читать.

Ему очень не хотелось расставаться с Варварой. Наряду с множеством недостатков y Варвары были два существенных достижения - большая белая грудь и служба. Сам Васисуалий никогда и нигде не служил. Служба помешала бы ему думать о значении русской интеллигенции, к каковой социальной прослойке он причислял и себя. Таким образом, продолжительные думы Лоханкина сводились к приятной и близкой теме: "Васисуалий Лоханкин и его значение", "Лоханкин и трагедия русского Либерализма", "Лоханки и его роль в русской революции". Обо всем этом было легко и покойно думать, разгуливая по комнате фетровых сапожках, купленных на Варварины деньги, и поглядывая на любимый шкаф, где мерцали церковным золотом корешки брокгаузовского энциклопедического словаря. Подолгу стаивал Васисуалий перед шкафом, переводя взоры с корешка на корешок. По ранжиру вытянулись там дивные образцы переплетного искусства: Большая медицинская энциклопедия, "Жизнь животных", пудовый том "Мужчина и женщина", а также "Земля и люди" Элизе Реклю.

"Рядом с этой сокровищницей мысли, - неторопливо думал Васисуалий, - делаешься чище, как-то духовно растешь".

С уходом Варвары исчезла бы и материальная база, на которой покоилось благополучие достойнейшего представителя мыслящего человечества.

"А может быть, так надо, - думал он, - может быть, это искупление, и я выйду из него очищенным? Не такова ли судьба всех стоящих выше толпы людей с тонкой конституцией? Галилей, Милюков, А. Ф. Кони. Да, да, Варвара права, так надо! "

Анонимен34
д-р Чолитата изпълзяха от дупките си!
Stefan d-r D-Tchoalkov35
Всяка прилика с мен на действителни лица и събития е случайна!

ПРЕД-изборни ЛИЗАЧИ и след-ИЗБОРНИ ЛАЯЧИ !

Стефан д-р Димитър Чолаков

Thu Feb 1 17:22:59 2001

ПРЕД-изборни ЛИЗАЧИ и след-ИЗБОРНИ ЛАЯЧИ !

Гос-сина Йорданчо Василев-на ПОЕТъ

Забрави за своят САМО-ЛЕТъ……

Чино , почитателно , ПОКОРНО

Царя си хвалеше до-ВОЛ-НО

Семи-ОН втори бил величество ВЕЛИК

Ум-ЕН ДЪР-жа-ВЕН поли-ТИК

Лизе-ше на величеството и краката

По-ЗЛА-тяваше му всичко със устата….

Сега мълчи МРЪСНИКа му с МРЪСНИК

Като зло куче след камшик

Царе – дворци хорица ПЕРАЧИ

Са същи комунистически ПАЧАВРИ

Вие интелигентните за ТРОНА

Комунисти престъпници покорни

Преди завирахте се в кучи гъзове

Сега сте на колена за Х-ва-ЛЕБ-бствията по ЦАРЕ …

Стефан д-р Димитър Чолаков

21 април 1997

Векшьо-ШЕВЦИЯ

Преди имаше едно кошле ЦАРЕ-хвалители на който съм посветил

стихотоврението си , Но сега се появи едно ново кандидат-мераклииче за царедворец който са го изучиха во американско-САЩ науката ПОЛИТО-ЛОГИЯ за да бъде убедителнен в роболепието си което ще ни пропагандира . Такова

модерно копиле се превежда на Български с някогашната комунистически

наука ПОЛИТ-ИКОНОМИКА която се начукваше от други изучели се на

ПОДЛИ-зурство от някогашният стар братски Съветски Съюз .

Американската подлога Емил Кошликов е получил нов договор и е станал

сега подметка на ЦАР-ска идея за роболепие . Нека да ние е честит новият

идейно подпалвач и кандидат за царедворец Емил Кошлуков , който ще

заличи окончателно изчезналите Български пари в западните банки и

чуждите магнати ! За тези неща ученото копилдаче не си отваря устата -

НЯМА ИНСТРУКЦИИ .

Стефан д-р Димитър Чолаков

По свети Трифон Отрезан – 1 фефруари 2001- от Швеция

http://forum.hit.bg/society/?&f=304

http://community.moshenik.orbitel.bg/commun_v3/scripts/directory.pl

http://members.nbci.com/alexemm/

http://tetracom.com/cgibin/php.cgi/kontinent/forum/index.html

http://www.hackzone.ru/

http://www.amnesty.se/indexw.htm

http://www.regeringen.se/

http://dreamwater.net/fan/

http://portal.government.bg/

http://www.karutzar.hit.bg/dokumenti/index.html

http://www.karutzar.hit.bg

http://go.to/karutzar

http://www.cholakov.com/

http://surf.to/choli

Анонимен36

Анонимен37
Браво, Райчев! Зер гут! Ашколсун! Машаллах!
Don В последните епизоди на “Денят на трифидите” Джон Уиндъм задава на читателя хипотетичния въпрос: - Ако сте цар на необитаем остров, имате 1000 поданика и трябва да започнете живота отначало, кому бихте отредили най-голямата почит? Кого бихте освободили от ежедневните тегоби по набавяне на храна?

Не може да има съмнение в отговора. И вие, приятели, вече се досетихте. УЧИТЕЛЯ! Но какво попречи на нашите интелектуалци да станат учители? Какво ги спря на половин крачка да се превърнат в медиатори на диалога с отвъдното, в моста от миналото към бъдещето?

Прекрасен е анализът на Райчев! Завиждам му с благородна завист на умението да вникне в процеса на отлепянето на знанието от неговите носители. И още повече съм му благодарен, защото мисълта му породи у мен стремеж да разбера какви са причините за тази беда на интелектуалците. В никакъв случай това не е тяхна вина. Те носят проклятието на умния в себе си, никой не може да свали това бреме от тях, но островът остава вече без връзка с дедите и без възможности да просвети внуците си.

Защо това се случва сега? За мен най важната причина е темпът на живота. Хилядолетия наред темповете са били такива, че са осигурявали валидността на знанията за период от повече от един човешки живот. Това не само е означавало предвидимост на резултатите от действията на всеки един, но и прогнозируемост на “целия остров”. Днес сме свидетели на дотолкова ускорен темп на крушение на досегашни идоли и изглеждащи незиблеми канони, че всеки опит е относителен, всяко знание – твърдение, което чака своя час да бъде опровергано.

Отмина ли времето на учителя? Струва ми се, да, защото никой вече не се нуждае от НЕГОВОТО знание. Какво идва на негово място? Някой може ли да ми каже?

Ще чакам Райчев другата събота!

Анонимен39
Извинете, това ли е пътят?

Грациан След "интелектуалния" проблем, дървената философия иска да подхвърли на социолозите, политолозите и другите там светоопознаващи светила още един съществен кокал за ръфане...а познахте: този за Народа.

Тъй де, нали трябва да се джафкаме...

Народна топка

Народ, народен, народна, народно, народни. При народа , сред народа, за народа,

от народа, там гдето е народа.Народ с голяма буква, народ с малка буква,народ на

"кирилица", narod na "metodievica". Нашенецът се опиянява като чуе тази дума и

нейните производни. Правиме-струваме и все до някакъв дериват на "народ"

допираме. Какво ли не народнясахме, какво оставихме ненародно? То не бяха

народни будители, то не бяха народни закрилници, то не бяха народни дейци,

народни представители, народни артисти, народни театри, опери, музеи, банки,

читалища, даже и народен салам измислиха. Народни носии, народна музика, народни

песни, народни танци, народни приказки, народни поеми, народен епос. Каквото

докоснеме все на народно го правим.

Още след Освобождението богатите "консерви" правят "Народна партия",

Демократичната партия да не остане по назад декларира: "С народа, чрез народа,

за народа", разбира се Социалдемократите -също народни, Земеделците и те

"барабар Петко с мъжете" и те - народни.С една дума - няма някой който да не е

народен! През 1923 сговористите бяха народни, блокът който ги замени и той

народен. Народен фронт ли не щеш, народни недоволствия ли не щеш, народни

катастрофи ли не щеш, народни пиршества ли не щеш. От "Великото Народно

Събрание" с народните представители през Народна Република България, та чак до

новите "народни движения" кой каквото и да прави все за народа го прави. Нищо

по-малко. А си отвори някой политик устата и първата му дума е: Народа. Толкова

го обичат всички тоя народ, направо да му завидиш.Какво ли не правят за него.

Народните закрилници убиваха народните изедници заради него. .Народните

партизани в чие име мислиш разстрелваха? В името на народа, разбира се!

Народната милиция и тя пращаше изменниците на народа в лагери.

Каквото и да правиш, като му лепнеш едно народно отпред и готово- чиста работа.

А кажи им нещо де…да, да,ама кой си ти бе, Гуджо. Кой си ти да се изправяш срещу

волята на народа. Бам - и ставаш народоизменник, народоотстъпник или някъкъв още

по-народоомерзен типаж.

Като се каже: "Народа!" и всеки трябва да застане мирно, да козирува и да си

свие опашката. Срещу народната воля не се рита! Да де, ама на Бончо - едно му

харесва, а на Гунчо -друго. Кой от тях, да го еба, е народа?

-А, сега де…амиии, гле'й с'а, те и двамата са част от народа и трябва да си

плащат данъците, да уважават народната воля с една дума.

-Хубаво, де, ами ако на Бончо не му отърва това, което отърва на Гунчо?

Интересите на Бончо ли да защитаваме или тези на Гунчо?

-Ние защитаваме интересите на народа и т'ва е. Нас Бончо, като Бончо не ни

интересува, нито Гунчо, като Гунчо. Ние гледаме народа като цяло. Какво ще

стане, ако тръгнеме да се бориме за разни там Гунчовци и Бончовци, а? Това

управлението на народа не е шега работа! От нас народа иска отговорност и ние

сме тук за да изпълняваме неговата воля.

-А,бе, ма'а му стара, за к'ъв народ ми говорите. На мен ми се струва, че ме

баламосвате и гледате да се уредите вас и вашите хора, а на нас да ни пускате

народната плоча.

-Не,не,не, не така…виж американците и те са казали: "We, the people", нали?

-Да, де, ама, гледай сега. Американците са друг континент. Други порядки. Друго

тесто. Те са по-тъпи и по-вярват. На тях им кажи: "Яж говна" и те…хам.Те не са

като нас, ние искаме доказателства, ние сме народ с традиции.Нас не можеш така

лесно да ни баламосаш. Тъй де…де си видял някой нормален човек да гледа бейзбол.

Нали знаеш, на тях такива спортове им дай, дето могат да ги прекъсват за

реклами, ама те си траят, гледат си помията и си пият онова там дето само името

му бира. Ние - но пасаран, брато…ние не сме баламурници. На нас не може да ни

бутнеш някакви си телевизионни проповедници, някакви си там "сапунени опери",

някакви си там сурогати на култура …нали? Ние сме по-така…

-Да,де, ама като сме по-така, защо сме я докарали до под кривата круша,а?

-Че, какво ни е толкоз…имаме си всичко…гледай…морето ни като море, гаджетата,

като гаджета.Кеф ти ракийка - ракийка, кеф ти мезенце - мезенце. И най важното!

Никой не може да ни шиба! Ние не сме леваци, разбираш?

-Разбирам, разбирам, ама ти не разбираш, че по-лошо от това да се шибаш сам

няма. Хората ти викат: "На ти кьорчо, Очи", а ти: "Йок…ти ли ще ме учиш, бе

тарикат, аз такива като тебе…"

- Сега ти какво искаш да кажеш? Че трябва да се навеждаме ли? Че трябва да го

духаме на някой батко, че като оня пръдне ние трябва да се насерем. Това ли

искаш да кажеш? Ние сме за абсолютна самостоятелност и абсолютна независимост.

Това трябва да си го татуираш на кратуната.При нас няма шикики-микики…разни

такива мижави работи. Ние сме раз…и готово. ( удари с юмруци по гърдите)

-Чакай сега…ние ужким говорихме за народа, а ти изведнъж накъде го изби…

- Народа? Аз, брат ми, съм народа. Аз съм този който ще каже: "Те тоя тук ще ме

е кокорбашията!" Ако аз реша - командир, командир ще е. Ако реша цар - цар, ако

реша паша и паша ще си избера…кой си ти да ме светкаш…

-Да, бе…да…ние сме наистина …как да кажа…а…бамбашка. Другите народи -какво

правят политически? Глупости. Всичките едно и също. Ние не можем така. Ние сме

по-специални.

На нас целия народ ни е политически ограмотен. При нас всеки е способен. Ако не

става за президент, барем за нащо друго специално става. Я народен

представител, я народен артист, а ако не го бива за политика или изкуство

най-малкото националния отбор по футбол може да тренира. Талантлив народ сме,

ако не си го разбрал… и с размах. Къде си видял другаде цар-политикар. Никаде.

Чувал ли си нещо за "Испански Великден" или "Френски Великден" или хайде поне

"Естонски Великден". Ъ-ъ…няма такова животно.Става ли дума за оправяне на света

или нещо по-така глобално - викай ни…стига да не е бачкане и така нещо -

софричка, кебапченца няма да е зле. Дай да си му седнем как си му требе…ей от

тази страна сложи шопската…да…мускатовата е за мене…и какво викаш?А, монтераната

политика…остай я настрана…дай сега първо да спретнем списъците.Кои викаш са

честни и народни хора,а? Гошето, убаво момченце… и учено и честно. Мимето? А

бе, чувам не било много честно, ако ме разбираш к'во искам да кажа, ама

иначе…бива си го Мимето. Такава една -представителна. Има едно излъчване. Може

да си седи и да си мълчи цяла вечер, ама човек си вика…има нещо в това момиче!

Тя, става! Друг?

- Хей, момче, а бе ти ни забрави тука на тая маса. Да. Кавармата е за тука и

филето…не, не, ние не сме поръчвали дробчета…та за какво ми беше думата? А, за

народа. Виж тук трябва да се внимава много. Народа не е шега работа. Народа иска

да се чувствува по-кадърен от своите управници и да си има някой по-така, като

наш Гуджо, да си го взима на мезе.Кой иначе ще винят, а?

- Ами, дай да го турим и Гуджо в списъците. Той и без това, нали го съкратиха…

- Мисля си, мисля си и си викам: Треньори, магьосници, военни, ченгета вече сме

видели в политиката, ама все още не съм чул за политик - теляк. Нали

разбираш…хем символично, там да зажули, зажули със спаржа, кирта се свлича на

фитили и …ясно ти е - нещо по с подтекст.Народа обича такива работи.

- Пробвай от тия картофки. Душичка са! Така ги правят тука, направо да си

оближеш пръстите…а как мислиш за НАТО ли сме или не сме, а?

- А, бе за това не знам, ама си викам не може ли да подхванем нещо по така

популистко. Нещо което да ентусиазира хората. Някаква инициатива. Така де,

народа обича такива едни дискутируеми работи. Нещо с народна основа…така да се

каже.

- Какво ще кажеш да предложим народната топка за олимпийски спорт. От туй - по

народно - здраве му кажи…

- Брех, брех, брех, виж за това не се бях сетил. Народна топка викаш, а…да бе,

виж и в пресата ще го отразят и то там нали консули има, значи тази игра е с

политически украски. Изгаряния, смени, там…хубава идея. Гепи, брато. ( пляскане

на длани в стил "хай-файв") Само, че може малко да я модифицираме и да я

направим още по-народна. Нещо, я депутат да вкараме вътре, който да прави

нещо…още не знам какво, ама хубаво ми звучи, или не, не, не…да вземем и да

пуснем още една топка, все пак нали е за народа. Теб даже може и председател на

федерацията да те направам…

- Я па ти, ти като председател на федерацията на народни топки ли ме виждаш. Аз

си мислех нещо по-така, я министър без портфейл, я нещо посланник , е…ако не в

Америка, барем в Грузия или Полша…или не, в Естония…чувам че там имало страшни

"мидички"…Да викнем ли още по една, а?

- Дай да викнем, още по една, нали още не сме завършили списъците, а пък и тая

ракийка така хубаво влиза. Ей, момче…я хвърли още по една тук, на тая маса…да от

същата…мускатовата. Брех мама му стара. Трепеш се за тоя народ, бъхташ се, ама

кой ти признава. От сутринта съм излезнал и глей са е вече почти единайсет, ама

к'во да правиш народа иска жертви.

24 май 2001

Грациан Колев

доктор по дървена философия

Грацмулян41
bgtopidiot, защо само Чоли поздравявяш,бе? Я виж Грациан ни е пробутал 8 пъти по-дълъг!
Don Привет и на теб, Архангел!
умерен прогресист Позволявам си да погледна на настоящия текст на г-н Райчев като на нещо, което би могло да даде начало на една ползотворна дискусия.Става въпрос за недалечното минало, за неговите два образа, за нещата такива каквито всъщност бяха в цялото им многобразие и за начина, по който онзи живот бе представян в последните дванадесет години посредством един нов език на една нова номенклатура.За мен именно там се цели Райчев с достатъчно уговорки и забележки, като тази, че за това не се говори много, защото винаги ще се намерят, както и в действителност се получава във форума, такива, които ще побързат да те обявят за ретрограден.Във всеки случай извън предрасъдъците, извън инерцията на новия език се намира и онази истина, която е различна за две твърде големи групи от нашето общество, които продължават да се гледат с подозрение и да говорят за историята единствено от гледната точка на камбанарията на абстрактното си мислене.

Не съм сигурен дали авторът не е предварително обременен с негативно отношение към точно определена част от българската интелигенция, облагодетелствана от властта, а впоследствие, както се е изразил и г-н Райчев, изградила си и образ на мъченица, поради обстоятелството, че "документира най-добре своето страдание", но покрай многото верни неща, които е казал, през цялото време разсъждава за интелигенцията в един неин частен образ, може би сполучливо определен с понятието социалистическа интелигенция, но служейки си и с изрази като интелигенцията при социализма, си позволявам да считам, че е проявил недостатъчна прецизност.Това неуточняване на термина интелигенция е предизвикало и известно недоумение във форума кой точно е визиран.В тази връзка предлагам и моята гледна точка, доколкото и ако това е било истинското намерение на автора и смисъла на този форум - да провокира диалог и сблъсък на гледни точки.

За мен тази част от интелигенцията, за която говори Райчев, институционализирания медиатор между системата и народа, е една незначителна част от интелигенцията в онази епоха, която следва да отговаря на определени критерии, за да може да израстне до подобно значение.В зависимост от мащаба на аудиторията тези критерии са завишени от родова пригодност към верноподанност.Извън подобна инициация, в която често участва и доброволно приобщаване към тайните служби, в по-късен исторически етап и на определено ниво интелигентът, призван да проповядва езика на властта, е в състояние, в зависимост от личните си морални устои и благодарение на това дали е постигнал определена значимост в обществото, да разруши езика на номенклатурата и да достигне до свое ново съдържание и нов език в рамките на умерената критика, допускана от властта по време на зрелия социализъм.По този начин в тази част от интелигенцията се формират и три групи на хора толерантни към властта, на хора стремящи се към демократизация на съществуващия строй и на такива, които го отричат.Последните или бяха анонимни в това свое разбиране или емигрираха на Запад,защото в противен случай биха били репресирани от системата.

В тази схема, според мен, са навързани и всички онези лични съдби на дисиденти, на хора обвързали се с ДС с цел постигане на по-висок личен статут, на такива, които от противници на предишния строй се превърнаха в социалисти по простота причина, че винаги са изповядвали лява кауза и на такива, за които социалният просперитет не беше достатъчно важен, за да превъзмогнат мирогледните си разбирания.За някои, които бяха обществени личности в епохата на социализма, а в новото време на висок глас се оплакваха от предишния строй някой каза:Властта ги натискаше, а те мъркаха от удоволствие.

Анонимен44
Остава и Клавдьо да се събуди рано-рано. Там няма още 7 часа.
Анонимен45
Привет Дон, но не е Архангел.

Абе Умерен Прогресист, всичкото туй чудо дето го изрече, в рамките на закона ли е?

Анонимен46
Пак до Умерен Прогресист:

Ти да не си певец на диалектическата триада: интелигенция - номенклатура - тайни служби? При което номенклатурата е отрицание на интелигенцията, а тайните служби са отрицание на номенклатурата с връщане към интелигенцията на ново, по-високо ниво, в условията на функционираща пазарна икономика.

Анонимен47
Не, Ваше Кривосъдие! Форумът се опитва да следва Райчев.
Don Сигурно си началникът му! Тия гифчета не са за непосветени!
Анонимен49
Не съм Му началник, но гифчето беше за теб.
Атила Грациане, има една много хубава книга на Марио Варгас Льоса - десен интелектуалец. "Леля Хулия и Писача", се казва. Ако не си я чел - прочети я. Ще видиш отстрани процеса на опияняване от собствените си писания.

Анонимен51
С това завършва жепегския път на интелекта.

Анонимен52
Атила, вие сте един несносен тип! Може ли така жестоко и безпощадно да експонирате КОН ДЬО. Остава само да ни разясните какво е означавало това ФРЕЙ преди революцията.
KakCuuka Ано 57,

Това е оригиналното име на имението от което произлиза КОН ДЬО. По-късно, след революцията и в чест на многото КОН ДЬО-та от знатната фамилия, името е променено на Кондофрей. Днес блясъкът от миналото е помръкнал и това е само едно селце някъде в Радомирско.

доктора54
Чичо Фичо, от мен
Анонимен55
Благодаря, КакСийке. Много оръжие се краде от гарнизона в Кондофрей. Да не би КОН ДЬА & Co. да подготвят coup d'etat?
Musashi Основната теза, че социалистическата интелигенция не успя да вземе десетоноемврийския завой, е дълбоко вярна. Тя беше една "назначена" интелигенция. Членовете й заемаха своеобразни щатни бройки в обществото и по този начин бяха освободени от конкуренция или от борба за препитание. Сега нещата са съвсем различни. За да те признаят за интелектуалец е нужно да завоюваш мястото си, да се доказваш всеки ден и час. Затова аз гледам с едно Дарвиново равнодушие на това, което се случва със социалистическата интелигенция. Което не е достатъчно жизнено, няма да оцелее и толкоз!
Мата Хари57
Г-н Райчев, копаете точно където трябва. Продължавайте!

До С МАЛКО ДУМИ: с малко думи всичко си казал. Брависимо!

Рийдър58
Сега, няма ли да ви е по-лесно, вместо да пълнете форума със spam(тъпо менте, Грациан, ясенево, Грацмулян, Stefan d-r D- Tchoalkov, Картаген, bgtopidiot, Don, KakCuuka, Атила и т.н.т., вие си ги знаете), направо да спрете форума?

По-лесно и евтино ще е!

Анонимен59
Рийдърр иди и се гръмни!
Lora Ясенево, приветь! Как всегда - !
Lora А получил?
Lora Няма да се излагаме я!
Lora Видях и си трая.

А днешното?

Картаген Уважаемий Рийдър,

Военноморският ни флот се нуждае от шамандури. Бихте ли ни услужили с кратуната си? Малко ще я използваме и ще Ви я върнем. Вие няма да усетите нищо!

Редактор65
А сега, след като се насладихме на колективното ви остроумие, може ли да слезете три равнища и да коментирате статията на моя шеф.
Грациан За изпроводяк:

Първо искам да се извиня на уважаемата аудиенция за изпускането на додекафонични звукосъчетания в иначе благозвучно ехтящата творба.

Грешката е моя и само моя, тъй като аз съм този който наруши правило номер едно за кибика: Трай си и не пречи на играещите.

Сбогом или довиждане (според зависи, дето има едно такова думосъчетание)

И за кода искам да перефразирам чичкото със смешните мустаци: Прогресът е възможен само когато имаме отклонение от нормите.

Толкоз...

спам.ру67

Мьй преебали форуме!

Коммунизм. Это лучший строй, который только существует.

КОММУНИЗМ --- правит миром! Демократия --- сартиром.

Песня о распродаваемой Родине (приложение к закону о земле).

Музыка И. Дунаевского, слова народные.

(Народ имеет право заимствовать от любимого поэта В.Лебедева-Кумача всё - рифмы и даже целые фразы).

1. Широка страна моя родная!

Всё, что в ней, - заманчиво продать.

Так в стране хозяйствуют, лишь зная,

как себе побольше куш сорвать.

2. От Москвы до самых до окраин,

с южных гор до северных морей, -

всё продать задумал наш "хозяин",

уложившись в срок свой, поскорей!

3. А кого волнует состоянье

всех лесов, полей озёр и рек?

В дефиците здравое сознанье,

сгинул вид "разумный человек"...

Ильин Анатолий Степанович,

Санкт-Петербург

Анонимен68
ПОСТАНОВЛЕНИЕ

о восстановлении деятельности первичных партийных организаций КПСС.

Принимая во внимание незаконность запрета КПСС, многочисленные попытки превращения ее в социал-демократическую партию и полного разложения изнутри врагами рабочего класса

Восстановительный съезд КПСС, созванный по инициативе рядовых коммунистов Советского Союза

Постановляет:

Восстановить деятельность Коммунистической партии советского союза (КПСС) в полном объеме и на всей территории СССР

г. Москва, 1-2 июля 2000 г.

Редактор69
Грациане, тъкмо щяхме да те взимаме в екипа и ти пак обърка аудитория с аудиенция. Пък може и да не си ги объркал. То човек само по време на аудиенция може да се изпикае пред зрителите.
Lora Bgtop, eto vlkjuchvame te>

The Burp

Pardon me for being rude.

It was not me, it was my food.

It got so lonely down below,

it just popped up to say hello.

ясенево и другия спам71

[http://www.kpss.ru/index.htm]http://www.kpss.ru

he-he-he...72

Lora:

Pardon me for being rude.

It was not me, it was my food.

It got so lonely down below,

it just popped up to say hello.

Редактор73
Да, bgtop, Шефа много държи на това. Днешната статия щеше да има съвършено друг вид, ако не бяха вашите критични бележки миналата събота. Именно те насочиха вниманието му към някои ключови моменти в аргументацията: темата за отвъдността и още по-фундаменталната тема за браминството, или брахманството, ако трябва да се изразя като Редактор.
Lora Нека да е ЕСЕН!!!
sasoss Don,

Понеже си го харесал анализа на Райчев, можеш ли да кажеш какво или кой точно има предвид със социнтелигенция. Аз за да го разбера се мъча написаното да го приложа за някои примери, ама не винаги се получава.

Анонимен76
http://www.socialismtoday.org/
Поручик Галицын Привет, ясенево! Я тоже считаю, что самый интеллигентный мужик в мире - это интеллигент!

Андрей Райчевич любил высказывать свое преклонение перед “сермяжной Русью”, противопоставлять тупой и сытой Европе ее “смиренную наготу”. Ничем он не занимался и в анкетах гостиниц в рубрике “профессия” гордо ставил - “интеллигент”, чем немало смущал швейцаров. Иногда он впадал в уныние и решал, что необходимо трудиться для “грядущей России”. В одну из таких минут он записался в версальскую школу садоводства,- считал, что грубый материализм чужд славянству и что родине нужны будут цветы. Но, прослушав первую лекцию об удобрении, сбежал в Париж и мертвецки напился. Другой раз он почувствовал необходимость войти в организацию и долго колебался в выборе между “группой содействия партии социалистов-революционеров” и “обществом улучшения церковного хора”, считая социализацию земли и возрождение церкви равно важными.

А между тем шли годы, деньги тоже уходили. Присылки становились все скуднее. Андрей Райчевич переселился на мансарду, и вместо “Кафе де Монако” посещал различные притоны в районе рынков и вокзалов. Но, как прежде, выпив полбутылки, он начинал бить стаканы, устраивать трагический массаж лба, кидая неизвестно кому горькие истины: “все фикция, но есть человек!..”, “что мир? - ничто, а человек—это дух!..”—и прочее.

Han Tervel maitapa na strana, no kak da procheta statiata na Shefa kato ne ia vizhdam???
Редактор79
Как искаш да я прочетеш, като тя е трансцендентна, бе, ювиги! Има си специални TM-техники.
Редактор80
Но ако наистина искаш да я прочетеш, натисни горе "Покажи статията".
Han Tervel Nauchete slepia!
Редактор82
Значи, досега ти посочихме две ТМ-техники. Първата е да четеш Поручика, а втората - да се почешеш където не те сърби. Третата техника е да си изработиш привилегирована гледна точка. Четвъртата техника... Абе първо овладей тези три, пък после ще видим.
Lora Да не стане "Пази Боже сляпо да прогледне!"
умерен прогресист Наистина жалко е да се наблюдава отстрани колко интелектуална енергия се похабява да се самолюбува този или онзи по “вечните” си вътрешни теми.Въпросите, които поставя Райчев са важни именно за интелигенцията, към която без съмнение се причислява и всеки от практикуващите остроумието си тук.Подозрително е нехайството или нежелането да се погледне по-сериозно и по-задълбочено на онези модели, които авторът е схематизирал, но без съмнение това, покрай всичко останало, е последица и на онези стари рефлекси и недостатъци на нашата народопсихология, благодарение на които не успяхме като общество и в частност като интелигенция, да достигнем до истинско дисидентство и опозиция на предишната тоталитарна власт, до истинско познание на преследващите ни и повтарящи се национални неблагополучия.За Райчев навярно е доста разочароващо, че публиката трудно излиза от уютното и себеутвърждаващо ниво на персоналната дискредитация към едно по-философско интерпретиране на така поставените проблеми, че на нея й е чуждо състоянието саморефлексия.

Извън духа на форума, но в духа на стремящия се към диалогичност авторов текст подкрепям две точни за процесите в нашето общество тези.За това, че обществената незрялост и неуравновесеност за дълъг период припозна като свой елит най-непримиримите, “най-нахъсените срещу врага” борци.Като правило те в крайна сметка се оказваха и най-неподходящите.Втората е за състоянието на неудовлетвореност и резигнация на голямата част от т.нар. от Райчев “социалистическа интелигенция”, която изгуби определената й от старата система и извоювана и от самата нея в по-късен период, в качеството й на умерен критик на властта, позиция на духовен водач на нацията.Извън това авторът последователно демонстрира един дефект на своето мислене.Издигайки определена теза, той в стремежа си все по-категорично да я легитимира и обективизира все по-категорично се отдалечава от цялата многостранност и многообразие на протеклите и протичащите в обществото процеси, все “по-нахъсено” загърбва събития, модели и цели групи от нещо, за което е почувствал охота да споделя в няколко части.Най-малкото, до което стига в тази си поза, в процеса на характерното си задълбочаващо и ограничаващо говорене, е трансформацията на интелигенцията, в крайна сметка и като резултат на всичко това, до една незначителна част от нея - социалистическата интелигенция, а впоследствие дори и ново ограничаване - неуспялата част от социалистическата интелигенция от социалистическата интелигенция изобщо.

Редактор85
Лора, не е лошо и Вие да прочетете статията на Шефа. Досега само мъже се изказват за нея. Пък думата интелигенция от женски род.
болгария в ОНД!86

С любовь от тъпо менте, Грациан, ясенево, Грацмулян, Картаген, bgtopidiot, Don, KakCuuka, Атила, Поручик Галицын, Lora и др.

Lora Pochnah ia, i interesno zvuchi. Ima kakvo da se ospori. No sled malko shte vi napuskam, no shte se izkazha po-kusno (kam polunosht pri vas).
Грациан Грациан* към редактора( ломоти нещо зад затворената врата): Редакторе, провери си речниците.Там може и да намериш нещо свързано с многопластовоста на някои думи.(там заемки, чуждици, разни тинтири-минтири)

*(въпреки че не присъствува тялом в мизансцена публиката все още усеща една такава неприятна, щипеща носа миризма на урина)

raven707bg Аре стига с тия снимки, бе!
raven707bg По bTV мадам Райчев току-що ибяви, че радиото й, което тръгва утре, струва 500 000 марки - получени от реклама на "зелено".

Ай, да доверчиви рекламодатели, ай да великата радиостанция, ай да Райчев молодец...

Да малко и насам, бе...

raven707bg

Редактор92
Ю Пи, за каква саморефлексия говориш, бе, брато. Саморфлексията изисква на първо място рефлексия, а след това и организирана интелигентна самост. Отношенията между двете е чисто иманентен въпрос. От статията на Шефа обаче става ясно, че интелигенцията се конституира в прехода от иманетната мерзост към трансцендентната идеалност. При положение, че трансцендентната идеалност е покрита с булото на най-различни социални привидности и посткомунистически фантасмагории, как можем да отрефлектираме отвъдността в термините на иманентността?

Затова, брато, се бъзикаме.

Lora

Ясенево, излизам и като се върна, очаквам интересни картини!!

Редактор94
Грациане, само на английски пособената от тебе дума има значението на аудиенция и аудитория. На български това са две доста различни неща. Аудиторията е място в университета, а по време на аудиенция при краля (обикновено сутрин) той съвсем спокойно може и да се изпишка в наше присъствие. За това ми беше намекът. Кой за какъв се изживява, такива ги приказва.
Редактор95
Но ти не го взимай много присърце. Механизмът за продуцирането на подобни грешки отдавна е разгадан и описан от един еврейски дядо с брада. А ние тук те обичаме въпреки твоите Fehlleistungen и Versprechen.
Анонимен96
Sefte cheta zialoto tova konvulsivno rusko-bulgarsko mozuko-izlianie i nishto ne uspiavam da shvana...Setih se samo za edin stih na Barkov))

Jarkii den merzaet slabo

Ya gliaju v okno

Za okoshkom seret baba

seret bliad davno

Анонимен97
I az taka si pomislih...ima dosta hliab da hapna za da te stigna...ili pone nick-a ti
Анонимен98
Problemut s vremeto e reshen. Poneje I never give up, napusnah stranata na burborkovzite. A tui kato ne mi se iska da produljavam da gledam "kak dolgo seret baba", ti pojelavam nai-dobri neshta i izlAzam, che imam malko rabota. Derzaite !..moje puk neshto da se opravi v stranata na mozucite...
raven707bg Евала, bgtop!

Богът на търговията е този, на когото се кланя и радва медийното Семейство...

Свежарков Ционистът Райчев продължава да лъже и манипулира. Днес е опрял в същността на проблема си: няма конспирация бе, всичко от само себе си става в Бг, някакви интелектуалци срещу някакви политици, объркали работата, ама карай да върви. чисти юдомасона Луканов, себе си и другите юдомасони от престъпленията срещу България.

Сега и с радио ще ни облъчват, юдейката му от утре почва. Евреин да си в Бг, поне чужденец някакъв, само да не си българин.

raven707bg Свежарков, нима да е за дълго, брато...

Ский к'во ни чака по тоя линк...

http://www.sussex.ac.uk/press_office/media/media191.shtml

Ирина Този път А. Райчев е просто shrewd.

Е, има и някои неблагополучия на места. Не е добре да се генерализира така, на ангро. Макар че в един свободен разговор това се случва.

Между другото, страницата се зарежда по 15-20 минути заради картинките на ясенево. Много хора влизат в мрежата с карти, имат ограничен достъп, или компютрите им са по-бавни и не могат да чакат по половин час картинките да се зареждат, да не говорим,че те не интересуват никого, освен може би Спорещия със себе си.

Чудесен начин да скриеш дадена статия от участниците във форума, за да си играйкаш вътре сам

Редактор103
Тъкмо обратното, Гарване. Писано ни е да живеем и след тези 7.5 милиарда години. Как ще изтраем толкоз дълго време... Но да се върнем на въпроса, поставен от SultanBG: "Върти ли се Земята?"
Simplified Solutions Много претенциозен ми дойде текстът.

Но финалът е забележителен - за интелектуалеца и носенето на света.

С това да беше почнал и свършил г-н Райчев.

ТОВА Е!

тъпо менте Искам да поздравя двете очарователни дами с тази картинна репрезентация на българския интелектуалец.

Simplified Solutions И да ви кажа думата "интелектуалец" ме дразни.

Що е то интелекуалец? Професия? Призвание?

И защо, например, интелектуалецът преживява значително по-добре от поета?

Отговарям на себе си....интелектуалецът се изживява като носител на духовност, но всъщност се препитава от духовността. Паразитира върху духовнотта.

........................................................................

Други са Носителите на духовност. И те носят света.

Simplified Solutions Извинете ме за мисловните ми опити, Ваше Тъпоментие.

Малко късно влизам във форума, но бързо ще вляза във форма...

Simplified Solutions Cherchez la femme.......?
raven707bg Редактор, кое те тревожи - и след 7 милиарда години да си при Райчев ли?
Simplified Solutions Ама Тя като носител на духовността по-скоро го отнася, Екселенц...
Редактор111
Историята за Вечния Ж. има и космологическо покритие, Гарване.
ясенево и друзья112

тъпо менте, Грациан, ясенево, Грацмулян, Картаген, bgtopidiot, Don, KakCuuka, Атила, Поручик Галицын, Lora, Simplified Solutions и др., пишем във форума на Сега.

Тука пак, ама от друг компютър.

Грациан Грациан(в не осбено добро настроение поради факта че се връща от зъболекар) към другаря редактор:

1.Другарю редакторе,

от господина с брадата ли научихте похвата наречен взиманепо-долу ще Ви цитирам)

Грациане, тъкмо щяхме да те взимаме в екипа и ти пак обърка аудитория с аудиенция. Пък може и да не си ги объркал. То човек само по време на аудиенция може да се изпикае пред зрителите.

Така.Сега нашето становище по въпроса е: Нас не ни взимат! Нас или ни наемат срещу предварително уговорена сума или ние просто, ей така, от милосърдие - даряваме. Ако имаш нещо по сериозно предвид -слагай офертата на масата, а не само така шикики-микики.

Така де... и ние можем да прилагаме "тесногръдо мислене" и ние можем, дето викат, да демонстрираме ограничени способности в сферата на абстрактното мислене...да не си мислите, че това е само ваш приоритет.

ясенево и друзья114
ВЫЙДЕТ ЛИ СТРАНА ИЗ ШТОПОРА?

Уже многие годы наша страна находится в состоянии перманентного кризиса, который наши народы не переживали за всю ее многотысячелетнею историю. Утраченные поколения, духовная деградация, утрата смысла самой жизни. Общество расколото, его политическая элита расколота на либералов, социалистов или социал-демократов, на коммунистов. И у каждой этой большой или маленькой социальной группы людей своя трактовка развития нашей страны в ХХ веке.

Правые - либералы стоят на позициях полного отрицания коммунистической идеи вообще. Выразителями этой идеи являются партия Яблоко, движение СПС, с их лидерами от Гайдара до Чубайса и Явлинского. Идейно близко к их взглядам не только Отечество и Единство, которые преобразуются в ЕдиОта, но и новый президент России с его окружением, большинство президентов стран СНГ.

Социал демократы или социалисты во всем винят Сталина, но очень тепло относятся к Хрущеву, который, по их мнению, способствовал становлению бархатной революции 50-х годов, хотя в последнее время они в оценке коммунистической идеи смыкаются с либералами. На таких позициях стоит и созданная г. Горбачевым новая РОСДП.

Современные коммунисты, наоборот, во всем винят Хрущева. По их мнению, при Сталине было все очень хорошо, а вот Хрущев всех предал, и способствовал развитию тех процессов, которые и привели нашу страну к ее сегодняшнему настоящему.

Но оказывается и правые - либералы, и социалисты с социал-демократами, и новые "коммунисты" анализируют лишь внешние причины, боясь открыть подлинную, т.е. научную правду о нашей Истории, и их мы поймем, когда статья будет до конца прочитана.

А что собственно должно было произойти и произошло после смерти Сталина? Что должно было бы произойти в экономике нашей страны после его смерти? А ведь экономика, базис общества, который определяет и всю жизнь

самого общества, в том числе и его политическую надстройку.

Да ничего и не произошло. Тем более, когда Х1Х съезд партии постановил: "При переработке программы руководствоваться основными положениями произведения товарища Сталина "Экономические проблемы социализма в СССР" ("КПСС в резолюциях и решениях", часть 111, стр. 595, Политиздат, Москва, 1954 г.). Вся партия, ее руководство, как и общественная наука, постановлением съезда приняли выводы и рекомендации, изложенные в этой работе Сталина к исполнению. Но именно критики выводов этой работы Сталина как огня сегодня боится вся "дорвавшаяся" сегодня до власти политическая элита. Да и не только она. Боится и мировой капитал. Иначе чем объяснить не угасающий, а нарастающий во времени вал антикоммунистической пропаганды?

Чем же примечательна эта работа? В ней Сталин, подводя итоги индустриализации страны, излагает свои взгляды на социализм. И его взгляды полностью расходятся с взглядами Маркса, Энгельса, Ленина. Фактически он своими выводами порывает с теорией научного социализма - с марксизмом. Многим из нас это покажется надругательством над нашей Историей.

Все помнят, что сделал Сталин за многие годы, помнят и Историю Отечественной войны, когда в атаку шли с лозунгом - за Родину, за Сталина. Все это в действительности было, как бала и неподдельная скорбь подавляющего большинства нашего народа о его кончине. Все было в нашей Истории, но ее нужно еще и понять!

Вопрос можно поставить так: ради чего Сталин исказил теорию научного социализма? Оказывается лишь для одного: ради оправдания наличия товарного производства при социализме, пусть это и будет товарное производство "особого рода". Но оказывается, для оправдания этого Сталину пришлось и капитализм признать не товарным производством. "Нельзя отождествлять товарное производство с капитализмом" (Р. Косолапов, "Слово товарищу Сталину", стр. 204, Палея, 1995 г.). Далее он пишет: "Оно, товарное производство, существовало при рабовладельческом строе и обслуживало его, однако не привело к капитализму. Оно существовало при феодализме и обслуживало его, однако, несмотря на то, что оно подготовило некоторые условия для капиталистического производства, но не привело к капитализму. Спрашивается, почему не может товарное производство обслуживать также на известный период наше социалистическое производство, не приводя к капитализму, если иметь в виду, что товарное производство не имеет у нас такого неограниченного и всеобъемлющего распространения, как при капиталистических условиях, что оно у нас поставлено в строгие рамки благодаря таким решающим условиям, как общественная собственность на средства производства, ликвидация системы наемного труда, ликвидация системы эксплуатации?" (стр. 205). Сталин не только объявлял марксистом, но и диалектиком. Но эти две фразы из его труда должны были бы насторожить всех наших обществоведов и всех коммунистов, т.к. они в своей сути полностью расходятся с взглядами основоположников теории научного социализма.

Что же тогда исследовал Маркс в своем "Капитале", где на первой странице своего труда он пишет: "Богатство обществ, в которых господствует капиталистический способ производства, выступает как "огромное скопление товаров", а отдельный товар - как элементарная форма этого богатства. Наше исследование начинается поэтому анализом товара". И весь его труд - это исследование истории становления и развития капиталистического способа производства. И понимал ли Сталин само содержание такой категории политической экономии как товар? "Что такое товары? Это - продукты, произведенные в обществе более или мене обособленных частных производителей, т.е. прежде всего частные продукты. Но эти частные продукты только тогда становятся товарами, когда они производятся не для собственного потребления, а для потребления другими людьми, стало быть для общественного потребления; они вступают в общественное потребление путем обмена". (К. Маркс, Ф. Энгельс, т. 20, стр. 31. Товар - это продукт для обмена в обществе обособленных производителей и не более, в обществе господства частной собственности. Но при чем здесь наша страна, которая эту частную собственность отправила на свалку?

А поскольку, по мнению Сталина капитализм - не товарное производство, то и основной закон товарного производства: закон стоимости, не есть основной закон капитализма. "Закон стоимости есть прежде всего закон товарного производства. Он существовал до капитализма и продолжает существовать, как и товарное производство, после свержения капитализма,

например, в нашей стране, правда с ограниченной сферой действия. Конечно, закон стоимости, имеющий широкую сферу действия в условиях капитализма, играет большую роль в деле развития капиталистического производства, но он не только не определяет существа капиталистического производства и основ капиталистической прибыли, но даже не ставит таких проблем. Поэтому он не может быть основным экономическим законом современного капитализма: Более всего подходит к понятию основного экономического закона капитализма закон прибавочной стоимости, закон рождения и возрастания капиталистической прибыли> (стр. 223).

Хочу, помилую, хочу - казню. Я решил, мне так хочется, и доказательств никаких не надо. А чем отличался капитализм середины ХХ века, от капитализма начала века, характеристику которого дал Ленин в работе "Империализм как высшая стадия капитализма>, или от конца Х1Х века, когда вышла работа Энгельса "Анти-Дюринг"? Отличался он всего лишь большей концентрацией и централизацией капиталов, и не более того. И основной экономический закон капитализма от этого не изменился. Ни Ленин, ни Энгельс выводов Маркса и не подвергали сомнению.

"Обмен труда на труд, согласно принципу равной оценки, поскольку это выражение г-на Дюринга вообще имеет какой-либо смысл, означает, что продукты равных количеств общественного труда обмениваются друг на друга. Это и есть закон стоимости - основной закон как раз товарного производства, следовательно, также и высшей его формы - капиталистического производства... Он прокладывает себе путь в современном обществе таким способом, каким только и могут прокладывать себе путь экономические законы в обществе частных производителей, т.е. как слепо действующий закон природы, заключенный в самих вещах и отношениях и не зависящий от воли и стремлений производителей" (т. 20, стр. 324-325).

Сознательно или бессознательно, скорее всего, не понимая самой сути марксизма - теории научного социализма, Сталин выдал за основной закон капиталистического способа производства его абсолютный закон, хотя и в несколько искаженной форме: "Цель покупателя - увеличение стоимости его капитала, производство товаров, которые содержат больше труда, чем он оплатил, следовательно, содержат такую часть стоимости, которая для него ничего не стоила и которая, тем не менее, реализуется при продаже товаров. Производство прибавочной стоимости или нажива - таков абсолютный закон этого способа производства" ("Капитал", с. 632).

Прибавочная стоимость - это стоимость, стоимость прибавочного продукта, т.е. стоимость неоплаченного рабочего времени и не более. Но материализуется, т.е. присваивается капиталистом она в процессе обмена труда на капитал и нигде более, а это как раз сфера действия основного закона товарного обмена, т.е. закона стоимости! А "стоимость есть то отношение, в котором одна вещь обменивается на другую, определенное количество одного продукта на определенное количество другого" (К. Маркс, "Капитал", ИПЛ, М., 1969, с. 44). Рабочие силы обмениваются всего лишь на жизненные средства и не более, жизненные средства - товар, и мы сегодня - товар.

Заслуга К. Маркс перед рабочим классом и всем человечеством состоит в открытии законов капиталистического способа производства, в скрытии тех особенностей, которые отличают простое товарное производство, выражаемое формулой Т-Д-Т, от его высшей формы - капиталистического способа производства, выражаемое формулой Д-Т-Д, когда деньги приносят большие деньги, и которое заключается "всего лишь" в неэквивалентном обмене между трудом и капиталом. На понимании этой "незначительной" разницы в этих двух формулах выкристаллизовывалась ленинская гвардия большевиков-революционеров, которые понимали, что, именно, неэквивалентный обмен между трудом и капиталом, обмен между владельцем товара "рабочая сила" и владельцем средств производства, есть основа получения прибыли, порождает все коллизии, все противоречия капиталистического способа производства, которые иначе и не могут быть уничтожены как уничтожением самого этого способа производства. И именно в открытии экономических законов капиталистического способа производства, объясняющих природу эксплуатации, заключается революционность марксизма, открывающая рабочему классу, да и не только ему дорогу к его подлинному освобождению. Есть цель - абсолютный закон, но есть и способ достижения цели, который и выражает основной закон капиталистического способа производства - неэквивалентный обмен.

Фактически изменение содержания основного закона капиталистического способа производства, т.е. товарного производства в его высшей форме, означало полный отказ Сталина и всего руководства партии того периода от экономической теории К. Маркса. А через это уничтожили революционность самого марксизма, лишили рабочий класс планеты политической воли! Отбросили его к временам далеко до А. Смита. Отсюда и общий кризис современного

коммунистического движения в мире. И ради чего? Ради признания товарного характера социалистического способа производства!

На этом можно было бы поставить и точку. Но Сталин идет еще дальше, а чем дальше, тем все более удаляется от Маркса, Энгельса, Ленина.

"Иногда спрашивают: существует ли и действует ли у нас, при нашем социалистическом строе, закон стоимости?

Да существует и действует. Там, где есть товары и товарное производство, не может не быть и закона стоимости.

Сфера действия закона стоимости распространяется у нас прежде всего на товарное обращение, на обмен товаров через куплю-продажу, главным образом товаров личного потребления. Здесь, в этой области, закон стоимости сохраняет за собой, конечно, в известных пределах роль регулятора.

Но действие закона стоимости не ограничивается сферой товарного обращения. Они распространяются также на производство. Правда, закон стоимости не имеет регулирующего значения в нашем социалистическом производстве, но он все же воздействует на производство, и этого нельзя не учитывать при руководстве производством. Дело в том, что потребительские продукты, необходимые для затрат рабочей силы в процессе производства, производятся у нас и реализуются как товары, подлежащие действию закона стоимости. Здесь именно и открывается воздействие закона стоимости на производство. В связи с этим на наших предприятиях имеют актуальное значение такие вопросы, как вопрос о хозяйственном расчете и рентабельности, вопрос о себестоимости, вопрос о ценах и т.п. Поэтому наши предприятия не могут обойтись и не должны обходиться без учета закона стоимости.

Хорошо ли это? Не плохо. При нынешних наших условиях это действительно не плохо, так как это обстоятельство воспитывает наших хозяйственников в духе рационального ведения производства и дисциплинирует их: Не плохо, так оно учит наших хозяйственников систематически улучшать методы производства, снижать себестоимость производства, осуществлять хозяйственный расчет и добиваться рентабельности производства. Это - хорошая практическая школа,

которая ускоряет рост наших хозяйственных кадров и превращение их в настоящих руководителей социалистического производства на нынешнем этапе развития> (стр. 208, 209).

В этих высказываниях Сталина в концентрированном виде изложены его личные взгляды на развитие социализма вообще. Социализм - товарное производство, продукты личного потребления - товары, а это и есть жизненные средства по Марксу, рабочая сила обменивается на эти продукты личного потребления, т.е. она, рабочая сила, - товар и не более. Только при капитализме "рабочие силы" взаимодействуют на рынке труда с частными производителями, капиталистами, а у нас с самим государством. А что здесь от социализма в понимании Маркса, Энгельса, Ленина? Общественная собственность на средства производства в сочетании с товарным производством. Закон стоимости, но без среды его действия - конкурентной среды. НЭП, когда была конкуренция частной и общественной, государственной собственности, в начале 20-х годов, когда закон стоимости действовал, когда Ленин призывал учиться рациональному ведению хозяйства, призывал учиться у капиталистов, и начало 50-х годов, когда частников практически и не стало. Как назвать такой способ

производства? Ленин в "Критических заметках по национальному вопросу" писал: "Такая идея в применении к национальному вопросу похожа на идею Прудона в применении к капитализму. Не уничтожить капитализм и его основу -

товарное производство, а очистить эту основу от злоупотреблений, от наростов и т.п., не уничтожить обмен и меновую стоимость, а, наоборот, "конституировать" ее, сделать ее всеобщей, абсолютной, "справедливой", лишенной колебаний, кризисов, злоупотреблений - вот идея Прудона" (т.24, стр. 131).

Свой труд Сталин начинает с цитирования Энгельса из его работы "Анти-Дюринг". Но, почему же Сталин обошел своим внимание высказывания Энгельса не только об основном экономическом законе капитализма, но и характере непосредственно общественного производства, т.е. о социализме?

А вот мнение Энгельса: "Непосредственное общественное производство, как и прямое распределение, исключает всякий товарный обмен, следовательно, и превращение продуктов в товары (по крайней мере, внутри общины), а значит и превращение их в стоимость.

Когда общество вступает во владение средствами производства и применяет их для производства в непосредственно общественной форме, труд каждого отдельного лица, как бы различен ни был его специфически полезный характер, становится с самого начала и непосредственно общественным трудом. Чтобы определять при этих условиях количество общественного труда, заключающегося в продукте, нет надобности прибегать к окольному пути; повседневный опыт непосредственно указывает, какое количество труда необходимо в среднем. Общество может просто подсчитать, сколько часов труда заключено в паровой машине, в гектолитре пшеницы последнего урожая, в ста квадратных метрах сукна определенного качества. И так как количество труда, заключающиеся в продуктах, в данном случае известно людям прямо и абсолютно, то обществу не может прийти в голову также и впредь выражать их посредством всего лишь относительной, шаткой и недостаточной меры, хотя и бывшей раньше неизбежной за неимением лучшего средства, - т.е. выражать их в третьем продукте (деньгах), а не в их естественной, адекватной, абсолютной мере, какой является время: Разумеется, и в этом случае общество должно будет знать, сколько труда требуется для производства каждого предмета потребления. Оно должно будет сообразовать свой производственный план со средствами производства, к которым в особенности принадлежат рабочие силы.

Этот план будет определяться, в конечном счете взвешиванием и сопоставлением полезных эффектов различных предметов потребления друг с другом и с необходимым для их производством количествами труда. Люди сделают тогда все очень просто, не прибегая к услугам прославленной "стоимости" (т. 20, стр. 320-321).

Подсчитать всего лишь время труда! Подсчитать плановую трудоемкость производства совокупного материального продукта потребления, и сравнить ее с располагаемым обществом временем производительного труда, т.к. все материальное богатство мира созидается простым трудом производительных рабочих. Сравнить и принять решения, сознательные, т.е. плановые решения по сокращению затрат рабочего времени на производство любой полезной вещи: будь то материальный продукт, услуга или получение нового знания. Понимающему марксизм должно было бы быть ясным, что закон стоимости при сознательном развитии производительных сил общества заменяется всего лишь сознательно действующим законом экономии рабочего времени. "Если предположить наличие коллективного производства, определение времени, естественно, сохраняет существенное значение. Чем меньше времени требуется обществу на производство пшеницы, скота и т.д., тем больше времени оно выигрывает для другого производства, материального или духовного. Как для отдельного индивида, так и для общества всесторонность его развития, его потребления и его деятельности зависит от сбережения времени. Всякая экономия, в конечном счете, сводится к экономии времени. Точно так же общество должно целесообразно распределить свое время, чтобы достичь производства, соответствующего его совокупным потребностям, подобно тому как отдельное лицо должно правильно распределять свое время, чтобы приобрести знания в надлежащих соотношениях или чтобы удовлетворять различным требованиям, предъявляемым к его деятельности. Стало быть, экономия времени, равно как и планомерное распределение рабочего времени по различным отраслям производства, остается первым экономическим законом на основе коллективного производства. Это становится законом даже в гораздо более высокой степени" (т. 46.1, стр.116-117).

Закон экономии рабочего времени - всеобщий закон, и это одно из величайших открытий Маркса в теории, который, однако, всякий раз проявляется по-разному. В условиях капитализма - как экономия на необходимом труде с целью расширения прибавочного труда, являющегося субстанцией прибавочной стоимости, что и порождает эксплуатацию и угнетение масс. В условиях коммунистического общества, а социализм есть лишь первая фаза коммунизма, - как экономия необходимого труда с целью создания пространства для свободного всестороннего развития личности. Если при капиталистическом способе производства экономия рабочего времени происходит стихийно под воздействием принудительных законов конкуренции, порождая безработицу, инфляцию и нищету миллиардов, то при социалистическом способе производства общество переходит к сознательному и планомерному сокращению затрат рабочего на производство любой "вещи", что позволит ему не только обеспечивать рост производства, связанный с ростом населения, но и обеспечивать увеличение свободного времени для своего же развития. Развитие индивида, имеющее место в результате сбережения рабочего времени и увеличения свободного времени, "в свою очередь, как величайшая производительная сила обратно воздействует на производительную силу труда". Стихия рынка - капитализма, и сознательное развитие общества в интересах развития каждой личности!

Экономия рабочего времени на основе планомерного и пропорционального развития и есть основной закон социалистического производства. А пропорциональное производство - это такое производство, когда на лицо совпадение производства и потребления, т.е. общественное производство удовлетворяет потребности общества в материальных благах, общество производит конечный продукт потребления нужного состава, требуемого количества и надлежащего качества.

Очень простой и доступный всякому закон, когда любая потребность имеет меру - рабочее время. А экономика, в основу которой положен закон экономии рабочего времени, будет прозрачна всем, в том числе рабочему классу и Совету любого уровня. Этот закон на известный период определяет и ведущую роль рабочего класса в обеспечении материального благополучия социалистического общества, т.к. все материальное богатство мира создано и создается простым трудом производительных рабочих! А чем измерить "прибыль" в такой экономике, где действует не закон стоимости - деньги, а закон экономии рабочего времени? Она, если о ней можно говорить в обычном смысле, может быть выражена только в одном - в увеличении доли свободного времени, т.е. в сокращении времени рабочего дня, и не более. А какой смысл в налогах при обеспечении пропорционального производства?

А что предлагает Сталин? "Существует ли основной экономический закон социализма? Да, существует. В чем состоят существенные черты и требования этого закона? Существенные черты и требования основного экономического закона социализма можно было бы сформулировать примерно таким образом: обеспечение максимального удовлетворения постоянно растущих материальных и культурных потребностей всего общества путем непрерывного роста и совершенствования социалистического производства на базе высшей техники.

Следовательно: вместо обеспечения максимальных прибылей, - обеспечение максимального удовлетворения материальных и культурных потребностей общества, вместо развития производства с перерывами от подъема к кризису и от кризиса к подъему, - непрерывный рост производства; вместо периодических перерывов в развитии техники, сопровождающихся разрушением производительных сил общества, - непрерывное совершенствование производства на базе высшей техники (см. там же, с. 225)

Просто, сформулировав "новый" основной экономический закон капиталистического способа производства, Сталин ему противопоставляет и "новый" экономический закон социалистического способа производства. Но всем должно быть известно, что любой объективный закон должен иметь и меру, с помощью которой можно установить количественные отношения связи между протекающими процессами. Если нет меры, то нет и закона. Какая мера в сталинском основном экономическом законе социализма, в чем ее можно выразить? Поэтому-то и появились суждения - разумные потребности. А чем оценить эти разумные потребности? Многие пытались, но так и не нашли этой меры. Если же учесть, что я удовлетворяюсь, потребляя, потребил и удовлетворился, то сформулированный Сталиным основной экономический закон

звучит: максимальное удовлетворение постоянно растущего материального и культурного удовлетворения! Вот таков основной экономический закон социализма! А к этому закону были привязаны все остальные законы нашего производства! Удовлетворение растущих во времени потребностей есть следствие действия всеобщего закона экономии рабочего времени, следствие не может быть причиной. Если бы общество не экономило рабочее время, то оно и сегодня

сидело бы у прялки с лучиной!

Как назвать теоретические измышления Сталина, которые привели фактически к полному отрицанию теории научного социализма Маркса? Марксизм, понятно. Ленинизм, понятно. Троцкизм, понятно. Отрицание теории научного

социализма, ее полное искажение Сталиным, невежественное отношение к науке и нужно назвать сталинизмом. И только поняв его внутреннее содержание, мы поймем и его внешнее проявление. Бесконечная череда поиска внутренних врагов, нетерпимость к другому мнению, постоянные репрессии, целью которых в большинстве случаев было уничтожение подлинным марксистов-ленинцев, которые могли противостоять, и противостояли сталинским методам развития нашей экономики. И он их в действительности уничтожил. И не только в этом проявился сталинизм. Это и подмена диктатуры пролетариата - рабочего класса, диктатурой тонкого слоя партии, что является закономерным явлением при товарном характере производства. Рабочему человеку в управлении товарным производством просто нет, и не может быть места. Это и тот огромный вред, который сталинизм нанес всемирному рабочему и коммунистическому движению вообще.

Откроем учебник "Политическая экономия. Капиталистический способ производства", Москва, изд. Мысль, 1968 г. На странице 17 читаем: "В каждой формации имеется свойственный ей закон движения - основной экономический закон, который выражает наиболее существенные черты данной формации и определяет общее направление ее развития. Например, капиталистической собственности соответствует закон прибавочной стоимости как основной закон капитализма. В условиях общественной собственности на средства производства действует другой основной закон. Общественная собственность обуславливает подчинение производства наиболее полному удовлетворению потребностей

общества и всестороннему развитию его членов".

Эти учебники разрабатывали идейные наследники Сталина, от "академика" абалкина до "профессора" ясина. По сути, не только они, но и все после сталинское руководство партии, в том числе и Горбачев, и Яковлев, и Ельцин, Шеварнадзе и Назарбаев с Алиевым, и сегодняшний Путин с его окружением - порождение сталинизма, т.е. сталинисты. По этому учебнику ими же готовилось ни одно поколение будущих экономистов и обществоведов. Кого можно было подготовить по такому учебнику? Многие годы, творчески развивая идеи Сталина, они не только воспитывали всех этих младо реформаторов от Гайдара и Грефа, до Чубайса и Явлинского, но и способствовали тем процессам в развитии нашей экономики, которые и привели к контрреволюции. Сталин совершил контрреволюции в науке, теории научного социализма, его идейные внуки завершили его дело, совершили контрреволюцию на практике. Но стеоретипы, которые возникли в наших головах под воздействием этих учебников и сегодня как свинцовые гири "висят", мешая всем нам понять нашу же Историю.

Представьте себе группу людей, которая взялась построить самолет, но при этом пользуется искаженными законами аэродинамики и прочности. В лучшем случае этот самолет не взлетит. В худшем взлетит и, сорвавшись в штопор, разобьется. Так и экономика нашей страны с ее политической надстройкой, развиваясь по искаженным как для капитализма, так и для социализма экономическим законам должна была сорваться, и сорвалась в штопор.

И позвольте спросить современных "коммунистов": а при чем здесь Хрущев? Он, как и вся партия, как и экономическая наука, воплощали рекомендации Сталина в жизнь и не более. Даже после ХХ съезда партии, на котором был осужден культ личности и репрессии, ничего в нашей экономической практике не изменилось. Фактически никакого товарного производства у нас не было, не могло быть по определению, а вот методы управления и оценки хозяйственной деятельности оставались капиталистическими. Рентабельность, прибыль как стояли во главе оценки хозяйственной деятельности, так и стояли. Весь вопрос в том, как эта прибыль исчислялась. Оказывается в каждой отрасли определялась средняя себестоимость какого либо продукта, эта средняя себестоимость в зависимости от отрасли увеличивается на величину нормативной прибыли, позволяющей предприятию внести установленные платежи в бюджет,

образовать фонды экономического стимулирования и покрыть прочие финансовые расходы. Так определялись у нас оптовые цены. И все в рублях, а цену самого рубля никто и не знал, и знать не хотел. А разница между оптовой ценой и

себестоимостью конкретного предприятия и составляла его прибыль. Очень замечательный механизм ведения хозяйства, прибыль без конкурентной борьбы, прибыль из воздуха! Никаких усилий, а все в прибыли, т.е. рентабельны. Снизилась прибыль, подняли оптовые цены! К чему это приводило? Конкретный пример. В середине 50-х годов в Советском Союзе были изобретены и стали внедряться установки непрерывной разливки стали. Эффект от их внедрения в народном хозяйстве был бы огромным. В США с помощью их разливается сегодня около 90 %, в Японии около 100 % производимой стали. В СССР в конце 80-х годов не более 12-20 %. Непрерывная разливка исключает не только отходы, связанные с разливкой в изложницы, и которые могут достигать более 30 %, но исключает и применение блюмингов. Огромная экономия рабочего времени. А у нас суммарные отходы превышали 60 млн. тонн ежегодно. И таких примеров очень и очень много. А сегодня при капитализме все металлургические предприятия страны внедряют эти самые установки непрерывной разливки стали. Их как раз закон стоимости и заставляет это делать, который и проявляется лишь через принудительные законы конкуренции. А у нас должен был заставлять это делать сознательно действующий закон экономии рабочего времени. Простые рабочие суть этого закона понимают, а вот современные коммунисты нет! Так что господа либералы, государственная собственность здесь не причем. Любой капиталист таких ученых, которые его разоряют, сразу бы выгнал! А мы все это терпели. Мы терпели и наличие в нашем материальном производстве более 50

млн. неквалифицированных рабочих, которых наша "общественная" наука определяла как МОП - младший обслуживающий персонал! Хорош социализм, который узаконил профессиональных тачечников!

Почему так происходило? В соответствии с основным экономическим законом социализма.

А то, видите ли, Хрущев виноват и в том, что ликвидировал МТС. Хрущев и партия действовали в соответствии с рекомендациями Сталина, который отделил колхозную собственность, хотя и признавалась она им социалистической, от общенародной. Отсюда и стремление руководства партии к скорейшему укрупнению колхозов, скорейшему преобразованию их в совхозы, а без наделения их техникой это было не возможно. И в соответствии с рекомендациями Сталина развитие товарно-денежных отношений, общенародное государство, общенародная собственность в редакции программы партии, принятой в 1961 г. Отсюда и лозунг - наше поколение будет жить при коммунизме! И переход от отраслевого принципа управления к территориальному - мера вынужденная, не справлялся центр с увеличивающимся как снежный ком потоком информации. Потом к отраслевому принципу управления вернулись, но реформой 1965 г. практически отпустили предприятия на вольные хлеба, т.е. практически перестали ими управлять. Экономическая наука за эти 12 с небольшим лет к этому и созрела, полностью признав верховенство товарно-денежных отношений при "социализме". Выполняешь договорные обязательства, даешь прибыль, тебе и почет, и награды. Играли с псевдо товарным производством, и доигрались. И все это результат полного отрицания теории научного социализма. От признания товара и товарно-денежных отношений к "социалистическому" рынку, а от него к рынку капиталистическому. В маленькую, лишь приоткрытую щелочку проник настоящий товар - капитализм. Хрущев снял только страх, снял только штык в ребро, и товарное производство благодаря брежневым и горбачевым, абалкиным и ясиным разнесло нашу страну в клочья!

Так что с позиций теории научного социализма Маркса, а отрицать ее не отваживается сегодня никто, ни либералы, ни социал-демократы и социалисты, ни современные "коммунисты" не правы в своих оценках нашей Истории. Поражение потерпел не социализм, он по определению погибнуть не может, мы к нему только - только начали подступать. Поражение потерпел сталинизм, сталинская, мелкобуржуазная модель товарного социализма - госкапитализм. Так что вся эта критика, которая хочет опорочить социализм, к нему никакого отношения и не имеет, хотя по отношению к сталинизму она во многом и справедлива. Но сталинизмом опорочена сама идея построения бесклассового, т.е. справедливого коммунистического общества. В этом и состоит горькая правда нашей Истории. Большинство из нас думало, что мы устремлены в будущее, а мы двигались в обратном направлении. И ждать от всех тех, кто привел страну к ее сегодняшнему настоящему, научной оценки своей деятельности бессмысленно. Им надо признать свою научную и политическую несостоятельность, а этого от них мы никогда не дождемся.

Сегодня же вопрос ставится так: может ли страна выйти из штопора, из того глубокого материального и духовного кризиса, конца которому и не видно?

Если будет продолжен путь либеральных реформ, а в России ее президент на это и настроен, то кризис будет постоянно углубляться, падение в штопоре будет продолжено, хотя они и прекрасно осознают, что такой путь развития для страны - гибель. Их цель - создание "конкурентно способного человека", с возможным приростом ВВП на 4-5 % в год в стоимостном, а не натуральном выражении. Но господа либералы, конкурировать могут только вещи на рынке. Вы, что хотите нас превратить в зверей - медведей гризли, которые будут друг у друга вырывать кусок из горла? А в чем по вашему смысл самой жизни, ради чего человеку рождаться вообще? Подобного цинизма по отношению к своим гражданам не может позволить ни одно правительство в любой стране, т.к. после таких высказываний оно на следующий день было бы сметено волей народа. А у нас это можно, и да же интеллигенция, которая, вроде бы выступает за "общечеловеческие" ценности, молчит.

Не представляя обществу программу власти по развитию производительных сил, не обрисовывая конечное их состояние, правительство Путина приняло решение о реформировании, т.е. приватизации - разграблении, естественных монополий: газпрома, энергетики, транспорта. Последствия этих реформ осознают многие, осознают и господа либералы. Тарифы на электроэнергию и тепло возрастут в 2-3 раза. И для сохранения приемлемого уровня рентабельности, для сохранения конкурентоспособности производимых в нашей стране продуктов хозяева наших предприятий будут сокращать нашу зарплату, сужая внутреннее потребление практически до нуля, заменяя необходимые для жизни продукты алкоголем. Дешевая рабочая сила станет еще дешевле. И это при наличии созданного либералами огромного внешнего долга, неконтролируемом вывозе произведенным рабочим классом материального богатства, либерализации валютного рынка, что неизбежно должно привести, и приведет в ближайшие годы к падению общественного производства и сокращению нашего населения на 50 - 70 млн. человек и более только в России. Но более 15 млн. утраченного за годы реформ населения либералам оказывается мало! Реформы, ради реформы. Цель не важна, важно их участие в этих реформах! Узаконенный геноцид, ну и что! Поверив риторике молодого г. Путина, хотя он и не понимает, что политическая экономика - самая сложная из всех наук, за него проголосовало большинство граждан России. Так за что же они проголосовали? А 85-100 млн. человек на таких просторах! Будет ли вообще сохранена страна и жизнь ее народов? Еще вроде бы теплится жизнь, еще все вроде бы и живы мы, но сама жизнь уходит из страны, в будущем мы мертвы. От либералов - идейных наследников сталинизма, а г. Путин самый из них либеральный, мы ничего и никогда не дождемся, и действия их, когда все мы всего лишь винтики в их игре, по покорению им неугодных, по искоренению отличного от их мнения будут аналогичными.

От тех, которые себя выдают за "коммунистов", как, например, руководство КП РФ и их союзники на левом фланге коммунистического движения, которые, не поняв своей Истории, многие годы участвуя в сознательном становлении капиталистических отношений, и которые предлагают только подправить старую экономическую модель "социалистического" рынка как члены РУСО, нам сегодня то же ждать нечего. В своих идейных устремлениях они сомкнулись с либералами в отрицании самого марксизма, предлагают пути выхода страны из навязанного ими кризиса, мало, чем отличающиеся, от пути либеральных реформ. Винить только одного Горбачева или Ельцина в том, что мы все оказались в сегодняшнем нашем положении нельзя. Виноваты и лидеры всех этих псевдо коммунистических партий, которые разорвали единое тело рабочего класса на части. Сложившиеся за многие годы господства невежества

стереотипы вытравить из себя не просто. И власть, учитывая их заслуги, отвела им нишу, где они будут создавать только иллюзию противостояния власти, ведущей страну к гибели. Их задача погасить растущее недовольство, их оружие - демагогия и словесная эквилибристика.

Для спасения страны и жизни ее народов необходимы политическая воля и решения, которые обеспечат прирост ВВП на 20-30 % в год и не менее, чтобы в кратчайшие сроки восстановить общественное производство и уровень жизни достойный Человека. Именно такую программу первоочередных мер по спасению страны и предлагает восстановленная волей рядовых коммунистов КПСС. Но и не только их. Новая редакция программы КПСС, принятая на ее восстановительном съезде, предлагает обществу программу развития производительных сил общества и других сфер общественной жизни людей, которые должны в конечном итоге на основании сознательно действующего закона экономии рабочего времени, т.е. на основе планомерного сокращения затрат рабочего времени на производство любой полезной <вещи>, добиться резкого сокращения рабочего дня, до 4-5 часов в день. Партия исходит из положения Маркса, что развитие индивида, имеющее место в результате сбережение рабочего времени и увеличения свободного времени, "в свою очередь, как величайшая производительная сила обратно воздействует на производительную силу труда". Развитие материального производство не ради самого производства, а ради развития каждой человеческой личности, раскрытия всех его духовных и физических способностей (газета ОБНОВЛЕНИЕ, 7-9, 2000 г., сайт в Интернете: www.kpss. ru).

Конечная цель КПСС определена в ее новой редакции программы - восстановление подлинной власти рабочего класса, которого КПСС определяет в очень широком смысле, без чего не может быть реализована и ее экономическая программа, движение к справедливому и самому демократическому обществу. Другой цели у КПСС нет. Все сегодня зависит от коммунистов нашей страны, но и не только от них. Если коммунисты страны сумеют переломить весь тот разброд и шатания из стороны в сторону, которые порождены сталинизмом, если они сумеют понять нашу Историю, если они сумеют соединить свои ряды и вернуться к заветам Маркса, Энгельса, Ленина, то и рабочий класс и все, сегодня нещадно эксплуатируемые массы нашей страны, сомкнут свои ряды в борьбе за спасение страны, за подлинный социализм (Молодое поколение, окунувшись в дебелизм сегодняшней жизни, это начинает интуитивно понимать). КПСС, просто не может отделять себя от судьбы страны и нашей Истории. Партия прошла большой путь в своем развитии, от революционной ленинской партии, до партии полного отрицания марксизма, но она создавалась Лениным, а заветам Ленина и Маркса партия не изменяет. КПСС осознает, что все либеральные реформы направлены на продажу наших предприятий, на продажу нашей земли, на уничтожении промышленного и научного потенциала страны, на уничтожение самой страны и жизни ее народов.

В нашей Истории было все, но народы нашей страны во все времена могли мобилизовать все свои духовные силы для преодоления любых напастей и невзгод, которые ему доставались. Одним из отличительных "признаков величия народа служит его способность подниматься на ноги после падения". Страна вставала на ноги, и не только вставала, но продвигалась вперед, к подлинной свободе. И именно эту способность, способность встать на ноги, у всех нас пытаются отнять все те невежды, которые сегодня "дорвались" до власти, и которые эту власть всеми способами стараются защитить.

Сумеем подняться с колен, сумеем осознать всю ту опасность, которая нависла над всеми нами, сумеем учиться у своей же Истории, сумеем преодолеть все!

Всем надо осознать ту опасность, которая грозит всем и каждому. Осознать это нужно и нашей интеллигенции, и осознать это нужно, пока мы еще и живы.

starija hush Za G-n Svezarkov: Az sum bulgarche svobodno.V krai svoboden az ziveja.Bulgarin da se naricham ,purva muka e za mene.Sin da beh na chuzdo pleme i za men shte se nameri vreme.Kelnera da mi servira pone edna bira........Zaradi tezi mrusni evrei vseki chist bulgarin se chustva kato emigrant v sobstvenata si rodina.50godini presledvane na rodnata religia i intelegencija beshe samo evreisko narezdane no mnogo hora ne go razbiraha i hvurkjaha vinata na soc.sistemata.
ментета разни116

Свобода Лжи.

В давнее уже время, когда так называемые демократы только начинали свой путь к вершинам государственной власти , в качестве одного из аргументов для охаивания социалистического строя они использовали якобы глубоко лживую систему государственной пропагандистской машины и обещали своим согражданам полную свободу слова и истинность публикуемой информации.

К чему же мы пришли в итоге?

Со страниц газет и журналов, с голубых экранов телевизоров на доверчивых граждан выплеснулись мутные потоки лжи, причем лжи такого качества, что до сих пор обычный среднестатистический гражданин в упор глядя на приводимые цифры и откровенные кадры не может отличить ложь от истины и белое от черного. Может быть, все это происходит потому, что за годы "демократии" нас отучили смотреть на пресные, но правдивые цифры, но заставили при этом по-наркомански втянуться в ежедневное потребление остренькой уголовно-развлекательной "травки" для тупеющих мозгов?

Да и предлагаемые для любителей думать цифры очень часто взяты "с потолка". Например, газета правительства Москвы,"Тверская,13" утверждает, что половина работающего населения столицы зарабатывает более 11 тысяч рублей на человека в месяц. Можно было бы в какой-то мере отчасти согласится с утверждением, что столько зарабатывает пресловутый СРЕДНЕСТАТИСТИЧЕСКИЙ МОСКВИЧ (если учитывать, какое количество сверхбогачей и просто весьма состоятельных господ развелось нынче в златоглавой), но давать цифры, которые откровенно противоречат истине... Реальные заработки обычных работяг колеблются в пределах 3-5 тыс. рублей с небольшими девиациями, причем рост цен на товары и услуги значительно опережает имеющее весьма спонтанный характер повышение заработных плат, которое происходит все реже и реже.

Утверждается, что в нашей стране идет уверенный 7-процентный рост производства. Возможно, что какое-то производство и растет- производится все больше пива, водки, сигарет и "желтых газет". В остальном весь государственный бюджет построен только на продаже невосстановимых природных ресурсов - нефти, газа и металлов. Крайне выгодно складывающаяся ситуация на мировом рынке энергоносителей позволяет нынешним властям выглядеть еще не самым худшим образом, но такого рода благополучие крайне неустойчиво, любое долговременное падение мировых цен сразу же может так ударить по нашей и так еле живой экономике, что дефолт 1998 года может показаться "цветочками".

Постоянно циркулирующие слухи о грядущем "обрушивании" нашей "второй национальной валюты", то есть американского доллара, то можно четко сказать, что, хотя "истина где-то рядом", но в реальности никто не знает, что будет дальше и как поведет себя зеленая бумажка в ближайшем и дальнейшем будущем. Слухи всегда оказываются выгодны только тем, кто, обладая властью и капиталами, может манипулировать общественным сознанием и, пугая нас, может беспроигрышно зарабатывать на колебаниях курса и постоянных дерганиях простых россиян.

"Планируемое" повышение цен на оплату жилья и коммунальных услуг сильно ударит по гражданам замученной реформами страны. Самое страшное в том, что опыт показывает- любое "планирование" в условиях сложившейся у нас системы "дикого рынка" может закончится не- контролируемыми деструктивными процессами, разрушительно ударяющими по уровню жизни и моральным устоям общества.

Больна не только наша экономика-эпидемия цинизма и лжи заразила наши души, разъедает моральные устоит, нравственность рушится и даже золотой блеск церковных куполов не может заглушить жаркого желтого огня правящего Россией идола нынешней "демократической" власти-Золотого тельца западных "ценностей". И пока нами будет править этот "приглашенный" ренегатами с запада "желтый дьявол", мы будем бесплодно метаться в поисках утерянного нами места в мире- места, которое мы когда-то с гордостью занимали.

менте117

Вижте какво, вече всички разбрахме, че по времето на другаря Живков беше най-хубаво и системата беше най-добра. Предлагам царя да поцарува известно време още, докато вдигнем още паметници на бай Тошо, възстановим мавзолея и се присъединим към ОНД, и после да възцарим Евгения Живкова. И тя е престолонаследник в края на краищата да му **а ******а!

[http://www.kpss.ru]http://www.kpss.ru

[http://www.bsp.bg]http://www.bsp.bg

raven707bg Нет радио” между ефира и мрежата

П

ървото радио, което ще дебютира в ефира на София през 2002 г., е “Нет радио”. Информацията за появата на новата станция първоначално изненада медийните среди. Оказа се, че това всъщност е радиото, което беше лицензирано във втория конкурс за разпределяне на местните софийски честоти с програма за инвалидите и с името “Сити”. Още тогава възникнаха въпросителни около наименованието на радиото, защото вече беше издаден лиценз на станция със същото име. Притежател на лиценза е “Агенция Нова - М” ЕООД, регистрирана в Сливница. Дружеството преди време е било част от структурите на “Нова телевизия”. Гръцките собственици от “Антена” нямат нищо общо с тази фирма, обясниха адвокатите на телевизията. Собствеността на агенцията е прехвърляна няколко пъти, но в момента фирмата е на Атанас Гогов, който е бил в ръководството на “Малък вестник” и на рекламна агенция “Шампионите”. Той е поканил за изпълнителен директор на “Нет радио” журналиста от “Хоризонт” Антон Митов, а за програмен директор е назначена Виза Недялкова. “Не променяме идеята за радиото, всеки ден ще има предаване за инвалидите, което ще се води от хора в неравностойно положение, а няколко пъти на ден и специализирана информация. Иначе ще говорим много, но по-малко”, резюмира програмната схема Виза Недялкова.

“Хареса ми условието, че ако за шест месеца станцията не успее да влезе сред 15-те най-слушани радиа в София, договорът ми няма да бъде продължен”, твърди Виза Недялкова. Тя ще прави две предавания през уикенда - “Тук и сега” (събота между 10 и 12 часа) и “Тема от печата” (неделя), които ще се конкурират директно със седмичните обзорни програми на “Дарик радио” - “Седмицата”, и на “Хоризонт” - “Неделя 150”. “Нет радио” ще излъчва новини на кръгъл час и ще се опита да прави първия преглед на сутрешната преса - в полунощ всеки ден. “Прегледът на печата ще се публикува и на нашия уебадрес, който ще бъде достъпен след 20 януари (www.netradiobg.com). Всъщност идеята ни е да направим успешен медиен модел между радиото и интернет, за което говори и името “Нет радио”. Ще публикуваме в мрежата всички документи и материали, по които правим разследвания, както и свидетелските показания по дело № 1", каза Виза Недялкова.

проект синева119
Великий Тупик

Можно сколько угодно задавать себе вопрос - как такое могло Произойти. Каким образом великий народ, в течении многих столетий успешно отбивающий орды пытающихся поработить его захватчиков, в одночасье позволил надеть себе на шею хомут, изготовленный в заокеанских политических лабораториях заведомыми врагами. Почему он позволил развалить свою великую страну, почему на своих плечах он внес в Кремль вечно пьяного авантюриста и позволил ему, нахапавшему добра и уставшему от жизни, спокойно уйти на пенсию и с высоты своего воображаемого величия глядеть на оставленный после себя пустырь.

Говорят, Ельцын хотел войти в Историю. Без всякого сомнения - он в нее вошел, точнее ворвался, сопровождаемый свитой самозваных лихих людей, в пьяном угаре самолюбования вытоптал поля, сжег хаты и посадил на плечи ничего не понимающих холопов сладкоголосых заокеанских друзей, уверенно забронировав себе место в ряду таких исторических личностей как Распутин и Отрепьев.

Народ безмолвствовал. Народ пожинает плоды своего молчания. Продолжает разваливаться то, что еще не доразвалено. Последние признаки мощи и величия безжалостно и расчетливо уничтожаются. Обречена на ликвидацию космическая станция "Мир", обречены на приватизацию - и, значит, - на разграбление, еще не разворованные заводы и фабрики, обречена на вымирание интеллигенция, когда-то первой поддержавшая катастрофические реформы.

На дороге в небытие стоят медицина, образование, социальные гарантии. Бал по-прежнему правит огненноволосый Чубайс, ждет реванша своих диких идей "лунноликий" Гайдар, а простой русский работяга, смертельно уставший от бесперспективности собственного существования, замученный социальными и бытовыми проблемами почти не имеет сил даже для того, чтобы как следует обругать бросивших его в это безвременье "деятелей".

Жить с каждым днем становится все страшнее. По масштабности своей деятельности российские криминальные структуры давно "переплюнули" представителей "темной стороны" всего мира, растет их организованность и техническая оснащенность. Выброшенные из нормальной честной жизни, офицеры российской армии пополняют собой ряды боевиков и киллеров, никому не нужные химики синтезируют смертельно опасные наркотики и взрывчатые вещества, программисты взламывают базы данных правоохранительных органов и воруют деньги с банковских счетов. Специалисту любого профиля, который оказался ненужным родному государству всегда найдется место у бандитов. Фактически страной правят криминальные элементы, потому что существующий в России строй на данный исторический момент криминален по самой своей сути.

Мы перестали удивляться выстрелам и взрывам на улицах наших городов. В социалистический период развития нашей страны каждый факт применения огнестрельного оружия был сравним по своему общественному резонансу разве что с пожаром в Останкинском телецентре. В настоящее же время даже взрывы в центре Москвы волнуют зачастую нас в меньшей степени, чем применение соседским мальчишкой рогатки против воробьев в далекие и спокойные годы социализма.

Утеряв чувство гордости и патриотизма, значительная часть россиян полностью перестала интересоваться политикой и тупо довольствуется долей граждан третьего мира. Культивируемое власть предержащими чувство глубокого равнодушия к собственной судьбе выгодно лишь тем, кто используя жестокость и беспринципность ухитрился стать своим в стае хищников, дожирающих безвольное стадо непротивленцев. В самом начале "перестройки", нам льстиво говорили о силе и красоте <загадочной русской души < и мы, счастливо улыбаясь, гордились тем, что в глазах так называемого "цивилизованного мира" мы выглядим такими прекрасными и замечательными. Теперь во всем мире стали говорить о русской безалаберности, русской глупости и русской мафии. Разве можно бояться того, кто сам равнодушен к своей судьбе - русский медведь дрыхнет в своей берлоге, надеясь во время сна пережить холод и голод, навалившиеся на его страну. Спит крепко, воруй - не хочу!

Но любой сон, каким бы он крепким не был - не может продолжаться вечно. Мы уже начали просыпаться, господа заокеанские "дрессировщики"! Мы проснемся голодными и хмурыми - и тогда нельзя исключать, что, как писал А. Блок "хрустнет ваш скелет в тяжелых нежных наших лапах". Мы найдем свой путь - только не мешайте!

цар и президент120

ПЪТЯТ НА БОЛГАРИЯ Е ЯСЕН!

вечност121
Good news: how the Earth will survive when the Sun becomes a supergiant

The astronomy textbooks will have to be rewritten, say astrophysicists at the University of Sussex who have re-examined standard calculations about solar evolution and the distant future of the Earth.

The textbooks tell us that one day the Sun will burn up its nuclear fuel and expand to an enormous size, finally engulfing its inner planets including Earth. However, using the latest data based on real stars, the University of Sussex researchers suggest a (slightly) less catastrophic future for our planet.

As their hydrogen fuel runs out at the end of their 'lives', stars like the Sun expand to become a red supergiant of several hundred times their initial diameter. Most astronomers expect the solar red supergiant to swallow Mercury, Venus and then Earth in about 7.5 billion years' time, when it has expanded beyond the orbit of our planet.

But Earth may survive after all, say the Sussex astronomers, if an important extra detail is considered: the ongoing loss of mass and weakening gravity while a star is a red supergiant.

Dr Robert Smith, Reader in Astronomy, explains the significance of this effect: "Taking this into account, the orbit of the Earth would increase beyond the Sun's outer atmosphere by a small but crucial margin at all phases of the Sun's evolution - allowing our planet to continue."

The new calculations are published in the current issue of Astronomy & Geophysics. They were made by Dr Smith together with Dr Klaus-Peter Schröder from the University's Astronomy Centre and Kevin Apps, the famous student stargazer who co-discovered 10 planets while still an undergraduate at Sussex.

Although the Earth may survive, long before then its surface will have become too hot to sustain human life. But the good news from the team of researchers is that it will be 5.7 billion years before our planet becomes a no-go zone for life - about 200 million years later than previously thought.

So, ask the Sussex astronomers, is there anywhere in the solar system that would be safe, or does our survival depend on finding another star system? Is it possible to hop outwards from one planet or satellite to the next, always keeping ahead of the Sun? There are periods, they calculate, when we could in principle survive on one of the outer planets such as Mars, but there will be long gaps when none of them is habitable.

Dr Smith concludes: "We had better get used to the idea that we shall need to build our own survival capsules - the planets are simply too far apart for planet-hopping to be a viable solution. Perhaps this is the ultimate justification for developing an International Space Station."

Courtesy of Raven707bg BC Corporation

скапано менте122

скапано менте и ясенево123

ВИДИШ ЛИ КЛАСОВ ВРАГ, НАСТЪПИ ГО С КРАК!

Милан bgtop ,

миналата неделя реших че Картаген съм аз , според едно твое мнение . Ще има ли уточнение ?

скапано менте125

Бъркаш! Аз съм друг момък и не съм стоял толкова до късно да пълня форума със скапан соцспам досега. Освен това, целта ми не е да плаша само СултанБГ, а и други ментета с чугунени соц-руско-бекапейски тикви!

Обаче вече ми се доспа и спирам дотук!

Венсеремос, товарищи!

Милан Ми аз си пиша , ама не се заяждам с никого . Глей кви съвпадения стават

скапано менте127

Не, благодаря!

Ама ето ти една от мене :

ПЕРВООЧЕРЕДНЫЕ ЗАДАЧИ ПО СПАСЕНИЮ СТРАНЫ

(проект для всенародного обсуждения)

ЦК восстановленной в своей деятельности КПСС понимает, что становление научно обоснованной плановой экономики в отличии от командно-распределительной экономики государственного капитализма, откуда наша страна опустилась в пучину далекого прошлого, т.е. реализация ее программы максимум, потребует мобилизации всех сил общества, потребует определенного времени, которое будет зависеть от состояния нашего общественного производства в момент восстановления власти рабочего класса. Но вне зависимости от этого момента усилия Советской Власти должны быть направлены в первую очередь на спасение страны и жизни ее народов. Первоочередные задачи Советской Власти по спасению нашей страны и ее народов должны быть понятными всем членам общества и направлены на ускоренное восстановление материального и морального благополучия всех граждан страны.

Это означает, во-первых.

Установление государственной монополии внешней торговли, с помощью которой государство сможет остановить процесс разграбления нашей страны, направить все наши ресурсы на восстановление общественного производства, а с течением времени и на развитие машиностроения, способного в кратчайшие сроки обеспечить нашу промышленность роторными и роторно-конвеерными линиями третьего и четвертого поколений или подобными им автоматами, рассчитанными на массовое производство любого продукта потребления. Резкому снижению розничных цен должно способствовать и ликвидация всех посреднических структур в распределении произведенного рабочим классом любого продукта потребления.

Единственным органом, который может аккумулировать все финансовые ресурсы страны, должен быть только Государственный Банк, который обеспечивает на первом этапе перехода к научно обоснованной плановой экономике все задачи кредитования промышленных и сельскохозяйственных предприятий, обслуживание всех внешнеторговых операций. Все коммерческие банки и их отделения должны быть превращены на первом этапе реформы в простые расчетно-кассовые центры без права накопления финансовых ресурсов, с фиксированным процентом за обслуживание произведенных операций.

Полный переход в любой хозяйственной деятельности к безналичному расчету, с последующим распространением безналичного расчета на сферу распределения продуктов личного потребления, что сделает абсолютно прозрачными условия взимания налогов, пока эти налоги будут необходимыми. За мерой производства и потребления должен быть установлен жесткий рабочий контроль, как и прогрессивный налог на имущество и доходы. В области распределения доходов должен быть в кратчайшие сроки установлен закон естественной человеческой справедливости: кто тяжелее трудится, у того и больше вознаграждение.

Внешняя торговля должна вестись по мировым ценам. Цены внутреннего потребления должны быть установлены на уровне, который обеспечивает развитие нашей экономики в направлении ее конечной цели, и которые по мере развития нашего общества должны приближаться к "ценам" полной трудоемкости производства любого продукта, т.е. переход от приблизительной оценки затрат труда деньгами к оценки затрат труда затратами рабочего времени, что позволит обществу правильно оценивать себя, устанавливать и научно обоснованные цены любых продуктов.

Во-вторых.

Обеспечение экономической безопасности страны означает удовлетворение потребностей страны в продуктах питания на уровне 80-85% продуктами собственного производства. А это автоматически требует введение государственного заказа на продукты сельхозяйственного производства. Для достижения поставленной цели общество должно обеспечить сельхозпредприятия необходимым количеством механизмов, удобрений, средств защиты растений, топлива, что должно способствовать восстановлению и последующему развитию нашего машиностроения и других отраслей материального производства, сокращению безработицы, при обязательном выполнении основного закона социализма - закона экономии рабочего времени. Формы доставки необходимых ресурсов сельскому хозяйству могут быть различными, и будут зависеть от сложившихся экономических условий. Страна способна и должна производить все необходимые нам экологически чистые продукты питания.

Усилия общества должны быть направлены не только на восстановление сельскохозяйственного производства, но и на создание условий жизни на селе, способствующих развитию Человека! Партия, считает, что разгром села должен быть прекращен!

В-третьих.

В области образования общество в кратчайшие сроки должно покончить с огромной беспризорностью, дети были, есть и будут надеждой и опорой страны! Нам нужны новые Макаренко.

В кратчайшие сроки должна быть восстановлены всеми забытая система развития детского спорта, технического и художественного творчества.

Должны быть прекращены все программы по планированию семьи и раннему сексуальному воспитанию. Законодательно запрещается пропаганда насилия и разврата.

Все наворованное и добытое нечестным путем конфискуется для создания нормальных условий жизни и развития наших детей!

Любые виды образования должны быть бесплатными.

Перед педагогической наукой ставится задача в кратчайшие сроки восстановить лучшие традиции отечественного образования, разработать программу становления политехнического образования молодежи, основанной на технологии по принципу - "доделай сам".

В-четвертых.

Наука должна стать той действительной движущей силой развития общественного производства в интересах развития самого Человека. Перед ней ставится конкретная задача реализации всех мер по становлению научной плановой экономики: вычислительные средства, средства связи, развитие методик расчета нашего общего плана, т.е. создание мощнейшего экономического центра нашей страны, который в отличие от бывшего ГОСПЛАНа должен на основе основного закона социализма - закона экономии рабочего времени уметь не только учитывать, но и рассчитывать необходимые количества потребного производительного труда на производства любой конкретной вещи, уметь расставлять производительные силы нашей страны по отраслям производства, уметь на практике реализовывать технологии, направленные на резкое сокращение рабочего времени на производство любого продукта потребления.

Время, рабочее время, потребное для производства любой идеи, материального продукта или услуги должно стать основным мерилом оценки труда науки и инженерии! Общество должно приветствовать и вознаграждать любого его гражданина за все теоретические и практические шаги по снижению трудоемкости производства любой полезной "вещи".

Но и общество должно помочь науке в решении поставленных перед ней задач развитием опытного производства и ее научной базы, которые в не далеком будущем должны стать не только полигонами передовых технологий, но и локомотивами движения к новой жизни.

Планомерное сокращение затрат рабочего времени в сочетании с технологией "доделай сам", развитием политехнического образования и коллективных форм потребления должны в конечном итоге привести к резкому сокращению потребного количества производительного труда, к резкому сокращению рабочей недели, с доведением ее в конечном итоге до 20-25 часов, т.е. до 4-5 часов в день и менее. Партия считает, что развитие индивида, имеющее место в результате сбережения рабочего времени и увеличения свободного времени, "в свою очередь, как величайшая производительная сила обратно воздействует на производительную силу труда".

В-пятых.

В области обеспечения внутренней безопасности страны.

Борьба с распространением наркотиков и наркоманией, способствующими росту преступности и распространению чумы ХХ века - СПИДа, что приводит к уничтожению нашей молодежи.

Партия считает необходимым введение законодательного установления за транспортировку и распространение любых наркотиков и тяжких преступлений смертной казни! Корни наркомафия, как и преступность, пустили глубокие, поэтому партия считает возможным для их уничтожения создание вооруженных отрядов рабочего класса!

Восстановление дружбы народов нашей страны - основа прекращения братоубийственных войн, которые ведутся за передел собственности. Ущемление прав наших граждан по национальному признаку карается законом. Рабочее государство должно покончить с пролитием крови ни в чем неповинных людей. Только социалистическое общество способно прекратить порожденную контрреволюцией и либерализмом вражду между народами!

Партия понимает, что, только победив социальную разруху, только восстановив полноценную жизнь общества, мы победим нищету большинства, наркомафию и преступность, т.е. те социальные язвы, которые присущи современному капитализму тем более, когда у общества есть и средства для излечения наркозависимости! Насилие необходимо, но это насилие - мера временная. Каждый наркоделец, каждый вор и каждый преступник должны знать, где их место!

В-шестых.

В области обеспечения внешней безопасности КПСС исходит из агрессивности современного капиталистического общества, и его ударного отряда - США и НАТО. Наступающий глобальный кризис капитализма может поставить мировое сообщество перед разрешением основной задачи Человечества, т.е. задачи сохранения самой жизни на нашей планете.

Мы были мирной страной, таковой всегда и будем! Но сохранение мира, удержание мира от грозящей ему катастрофы, потребует и определенных усилий в области обеспечения обороноспособности нашей страны и ее союзников.

Партия считает, что защита Родины - долг каждого его гражданина! Ратный труд по защите нашей Родины - есть священный долг! Наемная армия - была и есть армией убийц.

Советская Власть должна обеспечить, и обеспечит защитников Родины всеми необходимыми средствами для сдерживания агрессивных устремлений современного капитализма. Это должно стать общенародной задачей, если страна не хочет утерять и политическую независимость. Все устремления Советской Власти в области обеспечения ее внешней безопасности должны быть направлены на унификацию принимаемых решений по развитию систем управления видов и родов Вооруженных Сил, средств их связи, их мобильности и живучести!

Основой наших Вооруженных Сил были, есть и еще долго будут войска стратегического назначения, но без хорошо развитых авиации, флота и сухопутных сил армия мертва! Уничтожение войск стратегического назначения под видом структурной реформы наших Вооруженных Сил, когда практически уничтожены стратегическая авиация и флот, - преступление не только перед народами нашей страны, но и перед народами всего мира.

В-седьмых.

О собственности. Собственность, т.е. средства производства, созданные трудом рабочего класса нашей страны и должны быть собственностью рабочего класса, т.е. собственностью государства рабочего класса. Она должна служить рабочему классу в его главном деле, т.е. в деле освобождения труда от любых видов эксплуатации и основанном на ней угнетении любой человеческой личности, способствовать всемерному раскрытию всех физических и духовных способностей человека! Каждый посягающей на эту собственность есть преступник перед рабочим классом и всеми трудящимися массами! Развитие у нее, собственности, одно: от государственной - общественной собственности, к собственности общечеловеческой, т.е. коммунистической! Другое развитие отношений собственности приведет только к одному - капитализму, что и показала наша История!

Таковы всего лишь первоочередные задачи государства рабочего класса по спасению нашей страны и жизни ее народов! Ни одно буржуазное правительство на такие меры не пойдет, т.к. предлагаемые восстановленной волей рядовых коммунистов нашей страны КПСС меры не совместимы с капитализмом вообще.

А задачи восстановления социалистического общества очень многомерны. Все они должны решаться одновременно во времени. Ни одну из них нельзя определить основной или главной, это целый комплекс одновременно разрешаемых задач. Но решаться они могут только в одних условиях, в условиях воссоздания самого рабочего государства, т.е. государства диктатуры рабочего класса!

Для этого и нужна Коммунистическая Партия Советского Союза - сила, скрепляющая наше общество и его основу - рабочий класс и его союзников, сила, понимающая все трудности предстоящей трудной и сложной борьбы за самого Человека.

Легких решений не будет. Легкого благополучия то же не будет. Всем придется попотеть, но если виден "свет в конце туннеля", то и попотеть можно!

КПСС заявляет, что Советская Власть - это власть, начинаемая снизу, с Совета любого уровня, организованного по классовому признаку, включающего Совет рабочих, Совет специалистов, Совет служащих, когда каждый выдвинутый в Совет депутат несет полную моральную и социальную ответственность перед своими избирателями. Ни деньги, как основа формирования буржуазной власти - современного гражданского общества, а бескорыстный труд на благо общества должны быть мерилом оценки каждого делегата в Совет!

ЦК КПСС призывает всех коммунистов нашей страны прекратить идейное и организационное отступление, соединить свои ряды и организовать борьбу рабочего класса и всех сегодня эксплуатируемых масс за спасение нашей страны и жизни ее народов. Наша Родина в опасности!

ЦК КПСС

Лека Нощ!

Милан Виж тук под № 112

http://www.segabg.com/05012002/p0050005.asp

А после Санд ти писа че видял едно мнение от което щял да падне от стола и взех да се чудя

Анонимен129
Да , ама в горното твое мнение ми се съдържа отговора

Айде със здраве , да не пълним форума .

Милан Всичко е точно . Просто пак те подцених

Г-н Райчев ,

кога ще видя статия за най - достойните ? Или е време за траурна меса ?

Във Гювеч / Вестници съществува този вестник "Култура" и интервютата със г-н Райчев и Лили Маринкова за интелигенцията .

Редактирано от - Милан на 13/1/2002 г/ 02:04:20

Анонимен131
А помните ли разликата между руския и съветския интелигент?

Руският интелигент - слегка пьяный, бритый до синего, а в голове от Гегеля до Канта.

Съветският интелигент - слегка побритый, пьяный до синего, а в голове от Едитый Пиехи до иди ты на хуй...

Та така и със статията Райчева...

Begemot NE TAK VSE ETO BIILO, RAICHEV, SOMVSEM NE TAK....
Ирина Текстът е съвсем непретенциозен, SS. Прочетох я втори път. Той предлага някаква схема, която звучи убедително, изглежда адекватна на действителността (или на 30% от нея;-)), в смисъл, че да, би могло и така да бъде. Но не значи, че непременно така е било.

Може усещането за претенциозност да идва от заглавието. Той си е задал един голям, глобален проблем. Гледай само: Социнтелигенцията: загиваща класа. Какво значи интелектуалец”.

Ау! Велики въпроси! Получило се е едно прилично тяло, но за жалост с несъразмерно голяма глава. Социнтелигенция има и в Румъния, и в Русия, и в Унгария, и още къде ли не. И там има интелектуалци. И там нациите комуникират от векове с нещо потустороннее, понеже нито една от тези индоевропейски системи ;-)) не би могла да остане в равновесие, ако си няма свое Отвъдно и не комуникира непрекъснато с него, за което й трябват медиуми (посредници).

Ако приемем да наричаме интелектуалци онези, които изпълняват тази социална функция, а той твърди, че българската нация се е оказала заплашена от липсата на такива ТЪКМО СЛЕД като системата “България” излязла от равновесното си ссътояние, (след 1989 г.), възниква следния въпрос: Социнтелигенцията, така както той я дефинира, не притежава в себе си брамини. Тя се състои изключително от социнтелигенти, нали така? Защо преди 1989 г. липсата на интелектуалци-p-посредници не е била заплаха за равновесието на системата?

Определението за социнтелигенция и всички по-нататъшни разглеждания покриват в най-добрия случай само частния пример България, и не са валидни за социнтелигенцията въобще и за нейната еволюция. Очевидно е, че съдбата на българската социнтелигенция, т.е. загиването й, ще следва закономерности, характерни за съдбата на руската, чешката и прочее социнтелигенции, които имат същия генезис и са изпълнявали същите социални функции (да пълнят със съдържание властовия език и т.н.) Не виждам такива закономерности в статията. Той оправдава разглежданията си със собствената си представа за “българска специфика” – пак!. Тоест прави това, в което обвинява българските социнтелигенти. Пак бай Иван ще се яви причина за събитията.

Сигурно може и така да се постъпи, но тогава заглавието трябваше да бъде друго.Темата трябваше да бъде формулирана иначе. Тъй ми се чини, в този късен час.

Анонимен134
Ясенево, хубаво ама да го беше написал на български. Не всички знаят руски.
Минавам от тук А все-таки надо попробовать. А то как-то неловко получается. Райчев просто закисает в гордом одиночестве. А ведь говорят, что здоровая конкуренция улучшает породу ...интеллигентскую.

Освен това писането на толкова здрав и вкоренен в литературно-просветителската "почва" език издава нещо като етнокултурен нарцисизъм.Но "кстати о птичках" - Диагнозата се оказа наистина верна и точна - до степента на прогноза

raven707bg При Елена Поптодорова има една д-р Тодорова, дето търси активно другарска "подкрепа"...

Все на Марс!!!

raven707bg bgtop, засега никой внятно не е обяснил, как така "за една нощ КПСС престана да съществува" - цитирам акад. Сендов...
Доктор Хикс Много постиги, другари Чак не смея да се обадя

Социнтелигенцията е продукт на социализЪма

Соцстопанството и то...

Всичко е продукт на Тоталитарната държава.

Филията се обърна, но не защото социнтелигенцията е способствала за тая работа, а защото системата се катурна като негодна

Резултати:

По-голямата част мизерства. Причината е проста-квалифицираният човек оставайки без работа е годен само за физически труд и излиза на пазара на този труд.

Друга част започна да си сменя цветовете за да не попадне в горната категория. Но както и да се боядисат, печата на татовото време си стои , т.е. манталитетът си е почти същия, дори се види засилване на най-грозните тенденции на миналото, кариеризъм, подлизурство, партийни връзки, корупция , склонност към кражби и т.н.И тия хора трябва да правят Новата държава....Видяхме какво направиха и резултатите са повече от категорични и напълно естествени.

Трета част, за която старото време е било спирачка за реализация в чужбина си гепи дърмите и напусна страната. В случая Б-я претърпя загуби РЕАЛНИ и ТО ЗА МИЛИАРДИ !!!!!!!!!!!!!!!!! Не приватизацията, а изтеклия навън огромен ,читав, дееспособен човешки ресурс е НАЙ- МАЩАБНАТА загуба за страната !

Някой ще каже,,Да , ама имаме резерв в лицето на първите две категории "

Отговарям веднага : Резерв имаме ама....другия път ! Първо- тези хора битуват в условия, които не могат да променят и наложат нов маниер на живот , поведение, работа , а само задълбочават тоталитарните сакатлъци. Второ - ти остави един квалифициран работник аут за две-три години и после глей кво става с неговатаа квалификация. Той не само не може да върне стария си темп и ниво, ами е отишъл по дяволите така, че поне колкото е бил вън, толкова пак трябва да е вътре, за да стигне старото си заварено ниво.

Няма друго съсловие, което така да се размътва и унищожава ,както съсловието на интелигенцията по време на революционни промени.

Така че, майната им на старите кадри ! Нека видим какво става с новите !

Излизат от университетите и ...на борсата за безработни !

Другите си стягат куфарите и дим да ги няма.

Трети си намират тук каква да е работа и язък им за ученето.

В малък брой случаи има ,,среща " на стари с нови , където старите, докато не видят сметката на новите, няма мирясване !

Вчера до два през нощтта четох два закона и няколко наредби. На някои текстове съм се смяла с глас ! По нощите ! Досущ като лудите !

Аз смятам, че когато законите станат такива, щото човек да не се смее или да не се държи за главата, когато ги чете, тогава ще се оправим !

Държавата- това са нейните хора и нейните закони !

Тук всички плачем за пари , а в света има много свободен капитал, който трябва да отиде някъде. Пита се в задачата ,,Ще дойде ли при нас ? "

Отговорът е еднакъв с отговора на въпроса ,,Ако АЗ имам пари, ще ги инвестирам ли в Б-я и в какво ?"

Моят отговор е ,, НИ-КО-ГА !"

В държава със смешни закони и депутати ,на които им слагат чипове на гъза ,

КОЙ ЛУД ще инвестира ? Кредити вашта мама, дорде ви дойде акъла, или дорде пукнете до един...Това другари е логиката на парите

И това ни докара социалистическата интелигенция-обществен авагард,Бооже Господи/ !!!!!!!!!!!

От мен толкова

raven707bg Супер Доктор Хиксц!!!!

Заокони, писани с чипове под гъзЪ!

Ебати и дУпЕтатите, егати и парламента - формени идиоти - неможаха да се справят и с новат асистема за гласуване!!!

Позор!!!

raven707bg Да, bgtop, просто ми е любопитно гвоето мнение, не се заяждам...
Доктор Хикс Здрасти Гарване,

Смятам, че липсите на бълг. политически елит са двенки

-Липса на акъл

-Липса на морал

Ще дам пример с Мими Виткова затова, каво се случва с човек , който има и акъл и морал. Тя и такива като нея са наврени в миша дупка и им е отнето правото на глас та дори и на достойно съществуване. С което искам да кажа, че от горенаписаното има изключения, а тяхната съдба потвърждава правилото, че в България място за умните и хората с кристален морал НЯМА !

raven707bg Вижте ги, бе! Вижте ги колбко са талантливи - гласуват кат' индианци!!!

Чиновничките и разсилните от парламента след тях се справиха отлично с копчетата за гласуване - бТВ го показа ясно...

Тия всичките са социнтелигенция, нал' тъй???

raven707bg Абсолютно прав си, Доктор Хикс!

Глаголенето на Райчев е обилно, но защо точно той не написа точно това, което ти си извел тезисно, а?

Има някакъв дрейф у този човек към префърцунената академичност, че дори започна да слага по едно "г-н" пред името на всеки калтак, когото почита със словото си...

Доктор Хикс Само не знам дали по тоя начин са отгласували преди Коледа средства от бюджета на парламента за подаръци за дечицата им....

Парлменетът, който се сочи като място с най-високи заплати, идвещи директно от нашия джоб ...

Какво безсрамие пред очите целия народ и дечицата на България

Ето една уж дреболия, но 100 % показателна за манталитетчето да се облажват

Моля в-к Сега да провери с колко гласа е прието това решение ?

Доктор Хикс Рейвън, прав си за Райчев, но мисля, че в сравнение с Дайнов е цвете, така че, ако го анализираме изолирано , ти си прав, ако го анализираме сравнително, истината се измества доста в полза на Райчев
Анонимен146
До два месеца - сбор пред парламента!
Доктор Хикс Рейвън, преди да изчезна ,искам да ти кажа, че целта на Райчев според мен е да даде на публиката някакво обяснение за ролята и мястото на кастата, към която той лично принадлежи. То , обяснението , е благовидна форма на оправдание и маскиране. А префърцунената академичност е средството, това оправдание да хване дикиш....поне за пред по-баламите

Щото е ясно, че за теб и мен е валидно правилото ,,Не нам !"

PS. за маскирането

То е по системата ,,Гъза си с рози накичи, насраното да не личи "

Или Розите са префърцунената академичност, а насирането е в употребата на старите активи в новото време

raven707bg 10x, bgtop!

Приятна почивка, Доктор Хикс... Ти не беше ли дама...?

Анонимен149
Ментето пак го увърта
PICKWICK Аз смятам, че Райчев, тъй като е претрупан с информация, просто не е успял да се изрази подходящо, че да го разберем. Сигурна съм обаче, че едно 90 процента от това, което казва е самата истина. Другото, което подозирам като четох материала е, че той просто се опитва да обясни какво точно липсва на нашата държава, на нашето общество и каква е причината за тази липса. Непрекъснато говорим за духовен спад, криза в културата и прочие, но действително на какво се дължи това. И, моля не ми казвайте, че се дължи на липса на пари. Дължи се на невъзможността на хората да се отърсят от пристрастията и да разсъждават трезво. Не може навред да се сече синьо, червено, жълто. Има умни хора и можещи хора, има и тъпанари. Без значение как ще се обличат като цвят. Затова смятам, че Райчев е намерил едно доста разумно обяснение, с което съм доста съгласна. Единственото, което не мога да вдена, г-н Райчев, е намесата на номенклатурата. Може би тя като доста по-компактно понятие и доста по-малобрлойно е способствало да не се пилее излишно? За разлика от сега. В същност сега ние дори нямаме така наречения елит
Simplified Solutions Ясенево, !!!

То-то и оно. И незачем дальше переливать из пустого в порожное....

Анонимен152
МИЛАНЕ,

Картаген е Ментето.bgtop, bgtopidiot - също.

Анонимен153
Картаген и bgtopidiot са му за защита.
Simplified Solutions Raven,

При хубавата Елена няма дискусия. Там синият електорат се дави в собствената си бълвоч.

Бяха оставили и една гнусна картинка, но днес не се отваря.

Sand, ако Вие сте я цензурирали - напразно....Нека се вижда кой колко струва.

Анонимен155
Серый, на светлинни години от истината си.
Анонимен156
НЕментетата се броят на пръсти. Просто и ясно вижда кои не са писаните от самия него постинги. На работа е човека.
Simplified Solutions Bgtop,

Оставете детето да си поиграе с компютъра.

Анонимен158
Вече го казаха какво е МЕНТЕ. Намери си го.
Анонимен159
Правилно, 193-и.
Анонимен160
Ментето вчера беше на работа като Редактор.
Анонимен161
Грешиш, bgtop. Детето вече има над 1000 постинга. Виж официалната статистика.
Анонимен162
Не мога, не съм ги писал аз.
Simplified Solutions На вниманието на анонимното менте!

Душа,

Ние тук знаем who's who...Ама ти май имаш проблем - беседваш със самия себе си. Лошо няма. Ама прави го наум, сладур.

Знам, че е изнервящо да не получаваш отклик от тези, които нападаш.

Затова ти пиша. Успокой топката. След първия ти постинг вече си ясен и не те четем. Както и ти нас. Ама няма да се женим я.

Анонимен164
Че какво им е лошото на двубуквените изречения? Иска се голям майсторлък да кажеш нещо смислено с три думи.
Анонимен165
ОК, ето ти моя коментар за статията на Райчев.

Барин спутал брамина с бармэном!

Анонимен166
Ако не ти харесва, може и обратното.
Анонимен167
Това да не е разговор със скрит микрофон?!
Минавам от тук Не след два, а най-малко след три ...пред парламента. защото после ще се наложи преминаването на зелено в прак смисъл на думата. А през март все още ще бъде студено и ентусиазма няма да е на необходимото ниво.
Lora Ясенево, приветь!

Разбунил си духовете пак!

OK!

Редактирано от - Lora на 13/1/2002 г/ 13:40:03

Анонимен170
mediapool.bg
Lora По темата:

Авторът излага тезата си вярно и логично, но защо се страхувам, че в България социнтелектуалеца няма скоро да изчезне?

'Номенклатурата успя да преакумулира своите капитали в реални, главно в икономически'

Свидетел съм как в последните 12 години Номенклатурата със заграбени средства изпрати децата си да учат навън. Мислите ли, г-н Райчев, че тези вече 30 годишни не са се превърнели в социнтелектуалеци? Готови са, а и вече ги виждам, че са се завърнали в България.

Интелигентните... е, те наистина бавно загиват в нищета или не се борят.

Това е моето скромно мнение. Очаквам следващата част.

Doctora А на мен, кой знае защо ми се струва, че напоследък Андрей Райчев като че ли започва да мисли на глас.В смисъл, че дори и тезите, които излага, звучат въпросително.В което, според мен е ценността на размислите...от "Quo vadis domine" до "Търсене на абсолютното".Темите са толкова обществено значими, че този път не разбирам нито излишното политизиране, нито насмешката.Защото все пак до портрета на всеки от нас, е възможно някой да иска да напише "Ecce homo"
Lora Не е лошо някой да мисли на глас!
Анонимен174
Здрасти пичове,

менте са малко обясненията за "Дьо"- то. Атила, просто след като Дайнов си сложи това "Дьо", защо аз простия чалгаджия да не изпъкна като свински мъди в рядка кал? Та от Кондьо, станах Кон Дьо. Като много хора, които бяха комунисти и се събудиха демократи.Като много демократи, които се събудиха като крадци.Като много чалгаджии, които се събудиха рападжии.

Всичко е въпрос на мимикрия, братя.Но кагато няма нищо в тъпата ти тиква, и мимикрията трудно ти се отдава.Което разбираш, като четеш какво са писали маса приятели, чалгаджии преди мене.

Т'ва е! Сега разбирате ли, че и за чалгата се иска пипе! Ако не - купуваш си.както правя и аз, тъпия!

Ваш Кон Дьо,

Министър на Чалгата и халтурата в правителството на г-н Ментайлов.

Judas Priest Боже, колко глупост има на този свят, Боже!

А всичко е толкова просто; целия комунистически бълвоч от Маркс, Енгелс, Ленин, Троцки, Хитлер, Гьобелс, Мао и Пол Пот насам може да се опише с едно само изречение - идеята на комунизъме е да се бачка по-малко (по възможност хич), а да се плюска повече. И социалистическата интелигенция имаше тази задача - да увещава телетата бг-та, които не са толкоз интелигентни, че ето - само още веднъж да си свалят гащите, само още веднъж да поверват на светлото бъдеще и то ще дойде. И ще бачкат по-малко, а ще плюскат повече. Това обаче може да е само мечтата на идиота. И цялата и идиотщина лъсна, когато западняците, които милиционерите съвсем сериозно се готвеха да затриват, взеха, че спряха да ни хрантутят бадева. Затуй и социалистическата ни интелигенция я закъса. Но до ще време и ще възкръсне. Ама за кратко. Щото после всички ще сме пред Прламента.

Lora Добре дошъл и дано да си добре заварил, Кон Дьо!
Don E най сетне да си дойдем на думата! Доктор, браво!

От вчера наобяд досега не прочетох нищо смислено по темата. Какво ви става, форумци? Не ви се мисли ли? Разбира се, че е по-лесно, по-неангажиращо да ръкоблудствате с клавиатурата, но това навява у събеседника само скука. Сипят се цитати и отправки, без да е ясна мисълта на този, който цитира и ме препраща към подсъзнателните си изживявания. Размърдайте си мозъците! Защо ги продавате толкова евтино?

И престанете да се дърлите кой е менте и кой не е! Няма по-страшно нещо от мислите менте!

Поздрави на всички и не ми се сърдете!

Lora Не беше ли, санким, съвсем достатъчно да свършат работата официалните делегати, ами трябваше и бай Ганьо да си навира гагата?

Редактирано от - Lora на 13/1/2002 г/ 14:59:30

Doctora В известен смисъл, проблемът идва от това, че по света май употребяват по-често "интелектуалци". Доста ясно понятие. Ако престанем с използването на "интелигенция", май ще можем да дискутираме без щампи.
Анонимен180
Еще не вечер ... Но гние и мирише - отврат!
PICKWICK Позволявам си да изразя сериозно несъгласие със sultanbg, защото Тодор Колев казва точно това с други думи - класа няма, всеки се спасява поединично. А, що се отнася до изказването на Лора, не съм съгласна, че в момента има някаква номенклатура. В момента има изхождане на глупаци на ротационен принцип на ръководни длъжности. Това не е толкова твърдо понятие като интелигенцията, която определено издиша или пък налита на бой.
Индолог182
По-добре да не се бях раждал

Histoire d'un bon bramin

Voltaire, 1759

Je rencontrai dans mes voyages un vieux bramin, homme fort sage, plein d'esprit, et très savant; de plus, il était riche, et, partant, il en était plus sage encore: car, ne manquant de rien, il n'avait besion de tromper personne. Sa famille était très bien gouvernée, par trois belles femmes qui s'étudiaient à lui plaire; et, quand il ne s'amusait pas avec ses femmes il s'occupait à philosopher.

Près de sa maison, qui était belle, ornée et accompagnée de jardins charmants, demeurait une vielle Indienne, bigote, imbécile et assez pauvre.

Le bramin me dit un jour: ''Je voudrais n'être jamais né''. Je lui demandai pourquoi. Il me répondit: ''J'étudie depuis quarante ans, ce sont quarante années de perdues; j'enseigne les autres et j'ignore tout: cet état porte dans mon âme tant d'humiliation et de dégoût que la vie m'est insupportable. Je suis né, je vis dans le temps, et je ne sais pas ce que c'est que le temps; je me trouve dans un point entre deux éternités, comme disent nos sages, et je n'ai nulle idée de l'éternité. Je suis composé de matière; je pense, je n'ai jamais pu m'instruire de ce qui produit la pensée; j'ignore si mon entendement est en moi une simple faculté, comme celle de marcher, de digérer, et si je pense avec ma tête comme je prends avec mes mains. Non seulement le principe de ma pensée m'est inconnu, mais le principe de mes mouvements m'est également caché : je ne sais pourquoi j'existe. Cependant on me fait chaque jour des questions sur tous ces points: il faut répondre; je n'ai rien de bon à dire; je parle beaucoup, et je demeure confus et honteux de moi-même après avoir parlé.

''C'est bien pis quand on me demande si Brahma a été produit par Vichnou ou s'ils sont tous les deux éternels. Dieu m'est témoin que je n'en sais pas un mot, et il y paraît bien à mes réponses. "Ah ! Mon révérend père, me dit-on, apprenez-nous comment le mal inonde toute la terre." Je suis aussi en peine que ceux qui me font cette question: je leur dis quelquefois que tout est le mieux du monde; mais ceux qui ont étés ruinés et mutilés à la guerre n'en croient rien, ni moi non plus; je me retire chez moi accablé de ma curiosité et de mon ignorance. Je lis nos anciens livres, et ils redoublent mes ténèbres. Je parle à mes compagnons: les uns me répondent qu'il faut jouir de la vie et se moquer des hommes; les autres croient savoir quelque chose, et se perdenr dans des idées extravagantes; tout augmente le sentiment douloureux que j'éprouve. Je suis même prêt quelquefois de tomber dans le désespoir, quand je songe qu'après toutes mes recherches je ne sais ni d'où je viens, ni ni ce que je suis, ni où j'irai ni ce que je deviendrai.''

L'état de ce bon homme me fit une vraie peine: personne n'était plus raisonnable ni de meilleure foi que lui. Je conçus que plus il avait de lumièzres dans son entendement et de sensibilité dans son coeur, plus il était malheureux.

Je vis le même jour la vielle femme qui demeurait dans son voisinage: je lui demandais si elle avait jamais été affligée de ne pas savoir comment son âme était faite. Elle ne comprit pas seulement ma question : elle n'avait jamais réfléchi un seul moment de sa vie sur un seul des points qui tourmentaient le bramin; elle croyait au métamorphoses de Vichnou de tout son coeur et pourvu qu'elle pût avoir quelquefois de l'eau du Gange pour se laver, elle se croyait la plus heureuse des femmes.

Frappé du bonheur de cette pauvre créature, je revins à mon philosophe et je lui dis: ''N'êtes-vous pas honteux d'être malheureux, dans le temps qu'à votre porte il y a un vieil automate qui ne pense à rien et vit content?

- Vous avez raison, me répondit-il; je me suis dit cent fois que je serais heureux si j'étais aussi sot que ma voisine, et cependant je ne voudrais psa d'un tel bonheur.''

Cette réponse de mon bramin me fit une plus grande impression que tout le reste; je m'examinais moi-même, et je vis qu'en effet je n'aurais pas voulu être heureux à condition d'être imbécile.

Je proposai la chose à des philosophes, et ils furent de mon avis. ''Il y a pourtant, disais-je, une furieuse contradiction dans cette façon de penser: car enfin de quoi s'agit-il? D'être heureux. Qu'importe d'avoir de l'esprit ou d'être sot? Il y a bien plus: ceux qui sont contents de leur être sont bien sûrs d'être contents; ceux qui raisonnent ne sont pas si sûrs de bien raisonner. Il est donc clair, disais-je, qu'il faudrait choisir de n'avoir pas le sens commun, pour peu que ce sens commun contribue à notre mal-être.'' Tout le monde fut de mon avis, et cependant je ne trouvais personne qui voulût accepter le marché de devenir imbécile pour devenir content. De là je conclus que, si nous faisons cas du bonheur, nous faisons encore plus de cas de la raison.

Mais, après y avoir réfléchi, il paraît que de préférer la raison à la félicité, c'est être très insensé. Commment dons cette contradiction peut-elle s'expliquer ? Comme toutes les autres. Il y a là de quoi parler beaucoup.

Анонимен183
C'est toi, quoi parler beaucoup, индолог!

Индолог184
Някой може да е забравил френския

ИСТОРИЯ ДОБРОГО БРАМИНА

Вольтер

В моих странствиях по свету мне довелось встретиться со стариком брамином, человеком чрезвычайно мудрым, очень остроумным и весьма ученым; вдобавок он был богат, а следовательно, особенно мудр, ибо, ни в чем не нуждаясь, мог никого не обманывать. Хозяйство его отлично вели три прекрасные женщины, всячески старавшиеся ему угождать; когда он не развлекался с ними, он погружался в размышления.

Неподалеку от его дома, весьма привлекательного, окруженного и украшенного прелестными садами, жила старуха индианка - набожная, глупая и бедная.

Однажды брамин сказал мне: "Я предпочел бы вовсе не появляться на свет". Я спросил у него - почему? Он ответил: "Я занимаюсь наукой сорок лет, и все эти сорок лет потрачены зря; я учу других, а сам в полном неведении; это так унизительно и противно, что жить мне невмоготу. Я родился, я живу во времени, а не знаю, что такое время; я нахожусь, как говорят мудрецы, в некоей точке между двумя вечностями, а не имею о вечности никакого представления. Я состою из некоего вещества; я мыслю, но никогда не мог уразуметь, что порождает мысль; я не ведаю, является ли присущее мне понимание просто способностью, подобной способности ходить, переваривать пищу, и мыслю ли я головою так же, как беру что-либо руками. Не только механизм моей мысли мне неизвестен, но скрыт от меня и механизм моих движений; я не ведаю, зачем я существую. Между тем мне изо дня в день задают вопросы на этот счет: приходится отвечать; ничего толкового я сказать не могу; я говорю много, но, сказав все это, смущаюсь, и мне становится стыдно перед самим собою.

Еще хуже, когда меня спрашивают, действительно ли Вишну порожден Брамой или они оба предвечны. Бог мне свидетель, я ничего не знаю на этот счет, да это и чувствуется в моих ответах. "Ах, глубокоуважаемый отче, - говорят мне, - объясните нам, почему зло наводнило землю". Я сам в таком же затруднении, как те, что задают мне этот вопрос: иной раз я говорю им, что все в мире прекрасно; но люди, разорившиеся и искалеченные во время войны, не верят этому, как и сам я не верю; я замыкаюсь в своем жилище, подавленный жаждой знания и собственным неведением. Я читаю наши древние писания, а они только сгущают тьму. Я обращаюсь к друзьям; они отвечают мне, что надо наслаждаться жизнью и пренебрегать людьми; другим кажется, что они что-то знают, - эти блуждают в каких-то нелепых умозаключениях; все это усугубляет мучительное чувство, владеющее мною. Иной раз я готов впасть в отчаяние при мысли, что после стольких исканий я не знаю, ни откуда я появился, ни что я такое, ни куда я иду, ни что со мной станется".

Состояние этого человека повергло меня в истинную скорбь; невозможно было бы найти другого, столь же разумного и достойного. Я понял, что чем светлее его разум и чем чувствительнее его сердце, тем он несчастнее.

В тот день я поговорил с женщиной, которая жила по соседству с ним; я спросил у нее: огорчала ли ее когда-нибудь мысль, что ей неизвестно, как устроена ее душа? Она даже не поняла моего вопроса: за всю свою жизнь она ни на минуту не задумывалась над загадками, которые терзали брамина; она всем сердцем верила в перевоплощения Вишну и считала себя счастливейшей женщиной в мире - только бы ей иногда удавалось добыть из Ганга немного воды для омовения.

Я был поражен, что это жалкое создание чувствует себя таким счастливым, и, вернувшись к философу, сказал ему: "Неужели вам не совестно считать себя несчастным, когда у вашего порога живет механическое существо, ни над чем не задумывающееся и всем довольное?"

- Вы правы, - отвечал он, - я сотни раз говорил себе, что был бы счастлив, будь я так же глуп, как моя соседка, и все же мне не хотелось бы такого счастья.

Эти слова брамина произвели на меня больше впечатления, чем все остальное; я подумал о самом себе и понял, что и я не пожелал бы счастья, если бы ради него надо было стать дураком.

Я изложил это философам, и они со мною согласились. "Однако в таком образе мыслей какое-то чудовищное противоречие, - говорил я, - ведь о чем же, в сущности, идет речь? О том, чтобы быть счастливым. Не все ли равно, быть умным или дураком? Более того: все довольные своей судьбой вполне уверены в том, что довольны; те же, что рассуждают, не уверены в том, что рассуждают здраво. Таким образом ясно, - говорил я, - что предпочтительнее не обладать здравым смыслом по той простой причине, что здравый смысл способствует нашему несчастью".

Все согласились со мною, и тем не менее никто не хотел быть дураком, чтобы быть счастливым. Отсюда я заключил, что если мы дорожим счастьем, то еще больше дорожим разумом.

Но, если пораздумать, окажется, что предпочитать разум счастью - значит быть безрассудным. Как же объяснить это противоречие? Так же, как все прочие. Тут есть о чем поговорить.

Франсенемог185
10х, тъкмо го заредих в PROMT-a
Грациан Към гус'дин Кон Дьо:

Наистина много малко от елитарната група кичеща се с интелекто-интелигенто етикети може да оцени "директните послания" в произведенията на "балканския блуз"-чалгата. Много често само в един примитивно римуван куплет може да бъде събрана "пословична мъдрост", която не можем да изцедим дори и от цяла стихосбирка на "мастит интелектуалец".

Анонимен187
Ще се регистрирам с (r), защото и на мен пи посягат

Грациане, понеже пишеш дълги, но тъпи тектове и се правиш на велик, но си тъпо парче, ще ти кажа по чалгаджийски просто и ясно Еби си майката!

Кон Дьо,

чалгаджия и министър ( в този ред!)

Грациан Чшш...ало, барто...ами ти на отворенджас ли че ми се праиш, ъ? Я да те видим колко си печен, готин? Я ка'й са к'ви умни ти си ги писал...щот тъй: "Плюв, плюв" само не върви, да знайш. И а си казал още веднъш" Я си еби майката" че те обесим на синджирите ти и ич нема ми мигне окото.

Артиста Пичове,

такъв номер не очаквах.Тъкмо се регистрирах с (r), за да си личи кой е риъл, гледам още три регистрации.Ей, залибихте вие бат Кон Дьо! Ама много менте, много нещо.Хаир да ви остане ника!

И понеже бат ви Кон Дьо е печен чалгаджия и пич, от днес съм като колегата Принс - Артиста!

PS:

Господин Ментайлов , отметни в тифтерчиту!Куфарчето си е куфарче!

SS- вече можеш да ми изпратиш движението на цените на паламуда на Бургаската борса!

Лора, прати още вицове и рецепти за коктейли!

Да живей България и чалга до дупка!

Артиста Е, сега, Грацианчо звучиш точно такъв, какъвто си.Менте и тъп селянин.Разбра ли?По-важното е, че и другите го разбраха!Еби си майката със същия синджир!

Ама не мислех, че толкова лесен.Ти си бил като мургавелка от "Лъвов мост"! А до преди последния ти постинг даже ти пишеха на Ви!колко марки ти е тарифата?

Артиста Ваше Българско Топчийство,

очаквах, че като пише по две новели на форум и се казва Грациан, поне да псува на мъртви езици! А к'во се оказа - дърво, кравар.Мъка, не'каква! Да залязва!

Редактирано от - Артиста на 13/1/2002 г/ 16:24:13

Анонимен192
POODLY си има пъпка

Грациан в гъза и бръкна!

Артиста Ако и да съм тъп чалгаджия, Ваше Българско Топчийство,

Всяка жаба да си знае гьола.И да кряка на роден език.Или да мълчи и чака, когато е в час (с кирилицата, латиницата и балдуиницата), да посяга с ципички на клавиатурата.Или да си плаща, както аз правя. Че щъркела си знае работата

Мата Хари194
Наистина има нещо подозрително вчера и днес. Наскоро призовах мислителите от Форума към мозъчна атака, защото са в цайтнот. Призивът се възприе като поредната проява на остроумие. След 1989-та се надявах да прочета творби на наши философи, писани за чекмеджето, тъй като философстването беше най-строгото табу на старото време. Уви - нищо ново. Пише се За философията, не и Философия. Сега излиза статия, в която нашите проблеми са разгледани и от философска гледна точка, а реакцията е, меко казано, странна. Според мен въпросът за властта на човека, който мисли със собствената си глава, заема централно място в текста. Интелектуалецът е Окото на деня. Той е, който буди мисълта на хората, за да не вземат нищо на доверие. Той е, който ги кара да се изправят в целия си ръст и да не се държат като чупигръбначни. Ако властта не му разрешава да прави това гласно, прави го подмолно. “Когато му дойде времето” неговите мисли ще хванат декиш. Не му пука, че “стругарят Гошо” получава повече. (Впрочем много работници се държат по-достойно от интелигентите.) Интелектуалецът не е еснаф, а човек с характер, със замах. И когато решава даден проблем, започва от корена. Затова въпросът за обяснението на видимия и невидимия (отвъдния) свят е от първостепенно значение. Няма нищо по-жалко от философ, който развива бомбастични теории за уреждането на човешкото общество, а няма своя представа за същността и произхода на Нещата и в частност - на човека.

Признавам, че аз и много други от моето поколение не осъзнахме нашия потенциал. Отгоре на всичко нямахме водачи. Бягството от действителността доби повсеместен характер. Едни станаха работохолици, други работеха частпром или въртяха любов в работно време и пр. и пр. - всякакви случаи имаше. Всеки си намери ниша на утехата. Дойде новото време и ни издуха като прашинки. Изключенията само потвърждават правилото. Райчев е прав: ние се изложихме и никой не ни е виновен. Приемам този факт. Само не мога да преглътна факта, че продължаваме да се излагаме.

Don bgtop,

не мислиш ли, че е време да укротиш кръжеца си? Неприятно ми е да го кажа, но тук става неуютно!

Грациан Нормално е да се противопоставим на "ей-така от нищо избликналата" агресивност с агресивност.

(а предполагам това е езикът който действува на първосигналната Ви система)

Сега какво ще мериме кой е "по-отворен ли"? Ами то е ясно...

"припикаването на територии" е акт познат ни още от пречовешки времена.

(така, че тия номерца с разкриването на "класовия враг" вървят само донякъде и пред някои, ама има и такива пред които не вървят, да знаеш)

Айде сега да не се ровим из теориите за Егото, разклатения авторитет, запазените марки и т.н.т.

И един съвет: Като си решил да се "надплюваш" подготви си предварително с доводи над нивото "Менте и тъп селянин" (щото с тях баба ми гонеше византийците, дето има една дума)

Артиста Значи, за съжаление, не си отишъл много по-далеч от баба си.За съжаление!А колкото до агресията, върни се малко назад и виж кой почва! Вербалната агресия, ти момченце си я носиш като раничка на гърба.От както си влязъл тук.Че избиваш комплекси е вече ясно.Но не занимавай околните с тях.

Излизам да припечеля малко с чалга.Дано, като се върна, страстите са утихнали, а този с гръко-римския стил и византийската баба е пил два деазепама и три ракии.Та да си хортуваме спокойно за интелектуалците и чалгаджиите!

Редактирано от - Артиста на 13/1/2002 г/ 16:45:28

Мата Хари198
До присмехулниците: Райчев написал интересна статия - и в отговор: хи-хи-хи, ха-ха-ха! От известно време препечатвам архива на наш неизвестен философ. Човекът създава оригинална философска система и на нейна основа прави пълна дисекция на соцкома и много прогнози. Та в спомените си той пише как когато споменал, че от една клетка може да се възпроизведе целият човешки организъм, чул точно това: хи-хи-хи, ха-ха-ха! Същото последвало, когато казал, че скоростта на светлината не е пределна и пр. Това било преди 50 години. Негов приятел, изобретателят на Катюшите, открива нов закон в астрономията, с който оборва Нютон и Кеплер, и докладва за това в БАН. Там пак същото - хи-хи-хи, ха-ха-ха! (По-късно Френската АН и АН на СССР потвърждават формулата му.) Да не си помислите, че тези двама души мирясали? Нищо подобно. Подигравките на полуинтелигентите само ги амбицирали. Творили са до сетния си дъх. На това му викам Българска интелигенция. А на тези, които се уповават на руските интелектуалци, ще кажа: не се самозалъгвайте. Русите имат големи мислители, но тук не е Русия. А и не е ли позорно да ходим за зелен хайвер в Москва, когато изворът на славянската мисъл е в България?! Затова, философи, ако досега не сте мислили сериозно - запрятайте ръкави, че голяма работа ви чака. Започнете от самото начало: Орфей, Кирил Философ, Богомил.
Анонимен199
Мата Хари,

а посмали малко:

"Негов приятел, изобретателят на Катюшите, открива нов закон в астрономията, с който оборва Нютон и Кеплер, и докладва за това в БАН."

ясенево'200

-- Читали про конференцию по разоружению? - обращался один

пикейный жилет к другому пикейному жилету. -- Выступление графа

Бернсторфа.

-- Бернсторф-это голова! -- отвечал спрошенный жилет таким

тоном, будто убедился в том на основе долголетнего знакомства с

графом. -- А вы читали, какую речь произнес Сноуден на собрании

избирателей в Бирмингаме, этой цитадели консерваторов?

-- Ну, о чем говорить... Сноуден-это голОва! Слушайте,

Валиадис, -- обращался он к третьему старику в панаме. - Что вы

скажете насчет Сноудена?

-- Я скажу вам откровенно, - отвечала панама, - Сноудену

пальца в рот не клади. Я лично свой палец не положил бы.

И, нимало не смущаясь тем, что Сноуден ни за что на свете

не позволил бы Валиадису лезть пальцем в свой рот, старик

продолжал:

-- Но что бы вы ни говорили, я вам скажу

откровенно-Чемберлен все-таки тоже голова.

Пикейные жилеты поднимали плечи. Они не отрицали, что

Чемберлен тоже голова. Но больше всего утешал их Бриан.

-- Бриан! -- говорили они с жаром. -- Вот это голова! Он

со своим проектом пан-Европы...

-- Скажу вам откровенно, мосье Фунт, -- шептал Валиадис,

-- все в порядке. Бенеш уже согласился на пан-Европу, но

знаете, при каком условии?

Пикейные жилеты собрались поближе и вытянули куриные шеи.

-- При условии, что Черноморск будет объявлен вольным

городом. Бенеш-это голова. Ведь им же нужно сбывать кому-нибудь

свои сельскохозяйственные орудия? Вот мы и будем покупать.

При этом сообщении глаза стариков блеснули. Им уже много

лет хотелось покупать и продавать,

-- Бриан-это голова! - сказали они вздыхая. - Бенеш --

тоже голова.


Мата Хари201
До Ано 244: Става дума за ТИХОМИР РАШЕВ ТИЛЧЕВ. Надявам се никога да не забравиш това име.

За справка вж и Цаков, Цветан. ХХ век. Българска авиация. Кой кой е. 1897-1999. С., Икарпрес, 1999.

Анонимен202
Признавам, че ми стана интересно, Мата Хари. Твърдиш, че ТИЛЧЕВ е изобретил Катюшите?
Грациан А'ре пак с'а "да смъкваме кюфтенца".

Къде видяхте агресия в моя първоначален пост? Едно твърдение, което винаги съм правил и което е валидно за моята ценностна система. Чалгата с която аз съм запознат от времето когато носеше наименованието "новокомпонирана музика" и се разпространяваше само по нелегални канали из страната е жанра отразяващ най-пряко настроенията, желанията и естетичните потребности на една огомна социална група.По неизвестни причини тя беше поругана и отхвърлена от соцморала и именно селскокоренните управляващи режеха корените си (е те това си е комплекс) Разбира се болшинството от творците не бяха чели Кант, Фихте и да речем - Борхес, много от тях не бяха слушали Щокхаузен, Берлиоз или Стравински, те дори не знаеха азбучни истини, но за сметка на това знаеха да обрисуват (къде сполучливо, къде не чак дотам) своя делник. И имаше хора които след като чуеха:" Снег е опет Снежана" или "Чаше ломим" или даже

Маджарице" да се разплачат, да почнат да бършат очи с ръкав и да достигат душевна нирвана. Ами нали това е изкуството. Нещо което да го почувствуваш, нещо което да те докосне, да си съпричастен с автора, да кажеш: "мама му стара, те така си е".

И ако ти си избрал това "партизанско име" само за да изглеждаш отворен правейки си майтап с "нискостеблените" то мога да ти кажа само: Музиката е нещо което се чувствува.Щом щрака лампичка някъде някому - то значи си е извършила функцията. Няма лош вид музика! Има музика която на нас ни харесва и действува ("you are what you eat") и такава която не ни действува. Фактът че "Адажио" на Албиони ти звучи като скрибуцане, или че "Bitches brew" за теб е някакво си там негърско "джиджи-биджи" не значи, че те не доставят естетическо удоволствие някому другиму.

Спомням си навремето когато свирех с покойния Любо Чинчири(лека му пръст) как имаше хора които направо получаваха оргазъм когато той свиреше "Чучулигата" на Динку. Беше ли Любето интелектуалец - тц, беше ли алкохолик - да. Това го накара горкия да сложи примката около шията си. Беше ли един от най-големите цигулари- безспорно. Като прекараше лъка по цигулката и те омагьосваше. Имаше тона на Грапели и артикулацията на Жан-Люк Понти ( е, ако някой го помни - ще ви каже). Та така, гос'дине...това което за вас е обида за мен е реалност.

Може би още не сте били роден когато моя приятел Наско Джорлев(да,да оня същия който написа "Лажи,лажи Вере") направи комерсиален бум с хита "Баладата за Гунди и Котков".(за което си имаше разбира се големи проблеми с тогавашната югославска влада) Тогава този сингъл вървеше по петарка на черно и ако имаше класации би оглавил мълниеносно топа. Кич било, викат. Ами разбира се че е кич.Не забравяйте че има хора които обичат и кича. Никой няма право да бъде носител на Само Едната Истинската Култура. Не-не върви, защото такава няма.За всеки влак си има пътници.

Анонимен204
До недавнего времени исследователи склонялись к тому, что

впервые в России, а может быть, и в мире шашки из бездымного

пороха предложил и изготовил профессор Михайловской артилле-

рийской академии полковник И.П.Граве. В 1924 году он получил на

такой ракетный заряд советский патент N122 по заявочному свиде-

тельству N746 от 14 июля 1916 года. Однако сейчас мнение по

этому поводу изменилось. Попробуем разобраться в этом вопросе.

Посмотрим о чем свидетельствуют документы.

1916 год.

1 октября 1916 года в докладе на 1-м Всероссийском съезде по

вопросам изобретений было сообщено, что в списке "некоторых из

одобренных изобретений и усовершенствований" под номером 43

значится "Особый пироксилиновый заряд", с которым "организованы

широкие параллельные опыты".

Автор этого изобретения Иван Платонович Граве родился в 1874

году в Казани. Из дворян. Окончил Кадетский симбирский корпус,

Михайловское артиллерийское училище, Михайловскую артилле-

рийскую академию. Его диссертация "Опыт теоретического исследо-

вания закона развития давлений при горении пороха в неизменяе-

мом пространстве" получила блестящий отзыв за рубежом (во Фран-

ции). С 1904 года преподавал в Артакадемии. В 1912 году - пол-

ковник гвардейской легкой артиллерии. Эксперт Отдела изобрете-

ний Центрального военно-промышленного комитета. Вот один из

многих документов, показывающих отношение ученых к полковнику

И.П.Граве:

N104, Господину Ивану Платоновичу Граве

Москва,10 февраля 1917г.

Милостивый Государь

В ближайшем очередном заседании Организационного Комитета

по вопросам изобретений состоится обсуждение основных поло-

жений организации Центрального Органа по делам изобретений в

- 2 -

России.

Постановления этого заседания Организационного Комитета

по изложенному вопросу должны будут, по предложению Комите-

та, носить характер окончательных для внесения на 2-й Все-

российский съезд по вопросам изобретений. Поэтому

присутствие на этом заседании возможно большего числа членов

Организационного Комитета, а в частности Ваше, представля-

ется чрезвычайно желательным для успеха общей работы Комите-

та и его практических результатов.

Надеюсь, что Вы не откажетесь прибыть на это заседание,

имеющее состояться в субботу 18-го февраля, в 7 часов вече-

ра, в помещении Московского Военно-Промышленного Комитета

(Тверской бульвар, д.26).

Прошу принять уверение в совершенном уважении и предан-

ности

Председатель Организационного Комитета

Заслуженный профессор Н.Жуковский

Что же это за несколько таинственный "особый пироксилиновый

заряд", изобретенный специалистом столь высокого класса?

В 1884 году французский инженер Поль Вьель изобрел новый по-

рох - бездымный, не дающий остатка при сгорании и, что самое

главное, в несколько раз более сильный, чем прежний, дымный,

селитросероугольный. Основой пороха Вьеля был пироксилин.

Бездымный порох сразу применили в нарезном оружии, боевые же

ракеты были вскоре прочно забыты, на вооружении армии остались

лишь осветительные.

Однако первая мировая война, быстро принявшая позиционный

характер, вновь потребовала достаточно мощного и в то же время

чрезвычайно подвижного огнестрельного оружия - ракетного. Но

для этого реактивной артиллерии надо было придать качества, ко-

торые позволили бы ей успешно конкурировать со ствольной.

В 1915 году И.П.Граве предлагает Артиллерийскому комитету

Главного артиллерийского управления создать боевую ракету с но-

вым форсовым составом на основе бездымного пороха и станки в

виде желобов на катках с подъемным механизмом. Эти станки можно

- 3 -

было легко переносить в окопах и устанавливать на скат брустве-

ра. Артком отклонил предложение, но не по научно-техническим

причинам, а "по соображениям маловероятной возможности исполь-

зования использования его в первой империалистической войне,

так как тогда считали, что война скоро закончится и предложение

не успеют разработать до конца войны" (из дневника Граве).

Поддержало изобретателя правление Шлиссельбургских пороховых

заводов "Русского общества для выделки и продажи пороха". Еще в

1914 году И.П.Граве представил правлению свои исходные сообра-

жения о процентном составе новой пороховой массы. Ее предвари-

тельные испытания прошли неважно (смесь рассыпалась, компактной

массы из нее не получилось), однако правление все же дало

И.П.Граве возможность лично поработать на заводе летом 1916 го-

да, предоставив в его распоряжение заводскую лабораторию и двух

рабочих. В производившихся опытах в первую очередь обращали

внимание на получение компактной и легко прессуемой массы путем

горячего вальцевания смеси из пироксилинов двух сортов и стаби-

лизирующих веществ. Компактную массу получали в виде лент и да-

же полотна, которые затем разрезали на куски... Полученные

куски различной величины загружались в подогретый пресс, снаб-

женный составной матрицей. Оставив в прессе одну входную горло-

вину, Граве получил пороховую массу в виде прута диаметром 70

мм, который затем разрезался вручную на цилиндрические куски.

Цилиндры подвергались непродолжительной сушке и в течение

двух-трех суток затвердевали настолько, что допускали обточку

на токарном станке и высверливание в цилиндрах центрального

продольного канала. С одного конца высверленный канал заделы-

вался тонким кружком из той же массы с помощью жидкого раство-

рителя.

Для испытаний зарядов-цилиндров были изготовлены стальные

корпуса-камеры сгорания со сменными днищами. Число и размеры

сопловых отверстий в днищах были разные, чтобы исследовать, как

это влияет на давление в камере сгорания.

Как удалось сделать пороховые заряды прочными, нерассыпающи-

мися? Был ли применен летучий растворитель (спирт, эфир), кото-

рый требовалось удалять из сырой пороховой массы длительной

- 4 -

сушкой, или нашли нелетучий, с которым сушка требовалась мини-

мальная?

Об этом пишет И.П.Граве - прямо в заявке от 14 июля 1916 го-

да, той самой, о которой было доложено на 1-м Всероссийском

съезде по вопросам изобретений:

"В качестве движущего состава может быть обычный форсовый

состав, или, что было бы много лучше, бездымный порох, приго-

товленный с примесью твердого растворителя. О пригодности и

преимуществах бездымного пороха в качестве ракетного состава

мною может быть доложено лично, если в этом встретится надоб-

ность..."

В специальной литературе за период 1910-1930 гг. очень мало

публикаций о порохах, взрывчатых веществах, снарядах. Это не

удивительно - область секретная... Но кое-что нашлось. В част-

ности, о нелетучих примесях для желатинирования (застудневания)

бездымного пороха: "В патентах уже имеется почти сотня таких

веществ, и, кажется, не исключена возможность, что некоторые из

множества технически мало известных препаратов окажутся

действительно пригодными", - писал в книге "Бездымный порох"

немецкий специалист Г.Брунсвиг спустя 10 лет после заявки Гра-

ве, тоже засекреченной, так что, естественно, Брунсвиг о ней не

знал. И далее: "Желатинированный порох с большим содержанием

растворителя, частично улетучивающегося с течением времени, не

дает никакой гарантии в неизменяемости баллистических свойств.

С улетучиванием растворителя повышается скорость горения поро-

ха, и при сильном повышении давления является опасность для

оружия и боевых припасов. Это относится в равной мере к обоим

порохам; все-таки удалось приготовить нитроглицериновый порох

без употребления летучего растворителя, тогда как для пирокси-

линового пороха (его и предлагал использовать И.П.Граве) такая

возможность не представляется". Здесь же - "В настоящее время

возможно и пироксилиновый порох готовить на летучем растворите-

ле". Это ошибка, скорее описка то ли автора, то ли переводчика,

на нее обратил внимание Граве и поправил на полях своего эк-

земпляра книги: "Известна еще до войны возможность готовить пи-

роксилиновый порох на нелетучем растворителе".

- 5 -

Закончить испытания в 1916 году Граве не удалось. Опыты были

отложены до будущего лета. Все пороховые цилиндры вместе с из-

готовленными для них корпусами снарядов были переданы в военную

лабораторию Главного артиллерийского полигона.

ПАТЕНТ

Однако в 1917 году полковник Граве прежде всего решает - с

кем быть. Он дворянин, достаточно состоятелен, чтобы обеспечить

себе безбедную жизнь за границей. Но он остается в России. Его

выбирают заместителем начальника Академии по учебной части, он

хлопочет об организации баллистической лаборатории (которую

впоследствии и возглавляет), становится членом и консультантом

Комиссии особых артиллерийских опытов - КОСАРТОПа.

Весной 1918 года немцы обстреляли Париж через линию фронта с

расстояния 120 километров. Сначала сообщение об этом показалось

нашим специалистам выдумкой: максимальная дальность артилле-

рийской стрельбы в то время не превышала 40 километров. Но быв-

ший начальник Главного артиллерийского полигона В.М.Трофимов

провел расчеты и показал, что можно получить еще большую даль-

ность - до 140 километров. И в декабре 1918 года Военно-законо-

дательный совет Республики постановил: организовать КОСАРТОП,

под председательством В.М.Трофимова.

В КОСАРТОПе в 1919-1926 годах развернулись и работы по соз-

данию реактивной артиллерии. В эту работу Граве вовлек своих

учеников, выпускников академии, оставшихся в ней преподавать:

О.Г.Филиппова, С.А.Серкова и М.Е.Серебрякова. Их тема - пороха.

В 1924 году порядок выдачи патентов был изменен и заявка

Граве на патент была в конце концов рассмотрена в соответствии

с этим постановлением. И вот результат: "На основании ст.4

Вводного постановления к закону о патентах, по рассмотрению

описания и всех относящихся к делу документов, IV Секция Коми-

тета... признала возможность выдать патент на БОЕВУЮ ИЛИ СВЕ-

ТЯЩУЮ РАКЕТУ лишь в следующей редакции предмета патента:

1. Боевая или светящая ракета, отличающаяся применением вза-

мен форсового состава прессованного цилиндра из желатинирован-

ной нитроклетчатки.

- 6 -

2. Охарактеризованная в п.1 ракета, отличающаяся тем, что к

желатинированной нитроклетчатке примешаны стабилизирующие ве-

щества.

3. Форма выполнения указанной в пп.1 и 2 ракеты, отличающа-

яся тем, что заменяющий форсовый состав цилиндр снабжен одним

или несколькими продольными глухими каналами".

Дата выдачи патента - 5 ноября 1926 года (а не 1924 год, как

считалось), регистрационный номер 144/14, номер патента 122 с.

Это был первый патент в области реактивного вооружения, вы-

данный советской властью. Всего у Граве 9 патентов, семь из ко-

торых имели отношение к военной технике, в том числе 4 - к ре-

активному оружию и порохам.

Получив патент, Граве целиком посвятил себя теории реактив-

ных снарядов. Публикует ряд работ.

После нескольких неудачных объяснений с властями Граве утра-

тил интерес к конструированию реактивных снарядов, сам ушел от

них "в науку". Однако дневник Ивана Платоновича говорит о том,

что только теоретическими проблемами он занялся потому, что был

отстранен от практических разработок по своему изобретению.

В 1931 году И.П.Граве арестовали. Обвинения (тяжелые: вреди-

тельство) в ходе следствия не подтвердились, ученый был осво-

божден. 4 октября 1932 года в "Красной Звезде" появляется его

большая, на целую газетную полосу, статья "Реактивный принцип в

военной технике". В ней он предлагал различные варианты "ракет-

ных станков" для запуска реактивных снарядов: с направляющим

желобом, с трубой, снабженной изнутри винтовыми нарезами, и т.д.

Эту статью можно назвать первой, в которой дан обзор всего

достигнутого в области реактивной артиллерии как у нас в стра-

не, так и за рубежом.

Как видим, И.П.Граве не потерял интереса к реактивному ору-

жию. А вот то, что он, автор патента, не был привлечен к этой

теме, значительно отодвинуло реализацию столь нужного стране

изобретения. И в дальнейшем это обстоятельство дало повод для

безответственных заявлений, что якобы разработанные заряды не

имеют ничего общего с предложением Граве.

В июле 1938 года Граве вновь был арестован. В этом же месяце

- 7 -

после успешных войсковых испытаний реактивные снаряды были при-

няты на вооружение авиации, а в 1939-м были применены в боях на

Халхин-Голе.

Принципиальная схема снаряда - Граве, она полностью соот-

ветствует оружию, созданному перед Великой Отечественной вой-

ной. Это и размер внутреннего диаметра снаряда: шашка, изготов-

ленная Граве в 1916 году, имела диаметр 70 мм, а у снаряда М-8

"катюши" внутренний диаметр 72 мм; шашки - точно такой же фор-

мы, с внутренними продольными каналами, с той лишь разницей,

что в патенте Граве канал глухой, а здесь - сквозной. Говорят,

порох в снарядах "катюши" был другой, но это не совсем так.

Во-первых, он был бездымный, а предложил бездымный - Граве, еще

в 1916 году. А во-вторых, тип пороха, предложенный Граве (пи-

роксилиновый), применялся в снарядах "катюши" наряду с нитрог-

лицериновым. Растворитель в снарядах "катюши" был другой, коли-

чественный состав компонентов пороха другой? Да, но почти не

бывает так, чтобы изобретение за годы, за десятилетия "доводки"

не претерпело каких-либо изменений. С 1916 года до 1941-го из-

менился и порох: тротил-пироксилиновый в реактивных снарядах не

утвердился, накануне войны его заменили нитроглицериновым (тоже

бездымным), более мощным и более удобным в эксплуатации. В

основе того ракетного снаряда, который пошел в массовое произ-

водство, был заряд, предложенный Граве.

В 1942 году за капитальный труд "Баллистика полу-замкнутого

пространства", целиком - о реактивном оружии, И.П.Граве получил

Сталинскую премию 1-й степени.

ИСТИНА

После революции и в 20-х годах реактивная артиллерия - тех-

ника уже тогда достаточно сложная - создавалась у нас в основ-

ном в Ленинграде, в Артиллерийской академии. Разрабатывали эту

технику высококвалифицированные специалисты, и успешно.

Ленинград, Артиллерийская академия с ее сильным про-

фессорско-преподавательским составом, научной и опытной базами

- многочисленными лабораториями и полигоном, был тогда центром

притяжения всех работавших над реактивным принципом. Бесспорно,

- 8 -

это заставило и Тихомирова перебазировать свою лабораторию из

Москвы в Ленинград.

Помощником Тихомирова называют В.А.Артемьева. Из анкеты, за-

полненной Артемьевым: родился в Петербурге в 1885 году; окончил

Алексеевское военное училище; участник русско-японской войны; в

1908-1911 гг. служил подпоручиком в Брест-Литовской крепостной

артиллерии; в 1911-1915 гг. наблюдающий за производством на за-

воде осветительных минометных снарядов; после революции - инже-

нер для поручений при техническом руководителе артиллерийских

складов (до 22 сентября 1924 года); затем осужден, отбывал на-

казание в Соловецких лагерях (до 24 сентября 1927 года).

Из порохов, над которыми работал небольшой коллектив Филип-

пова, Тихомирову приглянулся тротил-пироксилиновый, почему -

непонятно. Для ракет он не годился: с трудом загорался, плохо

горел, его энергия была недостаточна. Тихомиров и Артемьев это-

го, по-видимому, не знали.

7 июня 1929 года Тихомиров как все еще частное лицо подает в

Комитет по делам изобретений заявление: "Прошу выдать мне па-

тент на "Способ изготовления прессованного бездымного пороха на

твердых растворителях" согласно прилагаемому описанию" и на

следующий день заполняет форму авторской подписки при заявке на

изобретение.

Спустя четыре дня, 11 июня 1929 г., на его имя было выдано

заявочное свидетельство N48961/2349. В октябре 1929 года доку-

менты с описанием технологического процесса изготовления ша-

шек-зарядов поступили на экспертизу в IV секцию Отдела военных

изобретений, т.е. туда же, где рассматривалось заявление Граве

и где был выдан первый патент на боевой реактивный снаряд.

Заключение эксперта А.А.Солонина в проекте постановления от

12 октября 1929 года: "IV Секция Комитета, принимая во внима-

ние, что применение тротила, как твердого растворителя, уже

давно известно, а присадки небольшого количества примесей (се-

бацинового эфира и мононитроанизола) не имеют существенного

значения, полагает в выдаче патента отказать".

Затем кто-то это заключение перечеркивает и сбоку, на полях

пишет: "Отзыв чересчур краток. О деталях нет никаких указаний".

- 9 -

Проект постановления был изменен, хотя и не сразу. Через три

с половиной месяца в журнале Комитета по делам изобретений по-

является такая запись: "Заседание IV Секции. 29 января 1930 г.

...По рассмотрении описания и всех относящихся к делу докумен-

тов, IV Секция Комитета постановила выдать... патент на СПОСОБ

ПОЛУЧЕНИЯ ПРЕССОВАННОГО БЕЗДЫМНОГО ПОРОХА в следующей редакции

предмета патента: ...способ отличается применением холодного

прессования шашек при давлении около 350 атмосфер и затем окон-

чательного прессования в нагревательных матрицах при 115 гра-

дусах в течение 5-15 минут при давлении 600 атмосфер". Подпись

в журнале - "И.Граве"! Вот кто оценил содержание заявки и сфор-

мулировал предмет изобретения!

Патент N384 от 20 июня 1930 года был выдан уже после смерти

Тихомирова.

* * *

Правда об истории советской реактивной артиллерии по-прежне-

му искажается. Причем одни авторы, главным образом литераторы,

искажают ее не умышленно, а просто потому, что чересчур доверя-

ют "ученым" публикациям, но другие - сознательно, целенаправ-

ленно.

Анонимен205
Все правильно, но даже залп этих ракет не развеял бы вонь, несущуюся от дискуссии
Анонимен206
http://www.b-info.com/places/Bulgaria/Royal/Simeon/manifesto.gif
raven707bg Мата Хари, к'в е тоя закон, дето оборва Нютон и Кеплер...?

Щото трябва да оборва и всички космически експедиции досега, пък не съм чул и чел такова нещо...

Има чалнати, които трудно се откривати разпознават...

Сара208
Море сокол пие

вода на Вардарот.

Море сокол пие

вода на Вардарот.

Пр.(2) Яне, Яне ле бело гърло,

Яне, Яне ле кротко ягне

Море ой, соколе,

ти юнашко пиле,

море не види ле,

юнак да помине

Пр. (2)

Море не види ле,

юнак да помине,

юнак да помине

со девет лути рани.

Пр. (2)

А десета рана

со нож е прободена,

а десета рана

со нож е прободена.

Пр. (2)

От девет лути рани

много го боли,

от десета рана

ке да загине.

Пр. (2)

Han Tervel О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?...Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик..."

Паисий (1762)

Сто и двайсет годин... Тъмнини дълбоки!

Тамо вдън горите атонски високи,

убежища скрити от лъжовний мир,

место за молитва, за отдих и мир,

де се чува само ревът беломорски

или вечний шепот на шумите горски,

ил на звона тежкий набожнийят звън,

във скромна килийка, потънала в сън,

един монах тъмен, непознат и бледен

пред лампа жумеща пишеше наведен.

Що драскаше той там умислен, един?

Житие ли ново, нов ли дамаскин,

зафанат от дълго, прекъсван, оставян

и пред кандилото сред нощ пак залавян?

Поличби ли божи записваше там?

Слова ли духовни измисляше сам

за във чест на някой славен чудотворец,

египтянин, елин или светогорец?

Що се той мореше с тоя дълъг труд?

Ил бе философ? Или беше луд?

Или туй канон бе тежък и безумен,

наложен на него от строгий игумен?

Най-после отдъхна и рече: "Конец!

На житие ново аз турих венец."

И той фърли поглед любовен, приветен

към тоз труд довършен, подвиг многолетен,

на волята рожба, на бденьето плод,

погълнал безшумно полвина живот -

житие велико! Заради което

той забрави всичко, дори и небето!

Нивга майка нежна първенеца свой

тъй не е гледала, ни младий герой

първите си лаври, ни поетът мрачен

своят идеал нов, чуден светлозрачен!

и кат някой древен библейски пророк

ил на Патмос дивний пестинника строг,

кога разкривал е въз гладката кожа

тайните на мрака и волята божа,

той фърли очи си разтреперан, бляд

към хаоса тъмний, към звездния свят,

към Бялото море, заспало дълбоко,

и вдигна тез листи, и викна високо:

"От днеска нататък българският род

история има и става народ!"

Нека той познае от мойто писанье,

че голям е той бил и пак ще да стане,

че от славний Будин до светий Атон

бил е припознаван нашият закон.

Нека всякой брат наш да чете, да помни,

че гърците са люде хитри, вероломни,

че сме ги блъскали, и не един път -

и затуй не можат нази търпят -

и че сме имали царства и столици,

и от нашта рода светци и патрици;

че и ний сме дали нещо на светът

и на вси Словене книга да четът;

и кога му викат:"Българину!" бесно,

той да се гордее с това име честно.

Нека наш брат знае, че бог е велик

и че той разбира българский язик,

че е срам за всякой, който се отрича

от своя си рода и при гърци тича

и своето име и божия дар

зафърля безумно като един твар.

Горко вам, безумни, овци заблудени,

със гръцка отрова, що сте напоени,

дето се срамите от вашия брат

и търсите пища в гръцкия разврат,

и ругайте грешно бакини си кости,

и нашите нрави, че те били прости!

Та не вашто племе срам нанася вам,

о, безумни люде, а вий сте му срам!

Четете да знайте, що в стари години

по тез земи славни вършили деди ни,

как със много кралства имали са бран

и била велика българската държава;

как свети Борис се покръстил в Преслава,

как е цар Асен тук храмове градил

и дарове пращал; кой бе Самуил,

дето си изгуби душата във ада,

покори Дурацо и влезе в Елада;

четете и знайте кой бе цар Шишман

и как нашто царство сториха го плян;

кой би Иван Рилски, чийто свети мощи

чудеса се славят до тоя ден йоще;

как се Крум преславний с Никифора би

и из черепа му руйно вино пи

и как Симеон цар угрите прогони

и от Византия приема поклони.

А тоя беше учен, философ велик

и не се срамеше от своя език

и кога нямаше кого да надвива,

той пишеше книги, за да си почива.

Четете и знайте, що съм аз писал,

от много сказанья и книги събрал,

четете, о, братя, да ви се не смеят

и вам чужденците да не се гордеят...

На ви мойта книга, тя е вам завет,

нека де преписва и множи безчет

и пръска по всички поля и долини,

де българин страда, въздиша и гине.

Тя е откровенье, божа благодат -

младий прави мъдър, а стария - млад,

който я прочита няма да се кае,

който знае нея, много ще да знае."

Тъй мълвеше тоз мъж, в килията скрит,

със поглед умислен, в бъдещето впит,

който много бденья, утринни пропусна,

но пачето перо нивга не изпусна

и против канонът и черковний звън -

работи без отдих, почивка и сън.

Тъй мълвеше преди сто и двайсет годин

тоз див Светогорец - за рая негоден,

и фърляше тайно през мрака тогаз

най-първата искра в народната свяст.

Анонимен210
Хане, това на Райчев ли го предлагаш за четене?
Анонимен211
Ханчето дава определение

форумен интелектуалец = copy + paste

АлеКо*212
БАЙ ГАНЬО ТРЪГНА ПО ЕВРОПА

Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия — и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.

- - - - - - -

- Хайде всеки от нас да разкаже нещо за бай Ганя. - Хайде - извикаха всички. - Аз ще разкажа. - Чакайте., аз зная повече... - Не, аз, ти нищо не знаеш.

Дигна се глъчка. Най-сетне се съгласихме да почне Стати. И той почна.

АлеКо*213
BAI GANJU REIST NACH EUROPA

Sie halfen Bai Ganju den türkischen Ziegenhaarumhang vom Rücken zu zerren, er warf sich eine belgische Pelerine über - und alle beteuerten, dass er schon ein richtiger Europäer sei...

"Los, jeder von uns soll etwas von Bai Ganju erzählen!" - "Ja, los!" riefen alle. - "Lasst mich erzählen!" -"Halt, ich weiß mehr..." - "Nein, ich! Du weißt gar nichts."

Es kam zu einer Streiterei. Schließlich einigten wir uns, dass Stati anfangen sollte. Und er begann:

BAI GANJU UNTERWEGS

"Unser Zug fuhr in die riesige Halle des Pester Bahnhofs ein. Ich ging mit Bai Ganju in die Gaststätte. Weil ich wusste, dass wir hier eine ganze Stunde Aufenthalt hatten, machte ich es mir in aller Gemütsruhe an einem Tisch bequem und bestellte mir einen Imbiss und ein Bier. Rings um mich eine einzige wimmelnde Menschenmenge. Ein schöner Menschenschlag ist das! Die Ungarn, müsst ihr wissen, sind mir nicht gerade ans Herz gewachsen, doch die Ungarinnen - gegen die habe ich nichts einzuwenden. Ganz benommen durch den Lärm, hatte ich nicht bemerkt, wie sich Bai Ganju mitsamt seinem Schultersack aus dem Restaurant verdrückt hatte. Wo mochte er stecken? Sein Glas war leer. Ich schaute mich um, suchte mit meinen Blicken das ganze Lokal ab - er war weg. Ich ging hinaus auf den Bahnsteig, suchte ihn da, suchte ihn dort - nichts. Seltsam! Ich glaubte, er sei in den Wagen zurückgegangen, um nachzusehen, ob nicht etwa jemand seine Decke gemaust hatte.

Ich begab mich ins Restaurant zurück. Bis zur Abfahrt des Zuges war noch mehr als eine halbe Stunde Zeit. Ich trank mein Bier und hielt die Augen offen. Alle fünf Minuten bimmelte der Türsteher mit seiner Glocke und rief gleichmütig, mit träger Stimme, die Abfahrt der Züge aus: "Hä-gäsch-fä-kä-tä-hädj, Kisch-kö-räsch, Se-ge-din, Uj-vi-dek!" Ein paar reisende Engländer starrten ihm auf den Mund; er aber, offensichtlich an das Aufsehen, das er mit diesen eigenartigen Lauten erregte, gewöhnt, grinste bis zu den Ohren und schrie mit heiserer Stimme noch lauter, jede Silbe scharf betonend, weiter: "Uj-vi-dek, Kisch-kö-räsch, Hä-gäsch-fä-kä-tä-hädj!“

Es waren noch etwa zehn Minuten bis zur Abfahrt des Zuges. Ich beglich meine Zeche, bezahlte auch das Bier von Bai Ganju und ging hinaus auf den Bahnsteig, um ihn zu suchen. Da lief gerade ein Zug langsam in die Bahnhofshalle ein, und stellt euch vor, in einem Wagen dieses Zuges wurde Bai Ganju sichtbar, der zur Hälfte aus dem Fenster heraushing. Er bemerkte mich, winkte mit seiner Pelzmütze und rief mir schon von weitem etwas zu, was ich wegen des Zischens der Lokomotive jedoch nicht verstehen konnte. Ich begriff, was da passiert war. Als der Zug hielt, sprang Bai Ganju heraus, stürzte auf mich zu und erzählte mir, indem er in reichlichem Maße kräftige Flüche gebrauchte, die ich mit eurer Erlaubnis nicht wiederholen werde, folgendes:

,Ich kann dir sagen, Bruder, ich bin ganz fertig von der Rennerei ...'

,Von was für einer Rennerei denn, Bai Ganju?'

,Na, was für eine Rennerei! Du warst ja auch dort in der Gastwirtschaft ganz weg vor lauter Gegaffe...'

,Na und?' fragte ich.

,Na und? In der Zwischenzeit läutete der da an der Tür mit der Glocke, weißt du, dann hörte ich, dass die Maschine pfiff, ich stürze hinaus - ich konnte dir nicht mehr Bescheid sagen - und sehe, wie unser Zug anfährt. Holla! Meine Decke! Ich aber hinterher; gelaufen bin ich, gerannt - ich kann dir sagen! Schließlich merke ich, dass er kurz anhält, und - hopp! - bin ich drin. Jemand schreit aufgeregt etwas hinter mir her: Hä-kä, mä-kä! Aber ich, weißt du, ich lasse mich nicht ins Bockshorn jagen, ich funkelte ihn an und zeigte ihm meine Decke; oha ja, er war vernünftig und zog ab. Er hat sogar ein bisschen gelacht. Wer konnte denn ahnen, dass wir wieder zurückfahren würden? So was kann eben nur in Ungarn passieren!'

Gott verzeih mir die Sünde, ich lachte aus vollem Halse über Bai Ganjus Abenteuer. Der Unglücksrabe! Der Zug hatte rangiert, um auf ein anderes Gleis zu kommen, und Bai Ganju, der Arme, war volle drei Kilometer hinter ihm hergerannt - befand sich doch seine Decke darin!...

,Du hast aber in der Eile vergessen, dein Bier zu bezahlen, Bai Ganju!'

,Was ist da schon groß dabei! Als ob die uns nicht auch so genug schröpften!' entgegnete Bai Ganju in einem Ton, der keinen Widerspruch duldete.

,Ich habe es bezahlt!'

,Du hast wohl zuviel Geld gehabt, da hast du's bezahlt. Komm, steig ein, fix, steig ein, damit wir nicht noch mal hinter der Maschine herlaufen müssen', sagte Bai Ganju befehlend.

Wir kletterten in den Wagen. Bai Ganju hockte sich, mit dem Rücken zu mir, vor seinen Schultersack, zog einen halben Laib Schafkäse heraus, schnitt sich ein winziges Stückchen ab, dazu einen gewaltigen Kanten Brot und begann mit erstaunlichem Appetit zu schmatzen, wobei er die Bissen bald in die eine, bald in die andere Backe schob und ab und zu den Hals reckte, um das trockene Brot hinunterzuwürgen. Bai Ganju aß sich satt, rülpste ein-, zweimal, sammelte die Brösel in der hohlen Hand, schluckte auch sie runter, murmelte vor sich hin: ,Ach, wenn mir jetzt doch jemand ein Schlückchen Wein spendieren wollte', setzte sich mir gegenüber, lachte gutmütig und sagte, nachdem er mich eine ganze Weile von der Seite angeschaut hatte:

,Hast du schon Reisen gemacht, Verehrtester, bist du schon ein bisschen weiter in der Welt herumgekommen?'

,Ich bin schon ganz schön herumgekommen, Bai Ganju.'

,Aber ich erst. Wo bin ich nicht überall gewesen! Hoho! Ganz abgesehen von Edirne und Konstantinopel, aber in Rumänien! - Das glaubst du wohl nicht? - Da war ich in Giurgiu, Turnu-Mägurele, Ploesti, Pitesti, Bräila, Bukarest, Galati - halt, ich will dich nicht beschwindeln, ob ich in Galati war, das weiß ich nicht mehr, doch die ändern Städte habe ich der Reihe nach besucht!'

Unsere Fahrt nach Wien verlief eintönig. Ich bot Bai Ganju etwas von meiner Reiselektüre an, damit er sich die Zeit mit Lesen verkürzte, aber er lehnte mein Angebot liebenswürdig mit der Bemerkung ab, er habe früher schon eine ganze Menge gelesen und halte es für vernünftiger, ein Nickerchen zu machen. Warum solle er für nichts und wieder nichts munter bleiben; das Geld für die Eisenbahn habe er sowieso ausgegeben, da könne er sich doch wenigstens dafür ausschlafen. Und der Kopf sank ihm auf die Brust. Er schlief ein und schnarchte so gewaltig los, dass man, auch ohne je im Atlas gewesen zu sein, wusste, wie dort die Löwen brüllen.

Wir kamen in Wien an und stiegen im traditionellen Hotel London ab. Die Diener nahmen meine Tasche vom Wagen und wollten auch den Doppelsack Bai Ganjus nehmen, er aber gab ihn - wer weiß, warum, vielleicht aus lauter Rücksicht - nicht her.

,Den kann man ihnen doch nicht geben, Bruder, da ist Rosenöl drin - damit ist nicht zu spaßen, es duftet stark, es könnte jemand hineinlangen und ein Fläschchen rausholen - dann lauf du mal hinterher! Die Sorte kenne ich. Du darfst nichts darauf geben, dass sie so aalglatt sind (Bai Ganju meinte höflich, doch dieses Wort ist in unserem Sprachschatz noch neu, man vergisst es leicht), du darfst nichts darauf geben, dass sie immer um dich herumscharwenzeln. Warum tun sie das denn? Denkst du etwa, die führen Gutes im Schilde? "Eins, zwei! Gut Morgin!" Und immer sind sie darauf aus, etwas zu ergattern. Wenn sonst nichts, dann wenigstens ein Trinkgeld. Darum pass ich immer auf, dass ich mich, wenn ich das Hotel verlasse, ganz heimlich, still und leise davonmache. Bettelvolk das! Für dies Kreuzer, für das Kreuzer - da kann man zu nichts kommen!'

Weil das Rosenöl, das Bai Ganju bei sich hatte, tatsächlich ein recht wertvolles Objekt war, schlug ich ihm vor, es an der Kasse zur Aufbewahrung abzugeben.

,An der Kasse?' rief er in einem Ton, in dem Mitleid über meine Naivität durchklang. ,Ihr Gelehrten seid komische Vögel! Woher willst du denn wissen, was das für welche sind, die da an der Kasse sitzen! Da nimmt so einer dein Rosenöl in Empfang - und weg ist er! Was willst du dann machen? Komm mir nicht mit so was! Siehst du diesen Wickelgurt hier?' Bai Ganju zog seine weite Weste hoch. ,Da werde ich all die Rosenölfläschchen reinstecken: Gewiss, es ist ein bisschen schwer, dafür aber sicher.' Damit kehrte mir Bai Ganju den Rücken zu ("die Welt ist groß, es gibt Leute jeden Schlages, wer weiß, was dieser Grünschnabel für einer ist") und begann, die Rosenölfläschchen in seinen Wickelgurt zu stopfen. Ich forderte ihn auf, mit mir zum Mittagessen zu kommen.

,Wo wollen wir essen?'

,Unten im Restaurant.'

,Danke, ich habe keinen Hunger. Geh du nur, Verehrtester, und iss. Ich werde hier auf dich warten.'

Ich bin davon überzeugt, dass Bai Ganju, sowie ich aus dem Zimmer war, seine hölzerne Proviantdose hervorholte. Wenn man einen Imbiss bei sich hat, wird man doch sein Geld nicht für warmes Essen ausgeben - so schnell verhungert man schon nicht!

Ich brachte Bai Ganju ins Kontor eines bulgarischen Kaufmanns und ließ ihn dort, ich selbst stieg in die Straßenbahn und fuhr nach Schönbrunn. Ich ging hinauf zur Gloriette, betrachtete Wien und seine Umgebung, wanderte durch die Alleen und den Zoologischen Garten, schaute eine ganze Stunde den Affen zu und kehrte gegen Abend ins Hotel zurück. Bai Ganju war auf dem Zimmer. Er wollte verbergen, womit er gerade beschäftigt war, aber das gelang ihm nicht, und ich bemerkte, dass er sich eine neue Tasche in die Innenseite seines Rockes nähte. Als gewitzter Mann trug er auch im Sommer eine Bauernjacke unter seinen französischen Kleidungsstücken. ,Im Winter iss gut, im Sommer kleide dich gut', sagen die alten Leute, daran hielt sich auch Bai Ganju.

,Ich war gerade dabei, einen Flicken aufzusetzen', sagte er verwirrt.

,Du nähst dir doch eine neue Tasche auf, du musst aus deinem Rosenöl ganz schön was herausgeschlagen haben', versetzte ich scherzend.

,Wer? Ich? Da irrst du dich aber! Wozu brauch ich hier eine Tasche? Taschen hab ich mehr als genug, wenn ich nur das Geld dafür hätte. Das ist keine Tasche, das ist überhaupt nichts, mein Rock war nur ein wenig aufgeplatzt, da hab ich eben einen kleinen Flicken aufgesetzt... Wo warst du denn? Spazieren? Das ist richtig.'

,Warst du nicht auch ein bisschen spazieren, um dir Wien anzusehen?'

,Was soll ich mir Wien ansehen? Eine Stadt wie jede andere: Menschen, Häuser, Pomp. Und wohin du auch kommst, überall heißt es "Gut Morgin", überall wollen sie Geld von dir. Warum sollen wir unser schönes Geld den Deutschen geben, das können wir ebenso gut bei uns ausgeben ...' "

АлеКо*214
"Ich überredete Bai Ganju, mit mir einen Spaziergang bis zur Oper zu machen und für den Abend Karten zu kaufen. Es wurde ,Die Puppenfee' und noch etwas, woran ich mich nicht mehr erinnere, gegeben. Wir gingen am Griechischen Cafe vorbei, bogen ein zum Cafe Mendl, wo die Bulgaren immer zusammenkommen, und schlenderten weiter zum Stephansdom. Hier auf dem Platz lud ich Bai Ganju ein, mit mir in eine Konditorei einzukehren, ich ahnte ja nicht, dass in der Haut Bai Ganjus auch ein Don Jüan stecken kann. Doch was für Wunder vollbringt die Zivilisation nicht! Ich muss noch hinzufügen, dass ich damals in Wien studierte. Die Ferien über war ich zu Hause gewesen, und jetzt kehrte ich zurück; auf der Fahrt nach Wien hatte ich Bai Ganju kennengelernt. Ich besuchte diese Konditorei häufig und war mit der Kassiererin, einem hübschen, lustigen Mädchen, gut bekannt; sie war zwar ein munteres Ding, doch hielt sie auf Anstand und gestattete keine Freiheiten. Und stellt euch vor, Herrschaften, ich gehe also mit Bai Ganju hinein, wir treten ans Büfett, das Mädchen heißt mich heiter willkommen, ich antworte mit ein paar scherzhaften Liebenswürdigkeiten und wende mich um, um mir ein Stück Gebäck auszusuchen, als ein entrüsteter Schrei durchs ganze Lokal gellt...

,Was ist denn passiert, Bai Ganju, hast du ihr etwas getan?' rief ich beunruhigt und ärgerlich.

,Nein, Bruder, nein, was soll ich ihr getan haben?' erwiderte Bai Ganju verwirrt, mit bebender Stimme.

Aufs äußerste erzürnt, hochrot im Gesicht, erklärte mir das Mädchen mit lauter Stimme, dass Bai Ganju unverschämt geworden sei; er habe sie gepackt und nicht nur das - die Zähne zusammengebissen, habe er sie auch gekniffen. Sie wollte die Polizei rufen. Ein Skandal!

,Mach dich hier schleunigst aus dem Staube, Bai Ganju, wenn dich die Polizei erwischt, geht es dir an den Kragen; geh schon voraus, ich hol dich ein', schrie ich ihn mit gespieltem Unmut an, aber es hätte nicht viel gefehlt, und ich hätte laut losgelacht, als ich die tragikomische Gestalt Bai Ganjus sah.

,Die soll sich nicht so haben', sagte Bai Ganju beim Hinausgehen mutig. ,Als ob sie wer weiß wie tugendsam wäre! Ich kenne die hiesigen Weiber. Zeig so einer den Geldbeutel, gleich heißt es: Gut Morgin. Aber Bai Ganju ist kein solcher Einfaltspinsel...'

Meine Erlebnisse an diesem Tage sollten durch ein weiteres kleines Abenteuer ihren Abschluss finden, dessen Held abermals unser Bai Ganju war.

In der Oper wurde, wie ich bereits sagte, ,Die Puppenfee' gegeben. Wir saßen im Parkett. Das Theater war voll. Bai Ganjus hellbraune Kleidung stach in ihrem Kontrast zu der dunklen Farbe der übrigen Anzüge ins Auge. Der Vorhang ging auf. Totenstille. Alle Augen waren auf die dekorierte Bühne gerichtet. Ich merke, dass Bai Ganju rechts neben mir herumfuhrwerkt und ächzt, doch ich kann meinen Blick nicht von der Bühne losreißen. Die Figureil des Balletts verändern sich fortwährend, wie durch die Berührung eines Zauberstabes, verschiedene Gruppen von Tänzerinnen schweben herbei und entschwinden wieder; die Bühne ist bald dunkel, dann wieder erstrahlt sie in ein- oder mehrfarbigem Licht - eine richtige Feerie! Aus der Hauptgruppe der Tänzerinnen löst sich eine, trippelt mit kleinen, raschen Schritten auf die Vorbühne, bleibt stehen, springt in die Höhe und schwebt, nur auf die Spitze ihres einen Fußes gestützt, in der Luft... Im selben Augenblick erschallt hinter mir ein hysterisches Auflachen: ,Hahahaha'. Ich wende mich nach links um - alle Reihen hinter mir kichern und zeigen auf etwas an meiner rechten Seite. Sofort stieg eine böse Ahnung in mir auf. Ich wandte mich nach Bai Ganju um... Großer Gott! Was musste ich da sehen! Bai Ganju saß in Hemdsärmeln da und hatte sich die Weste aufgeknöpft, die ihm wegen der Rosenölfläschchen, die er in seinen Wickelgurt gestopft hatte, zu eng geworden war. Ein Theaterdiener hatte ihn mit zwei Fingern am Ärmel gefasst und machte ihm mit dem Kopf unmissverständliche Zeichen, das Theater zu verlassen. Bai Ganju funkelte ihn zornig an und erwiderte, ebenfalls durch Zeichen: "Wen willst du denn hier einschüchtern, he?" Eben diese mannhafte Haltung entlockte einem jungen Mädchen, das hinter uns saß, jenes hysterische Lachen, und dieses Lachen steckte das ganze Theater an. Eine schöne Bescherung!... Und stellt euch vor, Herrschaften, während ich vor Scham am liebsten in den Boden gesunken wäre, schaue ich, wie von einem Magneten angezogen, zu den Logen und begegne den auf mich gerichteten Blicken einer mir gut bekannten deutschen Familie, die mich sehr wohlwollend aufgenommen hatte; in ihren Augen las ich aufrichtiges Mitleid mit mir in meiner bedauernsweiten Lage. Inzwischen zerrte mich Bai Ganju energisch am Ärmel:

,Los, komm, wir wollen gehen. Lass diese Gauner, warte, die werd ich schon noch einmal zwischen die Finger kriegen!...' "

АлеКо*215
"Passt auf, jetzt werde ich euch von meiner Begegnung mit Bai Ganju erzählen", meldete sich Stoitscho zu Wort.

"Los, erzähle!" riefen wir alle zugleich, weil wir wussten, dass Stoitscho solche lustigen Begebenheiten gut zu erzählen versteht.

"Auch das war in Wien. Sitze ich da eines Morgens so im Kaffeehaus, bei Mendl, habe mir einen Tee bestellt und bin gerade dabei, unsere bulgarischen Zeitungen durchzublättern. Ich hatte mich in einen sehr interessanten Artikel vertieft, in dem die Methode erklärt wurde, nach der die Verfassung weitgehend angetastet, ja sogar ganz außer Kraft gesetzt werden und dabei doch unangetastet bleiben kann. Ich bin mit meinen Gedanken ganz bei dem, was ich lese, als plötzlich über meinem Ohr ein ,Oooh, guten Tag!' gebrüllt wird und eine schweißige Hand meine Rechte packt. Ich sehe auf: ein breitschultriger, dunkeläugiger, dunkelhaariger und sogar dunkelhäutiger Herr mit gezwirbeltem Schnurrbart und vorstehenden Backenknochen, das Gesicht rasiert, aber schon wieder stoppelig, bekleidet mit (was meint ihr wohl?), mit einem nicht zugeknöpften Gehrock, unter der Weste schaut zwei, drei Fingerbreit der rote Wickelgurt hervor, mit einem weißen Hemd (was man bei uns eben so weiß nennt), ohne Krawatte, mit einer schwarzen, schiefsitzenden Pelzmütze, in Stiefeln, einen Wrazaer Stock unter den Arm geklemmt. Ein noch junger Mann, allerhöchstens dreißig.

,Verzeihen Sie, mein Herr', sage ich mit höflichem Erstaunen, ich habe nicht das Vergnügen, Sie zu kennen.'

,Was? Sie kennen mich nicht? Du bist doch ein Bulgare?'

,Ja, das bin ich."

,Na?'

,Na?'

,Na los, steh auf, wir wollen Spazieren gehen! Was willst du hier herumhocken? Ich heiße Ganju. Auf!'

Er hätte mir gar nicht mehr zu sagen brauchen, dass er Bai Ganju war.

,Entschuldigen Sie, Herr Ganju, aber ich habe jetzt keine Zeit.'

,Was sitzt du dann im Kaffeehaus herum, wenn du keine Zeit hast?'

Ich hielt es nicht für nötig, ihm eine Erklärung zu geben. Doch er zeigte nicht die geringste Neigung, mich in Frieden zu lassen und verlangte plötzlich von mir:

,Komm, führ mich ins Bad. Wo ist hier das Bad?'

Oho! Ins Bad sollte ich ihn führen! Ich begann langsam ärgerlich zu werden, beherrschte mich aber und nicht nur das, ich musste auch lachen. Bai Ganju hatte tatsächlich ein Bad dringend nötig: schon von weitem roch er säuerlich. Was blieb mir weiter übrig? Schließlich war er ein Landsmann - ich musste ihm behilflich sein. Ich werde gleich die Gelegenheit benutzen, dachte ich, und auch eine Dusche nehmen. Es war heiß. Wir machten uns auf und gingen in ein Schwimmbad, das ein großes Bassin hatte. Wenn wir unterwegs an etwas Bemerkenswertem vorbeikamen, hielt ich es für angebracht, Bai Ganju darauf aufmerksam zu machen und es ihm zu erklären, aber ich merkte, dass er nicht gern zuhörte und nur hin und wieder gleichgültig ein ,Ach, so ist das?' oder ,Das weiß ich' fallen ließ, womit er mir offenbar zu verstehen geben wollte, dass er nicht ungebildet sei. Oder er fiel mir mit einer Frage ins Wort, die in gar keinem Zusammenhang mit dem stand, was ich ihm erklärte. Ich erzähle ihm zum Beispiel etwas über das Denkmal von Maria Theresia auf dem Platz zwischen den Museen, da zupft er mich am Ärmel:

,Sieh doch mal, die dort in dem blauen Kleid. Wie findest du die? Sag mir überhaupt mal, woran erkennt ihr, welche so eine ist und welche nicht? Ich habe mich da oft getäuscht.' Bai Ganju ergänzt seine Frage durch ein diabolisches Augenzwinkern.

Wir erreichten das Schwimmbad. Mir wurde beklommen zumute - als ahnte ich das, was noch geschehen sollte, schon voraus. Wir lösen an der Kasse Eintrittskarten. Bai Ganju fordert den Restbetrag zurück, indem er die Finger, die er durch das Schalterfenster gesteckt hat, gegeneinander reibt. Die Kassiererin gibt ihm lächelnd heraus, Bai Ganju starrt sie mit schmachtenden Augen an, nimmt das Geld in Empfang und gibt durch ein eigenartiges Räuspern seine Gefühle zu erkennen. Sie lacht laut heraus; Bai Ganju ist entzückt, er zwirbelt seine linke Schnurrbartspitze und wiegt den Kopf.

,Ce frumoasä esti, dumneata! Ach, Stoitscho, frag sie doch, ob sie Rumänisch kann. - Stii rommeste' fragt er dann selbst.

Inzwischen war ein anderer Badegast eingetreten, und wir begaben uns in die große Halle. Ringsherum führt ein Gang. An ihn stoßen die Umkleidekabinen mit Vorlängen zum Zuziehen. In der Mitte befindet sich das Schwimmbecken, das von dem Gang durch ein niedriges Holzgeländer abgetrennt ist. Auf ein paar kleinen Stufen steigt man ins Becken hinab. Wir nahmen zwei benachbarte Kabinen. Ich zog mich rasch aus und stieg in das kühle Wasser. Schweigend, nur unter leichtem Prusten, bewegten ein paar Deutsche darin wohlgesittet ihre Glieder. Bai Ganju ließ lange auf sich warten, und hinter dem Vorhang seiner Zelle hörte man Ächzen und das leichte Klirren irgendwelcher Glassachen. Schließlich wurde der Vorhang aufgezogen, und er erschien in natura, mit behaarter Brust und Beinen, auf die die Strümpfe abgefärbt hatten. In der Hand hielt er ein Bündel: das waren seine in ein nicht allzu sauberes Tuch eingewickelten kostbaren Rosenölfläschchen, die er nicht in der Zelle zu lassen wagte. "Woher soll man wissen, ob die Wände fest sind, zu guter Letzt reißen sie noch ein Brett los und dann kannst du hinter ihnen herrennen." Er mustert die Wände des Ganges und sucht einen Nagel, um sein Bündel aufzuhängen; er meint, wo eine Wand ist, da müssen auch Nägel sein, und wendet sich an mich:

,Sind doch ein dummes Volk, diese Deutschen, so weit reicht ihr Verstand nicht, dass sie einen Nagel einschlagen, und dann behaupten sie, wir seien dumm.'

Nachdem er sich endgültig von der Dummheit der Deutschen überzeugt hatte, legte Bai Ganju das Tuch mit den Rosenölfläschchen zögernd vor den Eingang seiner Kabine, damit er es während des Badens sehen konnte.

,Hör mal, Junge', wandte er sich wieder an mich, ,bade jetzt, und behalt gleichzeitig die Fläschchen ein bisschen im Auge, aber pass dabei auch auf, was ich anstelle.' Mit diesen Worten schwingt Bai Ganju ein Bein auf das Geländer... Jetzt schau her.' Er klettert hinauf, zieht auch das andere Bein nach, richtet sich auf, bekreuzigt sich und schreit:

,Da, schau her... Gott steh mir bei... Hopp!...' Und die Beine an den Leib gezogen, stürzte er sich - plumps! - mitten ins Bassin.

Ganze Kaskaden spritzten auf und überschütteten die Köpfe der vor Erstaunen wie erstarrten Deutschen; wellige Kreise liefen von der Mitte zu den Rändern, schwappten aus dem Bassin, flössen zurück, und als sich das Wasser nach einem Weilchen beruhigt hatte und wieder klar war, konnten alle im Bad das angestrengte Strampeln Bai Ganjus unter Wasser sehen. Er kam nach oben, ließ die Beine hängen, trat auf den Boden, stellte sich mit geschlossenen Augen und zugestopften Ohren hin, schüttelte sich das Wasser ab - pfrrr! -, prustete Wasser durch seinen herabhängenden Schnurrbart - ffff! - und strich sich das Wasser aus Haaren und Gesicht, dann machte er die Augen auf, sah mich an und lachte:

,Hahaha! Na? Was sagst du nun?...'

Ich kam gar nicht dazu, etwas zu sagen, denn er legte sich flach aufs Wasser und begann mit den Händen auf die Oberfläche zu klatschen und ,auf Schifferart' zu schwimmen. Patsch! mit der Hand und zwei Beinstöße nach hinten; klatsch! mit der anderen Hand und wieder zwei Beinstöße. Das ganze Bassin brodelte. Es war wie unter einem Wasserfall. Die Wellen klatschten gegen die Ränder, ganze Schnüre von Tropfen spritzten an die gegenüberliegenden Wände.

,Das heißt "auf Schifferart"', schrie der triumphierende Bai Ganju durch die Wogen. ,Warte, jetzt wollen wir ihnen mal zeigen, was man den "Dampfer" nennt.'

Und indem er sich auf den Rücken legte, begann er mit den Beinen so unbarmherzig auf die Oberfläche des schäumenden Wassers zu schlagen, dass die Spritzer bis an die Decke flogen. Er vollführte mit den Armen rasche kreisförmige Bewegungen, um das Rad des Dampfers nachzuahmen. ,Tuck-puck, tuck-puck, füüüt' machte er und pfiff.

Die Deutschen verharrten wie versteinert an ihren Plätzen. Sie hielten meinen Begleiter höchstwahrscheinlich für einen Neuankömmling aus dem Orient, den man versäumt hatte, ins Irrenhaus zu stecken, und ich bemerkte auf ihren Gesichtern weniger Unwillen als Mitleid. Bai Ganju jedoch las in ihren Mienen offenbar grenzenloses Staunen über seine Kunst, deshalb stieg er rasch die Treppe hinauf, stellte sich breitbeinig hin, musterte die Deutschen von oben herab, schlug sich wie ein Held auf die behaarte Brust, brüllte siegesbewusst:

,Bulgar! Bulgaaar!' und schlug sich dabei noch kräftiger auf die Brust.

Der selbstbewusste Ton, in dem diese Vorstellung erfolgte, sagte alles; dieser Ton brachte zum Ausdruck: "Da ist er, seht ihn euch an, den Bulgaren. Das ist er, so sieht er aus. Ihr kanntet ihn bisher nur vom Hörensagen, den Helden von Sliwniza, das Genie des Balkans! Jetzt steht er in voller Lebensgröße vor euch, von Kopf bis Fuß, in natura. Seht ihr, was für Wunder er zu vollbringen vermag? Und dies ist keineswegs alles! O nein, der bringt noch ganz andere Dinge fertig! Dumm sollen die Bulgaren sein, was? Oh, ihr elendes Pack!"

,He, frag doch mal, ob es hier Seife gibt', sagte Bai Ganju zu mir, nachdem seine patriotische Begeisterung ein wenig abgekühlt war. ,Schau her, wie meine Beine aussehen!'

In der Tat, seine Beine stellten nicht das geeignetste Modell für den Apoll von Belvedere dar ..." Mit diesen Worten schloss Stoitscho seine Erzählung.

Ayr Браво на др. Анонимно Менте или ясеново, или т.н. Само не

мога да разбера как не сме се виждали все още на ард

фхеис на СФ например или прочие симпатични, уж анти-

всичко организации... Ама кво толкова де - то нали КПСС е

по-важно...

А сполай ви на сите, другари!

Han Tervel Oh, ne! Raichev tova sigurno i na sun mozhe da go izdeklamira.

Neka 'kolegite' mnogoezichnitzi si popripomniat malko bulgarskata literatura!

Ayr Извинете, че Ви прекъсвам др. Алеко, ама това с

Ziegenhaarumhang... Поздрави! Ама отде ги имат тия немци

ония книги?!?

liubo2 В БГ сякаш интелектуалната сфера е затворена и в нея се извършва постоянен "copy + paste" процес или от пусто в празно или "заменям стари вещи за още по-старииии"

Ваш Любчо Втори

АлеКо*220
http://www.google.com/search?hl=bg&q=%E0%EB%E5%EA%EE+%EA%EE%ED%F1%F2%E0%ED%F2%E8%ED%EE%E2
Ayr Охххх... извинете ме другари, ама аз я подкарах като

в приказката "Срал, срал, недосрал". Та в първия ми постинг

малко по-горе, "ард фхеис" на СФ да се чете като ard fheis

на SF - важно е за др. Анонимно ясенево менте.

Lora Май всички се грижите да не изчезне социнтелигинцията!
Анонимен223
Любчо Втори, цикълът е отворен. Copy от външни източници и paste във вътрешни документи, като курсови и дипломни работки, дисертацийки, статийки, книжки и разни други интелектуални нещица. Туй българското интелектуалец много го умее.
liubo2 A ti Lor4e za kakvo se grijish?

Izvini me za interesa

Lora За неизчезването на българското в мен!

ДВЕ ХУБАВИ ОЧИ

Две хубави очи. Душата на дете

в две хубави очи; - музика - лъчи

Не искат и не обещават те ...

Душата ми се моли,

дете,

душата ми се моли!

Страсти и неволи

ще хвърлят утре върху тях

булото на срам и грях.

Булото на срам и грях -

не ще го хвърлят върху тях

страсти и неволи.

Душата ми се моли,

дете,

душата ми се моли...

Не искат и не обещават те! -

Две хубави очи. Музика, лъчи

в две хубави очи. Душата на дете...

Редактирано от - Lora на 13/1/2002 г/ 19:36:40

АлеКо*226
Любимата ми планина е Витоша, понеже е най-коварна и неприветлива.
Дон Балон Приятели,

В близкото минало беше прието, че интелектуалният елит на нацията се дели на две основни групи (прослойки):

- художествено творческа интелигенция и

- научно техническа интелигенция.

Доколко е основателно отделни индивиди са били причислявани към някоя от тези групи е отделен въпрос. Номенклатурата беше неразривно свързана с тези две групи поради две основни причини:

1. Номенклатурата осъществяваше контрола и управлението над интелигенцията.

2. Тя се снабдяваше с кадри от тази интелигенция.

Според характера на дейността си научно-техническата интелигенция не беше директно ангажирана с идеологически задачи. По-скоро постиженията там бяха представяни като резултат от постиженията на "социалистическата мисъл"!?!?! и социалистическата държава като цяло. Изключение правеха само философията и социологията, които трябваше да придадат някаква теоретична "научна" обоснованост за действията на управляващите и донякъде по-новата история, която беше манипулирана за да оправдае исторически съществуването на режима и да прикрие нелицеприятни факти от миналото му.

Не така стояха нещата с художествено-творческата интелигенция обаче. От нея беше очаквано да оправдава, обяснява и венцехвали всичко направено от управляващите (номенклатурата). В тази си задача тя беше всестранно подкрепяна и поощрявана, както морално, така и материално. Поради тази причина почти всичко творено през този период е идеологически ангажирано. Разбира се имаше и една група чисти творци, но те бяха недолюбвани и ако индиректно не хвалеха системата или недай си боже заставаха открито срещу нея, то те изпадаха в немилост.

В един хубав ноемврийски ден обаче, цялата тази грижливо създавана и отглеждана структура започна да се сгромолясва. Инициативата ,подготовката и осъществяването на това сгромолясване си беше вътрешна работа на номенклатурата и се осъществи като по ноти. Резултатът е ясен - номенклатурата подмени политическата си власт с икономическа и за момента има нужда единствено от политическа легитимация. За другото ще се мисли по-нататък.

Как това се отрази на научно-техническата интелигенция? Поради по-слабата и идеологическа обвързаност с управляващите, пораженията там бяха предимно следствие на икономическите проблеми в страната. Липсата на средства доведе до затваряне на изследователски институти, спиране на различни програми, намаляване на възможностите за повишаване на нивото, късане на връзката наука-производство. Една част от хората просто заминаха зад граница за да търсят по-пълноценна реализация, а други - просто за да работят. Друга част премина към частния бизнес, но за момента там е трудно да се държи дори ниво, да не говорим за нещо повече. Най-накрая една малка част продължава героично да отстоява позициите си, но с цената на неимоверни трудности, с оскъдни бюджети и объркана нормативна база. Можем да кажем, че въпреки и силно осакатено, все още съществува едно здраво ядро от прекрасни специалисти и учени, които могат и трябва да бъдат основата за възраждането на българския интелектуален потенциал.

Как се отрази смяната на системата на художествено творческата-интелигенция обаче. Тук пораженията бяха невероятни. На първо място трябва да се отчете, че и тук влиянието на икономиката като цяло е основно. Хората отделят все по-малко от оскъдния си бюджет за духовни нужди, което е фатално за чистите творци. Трагедията обаче е за онази по-многобройна част, чието съществуване беше обусловено единствено от идеологическите нужди на времето. Сега, след като вече го няма обекта на дейността им, те просто нямат цел на съществуването си. Идеологическата обремененост на някои от тях или посредствените възможности на други, които са били достатъчни при предишните условия, но днес не са, им пречат да се впишат в живота при новите реалности.

liubo2 Нека аплодираме интелектуалец I - ви разред:

liubo2 Eh Aleko,

Intelekta predpolaga razbirane na niakoi elementarni neshta...

Jalko za tezi, koito ne go pritejavat

Lora Алеко, надявам се някой да не изтраска 5те действия на 'В полите на Витоша' сега!
Анонимен231
Дон Балон,

хаховците около него,

Лора,

(__х__)

liubo2 ...Алечко, забравих да ти кажа - не всеки Алеко е Щастливец...
АлеКо*233
Надеждата крепи човека както казват германците, когато търсят Шамбала
Lora Ано 236

Тук се знае Who's Who...., (_?_) Dumb Ass

АлеКо*235
Любо2, не се впрягай! Дружеска закачка ))
Анонимен236
(__х!х__)
Анонимен237
Hadji Dimiter

He lives, still he lives! In the mountain fast,

soaked in blood, he lies and groans,

a rebel, wounded in the chest,

a rebel, young and with a manly strength.

АлеКо*238
КРАЛИ МАРКО

През една ранна лятна утрин Крали Марко се дигна от леглото, облече се, наложи самурения си калпак, препаса сабята си и викна на невестата си:

- Невесто Ангелино, оседлай ми кончето Шарколията, че съм решил да потегля на дълъг път.

- Къде ще идеш, сине? - попита го старата майка.

- В Солун града ще ида, майко. Искам да навестя моя побратим Секула. Натъжи ми се сърцето за него. Отколе не сме се виждали.

- А защо си препасал сабята и защо си нарамил боздугана си? Нали не отиваш бой да се биеш, а отиваш стар познайник да споходиш. Остави си тука оръжието, Марко, да ти не тегне по пътя!

— Послуша Марко майка си, разпаса сабята дипленицата, окачи я на стената и захвърли в къта тежкия си боздуган, влезе в малката стая, където спеше неговият малък син, и се наведе да го целуне по челото.

Марковата млада невеста, нали беше хитра и досетлива, докато оседлаваше коня, тайно потули под седлото му сабята дипленица, а боздугана скъта в кожените дисаги.

Яхна Крали Марко своя крилат кон и потегли по широкия солунски път, пресече Битолското поле, по което пасяха белорунни стада, и навлезе в една гъста дъбова гора, погледна дърветата и що да види: шумата им жълта пожълтяла посред лято, като попарени от люта есенна слана клюмнали надолу дъбовите листа. Никога посред лято не е бивало такова чудо.

Крали Марко попита гората:

- Кажи ми, горо, защо си посърнала? Пожар ли те изгори, или слана попари листето ти?

Гората никога не хортува, но на Марка отговори:

- Ще ти кажа, незнаен юнако: нито ме е пожар опожарил, нито ме е слана попарила. Тая сутрин през мене минаха народни поробители - черни арапи с криви ятагани. Те караха три синджира роби - твои братя българи. С първия синджир бяха навързани млади невести с бели забрадки и червени гердани. Невестите вървяха покрусени и ронеха сълзи за невръстните си дечица, останали без майки в люлките.

С втория синджир бяха навързани румени девойки, измъкнати от становете си тъкмо когато тъчели сватбените си дарове. Техните очи бяха зачервени от плач. С третия синджир бяха навързани най-личните момци на твоя роден край. Те пристъпваха мълчаливи, със стиснати юмруци и сподавена мъка. Всичките се влачеха боси по прашния друм и тяхната мъка попари шумата на моите дървета. Затуй съм, юнако, без време посърнала и повехнала.

Бутна Крали Марко коня си и викна:

- Бързай, Шарколия, да ги настигнем! Ако настигнем робите, краката ти ще подкова със сребърни подкови и със златни клинци.

Втурна се бързоногият кон между дърветата като птица леко-крила прегази буйните води на Вардара, прехвърли дълбоките долища, стъпка зелената трева на ливадите.

Накрай полето, при високите стени на Солунската крепост, Крали Марко настигна трите синджира роби. Те крачеха отмалели от жега и умора, обръщаха очи нагоре към небето и поръчваха на птиците:

- Мили птички, когато стигнете нашия роден край, отнесете много здраве от поробените на нашите скъпи майки, бащи и невръстни дечица. Кажете им, че ние никога няма да ги забравим.

Горещи сълзи капеха върху прашния път, а поробителите шибаха навързаните хора с камшиците си.

Нажали се Крали Марко, като видя навалицата, и се провикна:

- Черни арапи, народни изедници! Развържете робите и ги пуснете на свобода. Ако ги освободите, ще ви даря голям дар - всекиму жълтица, а на командира ви - десет!

Обърнаха се арапите, погледнаха под вежди юнака и отвърнаха:

- Карай си по пътя, невернико, защото и за тебе имаме един синджир!

Кипна юнашката Маркова кръв. Наведе се от коня, грабна един камък - цяла канара - и го захвърли към поробителите с такава сила, че камъкът прехвърли трите робски вериги, прехвърли Солунската крепост и падна отвъд в Бялото море. Попипа Марко кръста си, за да изкара сабята дипленица, но не я намери. Потърси боздугана си, но и него нямаше. Горчиво въздъхна:

- Ах, майко, защо ме накара да си оставя оръжието в къщи! Сега какво да правя с голи ръце? Как ще помогна на своите клети братя? Като чу тия думи, Шарколията изцвили:

- Не тъгувай, Марко, добър юнак! Бръкни в дисагите и повдигни седлото ми да видиш какво е скрила там твоята досетлива невеста.

Повдигна Крали Марко коженото седло и измъкна сабята дипленица. Бръкна в дисагите и намери тежкия си боздуган. Очите му светнаха от радост. Надигна се и замахна.

Най-напред хвърли боздугана към черните арапи, но конете на арапите бяха хитри. Щом видяха, че тежкият боздуган полетя към тях, мигом коленичиха и боздуганът профуча над арапските глави.

Тогава Крали Марко стисна дръжката на сабята дипленица.Острото оръжие изпищя като люта змия. Провикна се Марко добър юнак:

- Пазете се, черни души арапски!

Арапите мигом измъкнаха кривите си ятагани, обърнаха конете си към Марка и белите им зъби блеснаха.

Крали Марко препусна върху им и замаха надясно. Доде се обърне наляво, нито един арапин не остана жив. Повали ги, както косата поваля натежала трева. Помете ги, както есенният вятър мете нападалата шума. Само навързаните роби останаха живи и здрави.

Че скочи Крали Марко от Шарколията, развърза трите синджира роби.

И на всичките даде по една жълтица - да си купят обувки от Солунския пазар, боси да не ходят.

Освободените хора целунаха десницата на своя спасител. Накупиха много армагани от солунския пазар и си тръгнаха честити към своя роден край.

А Крали Марко потегли към високия дом на своя стар побратим Секул. Преди да стигне Секуловия дом, той се отби в ковачницата на най-изкусния ковач и подкова Шарколията със сребърни подкови и златни клинци.

АлеКо*239

ЛИСИЦА И ПРЪЧ

Лисица и пръч, като били жедни, скочили в един плитък геран. След напиването пръчът зел да мисли как щат да излезнат. Дерзай, рекла лисицата, измислих един способ за да излезнеме и двама. Ако ся изправиш ти прав и да опреш предните си крака о зида, също така и рогата си да наклониш нанапред, ща възляза по гърба ти, ща стъпя на рогата ти и оттамо ще изкокна вън, тогаз ща да извадя и тебе. Пръчът на радо сърце и ся подложил, но тя, като изскочила от гераня, скачаше радостна около устата на гераня. Пръчът я мъмрял защо не си стояла на хоратата, а тя му отговорила, ако че имаше ти толкози ум, колкото влакна на брадата си, не слизваше в гераня, преди да измислиш как щеше да излезнеш.

Умний человек трябва да смисля сетнините на всяко нещо, че тогази да го захваща.

Анонимен240
Egy polgár vallomásai

(részlet)

A lakás nagy volt, tágas, magas szobák, sűrű sorablakkal, valahogy mégis úgy él emlékemben, mintha homályos lett volna. Talán, mert gyermekkoromban testvéreimmel és a nevelővel naphosszat legtöbbször az "alkóv"-ban szorongtam, e bolthajtásos, ablaktalan helyiségben, ahol a rácsos gyermekágyak és tanulópadok teljesen kitöltötték a szobát. Ez az alkóv kötötte össze szüleim hálóját az ebédlővel; színes üvegajtó választotta el az utcai ebédlőtől, hogy véletlenül se érje a napsugár. Ebben a szobában aludtunk, itt készítettük iskolai feladatainkat, s rossz időben vagy ha "büntetésből" tilos volt elhagynunk a lakás területét, itt játszottunk is. Senkinek nem jutott eszébe, hogy gyerekszoba céljaira talán egészségesebb és megfelelőbb helyiség lenne a pompás, tágas "szalon", ahová hónapszámra nem lépett be senki, a lakásnak ez talán legtágasabb és világos szobája, ahol csak a vászonhuzatokba bújtatott bútorok állongtak, s hideg, polgári pompájával reám mindig úgy hatott, mintha meghalt volna benne valaki. Az "alkóv", ez a sötét, levegőtlen, jó meleg kis ól, ez volt hát igazi otthonunk; senki nem tűnődött ezen, a "nevelők" is természetesnek találtak, hogy villanyfény mellett kell tanulni, amikor a lakás egyébként még nappali világosságban úszik.

АлеКо*241
Две жеби живеяли в една бара. През лятото, като пресъхнала барата, оставили я и потърсили друга. И като видяли един дълбок геран, едната рекла: "Да скочиме в този геран." А другата казала: "Добре, но ако пресъхне и тука водата, как щем да излезнеме?"

Не трябва несмислено да залавяме нещо.

Анонимен242
Bagateas in pizda mati cu picioarele inainte!
АлеКо*243
Някой звездоброец имал навик и излизал всяка вечер да наблюдава звездите. Един път като ся разхождал по предградието и имал сичкий си ум към небето, гдето ся бил загледал в звездите, подхлъзнал ся и паднал в една яма. Тамо, като пъшкал и викал, минал друг някой, чул вика и отишел при него, но като ся научил как е станало, рекъл му: "О, ти, който ся опитваш да гледаш по небето, по земята не видиш ли?"

Мнозина се гордеят за големи и славни работи, без да могат да завършват и общите человечески работи.

АлеСо***244
В един студен зимен ден едно пиленце паднало премръзнало на земята. А-ха да умре и ето че минала една крава и се изходила върху него. Стоплило се пиленцето, живнало и започнало да чурулика. Не щеш ли, лисицата го чула, дошла и го изяла.

Изводи:

- Не всеки, който те затрупва с лайна, ти мисли злото.

- Не всеки, който те вади от лайната ти мисли доброто.

- Добре ли си - не се обаждай.

raven707bg Абе Райдовски при Марга Михнева ги наговори едни за нашия уважаван автор...

Чухте ли, бе, интелигенти?

n/a

Inteligenten246
Ne sme chuli!!! Informirai ni!
Simplified Solutions Доигрались, Екселенц......:-(
доктора248
Гарване, кой беше тоя Райдовски ?
Мата Хари249
До Ано 206: ТИХОМИР ТИЛЧЕВ (1908-1994) - роден в с. Мъглиж, Казанлъшко. Завършва гимназия в Стара Загора. Следва физика в Софийския университет; напуска по бедност. По-късно завършва учителски институт в Пловдив. Цигулар в Старозагорската опера от нейното основаване. Заедно с баща си Рашо Тилчев - също учител - разработват и патентоват през 1938-1943 г. проекти на реактивни самолети, снаряди и мрежи за стратегическа отбрана. Проектите се предават конспиративно в СССР, откъдето след години се признава приносът им. След Втората световна война се занимава с фундаментални проблеми на астрономията и небесната механика. Открива закона за околоосното и диференциалното въртене на небесните тела - все още непризнат, но верен.

Още като дете съм чувала за Тилчев и за неговите занимания. Идвал е у дома на гости, но аз лично не съм го виждала. Зная, че е поддържал кореспонденция със Сталин. По време на едно честване споменах за Тилчев във връзка с това, че не си знаем големите хора. Тогава журналистката Донка Йотова възрази: “Че как, ние вече писахме за него. Той е избретателят на Катюшите. Пренасянето на чертежите му до Съветския съюз е цяла епопея - истинска конспирация.” Нея вечер стояхме до полунощ, хората не искаха да си отидат. Заговори се и за други хора с подобни съдби. Разбрах, че племенникът на Тилчев продължава делото му.

Мата Хари250
До Raven707bg: Става дума за Закона за околоосното и диференциалното въртене на небесните тела. В основата му стои идеята на Тилчев, че Земята, почти идеално еластична при въртенето си - околоосно и равномерно - приема фигурата на сплеснат ротационен елипсоид. Престане ли нейното въртене, Земята се превръща в сфера. Следвайки своя път на разсъждения, Тилчев стига до формула, която му позволява да пресметне ротационния период на Земята за 24 часа с относителна грешка от 1,4 %. Прилага формулата с успех и за другите планети и техните спътници и получава техните ротационни периоди. Резултатът е толкова по-точен, колкото по-точно се знаят и се борави с техните маси и полуоси. След обругаването му в БАН Тилчев прилага своята формула за Слънцето и доказва, че то е сплеснато. Деформирано е от въртенето си с около 10 на минус пета. По-късно резултатът е потвърден при наземен експеримент с голяма прецизност от екип на големия американски учен Р. Дике. Верността на формулата на Тилчев е потвърдена от Френската АН и от АН на СССР. До уравнението, от което започва своите разсъждения, Тилчев стига по интуитивен път. За да се превърне в закон, неговата формула трябва да се докаже теоретично. Над връзката между периода на въртене и сплеснатостта са работили учени като Нютон, Клеро, Радо-Дарвин и др. Техните формули обаче са неточни, защото ако се пригодят с константни величини за една планета, то за другите планети те “издишат”. Навремето в защита на Тилчев се обявяват проф. Рашко Зайков и проф. Варвари Баров. Те препоръчват издаването на трудовете му от Издателството на БАН, за да се запази приоритета на българската наука. По-нататък за него се застъпва и акад. Кирил Серафимов.
Ментайлов Много интересни неща съобщавате, уважаема Мата! Нашето ментайлно правителство също провежда свръхсекретни изследвания, които ще доведат до промяна на фината структура на Вселената. Научният ни екип се ръководи от д-р Г.С., известен с откритието на абсолютното време. Нямам право да разкривам много неща, но ще си позволя да изложа поне същността на Универсалния Г.С. Закон.

Математическото представяне на Универсалния Закон се извежда директно от първопонятието:

E = Ea.f


Произведението от постоянния акционен потенциал Еа и абсолютното време f дава количеството на енергетичния обмен Е.

Това е универсалното уравнение на Закона...

Прочее, преди две години книгата на д-р Г.С. бе представена лично от автора в Президиума на БАН и предизвика широк отклик сред научната ни интелигенция, която щеше да се избие във фоаето, за да докопа някой от безплатните екземпляри.

Darа От години повтаряме все едни и същи неща: социализмът е виновен, мързелът, Русия, ченгетата, Мултигруп, медиите, международното положение, географското местоположение, турското робство, чалгата...

По света умираха от старост последните интелектуалци, които имаха какво да кажат на човечеството, когато социалистическа България започна да отглежда масово оранжерийни такива. Съвсем естествено, когато спря живителната държавна вода и предпазните държавни прозорци бяха изпочупени, тези с по- слабите стъбла умряха, а останалите се изродиха до неузнаваемост в борбата за оцеляване.

В крайна сметка дори рекламата не може да създаде потребност от интелектуалци в един изцяло консуматорски свят. А България излезе от комунистическия розов облак и пожела да стане част от големия свят.

Днес интелектуалците са скъпо удоволствие, превъзходен PR за всяка държава, какъвто обаче засега не можем да си позволим.

liubo2 Всеки форум - със своя край.

Този беше пълна идиотщина!

Вече стане ли въпрос за интелектуалния ни "елит" - млъквам.

Срам!!!

ВОЛК Болен и ненужен.Никому.
ВОЛК Не за Райчев говоря, Райчев е нужен. Кой съгласен, кой не - друг въпрос.