Devil Интересна тема за размисъл. Поздравления за автора.

Аз лично имам друго виждане по проблема. Нямаме елит, защото такъв не е необходим, не е нужен на стария елит. Нужни са кукли, послушни и къде по-добри, къде по-лоши актьори. Биографиите на последните ни премиери и министрите около тях го доказват. За последните ни двама президенти да не говорим. Свършват си работата куклите и потъват в забвение да осребряват играта си.

"нашият елит осигури мирен политически и етнически преход на страната" - вярна констатация, но изопачена в манипулация. Старият елит осигури този преход по свой модел. Осъществява го и днес. Той създаде от своите редици и чрез своите агенти основните политически сили в България - БСП, СДС и ДПС. В най-ново време НДСВ. Вижте например биографията на Стоян Ганев как минава като нишка през тези организации. Рожба на старият елит са и синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Така той си осигури относително постоянен контрол върху властта в България. Умно. Няма да имаме реални политически конкуренти, които да застрашават властта ни. Ще имаме псевдоконкуренти, създадени от нас, за залъгалка на демократите. Вярвай в демокрацията, народе. Истинският елит не би се съгласил да бъде "псевдо". Това са две взаимноизключващи се категории. Рожба на стария елит е и новият национално-отговорен капитал. Промяната на системата следва не само политически плурализъм, но и нови икономически отношения, частна собственост, появата на новите икономически субекти. За съжаление отново основните играчи-капиталисти не произлязоха от естественото действие на икономическите закони, а се създадоха изкуствено - СЧИГ, Г-13, клуб "Възраждане". Подарени им бяха цели отрасли от икономиката и значителна част от ефективните средства за производство. Наред с всичко това действаха и нормалните закони на политиката и икономиката. От това произлязоха множество положителни промени - по-добро качество, по-добра ефективност, истински елити и т.н. Наред със схемата се опитаха да мърдат някои истински елити в политиката и икономическия живот, за съжаление твърде малки и непрекъснато държани под ботуш. На тях им се даваше съвсем малко въздух, колкото да се покаже пред народа, че има демокрация. Всяко едно тяхно пресичане на стратегически интереси на схемата обаче беше смачквано. Тези истински елити са пренебрежимо малки и на практика не влияят съществено. Истински елит в политиката за мене беше например Петър Дертлиев съпоставен с куклата Филип Димитров. Наред с това и в самата схема текат вътрешни ритания по-кокалчетата, но в общи линии на терена изкарват все техен играч - псевдоелит.

Та какво се оказа накрая. Партиите ни не са партии в истинския смисъл на думата - сдружения на хора, обединени от общи идеи и ценности. Те са псевдопартии, създадени да ни залъгват, че са истински партии и да са един от нашите избори на всеки четири години. Независимо за коя идея ще гласуваме, властта отива на едно и също място. Едрият ни бизнес не е едър бизнес в истинския смисъл на думата - предприемачи, спечелили икономическото съзтезание с ум, находчивост, трудолюбие. Той е псевдо едър бизнес, който, след като са му подарени средствата за производство, трудно се оправя с пазарните закони на икономиката. Използва други непозволени средства. Ето защо тази ситуация изключва появата на истински елит. Елитът ни не е слаб. Той просто е фалшив. Елитът се самоизгражда, не се назначава.

пачули2
Райчев, не зная дали плащаш на коректори във вестника, ама понякога е по хубаво без тях. Как иначе ще се роди великата мисъл, че авторитетът е ПРОИЗВОЛНА на успеха.
Анонимен3
Da Devil prav si to4no taka e .Niakoi ot mrusnata piana iskat da se iskarat 4ista planinska rosa, ama sa nazna4eni.A tova 4e niakoi e osiguril miren prehod, ne e istina, zashtoto ne bulgarskiat narod e ma4kal turcite a shaika agenti na 4ujdi razvedki.Mirniat prehod go osiguri dobriat bulgarski narod.Toi shte osiguriava i zanapred komforta na nazna4enite i moje bi v tova mu e greshkata,4e e dobur, znae li 4ovek.
Анонимен4
Raychev, pqrviyat pasazh vse edno az sqm

go pisal. Samo che analizqt malko kuca.

Bate, tezi prochuti 45g shte tezhat oshte tolkova.

BG elitqt e kalpav, ponezhe, dokolkoto e imalo

neshto po-dobro izklasilo v godinite na svobodna

Bqlgariya, e bilo zatrito ot niskochelite sled '44

i sled tova. "Zatrito" znachi i v nay-bukvalniya

smisql. Ili izselvane/konclager/tormoz.

Siguren sqm, che gen. Nedyalkov

(tqstqt, ako ne se lqzha?) ima kakvo

da spodeli po vqprosa.

Napravi sravneniue m-u stroitelite na

sqvremenna Bqlgariya, i dneshnata sgan, koyato

se naricha "elit". Samo na snimka gi sravni,

poveche ne tryabva. Ednite sa odugotvoreni

lica. Drugie, neandertalci.

Dobri Kojuharov Пак откриваме досадният вече лайтмотив на манипулациите на Райчеффци: българите са некачествен народ, неблагодарници и глупаци, които не могат да оценят как ние, ционистите, им подредихме елит, който направил прехода и пр. и пр. Нищо подобно не се е случило, ционистът лъже. Елитът на България беше натикан в миша дупка или прогонен от родината от евреи като Луканов, Вагенщайн, Паси, Надка, разбира се и такива като Райчефф. Накачулиха върху главите ни пълни отрепки, предатели, продажници и прочие измет като Жмулю, Филипа, Гада и т. н. За да изпълняват ционистките поръчки за поетапно унищожаване на българската държава. Съсипията е единственият резултат от това, което Райчеф и другите ционисти наричат мирен преход. Кучи синове.
Йори О МУЗО С ВКУС НА ПЕЛИН

Има сезони, в които сякаш нищо не е, както трябва. Вестниците се превръщат в лотарийни билети, запълнили празните си полета с новини и реклама. Управляващата партия не е партия. И не управлява. Обаче си изпълни предизборното обещание за приоритетно внимание към капиталовия пазар. Като взе сградата на Комисията за ценни книжа за партийни нужди. А партийните нужди, също както и физиологическите, биват малки и големи. В случая тази се оказа толкова голяма, че стаите не стигнаха за ръководствата на другите два мастодонта – Съюз Оборище и Партията на българските жени. Те от своя страна, като усетиха на собствен гръб тънката разлика между мандатоносител и мандатоконсуматор, се обидиха. И бламираха мнозинството, като не отхвърлиха вето на Президента срещу внесен от самите тях закон. А мнозинството както помним, преди да избере министър – председателя, бе избрано от него. Поради което Неговото и на министрите Му участие в парламентарния контрол се възприема като висша форма на учтивост. Затвърдена за всеки случай с изрична писмена заповед на премиера в тази насока.

Опозицията също изглежда странно. Уж критикува, уж атакува властта, но някак си насила. Не от сърце. Сякаш не, защото я иска тази власт, а защото знае, че от нея това се очаква. Като междувременно се занимава с далеч по-интересни неща.

Членове на ВС на БСП например, отиват на Бузлуджа на мотоциклети Хонда и Харлей Дейвидсън, струващи колкото пенсиите на един автобус техни симпатизанти. От онези трогателни автобуси, които с последни силици изпърпорват до митинга на историческия връх, облепени с надписи “Справедливост” и “Къде са парите ни?”. А надписът на гърба на соцлидера гласи, че щом го четеш, значи Елена е паднала. Дали от мотора или е една от многото паднали жени по пътя - надписът не уточнява.

НИС на СДС се занимава с далеч по-сериозни неща. Членовете му тръгват по страната с психолог, за да отсяват бъдещите кандидат-кметове. Някоя по-дребнава душица би казала, че ако членовете на НИС бяха подбирани навремето с психолог, сега някои от тях нямаше да са членове на НИС. Но не и ние. За нас много по-важно е да очертаем тенденцията. А тя показва, че след приключилата кампания “СДС говори с народа” и протичащата в момента “СДС търси избранници с психолог”, най-естественото продължение ще е “СДС търси избиратели с психиатър”.

И като стана дума за психолог и психиатър, не можем да не отбележим и новаторският почин на министър Арсенова, която в отговор на настоятелните молби на старозагорци да чуят специалисти по темата за ракетите, им доведе психотерапевт. И им зададе въпросът “Искате ли да ни приемат в НАТО?”. С което подкрепата на НАТО в Стара Загора и околните селища намаля значително. Защотото броят на желаещите да влязат в тази организация живи или мъртви се оказа по-малък, от броят на тези, които искат да са където и да е, но живи. И с много нерви, страхове и усилия старозагорци и техните общински съветници постигнаха да се заговори изобщо за ОВОС, да се привлекат независими експерти при изготвянето му, да се влезе в контакт с конструкторите и вместо безалтернативният до вчера начин на унищожаване, да се появят няколко нови, подлежащи на обсъждане варианта. И най-вече постигнаха ролята на равнопоставен участник в разговорите с държавните институции. Партньор, чието мнение никой не може да пренебрегне. Колкото и странно да се струваше това на някои само преди месец.

Струваше им се странно, защото бяха забравили, че в селото до полигона се създава един от най-известните пелини на България. А както знаем, пелин се прави от старо вино. И най-малкото, което може да се каже за майсторите му е, че те мислят поне една година напред. Което за съжаление е най-многото, което може да се каже за повечето ни политици.

А общото между пелина и политиците както знаем, е онази неповторимо горчива жилка, която ти остава по небцето, след среща с тях.

Анонимен7
Koi e Muzo be? Koi e toia sinkovec...
kalva4 О, самоназовали се елите, поради что нямаш срама да се обаждаш?

Това, което автора зове елит си е чист продукт на ДЕСЕЛЕКЦИЯТА която наложи за дванадесетте години преход, разбойническата олигархия която все още държи ключовете на държавата!

А иначе, в това августовско време, вестниците все пак трябва да се пълнят с нещо.

Минавам от тук Все хорошо прекрасная маркиза!

Евала!

Наистина е откритие. на елита му липсват добрите обноски и правилни глаголни времена.

Не са научени своевременно

Ами, защо тогава да не им се предостави една по-дълга отпуска. На всички - и на учениците, и на учителите.

Дори и да се приеме, че има някакъв скрит и вели, възпитан и знаещ подмолен елит трябва да се приеме - че не се справи.

Така че да отиват всички в дълга, безсрочна отпуска

PICKWICK Много добре, г-н Райчев.

Като гледам постингите във форума си давам сметка, че те само доказват казаното. Мисля, че вчера писах нещо подобно. Не смятам, че имаме фалшиви елити, а просто елити, които не могат да се самоидентифицират и затова се лутат насам-натам в търсене на най-подходящия пример отвън. Да не говорим, че бегъл поглед върху българския фолклор дава най-точната представа за нагласите на българина и неговия манталитет: "Не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле", "Работя седнал, защото пробвах легнал и не стана", "И сам да съм пак ще се бутам", "Не гладай клечката в моето око, а виж гредата в своето", "Мижи да те лажем" и много, много, много други.

Анонимен11
Погледнете в рубриката "Панаири" как българчета превземат елитните уневерситети на САЩ и ще видите връзка с разсъжденията на Райчев. Там се вижда как американците са създали система да ни изсмукват мозъците. А авторът описва явлението като положително явление.

Анонимен12
Ано 11, рубриката се казва "Панаир", а не "Панаири". Сигурно много си слушал Лили Иванова.

И няма нищо лошо, че наши ученици ги приемат в Харвард и Принстън. За какво са им тука мозъците? Да ги тъпчат и унижават такива като тебе ли?

Razbirachev Мисля че, г-н Райчев е напипал "корена на злото" - липсата на авторитет в резултат на нищосвършеното ( или малкосвършеното).

Йори, пий един змеевски пелин от мен. Като се замисли човек за ситуацията около ракетите не може да не направи аналогия с "цивилизационният избор" който онова правителство барабар с техният си президент направиха тогава вместо нас.Е, имаше дестина протестиращи пенсионери тогава, ама освен бат' Петьо да поговори свойски с тях като че, ли нищо друго нямаше. Колкото и да съм черноглед не мога да не забележа че, наченки на гражданско общество май има. Щом можаха общинари, кметове, граждани , партии ( изключвам някой елементи с клинично доказани психически отклонения) да се обеденят и да накарат министрите да меслят с главите си значи има шанс за България. А, щях да забравя. Йори, след псехеатъра идва ред на попа.

ТАМАНЦЕВ14
Предлагам нещо което го казал Зола и мисля, че е подходящо за темата:

....Аз мразя надменните, които ни управляват, педантите, които отблъскват живота. Аз съм от тия които свободно манифестират човешкия гений. Аз вярвам в едно едно светло бъдеще, изразяващо истинското човечество, една безкрайна галерия от живи картини и съжелявам, че смъртта ще ми попоречи да присъствам на тая вечна комедия в хиляди действия. Но те, те не могат да гледат напред, затова гледат назад. Глупци, те живеят по правилата на миналото и искат и бъдещето да да се ръководи от това минало. Но дните се раждат не по волята им и всеки ден ражда нова идея, ново изкуство, нова литература. Колкото общества, толкова и произведения, а обществата се менят вечно.

Обаче управниците не искат да рашрият рамката. Те са си съставили листа с делата от миналото, получили са една относителна истина и ето че искат да я направят абсолютна, като казват : " не създавайте, а подражавайте ! " И ето защо, аз ги мразя. Аз мразя надменните и пусти хора, мразя глупавите веселяци, артисти, критици, управници, които искат вчерашната истина да приложат и днес. Те не са в състояние да разберат, че ние се движим и че пейзажите се сменят. Аз ги мразя !........

ЕМИЛ ЗОЛА .... " Какво мразя аз"

Както виждате - нищо ново под слънцето.

И при тая наша обстановка се усеща че ще се роди/ зароди, създаде/ движение / партия , обединение / което ще работи за създаване на силна държавна власт, която да се крепи не на насилие, демагогия и произвол, а на собствения си морален авторитет и създадено от него народно доверие и която власт да работи за създаване на обществени блага не в интереса на личност и партии, а само в интереса и общото добро на цялата нация. Може да звучи лозунгжийски, но на там отиваме. В края на крайщата, ще се появят хора, които ще кажат, че " за спасяването на държавата - целта ще оправдае средствата".

Room СЕДНАХ И НАПИСАХ ПЪРВИТЕ ИМЕНА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НОВИЯ "ЕЛИТ" КОЙТО МИ ХРУМНАХА. Т.Е. НА ХОРА УТВЪРДИЛИ СЕ И ПРИДОБИЛИ (или запазили и развили) НЯКАКЪВ АВТОРИТЕТ В НЯКАКВА ОБЛАСТ ЗА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ. МОЛЯ ДОБАВЯЙТЕ.

Политика

Иван Костов

Надежда Михайлова

Желю Желев

Стефан Софиянски

Симеон СаксКобурготски

Соломон Паси

Жан Виденов

Бойко Борисов

Ахмед Доган

Христо Данов

Андрей Луканов

Ренета Инджова

Спорт

Христо Стоичков

Димитър Пенев

Йордан Лечков

Емил Костадинов

Любо Ганев

Стефка Костадинова

Екатерина Дафовска

Култура

Дони и Момчил

Вежди Рашидов

Слави Трифонов

Камен Воденичаров

Сашка Васева

Кондьо

Лили Иванова

Мишо Шамара

Теди Москов

Чочо Попйорданов

Мариус Куркински

Йоана Буковска

Аня Пенчева

Стоянка Мутафова

Стефан Цанев

Недялко Йорданов

Христо Калчев

Медии

Петьо Блъсков

Тошо Тошев

Хачо Бояджиев

Сашо Диков

Маргарита Михнева

Къци Вапцаров

Димитър Цонев

Иван Гарелов

Димитър Иванов

Други

Иван Славков

Илия Павлов

Иво Карамански

Евгения Живкова

Евгения Калканджиева

zoSo Devil ще си позволя (предварителни извинения) да цитирам предпоследните две изречения от твоето мнение: "...Елитът ни не е слаб. Той просто е фалшив.".

Всички тези думи, които си изписал са хубавави и (което е по-важно) верни. Ще те помоля, обаче, отново да прочетеш статията много внимателно. Именно това е мотото, контекста или както искаш го наречи, на статията. Райчев се опитва да внуши на читателите, че това, което ни се представя като елит в медиите, Народното събрание и други държавни и обществени институции не е ЕЛИТА. Това е псевдо елит, марионетки както ти самият твърдиш. Аз бих го нарекъл - Елит от самозванци.

PICKWICK Room

Аз бих добавила още Явор Дачков, Богомил Бонев, патриарх Максим, Георги Лозанов, Стефан Данаилов и др.

Анонимен18

[bдворецът "Евксиноград" -чаровната ни първа дама Зорка по бански... ]

Room Боже PICKWICK как съм могъл да забравя Дачков и Лозанов. Ами писателят-журналист-медиен експерт-морализатор А. Томов? Благодаря за добавката.

В продължение на вчерашното ми питане бих желал да ми кажеш след като ние ( явно визирайки българите) не сме и няма да се "оправим" кои са се оправили?

Анонимен20
Drugo se dolavia spored men v statiata-Kakuvto naroda takuv i elita.I bih citiral-"Da ama ne".Niama kak da se izmeri ako ne se suizmeri.Ako poglednem suseduite , kakvo ustanoviavame, s izkli4enie na 4ervenite , e suvsem sushtoto.
Room Ано 20 В крайна сметка елитът обикновено произлиза и е създаден от народа. Не се сещам за много случаи на внесен елит и всичките са били пагубни. Въпросът е какво обикновеният човек си представя като "елит" и какво наистина трябва да включва това понятие.
PICKWICK Room, здравей! Ами с присъщия ми песимизъм мога да ти кажа, че нещата в глобален план изглеждат доста кофти. Америка е държава, която се състои от консуматори, изповядвайки под формата на религията култа към парите, който се възпитава от най-ранна детска възраст. Хедонизмът там е в напреднал стадий. Европа, която доскоро удържаше приличния традиционализъм също се впуска в консуматорството и хората там се таят в дивно блаженство и ленност, загърбвайки духовното развитие с началния стадий на хедонизма. А, ако питаш от българите кой се е оправил - ами тогава трябва да те попитам отново какво разбираш по "оправяне", защото аршинът на всеки е различен и ми е трудно да ти отговоря на въпроса освен от моята гледна точка.
Анонимен23
Tova mi e misulta ,4e naroda ni e v sustoianie da izlu4va elit, koito da e ravnostoen pone na susedskia.Avtora spored men se opitva da vnushi obratnoto.
paragraph39 Нещо не се вързва, г-н Райчев !? За какво говорим: за "елит на Държавата" или за "елит на Нацията" ? Това са съвсем различни ЕЛИТИ. За съжаление, вторият

не иска или не го допускат във Властта. А първият се е самоибявил и самоизмис-

лил за "елит"- без да обясни откъде се е взел, аджеба!? Та нали СОЦИАЛИЗМЪТ е

сякал всяка по-надигната глава, бил е Покрустово ложе и не е допускал РАЗЛИ-

ЧИЕ ?!? От къде, след 45 г. "еднаквост" е могло да се появи "Елит"?! Само по из-

куствен начин! Например, чрез "инвитро" върху "КРЪГЛАТА МАСА". При този ме-

тод "докторите" решават какъв ще е плода и как ще се развива! Значи, онези , око-

ло кръглата маса са виновни за днешния ни елит! Въпросът е: УМИШЛЕНО или по-

ради НЕБРЕЖНОСТ са го създали такъв, какъвто той днес е? Отговорът е в древ-

ния въпрос :"КОМУ Е ИЗГОДНО?". Г-н Райчев, обаче, не обича такива въпроси!!!

PICKWICK pargraph39 струва ми се, че или не си чел внимателно статията, или пък не си я разбрал. Не може и дума да става за два вида елит. Просто едните имат власт и те обикновено се наричат и в други държави ешелон, а другите са така наречените идиотски интелектуалци - хора, които дърпат народа. Не може да се хвърли цялата отговорност върху социализма, защото още по турско време, когато вдигането на глава също е било съпроводено с посичане, е имало елити. Имало е хора, които са се борили, творили са, оставили са наследство. Смятам, че това има предвид г-н Райчев. В момента няма съзидатели, няма деятели, нищо няма.
Room Имах предвид кои нации са се “оправили” , а като критерии за “оправяне” визирах твоите собствени- "поведението на политиците, медиите, съседите, хората на пазара, в градския транспорт" ( поне това каза вчера.)

Иначе според моите собствени критерии , никой никога не се е "оправил" , а и няма , тъй като нашата цивилизация е объркала цялата посока на движение. В този смисъл ти не си песимист. Аз съм песимист.

Ще се оправим когато хората престанат да се избиват ви името на идеи и започнат да живеят в тяхно име. Ще се оправим когато престанат да има значение езика, цвета на кожата ти , религията ти. Ще се оправим когато човешкия живот вече не може да бъде купуван или продаван като обикновена стока. Ще се оправим когато няма да е нужно да има декларация на ООН за човешките права защото всички ще ги знаят и спазват, не заради опасността от наказание а заради моралния ни (или както там го наричаше Кант) императив.

За съжаление не вярвам , че това ще стане някога, но съм принуден да живея в този свят.

PICKWICK Room така е, но основният ти проблем според мен е, че си идеалист, а не песимист. Работата е там, че у човека е закодирано да живее по такъв начин, с което не се различаваме особено много от животните с изключение на говора, което обаче смятам е в наш минус. Човекът е егоист. Още от Адам и Ева е известна способността му да се изкушава и да не вярва на обещания без око да види ръка да пипне. Ако следваме още библейския сценарий, то и убийството, завистта, подлостта и честолюбието също са ни закодирани някъде в ДНК-то. Именно поради тази причина човечеството не е мръднало и на йота от духовното си развитие. Развива се само технологично и с кофти замисъл. А, иначе на фона на гореизказаното смятам, че единствената държава в света, която се е оправила е Китай. Пекин е пример как се управлява масата, как се създават блага, за да се изхрани масата и как не се злоупотребява с думата демокрация, защото тя е твърде куха. В Китай има справедливост в най-прагматичния й и истински вид. Защото литературните образи на справедливостта се отдалечават твърде много от нуждите на масите. Разбирам, че за един средно интелигентен човек и дори над това равнище, като теб Room, е трудно да приеме, че трябва да живее по този начин, но само си представи за миг дори да приложиш на практика върху циганин например всички идеали на химерното човешко общество, на утопията така да се каже?
Room А иначе в така криво устроения ни свят ние сме се " оправили" дотолкова до колкото сме на 61 място ( ако не се лъжа де) по жизнен стандарт от 177 страни по света. Т.е. зад нас има цели 115 държави които не са се оправили и толкова. Повечето хора при ескурзиите си в чужбина посещават винаги д ържави които са по-напред в тази ранглиста - Гърция или САЩ, Канада или Италия, виждат техния живот, магистрали и пр. и си казват "еее никога няма да се оправим" Никой не ходи на екскурзия в Сомалия и макар да можем да си набавим достатъчно информация за дережето на жителите им , малцина го правят. (Никой не иска да се затормозява излишно нали? Достатъчно е да дадеш 2$ за гладуващите деца в 3-ия свят и да успокоиш съвестта си.) А всъщност те са тези които не са, и не ще се оправят. За тях вероятно света от нашите литературни антиутопии би се видял като истинска утопия.

А иначе ние сме си част ( макар и периферна) от прогресивното человечество и можем да се ползваме от всичките му съмнителни благини. По този критерии с мятам , че сме се оправили. ( Корумпираните и некадърни политици също са част от характеристиките на това към което се стремим)

Room Идеите на които е стъпил китайския модел се провалиха преди 10тина години и от тогава според мен у тях( Китай) се наблюдава едно постепенно отдалечаване/отстъпване от въпросните идеи. А иначе резонният въпрос при такава система е кой ще "осъществява справедливостта" , кой ще управлява масата, ще разпределя благата и т.н. Тези които го предлагат ( в случая ти ) винаги виждат себе се в тази роля. Въпросът е ако се окажеш в "масата" макар и осъзнавайки , че мястото ти не е там още ли ще си доволна и ще смяташ , че установения ред е перфектен

P.S. "Циганин" в България човек не се ражда а става. но това е твърде дълга тема

Апропо, предишният постинг го пратих преди да прочета отговора ти.

Редактирано от - Room на 03/8/2002 г/ 13:35:46

Анонимен30
Predlagam pisheshtiat za Kitai kato primer da otide i da pojivee samo niakolko mesetsa v Kitai i sled tova da napishe neshto podobno.Daje i na hotel da jivee ako iska.Mnogo sme dale4e osobeno ot Kitai.
PICKWICK Room, мдам, значи първо не съм съгласна, че хората, които обикновено говорят такива неща се виждат в качеството си на емисари. Аз лично зная, че не бих могла да се справя, защото за да си лидер трябва да съвместяваш качества, които в моите очи изпадат в откровено противоречие. Това са сериозни неща, изискват силна ръка, изискват дори на моменти безочие или жестокост, защото ако почне да ти мига окото при най-малкото мрънкане е свършено с теб. Аз това не го умея. А, за Китай да тяхната предишна социалистическа уж идея се провали, но за сметка на това те приложиха социализма в истинския му вид, защото ще трябва да признаешж, че в целия комунистически режим преди 12 години нямаше нито една действително социалистическа или комунистическа държава. Имаше диктатури. Аз отдавна съм се оказала от масата, но пък смятам своето поприще за малко по-различно, но пък не виждам особен ефект от това. Може би след още десетина години ще мога.

Като говориш за Сомалия и прочие струва ми се е хубаво човек да знае, че има и по-лошо, но не бива да се равнява с него, защото е заложено в човешката природа да се ст реми към съвършенство и да бъде ненаситен. Освен това съм уверена, че на хората в Сомалия им пречат да успеят фактори, които наблюдаваме и у циганите или за да не изпаднем в излишен спор с теб - ромите. Прав си, че циганин се става, аз визирах ромите. В книгата си "Сблъсък на цивилизациите" Смюел Хънтингтън пише, че бедните страни, страните от Третия свят получават пари отвън, за да се изхранват, но вместо да ги влагат в подобряване жизнения стандарт те продължават най-безотговорно да се множат и да стават все повече и повече гладните, докато в развитите страни процесът е обратен. Хората свиват семействата си, защото не могат да им осигурят всичко, което смятат за необходимо и изпадат в състрадателност към бедните страни, отдавайки средства и енергия за тях. При нас ромите са красноречив пример. Лежат и се вайкат, а в същото време раждат по 7-8 деца, някои дори си ги продават с обяснението, че едно ще продадеш, ама ще изхраниш десет. Това не е позиция за повишаване на стандарта, не мислиш ли?

paragraph39 PICKWICK, и съм чел статията /заклевам се!/, и съм я разбрал /по моему !/. Но ти,

просто, не си обърнал внимание, че изречението ми за СОЦИАЛИЗ Ъ МА , който се-

чал всяка надигната глава, завършва с две въпросителни и една удивителна! Т.е.,

аз съм изразил съмнение, не вярвам в тази теза ! Впрочем, ако беше вярно, това

обяснява напълно твърдението на г-н Райчев - за слабия елит! Но аз наблягам на

твърдението, че "елит на Нацията" не е равнозначно на "елит на Държавата"!!! Ще

рече, че НОМЕНКЛАТУРАТА при социализма няма нищо общо с националния елит

на българите. И е обяснимо защо - липсвала е Демокрацията, нали!? Въпросът, на

който г-н Райчев не желае да търси и даде отговор е: защо и при Демокрацията се

получи разминаването между "елит на Нацията" и "елит на Държавата"?! С всички

отрицателни последици от това! КОМУ БЕШЕ /и е !/ ИЗГОДНО да е така??????

PICKWICK мисля си, че отговорът се разбира от само себе си. Спомням си навремето като бях малка и имаше една детска книжка (руска), не помня как се казваше, ама сюжетът беше общо взето, че става така, че в едно градче всички родители напускат и отиват на лагер (май бяха вдигнали ръце от децата си и бяха решили да ги оставят малко сами). Сутринта се събуждат децата и какво да видят, кои майки и татковци оставили бележки, кои не обаче става ясно, че децата са сам-саминки в целия град и оттам се почва едно безумие. Търчане, трошене, плюскане, ограбване на магазини, пушене, пиене и прочие и прочие простотии. Тоест децата бяха като отвързани глухи кучки. Накрая, разбира се, кой се разболя кой му домъчня за мама и татко, та родителите се върнаха и отново настъпи ред. Та, такива ми ти работи. Дали я пазя още тази книжка, имаше страхотни картинки?!
Room Режимът в Китай и сега не е особено либерален. Поне два три път в годината пише за различни протести потушени не особено дамократично. Причината това да не се превръща в международни скандали е проста " Парица е царица"

( Логичният въпрос който би следвало да ти задам, макар и да се досещам за отговора е позицията ти по отнощение на смэртнато наказание, защото за един негов краен противник като мен , дори и само заради това, Китай и САЩ не могат да ми служат като пример за каквото и да е)

Що се отнася до прекомерното раждане на деца, да всички учени твърдят , че е това е характерна черта на по-примитивните култури, и наистина играе роля на спирачка на развитието им. От друга страна , при условие че нямат нито някакъв вид капитал, нито специфични умения които да продадат, този некфалфициран човешки капитал се превръща в единственото нещо което може да им осигури някакви приходи. Това е доста иронично.

Атила Ето го "елита", за които любезния г-н Райчев, ни жестикулира таз събота:

"... гении

таланти

протестанти

оратори

агитатори

фабриканти

въздухоплаватели

педанти

писатели

генерали

съдържатели

на локали

музиканти

и черносотници)"

и ето го "невежия и арогантен народ", дето тъне в простотията си без лелеяния райчев елит:

селяци

работници

груби простаци

безимотни

неграмотни

профани

хулигани

глигани

- скот като скот:

хиляди

маса

народ;

хиляди вери

- вяра в народний възход,

хиляди воли

- воля за светъл живот,

хиляди диви сърца

- и огън във всяко сърце,

хиляди черни ръце

- в червения кръг на простора

издигнали с устрем нагоре

червени

знамена

развени

високо

широко

над цялата в трепет и смут разлюляна страна

на бурята яростен плод:

Хиляди -

маса -

народ...."

--

PICKWICK Room, да ти призная аз съм в леко противоречие по въпроса за смъртното наказание. Вътре в себе си смятам, че човек, който не е дарил живот, не е създал живот не може да отнема. Всички ние сме се родили принудително, тоест никой не ни е питал и оттам някак си следва и естествената спирачка да убиваш. Убиват тези, които имат конкретни разрухи в мозъка, в принципите, в психиката като цяло. Аз въпреки, че съм майка на две деца не смятам, че имам право да им отнемам живота, тъй като той просто се е развивал в мен, а не аз съм го създала. Била съм един вид посредник, тунел, вход или изход, ако щеш. Но, пък от друга страна изпитвам сериозни симпатии към Крумовите закони. Лошото е, че това не е особено ефективно. Смъртното наказание обаче го предпочитам пред доживотния затвор, защото какво излиза даден престъпник извършва ужасно престъпление, затварят го доживот и в същност цялото общество му върши услуга. Той има подслон, на безопасно място е, получава храна, дрехи и т.н. А, всичко това го плащат препатилите и останалите чрез данъците си. Ирония, нали? Изселването, заточението също не е вариант, защото ето вижте от каторжници и изселници каква мега държава се получи, като вече изобщо не влагам положителен смисъл в това. Все пак обаче никой не съди лъвовете, че избиват антилопи, за да се нахранят или пък, за да опазят семействата си. Защо нашето да е грях? Избиваш вредителите или пък си докарваш храна.
SultanBg Както винаги, от всичките “философствуващи Музи” (Минчев, Кръстев, Дайнов…) най-приятни и полезни (а за мене единствени) са небрежно подхвърлените в художествен безпорядък идеи и становища на Андрей Райчев. В главата му се вихрят възрожденски мисли. А писанията му са енциклопедичен извор на идеи в упорита защита на печалното Statu quо - релултат на Великия български уждемократичен прелом - Преходът на Грабежа.

В страна със смърдящо (Циганско) правораздаване не може да има свобода и хляб.

Пазителите на авторитета на едно общество, добре изброени от Райчев са заразени също от фаталния неизлечим вирус на това смърдящо (Циганско) правораздаване. Останалите приказки са само “хубави” приказки.

Room Дълго мислих, но според мен темата за и против смъртното наказание е обсъждана толкова много, толкова логически доводи са били привеждани против него ( а също така и "за") така че едва ли аз мога да кажа нищо повече. Според мен позицията на човек в крайна сметка се определя от това в какво вярва , от неговия морал , и логическите доводи играят второстепенна роля. Така че мога да кажа само , че аз не го приемам и отказвам да приема държава която налага това наказание.
AA Room,

Да ти имам кахърите.

Народът стене.

България като държава загива.

Българита стават малцинство в Европа и в собствената си многовековна държава.

Музо40
Кой тоз Андро ва??? В крайна сметка авторитетът е произволна на успеха. Йори

PICKWICK Една държава не може да се определя единствено от позицията на отделен човек. Трябва да се отчитат конкретни фактори, желанията на по-голямата част от населението и купища други неща. Както вече ти казах аз лично не ставам за управляващ именно защото ми липсва тази способност да разгранича приятното от полезното, за бъда сурова, когато това се налага и прочие и прочие. Никога няма да има политик, който да се харесва на всички и да бъде одобряван, но националните интереси трябва да бъдат защитени. И ако не говорим за смъртното наказание, а просто за наказание - то ние това не сме постигнали, пък говорим за по-строга мярка. Ето на постоянно новини за това как автокрадец с над 40 висящи дела си маа свободно и си краде още по-необезпокояван, изнасилвачи, обирджии и всякакви боклуци си ходят спокойно с по няколко висящи дела. Тук изобщо и дума не може да става за смъртно наказание, а изобщо за наказание. Да оценим първо ефекта от него, пък тогава да мислим има ли смъртното наказание почва у нас.
Die Tur Ist Zu42
Стълбищата, Пики, се метат от горе на долу!.. То и за това дребните риби си маат необезпокоявани.

Анонимен43
г-н Райчев,

Вижте демографската крива на България за последните 12 години и ще разберете колко "мирен" е бил Лукановият преход. Децимация и геноцид.

Гордейте се, прочее, с участието си.

king Tehnicheska zabelejka: etikata iziskva, kogatyo se citira proizvedenie, da se citira tochno. Dokolkoto mi e izvestno, v prevoda na bulgarski na 'Iliada' (Biblioteka "Svetovna klasika") Purva glava (Chumata. Gnevut.) zapochva taka:

" Muzo, vuzpei onia gibelen gniav ". Toest ne "O, Muzo ....". Iskam da popitam forumcite dali sa cheli izdanie na "Iliada" na bulgarski (ili drugo) v koeto da sushtestvuva tova "O, muzo"?????

Ako nikoi ot uvajaemite forumci ne go e sreshtal, shte smeia da tvurdia che Raicheff ne poznava elementarni pravila za pisane ( za koito na izpit po literatura v SU se otnemat stotoni ot ocenkata). Blagodaria predvaritelno za otgovorite na uvajaemite forumci. makar i formalno, za men e vajno - zashtoto gorniat avtor pretendira toi da ni obiasniava i pouchava kakvo e elit, i kakvi triabva da budem.

Room KING Преди време ме пита за "АМАДЕУС" аз ти отговорих , но ти въобще видя ли ми отговора?

PICKWICK , но отделният човек може да определя позицията си по отношение на една държава И единствено на това осонование. А иначе си права . Не размера на наказанието а ненаказуемостта е проблем. Престъпниците няма как да се притесняват от смъртно наказание след като знаят , че едва ли ще получат каквото и да е.

KING в оригинал Муза е във вокатив което може да се преведе и "музо" и като "о, музо" но по принцип е прието на български да е "Музо"

kalva4 Хубава статия, хубави коментари...Като летни семки!

Успокояващи едни такива...Уници..То от тази умнота търпим 12 години обирджилъка на един самоназвал се елит/прости ми Господи!/ пред който пладнешките разбойници са херувимчета!

Но не това е проблема! Болката е, че туй чудо е резултат на деселекция и в невежеството си от награбеният капитал, прави ...потребителски доход. И капитала няма дори просто възпроизводство...И следователно, тази върхушка може да продължи съществуването си само за сметка на последващи кражби...

Те това е! Затова и разрушиха държавността...

А ние, дай да си люпим летните семки и да мъдруваме колко ни е виновен Царя...

Грациан Искам да "поздравя" Райчев с и Devil с

Дяволче, много добър анализ...браво! На никой ли от досега четящите не му направи впечетление този анализ с изключително точни попадения? Хммм...

Анонимен48
king Room, privet. Blagodaria za poiasnenieto, otgovora ti za Amadeus go prochetoh oshte togava kato mi pisa, no za sujalenie sum pretrupan s rabota i ne uspiavam da otdelia vreme za kino. Kato go gledam shte ti pisha kakvi sa mi vpechatleniata.

Pak povtraiam vurposa si: Ima li prevod na bulgarski v koito Iliada da zapochva s Vuzpei, o, muzo... Az znam samo edin prevod, i toi zapochva s "Muzo , vuzpei onia gibelen gniav na Ahila Peleev". Chakam i drugite forumci (Sibila ????) da si kajat mnenieto. Za da kaja nakraia naikolko dumi zamo za Raicheff.

Doctora Думата елит , когато става дума за селекционирани животни и растения, винаги се свързва с качества. Постигнати след дългогодишен упорит труд, средства за научни програми и селекция . Съвсем не е така при хората и по специално при политическия елит. Колкото и да се мъчи да отхвърли досадата съзнанието ни, ето какво пише в Oxford Advanced Learner's Dictionary : elite n group in society considered to be superior because of the power, talent, privileges, etc of its members

Ако тезата на Райчев е вярна, слабостта по дефиниция виждам само в липсата на talent

Другото си го откраднаха или купиха.

paragraph39 PICKWICK, ROOM, не знам дали е разрешено и дали да се извинявам предвари-

телно, но по въпроса за наказанието ще цитирам ЛЕНИН : "Възпиращата сила на

наказанието не е в неговата СТРОГОСТ, а в неговата НЕИЗБЕЖНОСТ !". Касае и

въпроса за смъртното наказание- ако върши работа-добре! Единствено смъртното

наказание няма за цел да мотивира наказания /да не нарушава закона вбъдеще!/,

а да възпре други от подобно на извършеното престъпление !!! Ако смъртното на-

казание не възспира-няма смисъл от него! Ако възспира- има смисъл! Но , при

всички случаи, трябва да се налага само за престъпления, с които УМИШЛЕНО се

е отнел чужд човешки живот ! Оттам и обществената оценка за ЕКЗЕКУТОРА или

за войника на фронта- ТЕ НЕ СА УБИЙЦИ, нали?Защото се приема, че са извър-

шили общественополезно дело!!! Макар и това да е убийство!

Анонимен52
Турция премахна смъртното наказание

Южната ни съседка въведе реформите, необходими за влизането й в ЕС

03.08.2002

След 16-часови тежки дебати, турските депутати приеха тази сутрин пакета реформи, необходими за присъединяването на страната към Европейския съюз. Сред най-значимите промени са премахването на смъртното наказание в мирно време и признаването на културните права на кюрдите.

Наложените до момента смъртни присъди ще се заменят автоматично с доживотен затвор без право на помилване. В резултат на промените, от екзекуция се спасява кюрдският лидер Абдула Йоджалан.

Целият пакет от 13 законопроекта беше подкрепен с вдигане на ръка, като преди това депутатите ги гласуваха поотделно.

Депутатите в южната ни съседка разрешиха предавания по радиото и телевизията на кюрдски език, както и изучаването му на специални курсове. Сред другите приети поправки са свободата на словото и на сдружаването, ограничаването на репресиите по време на публични протести и въвеждането на строги мерки против незаконната имиграция.

Реформата увеличи също така правата на немюсюлманските религиозни общности. Променени бяха и правилата, по които действа полицията, обвинявана често в нарушаване на човешките права.

Последната стъпка за приемането на реформите е подписването на пакета промени от президента Ахмед Сезер

Room KING има и друг превод , на А. Разцветников започващ така "пей за гнева на Ахила сина Пелеев , богиньо"

Paragraph39 нещо не разбирам твойта позиция. А убийството на онова 6годишно момиченце от овчаря , умишлено ли е?

Doctora Кралю ,

преводът, който цитирате е на Александър Милев и Блага Димитрова.

Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев...

но в превода на Асен Разцветников, който се ползваше в стари христоматии е:

О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила, сина Пелеев

но това не е спор по същество или смислов спор

Razbirachev Толкова ли е важно да стигнем до съгласие тези дито ни управляват и тези дето им се чува гласа, елит ли са или лукови глави? Ако щете крилати магарета ги наречета все тая. Ние ги изблахме- те сега ни го връщат.
paragraph39 ROOM, ето как е казано в Наказателния кодекс на Р.България: 1/ "Престъпление

е това общественоопасно деяние /действие или бездействие/, което е извършено

виновно и е обявено от закона за наказуемо" /чл.9 ал.1 от НК/ 2/ "Общественоопасното деяние е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо" /чл.10 ал.1 от НК/ 3/ "ДЕЯНИЕТО Е УМИШЛЕНО, КОГАТО ДЕЕЦЪТ Е СЪЗНАВАЛ ОБЩЕСТВЕНООПАСНИЯ МУ ХАРАКТЕР, ПРЕДВИЖДАЛ Е НЕГОВИТЕ ОБЩЕСТВЕНООПАСНИ ПОСЛЕДИЦИ И Е ИСКАЛ ИЛИ ДОПУСКАЛ НАСТЪПВАНЕТО НА ТЕЗИ ПОСЛЕДИЦИ" /чл.10 ал.2 от НК/.Но в Р България един-

ствено Съд /и само той !!!/ може да преценява дали едно деяние е извършено умишлено или не ! Моята или твоята преценка не са меродавни. ТАКА Е !!!

MediaBoss Ано 4 и Кълвач /за мнение 1/ -

Зайчев, добре се сети да напишеш за изключително цървулския манталитет на хората, които питат, откъде са му парите и защо си купи мезонет - но доколкото си спомням точно това гърмеше твоят вестник за парите на Михнева...А? Ти от кои си?

Room Paragraphe "мерси" това за Съда не го знаех. Като мнението ми не е меродавно значи ли , че не трябва да имам мнение? Сега намирам обяснение на името ти. Само дето не знам за кой точно параграф ства дума , но предполагам ти услужливо ще ми го цитираш.
Анонимен59
# 22
Бай Иван60
Ех Райчев, Райчев , тежки времена , няма признание за елитите. Всички плюват наляво и надясно, че и в центъра, други се самонаплюват. А какви елити имахме, чудо ! Като започнем от елита Живков Тодор, преминем през елита Кубадински Пенчо и достигнем до елита Луканов Андрея. Елити за чудо и приказ, какви дворци

/резиденции/, уважение, конгреси, а? А сега к'во ? Някаква си Маргаритка му идва и му го взема апартамента под носа на елита. Няма уважение. Плачи Елите,

плачи. Народът пак ти е виновен.

Анонимен61
proba
Анонимен62
proba
Jiko63
Не знам защо, но ми се струва, че повечето от писалите по-горе нещо бъркат. Некой си ПИКВИК даже подхвана и наште стари врагове американските империалисти барабар с европейските такива - и те били немали елит.

За тези, които ги показват по телевизията и таблоидите, има друга думичка и тя не е elite. Шантонерките, пехливаните, айдуците, пияниците са някогашното съответствие, на това, което сега наричат погрешно елит. Тези категории хора са били одумвани и тогава, но никой не им е казвал елит. Това, че в даден момент те започват да се мислят за такива е съвсем друга приказка.

Елит не е пари и власт, дълги крака и дълбоки деколтета.

Въпросът на автора - Защо българинът не признава авторитети е много по-сериозен! Май не е много лесен.

Анонимен64
Да не е евреин...?
beni Току - що в новините по тв казаха, че на Бузлуджа С.Станишев е представен като бъдещият министър-председател на България. Като знам в каква държава живеем, няма да се чудя това да се случи. Пред това бледнее преводат на "музо" или "О, музо" /Док, колко винаги имаш право!/

Бледнеят и дори анонимни 11-12 с Панаирите си, като си мислим, дали не е по-добре децата ни наистина да останат там, където са, макар да ползват мозъка им. Защото тук никой няма да се интересува от него.

Jiko66
Сега за политическия елит:

Обратното на елитаризъм е егалитаризъм или бъркам?

Та кой се пенявеше от конгрес на конгрес за "равенство"? Кой се осмеляваше да нарича писателите "труженици на перото", а художниците "труженици на четката"?

Да сте чували на соцелита на крема черешката Тато да говори на живо без да чете? Ако сте го чули поне веднаж, не го забравяте за цял живот.

Да сте виждали Гр.Филипов, Милко Калев Балев, П.Кубадински, П.Таков, Гр.Стоичков, Ст.Тодоров, Д.Стоянов, П.Младенов и прочее членове на политбюро да говорят, а не да четат??? Само на А.Лильов и А.Карлович Луканов им се удаваше да кажат по нещо без да се оплескат до ушите в глупости.

От тях надолу положението беше още по-безнадеждно.

Е, питам се, откъде да го земим тоз илит?

Елитът е като английската ливада - не става за 10-12 години...

Бърни Кълвача Доктора го беше казал ясно, кратко и безапелационно: "Или те нас, или ние тях!" Все пак, по-добре ние тях. Останалото, както казва Султанчик са само хубави приказки. Защо ли не си спомням някъде да съществува слаба държава със супер елит, има ли нейде такова чудо, ако може някой да ми даде пример?
beni Jiko- Пикуик е дама и фактът , че не си забелязал това от постингите и, значи въобще не си ги чел. БЪРНИ ! здравей, удоволствие е да те чета !

В четвъртък след Дайнов исках да цитирам един много нов туристически справочник, издаден на Острова със съвети към туристите. Един от тях - не вземайте такси на аерогарата, ще ви излъжат! Става дума за самата GB. Който не е пътувал, не знае че навсякъде е същото.

Защо ли четем само омразата на българи към българи - и аз не знам. Но ти като правист сиурно ще се сетиш, че Там има законност и зачитане на правата. Тук-не.

Или ако е да- то със закъснение с години, че може и да не доживееш.

Понеже става дума за елит, тук Док го е казал. Макар цитирал, ама е така. Талантът е едно нещо, бездарието е друго. Закърпено към балканския манталитет, това става трето, недоработено, далече от представите ни. Далече от Европа, където се окопаха даровитите български деца. И май там ще останат.

AA “Но в Р България единствено Съд /и само той !!!/ може да преценява дали едно деяние е извършено умишлено или не ! Моята или твоята преценка не са меродавни. ТАКА Е !!! “

Всеки здравомислящ в българия и извън нея знае и е убеден, че българският съд е корумпиран. Съдът е корумпиран!!! Значи само той, само съдът (корумпираният) може да преценява дали едно деяние в България е извършено умишлено или не. Корумпираният съд определя кое деяние е престъпно и кое не е.

Горко на България!!!

Горко на интелигенцията й!!!

Горко на Гражданите й!!!

Анонимен70
Браво "кълвач" № 46... браво... докато има като тебе ...делото не е загубено...

Те затова бият по образованието, за да не се създаде у нас елит... Но процеса е непредотвратим... Като разрушават у нас образованието за да не се създаде елит, младежите заминават на запад и там ще се подготвят...Аз съм сигурен че назрява качествен скок в управлението от завърнали се млади хора от запад...Двете юпита показват че това е единственната алтернатива на това което ТИ описа много добре...

Даже и твоят коментар показва, че качественната промяна предстои достатъчно скоро !

Razbirachev Здравей Beni, радвам се че, си отново във форума. Какво ще кажеш за Райчев? Уж казва все известни неща , а виж колко " Разбирачи" под него.

Направо не мога да се вредя. Само дето тук таме нещо по темата намирам другото е ерзац.

Сибила Кинг, здравей!Ти си прав, разбира се:

Порових се и не можах да открия такъв превод на началните стихове на "Илиадата, който да започва с :"Възпей, о, музо.......

Ето примери:

Григор Пърличев:

Пей ми, музо, ярост Ахилева.

Нешо Бончев:

Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила

Филип Велиев:

Пей, музо, гибелний гняв на Ахилея

Петко Славейков:

Пей ми, попей ми, богиньо, за гнева, з'Ахилесова,

Райко Горанов:

Музо, възпей ми гибелний гняв на Ахила Пелеев,

Георги Н.Попов:

Музо, възпей гнева на Ахила, Пелеевия син.

Николай Вранчев:

Пей, о богиньо, за гибелний гняв на Ахила Пелеев.

Асен Разцветников:

Пей за гнева на Ахила, сина Пелеев, богиньо,

Младен Тонев:

Музо, възпей ми злощастния гняв на Ахила Пелеев.

Направих тази справка, от уважение към "Илиадата" и от общата ни с теб радост да я четем в най-добрия превод на Александър Милев и Блага Димитрова. Говорили сме си за това.Хубаво е, че ти си стриктен.Преводът, както много пъти вече съм казвала е една от най-трудните и неблагодарни дейности.Затова, да уважаваме преводачите, макар тях никой да не ги счита за елит.

Поздрави.

beni Това исках да кажа, приятел, макар да има изключения в това, дето казваш-редки изключения. На тях залагам. На хора, дето още са останали хора- а това значи по моите разбирания- елит. Със съответните ценности.
Razbirachev Beni, ето за това повече чета а, по-малко пиша. .
Анонимен75
elite n group in society considered to be superior because of the power, talent, privileges, etc of its members

Jiko76
Бени(beni), Вашингтон или Уошингтън? На единицата мярка за мощност как да и викаме?

Не понасям проФагандата от малък! В статията става дума за България и извиненията с китайци, сомалийци и англичани няма да ни помогнат.

Причината се казва БКП и 45 години безпощаден комунистически терор.

Откъде елит?

Секакви анализчита и бръщолевеници на тема Омир са безполезна загуба на време.

Сибила Бени, права си във възмущението си от "бъдещият Министър -председател" Не че имам нещо против Сергейчо, но защо допуснахне през тия дванайсет години този най-важен държавен пост да се заема от хора, нямащи нито един ден практика в каквато и да е друга трудова дейност? Пример: Жан Виденов. Да оставим настрана, че за "тази професия" хората се учат с години и преминават през най-различни степени в иерархията на държавното управление?
Room СИБИЛА ако трябва да бъдем съвсем точни ИЛИАДА и воригинал не започва с О, МУЗО. Всъщност то и никаква муза няма.
Анонимен79
Жико Jiko измисли някакво по-приемливо оправдание. Антикомунизмът вече не е модерен.С това заклинание щеше да бъдеш актуален през 1989.
Анонимен80
В изданието от библиотека Световна класика, музите дори са описани по име.
Razbirachev Айде сета пък комунизма. Не комунизма бе, коминочистача ти е крив на тебе.

Жукич, чети внимателно не си измисляй! Нещо не ти се отдава!

пърдьо82
Сайтът за зловещи събития http:// www.cruel.com Можете да го попълвате с новини от България всеки ден.
Razbirachev Сибиила и Beni, началник и малко прасе не се избират. Никой не може да каже праедварително каква свиня ще излезе после. Нали до скоро ни управляваше един премиер с опит като министър. Спомнете си.
paragraph39 ROOM, не съм казвал, че ти или аз, или кой да е не може да има мнение-вкл. и за

някое убийство. Само исках да подчертая, че ЮРИДИЧЕСКАТА дума /понятие/

" В И Н А " е различно от това, което ползваме при разговори помежду си! Същото

е например и с думата "злепоставяне" и с още много други. В този смисъл, твоето или моето мнение за това :дали някой е извършил някакво ДЕЯНИЕ "умишлено"

или не, не е идентично с това, което прави като преценка един Съд- там важат т.н.

"процесуални норми", и без тях , или извън тях , няма квалификации за "виновност"

или "невинност"!!!Дори при опорочаване на тези правила, съдът пуска очевидно ви-

новни хора! Колкото и да ни е трудно да го приемем, но тава е ПРАВИЛНО !

Относно ника ми PARAGRAPH 39- това е чл.39 от Конституцията на Р България, от-

насящ се точно до "правото на всеки да има мнение и да го разпространява"

beni Razbirachev, верно е , ами то за това е и статията на Райчев.

Жико пък, горкичкият, съвсем ме е объркал. Верно, че съм с комоцио от месец, ама помня малко какво съм казвала.

Анонимен86
г-н затлачен параграф стига си копи-пействал едно и също.Измисли нещо ново, по възможност собствено
Сибила Рум, ами той-оргиналът е старогръцки. Колко хора имат честта да владеят този език.Ти, да не би.....А иначе музите са богини, разбира се-девет на брой-дъщери на Зевс.

Room Сибила , да бе аз...

И не е чест а товар.

Razbirachev Beni, според мен като сме лишени от потомствен елит( имам предвид английски или немски или какъвто искаш вид) благодарение на робството( дето сега му викат "присъствие) , кишата и Гришата, не е болка за умиране. Райчев правилно го е казал- нищоправенето вече е проблем. А иначе кандидати за "по-така" хора дал господ имаме и за нас имаме и за износ.
Анонимен90
Защо, Симеон е потомствен цар , Станишев - потомствен комунист ,

а в парламента има поне около 200 потомствени селяни

Сибила Рум, ами тогава -поздравления. А за какво тогава се говори в оригинала?

Според мен, всяка чест е и товар.Не е ли?

Room Paragraphe, явно учиш някъде право. Кажи къде и току виж се окаже , че се познаваме.

Що се отнася до останалото, то за това и сме му дали това име Съд.

Room Ставаше дума само за първия ред. Словоредът е ( мързи ме да използвам гръцките букви)

ГНЕВА ВЪЗПЕЙ , БОГИНЬО, НА АХИЛА ПЕЛЕЕВ. ( подразбира се , че става дума за муза)

А иначе, чувал съм аз за музите, от тук от там.

Че честта е товар так е , но нещо твърде много товар ми се струпва , който досега само чест и нищо друго не ми носи. ( А само с чест не се живее. )

Razbirachev ......Пък аз съм потомствен ..... Разбирачев......

Анонимний, едно е да придобиеш нещо по наследство, съвсем друго е нещо да постигнеш(купиш, откраднеш , заемеш ....) целенасочено, съвсем друго е някой да ти го признава и този някой да са 7-8 000 000 българи. Нали?

king Sibila , blagodaria mnogo za spravkata. Az karam po pamet, i zatova iskah po-tochna informacia (pametta luje ponikoga). No v slmuchaia moga da zaklucha:

Andrei Raichev, koito dnes ni obiasniava shto e to elit i ima li toi pochva u nas i (tova po princip) vuzpriema sebe si kato chast ot intelektualnia ni "elit", ne spazva vajni (i ot etichna gledna tochka) pravila na citiraneto. Makar tova da izglejda formalno ne e malovajno!!!!! Konstantin Irechek e obiasniaval v sledosvobojdenska Bulgaria na togavashnia "elit", che da vzemesh chujdo pisanie i da si slojish imeto pod nego e krajba. ne e sreshtnal osobeno razbirane sred "elita". Vijdam che sled stoletie navicite na "elita" ne sa se promenili. Otbeliazvam, che po sushtestvo stupkata ot nepravilnoto citirane do plagiatstvoto e mnogo munichka. Osobeno shto se otnasia do chovek koito pretendira da ima nauchna kultura. Neotdavna, imah vuzmojnost da ustanovia, che Emil Hursev predstavia vuv vestnika idei na izvestni ikonomisti kato svoi. Bez vuobshte da citira. A pred imeto mu ima edno d-r. ik.. Struva mi se oshte che idei na niakoi forumci se puskat v obshtestvenoto prostranstvo kato chujdi.

Zatova bez da pretendiram da prinadleja kum kakuvto i da bilo elit, prosto iskam da kaja: "G-n Raichev, izjiviavate se kato mentor, no nito Gospod, nito prirodata vi e darila s neobhodimite kachestva. I kolkoto poveche pishete, tolkova popveche se izlagate."

Pisha vsichko tova vuv foruma zashtoto lichno sum ubeden, che naglostta, bezochieto i prostashtinata ne biva samo da se otminavat. Triabva da se nakazvat. Obshtestvo koeto ne gi nakazva, riskuva 8 godini sled Jan Videnov da se govori za premier ot negovata partia i s negoviat opit i kachetsva.

beni Razbirachev, искам да се съглася, но мисля, че малко елит остана, много се изнесе. Днес лично преживях час и нещо на летище София, само родители изпращахме децата си след ваканцията в България. Три полета заминаха с оставащи тук майки и бащи. Знам какво е умно дете навън.

Разбирам, какво ми казваш. Но и Райчев го пише- не може ръководството на държавата да е хем.....хем.....

Добра душа и здрава ръка.

Аз съм против всякаква демагогия в действията и писането и затова не чета често статии. Всичко е демагогия.

Каквото ми е необходимо го вземам от форума, от Йори. Чети Йори, достатъчно е.

Също и от Доктора, Бърни, Петър, Круела /по-различен поглед/, Звън, който е уникален в пародиите , Сибила-естествено, колежка е, много други-изборно.

Малко време съм тук, чета само умното.Страхотно уважавам българските интелектуалци, те никога няма да пишат с омраза към народа си. Нито към черноморието с недъзите на обслужване. Те имат любовта към народа и с нея живеят и работят. Те са елит, но не ръководители.

Знам ли какво е елит????????

Може би Премиерът ни.

Сибила Е, хайде до утре, че се зачетох в Илиадата.

Покрай нея може да ми дойче нещо наум и за "елита". Но съм сигурна, че той би трябвало да има нещообщо и с честта, и с достойнството, и с товара. А засега отказва да го осъзнае.Това може би е защото не се занимава с четене, най-малко пък на Илиадата.Лека нощ , приятели.

king Publikuvam dolnia posting specialno za g-n Raichev i vsichki nedostoini v Bulgaria, koito sa pridobili po davnost pravoto da mentorstvat. Ne napisah bulgari, zashtoto se sumniavam v bulgarshtinata im! Te sa samo (paraziti) v Bulgraia.
king СЕПТЕМВРИ

1

Нощта ражда из мъртва утроба

вековната злоба на роба:

своя пурпурен гняв -

величав.

Дълбоко сред мрак и мъгла.

Из тъмни долини

- преди да се съмне

из всички балкани

из дебри пустинни

из гладни поля

из кални паланки

села

градове

дворове

из хижи, колиби

из фабрики, складове, гари

хамбари

чифлици

воденици

работилници

юзини

заводи:

по пътища и по завои

високо

по сипеи, урви, чукари, бърда

през слог

и рид

през глухи усои

през есенни жълти гори

през камънаци

вода

мътни вади

ливади

нивя

лозя

овчарски пладнища

глогини

изгорели стърнища

трънаци

блата:

изпокъсани

кални

гладни

навъсени

измършавели от труд

загрубели от жега и студ

уродливи

сакати

космати

черни

боси

изподрани

прости

диви

гневни

бесни

- без рози

и песни

без музика и барабани

без кларинети, тимпани, латерни,

флигорни, тромбони, тръби:

на гърба с парцаливи торби

в ръцете - не с бляскави шпаги,

а с прости тояги,

шопи със сопи

с пръсти

с копрали

с търнокопи

с вили

с брадви

с топори

с коси

и слънчогледи

- стари и млади -

се спуснаха всички отвред

- като отприщено стадо

от слепи животни,

безброй

яростни бикове -

с викове

с вой

(зад тях - на нощта вкаменения свод)

полетяха напред

без ред

неудържими

страхотни

велики:

НАРОД!

2

Нощта се разсипва във блясъци

по върховете.

С л ъ н ч о г л е д и т е

п о г л е д н а х а с л ъ н ц е т о!

Зората от сън се

пробуди

сред гръм от картечници:

От далечните

склонове

- удар след удар -

заплющяха

луди

куршуми - олово.

Топове

като зинали слонове

зареваха...

Трепет и страх.

С л ъ н ч о г л е д и т е п а д н а х а в п р а х.

3

Глас народен:

Глас божи

С хиляди ножа

прободен

народ -

затъпен

унижен

по-нищ и от просяк,

останал

без мозък

без нерви -

въстана

из мрака тревожен

на своя живот

- и писа със своите кърви:

СВОБОДЕН!

Г л а в а п ъ р в а:

Септември.

- Глас народен -

- Глас божи -

О боже!

подкрепяй свещеното дело

на грубите черни ръце:

влей смелост

в нашето гърмящо сърце:

Не искаш ти никого роб -

и ето - кълнеме се в нашия гроб -

ще възкресим ний човека

свободен в света.

Пред нас е смъртта -

о нека!

но отвъд:

там цъфти Ханаан

от Правдата обетован

нам -

вечна пролет на живия блян...

Вярваме! Знаем! Желаеме го!

С нами бог!

4

Септември! Септември!

О месец на кръв!

на подем

и погром!

Мъглиж беше пръв

Стара и

Нова Загора

Чирпан

Лом

Фердинанд

Берковица

Сарамбей

Медковец

(с поп Андрей)

- градове и села.

5

Народа въстана

- с чук

в ръката,

обсипан със сажди, искри и сгурия,

- със сърп сред полята,

просмукан от влага и студ:

хора на черния труд

с безглаголно търпение -

(не гении

таланти

протестанти

оратори

агитатори

фабриканти

въздухоплаватели

педанти

писатели

генерали

съдържатели

на локали

музиканти

и черносотници)

А

селяци

работници

груби простаци

безимотни

неграмотни

профани

хулигани

глигани

- скот като скот:

хиляди

маса

народ;

хиляди вери

- вяра в народний възход,

хиляди воли

- воля за светъл живот,

хиляди диви сърца

- и огън във всяко сърце,

хиляди черни ръце

- в червения кръг на простора

издигнали с устрем нагоре

червени

знамена

развени

високо

широко

над цялата в трепет и смут разлюляна страна

на бурята яростен плод:

Хиляди -

маса -

народ.

6

Блесна

над родни Балкани,

издигнали пъп

срещу небето

и вечното слънце

светкавица

- гръм

хрясна

право в сърцето

на гигантския

столетен

дъб.

Хълм подир хълм

ек бързолетен

отпрати далек

през чуки

грамади

към стръмни долини

в каменни дупки

- пламтящо легло -

дето спят на витло

пепелянки и смолци,

в пещери

на змеици и змейове,

в глухи хралупи на вещици

- и екота сля се

с далечно ехо:

екот и ропот

на водопади

потоци

порои -

бесни

рукнали в бездната

с гръм.

7

Започва трагедията! -

8

Първите

паднаха в кърви.

Метежният устрем

бе посрещнат с куршуми.

Знамената изтръпнаха

пронизани.

Планината гърми...

Там горе

далечни и близки хълми

потъмняха обнизани

с хора

- плъпнаха

черни редици:

редовни платени войници

и разлютена милиция.

Всички те знаят:

"Отечеството

е в опасност!"

Прекрасно:

но - що е отечество? -

И яростно лаят

картечници...

Първите

паднаха в кърви.

Зад далечните

върхове

забумтя артилерия.

Затрепераха

градове

и села.

Мъртви тела

- окървавени трупове -

застлаха

склонове

валози

пътища...

С извадени саби

кавалерийски отряди подгониха

разбитите селяни

- доубивани, стреляни

с шрапнели, фугаси

- бягащи в ужас на всички страни,

догонвани в къщите

и съсичани там

с кървави саби

под нисък сайвант

сред писък

на изплашени баби,

деца и жени...

- - - - - - - - -

9

Войските настъпваха.

Под грозния звук на шрапнелите

изтръпнаха

и най-смелите:

в отчаяние

към небето издигнати голи ръце.

Ужас без слава

замръзна на всяко лице -

очи без страдание.

"Всеки

да си спасява

живота!"

По всички пътеки

ето спущат се рота след рота

- пехота

кавалерия

артилерия.

Бият атака

барабаните.

Паника

- високо

над изподраните

червени знамена -

бич от пурпурни пламъци вей.

Там

посред общия смут

сам,

като луд

епически смелия

поп

Андрей

с легендарния топ

стреля

снаряд след снаряд...

В последния миг:

"Смърт на Сатаната!"

извика

побеснял и велик -

и обърна назад

своя топ:

последната

граната

изпрати

право там

- в божия храм

дето бе пял литургия, ектении...

И се предаде.

"Да се обеси червения поп!

Без кръст - без гроб!"

До телеграфния стълб бе изправен.

До него палача.

Капитана.

Въжето

бе готово.

Балкана

тъмнееше мрачен.

Небето -

сурово.

Попа стоеше огромен,

изправен в целий си ръст,

цял

спокоен като гранит -

без жал

без спомен

- на гърдите Христовия кръст

и с поглед в балканите впит -

далеко

сякаш в грядущето...

- Страхливо вий поглед отпущате

пред близката смърт на човека,

палачи!

Що значи

смъртта на един?

Амин!

Захрачи

и плю.

Бързо нахлу

сам на врата си въжето

и

без да погледне небето

- увисна -

език

между зъбите стиснал:

велик

сюблимен

непостижим!

10

Есента

полетя

диво разкъсана

в писъци, вихър и нощ.

Буря изви се

над тъмни балкани

- мрак и блясък

и гракащи гарвани ято -

Кървава пот

изби по гърба на земята.

В ужас и трепет снижи се

всяка хижа и дом.

П о г р о м!

Трясък

продъни небесния свод.

11

Тогава настана

най-ужасното:

Бясно захласната

заудря в душите тревожна камбана

- удря, бие, звъни...

Нощта падна тъй ниско -

глухо и страшно заключена

от всички страни.

Смъртта

- кървава вещица сгушена

във всичкине ъгли на мрака

изписка,

и ето посяга

далеч и навред из нощта:

със своите сухи ръце

- дълги, безкрайни -

улавя и стиска

зад всяка стена

по едно ужасено сърце.

О, нощ на безименни тайни!

- и тайни, и явни:

Мегдани отново с кармин окървавени.

Смъртни писъци в преръзано гърло задавени.

На вериги зловещия звек.

Затворите пълни с хора.

В двора

на казарми, затвори

от командвани залпове ек.

Вратите залостени.

Чукат отвън тъмни гости.

Сина със револвер в ръката

мъртъв на прага прострян.

Бащата обесен.

Обезчестена сестрата.

От селата задигнати селяни

след тях - войници:

мрачен конвой.

За да бъдат разстреляни:

Команда: стой!

"Огън" -

изтракаха пушки:

Ку

Клъкс

Клян -

"бий!"

- залп.

Десет трупа

от брега

пльоснаха тежко

в мъртвите мътни води на Марица.

Окървавена повлече

ги скръбната родна река.

Военна музика нейде далече

през обезлюдени улици

гърмеше

"Шуми Марица..."

Окървавена...

В изпотъпкани ниви

трънливи

между бодил и високи треви

се валят червени глави

с накълцано обезобразено лице.

Бесилки разпериха черни ръце

(привидения в мъртва мъгла).

Непрестанно се носи страхотния марш на топора

ударил о кокал. Горящи села

озаряват далеч кръгозора.

Потекоха кървави вади.

Пламнали клади

лизнаха със светотатствен език

светото подножие

на божия

престол.

Замириса на живо месо.

Ужасени отвис небесата

нададоха вик

блажените жители на светлия рай

- на бога свирепо Осанна -

Край.

Урагана престана,

халата

спря най-подир:

мир

и тишина

настана

по цялата

страна.

Кървав на боговете курбан.

12

Музо, възпей оня пагубен гняв на Ахила...

Ахил беше грубата сила.

Военния демон.

Ахил беше стар генерал

на Н. Ц. В. цар Агамемнон.

Ахил бе герой.

С безброй

кръстове, ордени, ленти...

Пиедестал

на реда и тишината

в страната...

Но днес ний

не вярваме вече в герои

- ни чужди, ни свои.

Троя бе опожарена и срината.

Приам и Хекуба загинаха.

Ахил тържествува...

- Какво е за него Хекуба? -

Душата му дива и груба

не чува

плача на свещената майка, разкъсъна

над безименни гробища с кърви оръсени

израснали в миг

- толкоз много -

безброй.

- Какво е за него Хекуба? -

Ахил бе герой.

Ахил бе верик.

Бич божий изпратен от бога.

Но Ахил ще загине под гняв и проклятия.

- И загина

падна в позорно падение:

на убиеца вярна отплата.

Агамемнон уби Ифигирия

- и загина:

Клитемнестра уби Агамемнона

- и загина:

Орест със Електра уби Клитемнестра

- и загина...

Едничка остава

- стои и пребъдва

през вековете -

Касандра-пророчица:

тя вещае възмездие

- и в с и ч к о с е с б ъ д в а.

Безсменна прищявка, игра и забава

на боговете.

Вековечен разцвет на божествена стръв.

Всяка смърт е за тях развлечение,

всеки вопъл - шега.

Смърт, убийство и кръв!

Докога, докога?

Вседържителю Зевс

Юпитере

Ахурамазда

Индра

Тот

Ра

Йехова

Саваот:

- о т г о в а р я й!

Кръз дима на пожарите

се издига и бие ушите ти

вика на убитите,

рева

на мъченици безброй

върху клади горящи дърва:

- К о й

и з л ъ г а н а ш а т а в я р а? -

Отговаряй!

Ти мълчиш?

Не знаеш?

- Ний знаем!

Ето виж:

с един скок

ний скачаме право в небето:

ДОЛУ БОГ!

- хвърляме бомба в сърцето ти,

превземаме с щурм небето:

ДОЛУ БОГ!

и от твоя престол

те запращаме мъртъв надолу

вдън вселенските бездни

беззвездни,

железни -

ДОЛУ БОГ!

По небесните мостове

високи без край

с въжета и лостове

ще снемем блажения рай

долу

върху печалния

в кърви обляния

земен шар.

Всичко писано от философи, поети -

ще се сбъдне!

- Без бог! без господар!

Септември ще бъде май.

Човешкия живот

ще бъде един безконечен възход

- нагоре! нагоре!

З е м я т а щ е б ъ д е р а й -

ще бъде!

Geo Milev.

Room АЛО , АЛО

АКО НЯКОЙ Е ОСТАНАЛ ВЪВ ФОРУМА БИХ ИСКАЛ ДА МИ ОТГОВОРИ , КОЙ СМЯТА , ЧЕ ТРЯБВА ДА Е ( ИСКА ДА Е ) СЛЕДВАЩИЯ НИ ПРЕМИЕР. ЧЕ НЯМА ДА Е СИМЕОН Е ЯСНО. САМИЯТ ТОЙ КАЗА , ЧЕ НЯМА ДА ПОНЕСЕ ВТОРИ МАНДАТ.

Анонимен101
и тогава сигурно ще сме на изток от рая.
Razbirachev Beni мила, проблемът е че, елит на нацията в много случай се приема като ... в момента управляващи.... . Много често си спомням за Клавдий. Спомняш ли си момента когато правят опит да го убият(вече император и женен за Меселина) какво казва на похитителя си? Цитирам по памет... такова деяние срещу римският император не може да остане просто наказано. Осъждам те, така както и ти ме осъди - на смърт!!.. Та думата ми е, доброто сърце ще възпре някого от излишна жестокост, здравата ръка ще въздаде на всеки му заслуженото. А приятелите от форума чета с удоволствие и искренно се радвам ако мога да "поговоря" с някой от Вас. Живота ме научи сам да откривам истините за себе си- тогава са най ценни.

Механик103
Вчера някъде док твърдеше, че май правят място за Кирил ...
Razbirachev Сиби, не в " Илиадат" надникни в" Одисеята" там ще ти дойдат по-така идеи(за елита де..).

Room, това за Доктора не съм го засякал.

king Razbirachev,

Tochno za tova misleh, za 'Odisiea' i elita.

Pozdravi!!

beni Всекиму по заслуженото, но без излишна жестокост, е размито понятие, приятел. Тази дума я употребих след Дайнов и тя предизвика оплюването ми. Но за Дайнов /малко отклонение/ тогава не се доизказах- имам познати, които го знаят и казват, че е прекрасен човек и събеседник. Аз го чета на различни места , където пише, слушам хората, които го познават, слушам и студентите му, които не го понасят. И разбирам едно- това е човек, който мисли едно, говори друго, пише вероятно трето.

НЕ ИСКАМ такъв да е елитът ни.

Ако такива не са потомците на потомствения елит на Премиера ни, нека да управляват, лошо няма.

Баба ми казваше- трябва да си аристократ по душа. Тя беше, но не беше българка.

Оттогава все усещам такива хора. Има ги, макар малко.

И като ги намеря, се радвам. Не само това - от тази малка група става все по-голяма , хора , които имат други ценности, различни от хамелеонските. Некрадливото племе.То дори и във форума се усещат ценните хора.

Това е, Разбирачев.

И аз казвам лека нощ.

Razbirachev Beni, приятна вечер. Мисля че, сме на сходни позиции.

Кралю, радвам сие че чатна за елита в " Одисеята" май нещата и сега не са много променени.

paragraph39 ROOM, сега не го уча правото! Учил съм го преди 28 години. После съм учил и

други науки. Сега само си го опреснявам и практикувам. Може и да сме се срещали някъде по съдебните кулоари. Но и срещи във Форума не са излишни !!!

С удоволствие изслушвам /прочитам/ и чужди мнения- вкл. и на АНОНИМНИЦИ !

Но по теми, по които съм "бос" /т.е. необут/ вземам отношение само когато куцат в логиката и оспорвам не верността им а нелогичността им! А когато трябва да се до-

изясня /АНО, това е към теб !/ преценявам, че е редно и да се повторя. И това е

съвсем човешко, нали, АНО? "НЕ Е БЕДЕН ТОЗИ, КОЙТО ИМА МАЛКО, А ТОЗИ,

КОЙТО ИСКА МНОГО !" /Сенека/- това е за АНОвците, които искат много мнения и

теми от форумците, а отвръщат с МЕЖДУМЕТИЯ и алабалистики! КАЗАХ!!!

Поручик Галицын Ай-да елит, ай-да "Илиада"...

ПЕСНЬ ПЯТАЯ

Читатель! Чтоб знал ты героев моих,

Спешу я представить теперь тебе их:

Два брата Аяксы с великой душой,

Готовые спорить со всякой пиздой;

Их первых призвал оскорбленный супруг,

А с ними явился и верный их друг,

Царь твердый и сильный, хитрец Одиссей,

Который в безумно отваге своей

Впоследствии тридцать нахалов уеб,

И всех ж жилищем стал каменный гроб!

Вожди всех живущих в Аргосе мужей

Явилися тоже, и жопой своей

Один черезмерною всех удивил.

Потом прискакал злоебучий Ахилл,

Который хоть молод был очень и мал,

Но ебли искусство до тонкости знал

И был из героев великий герой,

Прославленный мужеством и красотой.

Собралось героев, ебена их мать,

Так много, что лучше их всех не считать,

И к подвигам прямо, их мать всех ети,

Героев моих я спешу перейти!

ПЕСНЬ ШЕСТАЯ

Уж месяц прошел все плывут корабли;

Всех девок, что взяли с собой, заебли.

Герои все молча, глядя на свой уд,

Троянцев узреть с нетерпением ждут.

И вот показалася Троя вдали...

И, точно как в небе кричат журавли,

Вскричали троянцы, увидя врагов,

И строится быстро шеренга хуев.

Троянцев вожди на прибрежный песок,

Качая хуями, собрались в кружок.

От них отделясь, богоравный Парис

Вскричал во весь голос: "Во ад провались

Ты, рать окаянная, мать твою еб!"

И хуй свой огромный руками он сгреб,

И им, как дубиной, эллинам грозя,

Кричал: " Кто не трус? Выходи на меня!"

Узрев похитителя женки своей,

Царь греков, своих растолкавши друзей,

С безумной отвагой, со вставшим хуем

По берегу мчится к троянцу бегом.

Увидя всю злобу эллинов царя,

Парис помышляет: Какого хуя

Я стану тут драться? Гляди, какой зверь!

Как хочешь, читатель, мне верь иль не верь,

Но только герой мой решился удрать

И уж повернулся, как: "Еб твою мать!"

Раздалось над ухом его и глядит:

Брат Гектор пред ним разозленный стоит.

Ты Трою позорищь! Какой ты герой?

Не с хуем родиться тебе, а с пиздой!

Ты вызвал эллинов, не трусь, а дерись

Иль в Тартар от страха с стыдом провались!

Поднялася злоба троянца в груди,

И молвил он брату: "Я трус? Так гляди!"

И, хуй на плечо положивши, идет

К царю Менелаю навстречу. И вот

Сошлися герои, и злобой горят

Глаза их обоих, и вот норовят

Друг друга по роже мазнуть малафьей,

И шепчет Парису царь эллинов: "Стой!

Ты жен красотою умеешь пленять,

Посмотрим, как драться умеешь ты, блядь."

Но только промолвил слова он сии,

Как в физию целый фонтан малафьи

Ему разозленный Парис закатил...

Оселся царь греков и долго водил

По воздуху носом, не в силах вздохнуть,

Не зная, куда ему надо пихнуть,

Что сделать - глаза залепило совсем.

Парис же, трусишка, исчез между тем,

Подумав, что только глаза лишь протрет

Царь греков, как тотчас его уебет.

Tom Sawyer Bulgarskijat "elit" ne e slab ili silen, toj prosto e kupen!
Анонимен111
За вечните 40 сребърника...
king Razbirachev, chatnah, no ne chatkam kude sa suvremennite izbrani. I kude e Atina Palada do im pomogne da izrinat gostite.......
Анонимен113
33% inflation?
Анонимен114
Статистика

17 хиляди самоубийци за последните 11 години

17 000 българи са се самоубили през последните 11 години, по данни на статистиката. Статистиката обаче отчита само опитите за самоубийства, които са завършили със смърт. По неофициална информация през миналата година 13 500 души (колкото жителите на един малък град) са опитали да сложат край на живота си. За щастие при повечето от тях опитът е бил неуспешен.

Анонимен115
kolko usilia za ne6to koeto ne sa6testvuva.Ne razbirate li 4e tova im e celta- da gi priemame imeno kato elit- lo6, no vse pak- elit.Prosto ne se zanimavaite s tazi izmet.
Анонимен116

Pladneshkite kradci elit li sa?!!!

Анонимен117
Винаги има някой с 10% или се плаща за лобизъм....а инфлацията, както бяхте учтив да отбележите...
Анонимен118
Воры в законе
Анонимен119
Едно време кадията за един буркан мед решавал делото на ищеца.

На сегашните съдии и един тон им се вижда малко.

Devil "12

Музо, възпей оня пагубен гняв на Ахила...

Ахил беше грубата сила.

Военния демон. "

Гео Милев

Гн Фотон Прочетох, още вчера рано заран, аз писанията, таз-седмични, на Андрей-ката и поради важността на темата, дъвкана и преживяна по форумите и тук добре застъпвана тоже с години, викам си да се възпра, да помисля и да се рекна по-така, белким и колегата 'пет лева' остане доволен...

Та за елита. Откъм елит България нивга не е изпитвала изобилие. Виж 'умници' бол! А колкото до корена, погледнете корените на народо-произхода ни и става ясно. На дъното траки. Горди племена, с царе яхали златни колесници и фаланги, обходили половината свят. Но роби на Рим и бунтовни глави, кат' тази на Спартак. То макетата се напъват всичката тази част да си я имат за тех си само. И с право - много гот е да се позовеш на такъв корен. После славяни. Там няма какво да се добави. Половин Европа са славяни и още не са ни взели всички при тях си, западните европейци. Предпочитат полякини, чехкини, унгарки, словенки и всякакви там северно-моренки. Както и нашите гларуси по плажа. Ама признайте, че и двете страни имат право?! Идат българите на Аспарух! Тук е гвоздия на нацията. Е, зарад това племе няма втори като нас на тази земя хубава! Това е и подкваската на народа наш, български! Ако има нещо достойно и велико у нас, казваме, че го дължим на българската кръв из жилите ни! Де да се намерят две капки у някого кръв тяхна и елате го вижте що чудо е, слава Нему! Няма да посочвам имена, щото списъка е дълъг, а пък и доста сме писали за героите си национални, нека днес не ги тревожа в таз' августовска жега. Отпосле кумани, печенеги, там разни преходни племена и родове. Византийците няма да ги споменавам, това се подразбира. Тоже и турците, щото на всеки е ясно, какво значи тяхното присъствие за нас българите! Сега Андрейката казва , че сме ги били понасилили преди 1989 тук-таме. Кой им крив, бе, Райчев, че не си оди'а с ордите по турските си владения отвът Босфора?! Още зор да са европейци, нали? Както и да е, останали са, хорицата, и са наравно с нас граждани на тази държава, и то добри нейни граждани! Поради което държавата ни, днешна Република България, длъжна е да се грижи за всеки един от тях, зовящи се 'турци, граждани на България', така, както се грижи и за всеки от останалите. Не по-малко! Но не и повече! Отпосле руснаци и немци. Едните с правото на освободители, другите с правото на поканени да ни управляват. Едните дали ни Царството и после заменили го с Република. Другите предоставили ни Царе и понастоящем едничкият в света Цар-Министър Председател на Република! Всичко това се знае от всички ни до втръсване!

Та дойдохме до днес - 04/08/2002. Неделя е. Вънка леко ръми. В басейните, полу-празни след ливналия се кратък дъжд, лениво се чипурка влюбена двойка на средна възраст. Дребни дечица щъкат наоколо по бански и гезат из по-плитките. На водната пързалка две хлапета са застанали пред метъра и гледат със завист заветните 1.4 метра, та да се пуснат сами. Сега ни мама, ни тати наоколо и налага се да подлагат телца на изтласкващите ги чак в центъра струи на джакузито, под зоркия грижовен поглед на гарда, старец над 60-те, в кремаво-синята си униформа и с моби-толк на кондо-служител. Аз съм си изпил сутрешната доза термус колумбийско кафе и мисля за купата лАкса, така щедро подлютена от кентън-държателката от кварталния пазар, 300 метра по-надолу. Колегите-българи са заминали на гмуркане из някакъв близък коралов риф. А по-новите драпат педали на коло-поход до местната зоо-градина, най-голямата и най-богата в района. Аз, като старо куче, вече отдавна бил навсякъде, малко махмурлия от снощното мешане на бащина гроздова с локал-произведена и бутилирана под контрол бира "Карлсберг", по време на два, един след друг въртени на видеото филма, кротко си търпя леко поопърлената, за час на сутрешното слънце, кожа на рамената, при все "dark tanning oil" мазилото с морков екстрат и се опитвам да разсъждавам, пишейки ви, като защо българският елит е слаб, както ни е открехнал уважаваният от всички ни социолог и издател на 'любимия' вестник 'Сега', така добър да ни отвори тоз форум, да си чешем езиците и да се забавляваме, като римски патриций при горящий Рим. И ако вие не се чувствате така, аз не съм далеко от това положение. За което бях и малко поотупан наскоро на форума. Ама такива са условията, форумци...

То и на Андрейката изследването на елита ни едно, 12 години вече все безплодно, не защото той слаб социолог и издател, а защото кой му пука за Андрейката и цялата тази, "как казвате се казвала, Република България ли беше"?! То на който следва, оти се рани от яслата й, му не пука, че на бати ли, бил той руснак, американец или танзанийски местен владетел?! Пък за китайските и индийските такива, скромното 6-9 милионно българско племе, въобще не би било обект на внимание, поради пренебражимата си обща стойност и дан в народо-населенските държавнически тям грижи...

Та, Андрейка, така философски погледнато, на кого му пука за бурята в чашата българска, кога земята-море се е замятала в нескончаемият водовъртеж на развитието си по пътя на еволюционното преобразуване на неживото и безмисловно в живо, само-възпроизвеждащо се и творящо, следващо и съставляващо топ-същността Божия?! На теб, на форумци, на още 10, 100, 200-хиляди като теб и нас, и дотам! Т.е. пука му само на елита. И понеже слаб, Андрейка... има ли смисъл да се доизказвам?!

Ама да се дорека - аз мисля, че елитът наш български, ама истинският, не е слаб! Просто не се е заел с тази работа както трябва. Гледа отстрани и си тренира търпението. Израства и заяква, мисля, аз. И до ще време да се хване за Делото! Но кога? Когато му е времето, както ни учи сегашният наш баш-управник-МП, единствен случай в историята - само поради този факт, ако не друго, заслужаващ признание за проявено родолюбие! Всякакво друго може да му предпишем, а дали е така, времето ще покаже!

Но има го точният ЕЛИТ, Андрейка! Има, има го, форумци! Макар, кой знае, ние да не сме тамо, но иде, иде неговото време! Наслука и Успех!

Виделина вам!

Редактирано от - Гн Фотон на 04/8/2002 г/ 09:03:38

Анонимен122
Господин Фотон... абсолютно сте прав... има го елита... има го... той се подготвя и скоро, много скоро ще се прояви... моето малко и скромно допълнение към твоят постинг е пожеланието ми "...пущайте Щуките ...за да пораснат Рибите..." така по-бърже ще се появи и прояви нашият Елит...

Аз пък си пия моят "отровно" концентриран цейлонски чай...

Бърни Кълвача Елитът ни бил слаб. Добре. Елитът се излъчва от народа и е част от него. Г-н Райчев е част от народа и част от елита / друг е въпросът дали действително е така/. Следователно неговата вина, затова да имаме слаб елит е двойна. Само с констатации, че елита е слаб, същият няма да стане силен.
Анонимен124
"I am an aristocrat. I love liberty, I hate equality."

John Randolph, 1923

"There is a natural aristokracy among men. The grounds of this are virtue and talents"

Thomas Jefferson, Oct.28, 1813

Cruella de Vil Българинът не уважава елита. Сигурно защото същият този елит не уважава обикновения човек. Политиците се отнасят към народа с едно притворство и когато им се налага все пак (най-често преди избори) да общуват с него си слагат фалшивата маска на добронамереност и току потупат снизходително някой възрастен човек по гърба, кажат някоя сладка приказка и със заучена усмивка чакат фоторепортерите да си довършат снимките. Връзката на елита с народа е формална, само за показ. Затова народът отвръща на същия този елит не толкова с омраза, колкото с едно полпрезрително отношение.

Спомням си преди време тук спря водата. Нищо и никакво събитие, но след 2-3 дена всяко домакинство получи писмо с извинение от местния депутат, който веднага се заинтересувал за причините на аварията. За всяко причинено неудобство - ремонти, отклонение на движението и др. се получава навременна и точна информация. Тук даже и имената на престъпниците във вестниците са изписани като господин еди кой си, госпожа еди коя си. Въобще уважението на хората един към друг е взаимно.

Като говорим за уважение, спомнете си колко пъти сте се връщали в къщи с горчивия привкус на незаслужена обида, когато някой най-безцеремонно ви е наругал в автобуса или пък някоя служителка ви е направила на "пет стотинки", защото не сте знаели какъв документ да й занесете, пък сте имали и нахалството да я безпокоите с тъпи въпроси. Пък нещата са толкова прости - всеки заслужава уважение, пък бил той интелигентен, богат, беден или неук. Пък ако човек е непредубеден, от повечето хора има какво да се научи.

Постингът ми стана малко дълъг и объркан. Е, основното е добронамереност към хората и взаимно уважение.

Ekaterin4ica "Всяка класа си мисли, че историята започва от нея." - Карл Маркс

" Кралете /елитите - бел.авт/, са продукт на обща халюцинация." - не помня от кой беше. Толкоз за елита - Райчефф този път е прав.

E.T.127
Glupostite na Raichef niamat krai!Forumzite na SEGA mu priglasiat.

Tova moje da se nareche ELIT na txpotiata.

Demokratiite progoniha tazi elitarska duma i poniatie elit i sxzdadoha prosperitet i ANTIELITARN kultura nemislima do skoro v istoriata.Dmekratia i svoboden pazar.

Triabvashe li da se vxrna v Bxlgaria za da chuia otnovo tazi otdavna preodoliana txpotia.

T.e.preodoliana ot srednointeligentniat sxvremenen chovek.

Komuniagite ste si ostanat vinagi elit na idiotite.Raichev, ne se pritesniavai !Ti si tam s dvata kraka!Do gusha!

GanTREE Според мен българите не уважават никого към момента. Дори близките си. А немалко българи не уважават дори и себе си.
Гн Фотон За всички форумци, които си задават въпроса, защо, аджеба, след като е неделя, това многословестно многоклетъчно Г-н Фотон, не си завре задника на някоя яхта и отори съседните нему острови, пояснявам - днес е деня за месечното почистване на апартамента. И понеже нещата са си ясни по произход и аз нямам домашна прислужница да върши тази и другите не-мъжки работи в къщи, наложи се аз да поплувам два часа в собствената си пот по паркет и мрамор. За да мога сега, приключил с това и мераклийски ухаещ на любимия им на моите мотористи-practic-даскали от Океански Риболов, в далечните 69-'70-та, "Moisturing Formula, With Vitamin E-Complex, Beauty Shower "LUX", да си цокам сладко разредения с вода и обогатен богато с кубчета лед лимонов сок и да ви съобщавам всичко това в скуката на заклет бекярин, стриктно спазваш семейния финансов план - 25% за мен и моя прекрасен живот на майната си, 25% за фонд "Обучение" на децата, 25% издръжка на останалите от семейството в България и 25% в оня прословут фонд "И аз, майка му стара, един ден ще съм Пенсионер!". Та има опасност да си побъбра насаме още малко, подкрепян единствено от лапни-топа пред мен, безучастно предоставил клавиатура и екран на лашкащата се из черепната ми кутия словестна киша, разкален остатък на идеали за Комунизъм и Свободна Демокрация по български! Което, по подразбиране, се прощава на всякой форумец, хеле, на тези като мен. Затова простете ако съм се натресъл на прекрастните ви очи и ви дигам кръвното с думи и накатани мисли. Признак на някаква липса в целостта на Живота, която аз си запълвам с тази Интернет-игра, форума на 'Сега', каято каня ви любезно да приемете...

Темата за "Слабият Български Елит", по Евгений Райчев, сме я търкали до втръсване и все кирлива! Оти где го Елита, Евгений, истинският?! Стаен и очакващ Знака! Дали няма да е 'Последният Българин' този незнаен пробуждащ и действие предизвикващ знак?! И за какъв елит си приказваме тогава? За оня, който аз си мисля, или за някакъв друг народен придатък, какъвто и сега си имаме, да ни е жив и здрав, както казва народа, подхилвайки се под рунтав мустак?!

Виделина вам!

ТОНИ ФИЛИПОВ130
Из делниците на един луд

Тони Филипов

Понеделник, 29 юли

Много мразя да ме питат как съм. От къде да знам как съм. То да не зависи от мен. Нямам информация. То и при други народи го има този навик. Англичаните също се питат: “How are you”, но веднага след това минават на времето. А у нас, като не му отговориш в първите три секунди и почва да настоява: Как си, бе, как си? Кво правиш? А жена ти? Децата?

И за да не се нервирам излишно кат ме пита некой, викам направо: не ме интересува. Ама то верно и не ме интересува особено. Почна ли да се питам как съм и пак трябва да ходя при доктор Иванов. Защото само той знае как съм. И за това вече хич и не се интересувам.

Средностатистическият руснак правел секс 133 пъти годишно. А стига, бе, ми кога пие? Братушките хептен са обеднели, даже повече и от нас. И са го удари на гол секс. А ние май още се държим. 67 % от българите все още правели секс след употреба на алкохол.

А пък народните избраници най-обичали да ходят в хотел “Радисън” и да ядат крем супа от броколи по 7.50 лв. канчето и плодови салати по 9 лв. Като знам мен си, че ако ям само крем супа ми трябват поне 4 канчета, което е 30 лв., малко хляб, една малка биричка и те станаха 40, чудя се те как я карат. Или ходят гладни, или и те като Никито си ядат спестяванията.

Ама как се изучиха, а? До вчера ядяха супа от пилешки кокали, сега от брооооколи! Пуста гьостерица!Днес решавах един тест четири часа. Щото го решавах много пъти. “Гений или идиот сте вие?”. Давали го на студентите в Калифорнийския университет. И един път излизам “обикновен идиот”, а друг път “абсолютен идиот”. Може би щото най-мразя да се повтарям и да отговарям на един въпрос два пъти по един и същи начин. (Това когато го осъзнах си написах на визитката “българин”. Махнах всички останали простотии – това редактор, това доктор (малък) – всичко.) И нито веднъж не излязох гений. Много важно! Ще им се връзвам аз на просташките тестове.

Милен Велчев вика: “Мислете в евро, не в долари!” Ама и ние сме едни тъпанари, все мислим в боб и леща. Даже и в левове не мислим вече, а ги обръщаме първо в леща, за да видим дали стигат. И до къде може да стигне народ, който мисли в лещолевове? Пак до там.

Между другото, ако ще се запасявате с фасул, имайте предвид, че фасулевият зърнояд е топлолюбив вид. Слагате боба за едно денонощие във фризера и той измира.

А Никито храни тайна надежда: “Ще ме оценява народът”. Донт са уори. Той вече те е оценил. Ето тъщата, (доколкото тя е народ, де) си е купила едно малко петле, от тези френските, декоративните и го е кръстила Никито (защото тя е царистка). Та Никито цял ден се кокошини, гони ярките и току подхвръкне на гюбрето и му хвърли едно яко кукуригане. А когато успее да стигне някоя бяла ярка, мята й се на гърба и без повече обяснения пак кукурига. Ама било вече обед, било икиндия… Само това прави – по цял ден кукурига. За пръв път виждам петле да кукурига с такъв мерак.

“Труд” ще спаси красотата.” Ех, само си викам дано, дано… Да спасят красотата, тогава, тогава… какъв живот! Както е казал Достоевски “Красотата ще спаси света”. Покрай света ще поминем и ние и няма да чакаме вече само на Царя. Дано да успеят. Гледам, че яко се напъват. Ката ден конкурс правят.

Бакърджиев е категоричен: “Никакви гейове при нас!” В смисъл, че нови няма да вземат ли, не разбрах.

Вторник, 30 юли

На един му искали 5000 лв. рушвет, та да го пуснат в гробището. В Шумен. Там сега щели да дадат гробището на концесия… Аз никога не бих взел гробище на концесия. Трябва да имаш камък вместо сърце, за да ограбваш нещастни вдовици и бедни сирачета. Бих взел плажна ивица. Там с кеф бих съдрал по три кожи от богаташите. Искаш да легнеш? Плащай! Искаш да седнеш? Плащай! Пикае ти се? Плащай! Кафе? Може, 3 лв.! Сода, няма проблем, 2 лв.! Бира? 5 лв. топлата и 4 лв. студената, ама тая седмица имаме само топла! Ще ги скъсам! От квадрат плаж ще изкарам поне по квадрат в Лозенец на мазилка и замазка.

Граждани, викахте ли “ура” вчера? Е що, бе, джанъм не викахте? Затворили сме глава “Митнически съюз”. Адаша от съседната стая само като чу и вика “Опа-а-а!” Ама преди това викахме три пъти “ура”.

Управляващата народна партия в Испания предлага депутатите да си стоят в къщи и да гласуват законите по Интернет. Така щели да заздравят семейството, тази основна клетка на обществото.

За нашите условия обаче ми се струва, че не става. Нашите депутати ходят в парламента, за да избягат от жените си. И освен това как ще се кефят да гласуват с чужда карта. Ето онзи ден например, зам. председателката Касабова гласувала с картата на председателя Герджиков. А той се кълнеше, че ще премахне тази язва…

Министър Меглена Кунева вика: “Почти сме вътре”. И после малко се сконфузва: “Уф, ама и аз съм станала ужасен еврооптимист. Просто е кошмарно.” За сефте сега имала чувство за историчност. Това е добре, но ние да стискаме поне чувството за географичност.

Някаква нейна приятелка смятала, че преговорите приличали много на “бой, глад и тесни обувки”, ама Мегито пак си оставала оптимистка. Според нея България била камила, която трябвало да стане кон. Добре де, що продължават да ни гърбят тогава? Как ще станем кон?

Сряда, 31 юли

Ей, това вицовете са по-истински от живота. Имаше един за бай Иван дето се чудел за какво да пие. Та и ние тъй днес. Седим и се тюхкаме, че няма никакъв повод.Глава “Митници” вчера ни дойде добре. Ама днес? Времето е кофти, пак щяло да вали. От зарана имало земетресение, но слабо и далечно. Не става. И както си седим една колежка вика: “А пък Клаудия Шифър, да знаете, щяла да ражда, била бременна в шестия месец.” Опа-а-а! И се почна. Ама и поводът си заслужава.

“Бият земеделци на Петолъчката”, жалват се колеги от аграрното крило на българския печат. А пък други едни веднага да се подбъзикат: “Призракът на Паниковски броди в БЗНС-то”. Ма то си е и така. Само, че трябва да се каже “пак бият БЗНС-то”. Ей тъй, за да има динамика и да е исторически правдиво. То земеделците са за това в нашата история – да ги бие кой ги хване. Дори и когато не крадат гъската, пак тях бият. Като разбрал Бойко Борисов попитал делово: “Вече? Нещо много бързо. Хайде да идем да погледаме, по пътя ще ми разкажете.”

Ама цялата работа ми изглежда малко янлъш. Едно младо пуска фитили на селянята, че могат да вземат властта. На него дядо му, по времето на бащата на Царя, лежал в затвора в една килия със Стамболийски. Та тоя младеж, Яне Янев, вика: “Задава се ново Априлско въстание.” Априлското въстание, момко, не е това, което си мислиш. Я разгърни Захари и Хаджийски да видиш какво театро е. Как Бенковски и поп Груйо са им палили къщите, та да ги изкарат на Еледжик. И как там на Еледжик една голяма част от героите се криели завити с черги под талигите. Имало и една част, дето кандисвали да ходят на пост, но след като издоят и нахранят добитъка… А може да попрочетеш и за Старозагорското, как Стамболов, като не му дошли въстаниците, побегнал преоблечен като ханъма накъде Влашко.

Тъй че мани тия въстания. Ако искаш да уплашиш някой виж след въстанията какво става и кажи: “Задават се наново руснаците!” Поне СДС-то ще се натаковат от страх. (А и покрай “Булгартабак” ще хване декиш.) Макар че исторически погледнато, те и руснаците първо земеделците бият.

Виж, подходът на Станишев е иновационен. Щял да поведе рокерски поход към Бузлуджа. Щял да си кара сам служебната “Хонда”. Червените вече го кръстили Серго Моториста. Били дватрийсе човека. За сега това мотоподразделение щяло да играе ролята на една Фърката чета, а постепенно да прерасне в Първа мотопехотна бригада. Абе тия червените да не се канят да вземат властта предсрочно та се въоръжават? Що им е? Вярно, че Царя ги пререди малко не етично, но сега са те! Хем им е ред, хем им се пада. Малко търпение…

Защото дето вика Драго Драганов при трудоваците “Царят мисли за оставка”. Драго е много интересен човек. Едно време като направиха ресторанта в Университета келнерите първо него набиха. Хем тогава още не беше евроляв, а си беше обикновен ляв, като всички. Но да не се отплесвам. Като прочетеш интервюто става ясно, че всъщност Драго мисли, че Царя мисли… Защото Царя бил казал “пред едни хора” (от третостепенна политическа сила!): “Оставката ми е на масата”. Боже, той не казва нищо на първостепенните, та камо ли на третостепенните… Журналистите го питат верно ли, че оставката на строителния зам. е на бюрото му и той не казва, та ще каже за собствената си.

Но той Драго е историк. В историята, поради това, че фактите почти никога не стигат, е допустимо и малко да се поизмисли, да се понатамъни. После като е минало и през опитно редакторско перо и се е получило доброто заглавие. Защото в печата е така, по заглавието посрещат, по съдържанието изпращат.

Четвъртък, 1 август

Ама страшен е Пасито, бе, направо е “свежарка”, както вика Мишо Шамара. Сега измислил да изпрати двама слепи с колело да гледат в Прага приемането ни в НАТО. И в това ако няма символика, здраве… Със слепите щели да пътуват още двама. За тях не се обяснява, но според мен е редно те пък да са глухи. Ще се поинтересувам.

Царя се върна от операта. Видял се в Байройт с родата, поговорил с Ферхойген, после в Австрия – на четири очи с министър председателя. Пред Джинджич пък повдигнал въпроса за тунел № 10. Във вестника викат, че не било тунел, а коридор. Все тая, важното е да се копа.

Царя дал надежди и на зърнопроизводителите, щяло да се помисли: “Може би за някой друг сезон.” И пак им повторил на журналистите: “Да гледаме към положителното, а не какво става.” Аз съм “за”. Няма какво да гледаме какво става. Да става к'вото си ще. Ние да си гледаме положителното. Иначе ще си тънем вечно в негативизма.

А пък сините тръгват по села и паланки да търсят бъдещите кметове с психолог. В групата били включени още социолог и статистик. Значи ако трябваше аз да посоча, не психолог, а психиатър трябва да види кандидатите. А социологът и статистикът са пълни екскурзианти. СДС загуби лани изборите точно заради социолозите. А статистиците са нужни после, когато една партия вземе властта и почне да отчита успехите. (Ама и Надето как е могла да откаже да стане рекламно лице на чорапогащи? Да се опъне онова ми ти бедро върху двустранен хром… Толкова електорат можеше да привлече.)

Чета, че след 85 години пиенето не вредяло, даже помагало. Разправям на комшията, а той вика: “Да, да! (което на шопски си е не от всякъде) Я нема да си пием ога моа, ми ке чекам некой да доде да ме прелее на могилата. Отеби ги! “ Прав е. Ще те прелее някой при тоя акциз, ама както вика Царя някой друг сезон.

Единият от капиталчетата Филип му се родило синче. Честито, Филипе, да ти е живо и здраво. Дано е рекъл Господ да живее в нормална държава. Но виж там тия работи, дето ги пишат по вестниците, да ги оправиш някак си, че не бива туй дете да расте сираче, при жив баща. А и таз млада булка… “2000 лв. обезщетение за нахапани тестиси”. Решението е на ВАС и не подлежи на обжалване. И толкова ли струва това? Ебати държавата, в която чифта се оценява 2 хиляди лева. То тогава цели комплект не вярвам да е повече от 4-5 бона. Срамота! А бъди мъж в такава държава.

А пък японците разработвали робот-съпруг. За сега викал “Благодаря” и “Искате ли още”. При това положение при тях комплектът ще се обезцени повече и от у нас. Щото тоя изкуствения щял да готви, да пере, да глади. Ега ти! Изпере той, сготви, надипли гащите в чекмеджето, свърши и онази работа и за благодарност съпругата му ръгне щепсела в задника да му се заредят през нощта батериите. И на сабалето бодър, носи кафе и пита: “Искате ли още?” Мъртви сме, братя!

И най-интересното е, че щели да му дават 5 години гаранция. Дето викат сърбите, “ово е стандарт, йеби и фърляй”.

Променят закона за МВР. Куките вече ще имат право да те изхвърлят от колата, когато им потрябва. И да си услужат с мобифона ти. Не разбрах само ако и булката ти е в колата, тя за тях ли остава. Ама да влачат, бе! Те като ти вземат колата и мобифона… Не разбрах и дали могат така и къщата да ти вземат при имърджанси. Щото ако го имаха това право проблемът със Зрънкови можеше да се реши още нея вечер.

“Стандарт” хептен се изметна. По-рано Първанов беше “Седефчов”, сега стана “господин президента”, Царя беше надежда за народа, сега – “Симеон вече не носи надежда”. И цялата работа за един “Булгартабак”. Ами не може да го даде, какво да правим. Обещан е по-преди на други хора. Вижте там нещо друго… Не са се свършили “бонбончетата” я.

Петък, 2 август

А пък като си надвиете масрафа “Купете си остров чрез Интернет”. Има свободни и в състава на Оркнейските острови, има и сред Канарските. Това е единственият начин да се избяга от българските простотии – самотен остров! Вярно, че няма да има ток и парно, но то и тука няма да има.

Сори, нема място повече. Иначе простотии има.

To be continued next Sunday

Гн Фотон Ано 122, при все отношението ми към анонимността и ник-именуването по форумите, много ми се иска някой ден да се посъберем няколко мераклии, каквито сме си, и да си побъбриме за Истинският Български Елит. Оня, който някой прекрасен ден ще поеме своята отговорност за съдбата и дереджето на този наш страдалец, Българският Народ. Днес не знам, може и да стане това, може и да не стане. Не ми се ще да бълвам като селски говорител в обрана ябълкова градина, едни сал прегладнели мишки дето го слушат наврели врат в загнилата пулп на нявга ароматната ябълка, небрежо изтървана или метната нарочно от студент-бригадир, в протестен жест към символите на РСО, кооператорите, полегнали на сянка, след кратък обяд от домати, сирене, чесън и бял хляб в стил "Де стомната, бе, голобради 'туденте?!"...

Виделина вам!

Marx++ Проблемът на българския елит е, че не е обърнат към народа, а все някъде навън. Какъв елит е подбрал Райчев да ни поучава в "Сега" -Минжата Дайнов. Е как да го уважаваш този елит. Дичев-друг пример. Те са обърнати с лице към Запада и със задник към България.

Защо политическия елит не е за уважение, защото, когато дойде един много важен момент за България-10 ти ноември, той не попита българския народ какво желае, в каква посока да бъде промяната. Трябваше ли да има референдуми за приватизацията, за връщането на земята, за здравната реформа и за др. още. Пръкнаха едни суетци от Института по българистика при БАН да дават акъл за устройството на България и ето ги резултатите. Как да ги уважаваш Александър Йорданов, Едвин Сугарев, Йордан Василев. Други, като философа от Веселиново и Надка Пиратка. Трети като Драгалевския Стамболов. Все нефелащи. Един доктор, който не успя да защити една кандидатска дисертация, де куцо и сакато защити пък правеше здравната реформа. И след като се осраха с извинение, обявиха народа за виновен, че не им се е вързал на глупостите. И сега защо народа не им се е прекланял пред авторитета.

Гн Фотон Ооо, той, разговорът, се е състоял, докато аз съм спал... Благодаря ви, форумци! Мога ли и аз да си поприказвам още малко с вас, задочно?!

И така да тръгнем по реда...

Devil, ти не само си открил коментарите днес, ти си казал Голата Истина за сегашния ни елит! Браво за което! Рядко съм срещал толкова кратко и точно представяне на събитията у нас след '89-та, хеле отнесено към "каймака" на българското общество понастоящем.

Добри Кожухаров, чел съм почти всичко което си написал тук, и е добре казано, но днес си много остър с Андрейката, който така благосклонно ни поданася пак благодатна тема. Разбирам настървението ти спрямо днешният фалш-елит български, право е да се изразяваш така за този натрапен ни сбор от послушници и маниполатори, но едва ли Райчев е най-виновен за което. Дори мисля че прави неща, които май довеждат и до обратната мисъл, че е и той "За една свястна България!".

А, бе, казвам аз, че магаретата в България са най-великото нещо, но само ако са тип Йори, но кой взима у нас днес от дума, хеле ако е истина?! Йори, няма да се заричам, но дано извадя късмет да намеря из Интернета едно фото на най-благородното и умно магаре, което несъмнено ще си ти! Боже, какво слово - натурален, дъхав пелин - Голата Правда, безумно-главо-омайната Красавица е с теб, Йори!

Кълвач, чукаш на място!

Минаващият от тука, с тебе се знаем и от разходките ти из други форуми, не ги изпращай в отпуск сегашните елитари, другаде им е мястото, май! Но защо пък да не се съглася и в отпуска да идат, но да ги няма!

Самииндетификацията на елит е постигната, Пикуийк! Елитът ни не е никакъв елит, а натрит с екстрат на елит не-елит!

Разбирачев, прав си в каквото не си забравил да ни кажеш, но преди да дойде попа, сигурното е, че си хвърлил топа! Което скромно си премълчал, разчитайки на трезва мисъл. Каква мисъл, брат, в таз жега и толкова студена бира околовръз коневръза...

Room, да това е въпросът! - "Въпросът е какво обикновеният човек си представя като "елит" и какво наистина трябва да включва това понятие." Абсолютно съгласен.

Оправили сме се ние, Пикъийк и Руум! Повярвайте ми, ние , българите сме се оправили, щото ще се оправим от зор! Велики са изпитанията ти, Господи, поради това що ни правят да вървим в Пътя Ти!

Параграф39, ако си спомняш "кръглата маса" не беше кръгла, а ръбеста! Та Ръбовете ни докараха на това дередже!

Пикуийк, и тебе ли те няма? И Райчев ли? И останалите форумци ли? А хилядите, гдето дигат България от калта, и тях ли ги няма?! То бива да сме във визуална среда, кога сме у форума, но навън има реален свят, в който всичко е! Защото наистина Е! Или и това е под въпрос за тебе? Като те чета много реална ми се струваш. Допусни, че поне ти си и тогава много е лесно да откриеш, че всичко си е! Което ти, вярвам, по-добре от мен знаеш!

Руум, ти пък вярвай, както аз безрезервно вярвам! Аз не вярвям, аз знам че е така, че се оправяме! Че постигаме каквото си описал. Великото е именно в процеса да го постигнем. Щото точно тогава напълно ще сме! За да се изправим пред следващото доказателство на Онова, което Сме!

Продължението след като почета и поосмисля казаното от вас, щото както съм я подкарал наред, няма да ми стигне 'ъуйкенда, а и кой ли ще ме чете, папагалстващ след мислите ви, щедрите!

Виделина вам!

SultanBg Няма човек, който да не е убеден в констатациите на Cruella de Vil,

а Бърни Кълвача казва: Само с констатации… няма да стане.

Мисля и съм твърдо убеден поне за себе си, докато в България ПРАВОСЪДИЕТО не се възстанови и да почне да царува, нито управляващите, нито елита, нито интелигенцията, нито депутата, нито който да е гражданин в променената ни татковина ще има УВАЖЕНИЕ, следователно не само елитът ще бъде СЛАБ, но всичко останоло, тотално! ще бъде СЛАБ и изтощен, от което ще страдаме всички, повечето дано да издържат.

Без правосъдие няма свобода. Без свобода има НИЩОТО или само вериги. Веригата превраща уважението в омраза.

А приказки ще има бол в изобилие, но не толкова художествени и привлекателни, колкото тези от 1001 нощ.

Razbirachev Добре Султан ефенди, сега заиграваш с правосъдието. Ти случайно да знаеш че, абсолютно и безпристрастно правосъдие равно за всички няма и никога няма да има никъде по света. Най малкото защото ботатият може да си позволи по-скъп(и се предполага по-добър) адвокат от бедният. Единственното на което можем да се надяваме е еднакво зачене и зачитане на законите от бедни и богати но, това приятелю не става с декрети а, само с онези неписани правила дето започваш да ги учиш от майчината си утроба и не научаваш както трябва до гроба.

King, пак там от Омирово време нищо не се е променило по същество. Менят се само формите.

Фотоне, Виделина нам то с бирата освен мерак и някои други неща му идват на човек. Правилно за попа но, и по-нагоре има нещо интересно.

bgtopidiot И вие ли имате проблеми с лудите си делници, г-н Тони Филипов?

Анонимен137
Don't sa worry bgtop,

ei go monday se zadava...

ima li v gurneto bob

ti ste vidish pak togava.

Гаврила Т'ва с гърнето си е лично...

сготвил боба e отлично,

не се worry bgtop,

Щот е с тенджера-лаптоп

king Razbirachev, privet pak. Prav si, ot Omirovo vreme malko neshta sa se promenili, oshte po-malko nakum hubavo, no ako ima novi hubavi neshta tova sus sigurnost ne se dulji na elita, a na edna druga grupa hora, prezriali slavata i zarovili glavi v izuchavane na vsichko koeto moje da se izuchi. Za sujalenie (ili za radost) tazi grupa niama ambicii da se naricha elit, te prosto izseldvat. Navremeto po bai toshovo ginarichaha "tehnicheska inteligencia" zashtoto biaha tvurde razlichni ot rabolepnite "literatori", pisateli i prochia. Kakto i da e, tova e druga tema....

Riadko se vpechatliavam ot postingi na anonimni, no dnes ANO 115 naistina me hvurli v seriozne razmisul. Pozvoliavam si da pastna postinga mu:

kolko usilia za ne6to koeto ne sa6testvuva.Ne razbirate li 4e tova im e celta- da gi priemame imeno kato elit- lo6, no vse pak- elit.Prosto ne se zanimavaite s tazi izmet. BRAVO ANO115. pomislih, i sum napulno suglasen s teb.

SultanBg Razbirachev, Ти вече има доблестта окровено да заявиш пред форумната аудутория, че до истината стигаш главно по свой собствен начин и щудиране. Добре е да не се пренебрегват и другите важни начини.

Криво четеш изреченото от мен. За декрети е говорил Ленин. Бъркаш ме с него. “Неписани правила дето започваш да ги учиш от майчината си утроба и не научаваш както трябва до гроба”, казваш ти и в общ план си прав. Само не подценявай интелигентността и традициите на народ, който се гордее с многовековната си история, ученолюбие. Не подценявай и другите народи от цял свят (и САЩ, Европа и т.н.), където има бедни и богати, също има съдии, които прилагат закони. Където има Правосъдие.

Разбира се, че основното е добронамереност, взаимното уважение, спазване на законите и да не ги изброявам в сто страници. Ако пък всичките тези добродетели (аз мисле, че ги имаме) искаме да усвоим до съвършенство и чак тогава да разчитаме на правосъдие, няма ли да бъде излишен разкош и за какво ни е съдия сега. И може ли без съдия и правосъдие да се усъвършенства добродетелта. Главното е съдията да спазва законите (добри или лоши), да ги приложи и да съди по тях. Да има правосъдие за да има свободни хора с човешки добродетели. Уважение, Елит и народ с авторитет. Не слаба, а силна нация.

И бъди здрав. Чети 1001 нощ. И там има добродетели, съдии и любов даже.Не само при Илияда, Омир и неговата О, Музо!.

Анонимен141
Kukuruza veke go pribrahme

Tuk-tam samo zrunce se podmjata

da go hvurlim nie ne posmjahme

njama da e vkusna

meksikanskata salata.

G.

Аноним Ага Елит!

И след елита - червеи..Това е толкоз просто и логично.

Но с форума ще бъда пак, народе мой.

Защото ви обичам !

Razbirachev King, ама сложи си малко кирилица де че

Султан ефенди и 1001 нощ чита. Ама там какво беше? Отсъдил султана за Шехерезада ама, тя нали си е умница.... и 1001 нощи. Прав ли е бил според теб съдника? И не се връзвай за думата. Нищо лошо няма в Ленин, само дето се хвана на практика да прилага идеите си. Бъди здрав. Апропо: Какво значи щудиране?

Анонимен144
studieren (nem.) = ucha v universitet, v po-shirok smisul => izuchavam
Анонимен145
Учене с помощта на речници, допълнителни средства, цветни моливи за подчертаване и писане в полетата. Щудирайки, можеш да правиш и пищови
Marx++ King,

За да те четем пиши на кирилица. В Wndows има БДС. Аз се принудих да свикна, въпреки, че преди това ползвах Фонетичната.

Razbirachev Аха, харесва ми. Благодар.
SultanBg Думата “щудирам” я има в “Речник на чуждите думи в българския език”. Означава: Проучвам, изследвам, правя научно изследване, следвам, уча (немски studieren от латински studeo).
beni Неделя, приятен следобед, отварям това хранилище на гениални мисли, и отново изненада - Дневниците на Т.Ф.

Прекрасно е дето елит и О, музи да раждат такива шедьоври.

Ама благодарля ти, наистина, много, Т.Ф. !

Сибила Хей, здравейте и за днес.Четох за кой ли път “Илиада”, по съвета на Кинг и Разбивачев попрехвърлих и “Одисеята”, в приказките на Шехерезада наистина има много мъдрост/Султане, прав си/, но най много се замислих над “Възхвала на глупостта” на великия Еразъм. Има и там много да се прочете за глупостите на “елита”- царе, папи, кардинали, богослови, философи, юристи, граматици, и всякакви корифеи от всички сфери на живота.

Кинг, прочетох още веднъж и статията на Райчев и извинявай, ама вчера май си бил ненужно критичен към него-ами той казва много верни неща. Кои? Най-вече, че този”елит”сам направи така, че хората да не го припознават като такъв. И упорства в това си поведение.. Пресни примери от днешни дни: Висши магистрати, кацнали по най-високи клонки на дървото на съдебната власт, взаимно се обвиняват в некомпетентност и наличие на знания, колкото на първокурсник в юридическия факултет.

Враждуващи високопоставени архиереи вече не само си скубят един на друг брадите, замерят се с килимявки, дерат си расата, ами се и убиват. Разкаяние? Никакво.

Заслужили образователни деятели хулят министъра на образованието, че е невеж, арогантен и невъзпитан, защото не предпочел техните буквари.

Вие сигурно може да ме допълните с безброй примери от подобен характер. Разюздан негативизъм развява бойно знаме и в пресата. Там журналистите се надпреварват да ни поднасят коя от коя по-пикантни новини , произведени от “елита”, но и доста тенденциозно подбрани от пишещото братство. Едно единствено изключение- днес Ана Заркова в “Труд”, похвалила МВР за наистина осезаеми успехи. Направо не повярвах на очите си.

Сред това изобилие от лоши нрави, публиката само смаяно върти глава и брои точките на спорещите страни като на състезание по тенис.

И никой даже не си дава сметка, че в това състезание няма победител.

beni Сибила, чета внимателно, мисля, верно че не съм много в час, но нали избираме все достойни хора, дето добре се представят, във всяко начало е така, сетне гледаме- хоп, други станали. И вече не ги припознаваме. Всеки, който има достъп до материални блага, се променя. Припознаваш го- в смисъл позната физиономия, ама не е същият вече.

Защо винаги си припознаваме хората на културата? Тях не можеш ги обърка.

А за латиницата си King вече обясни, чудя се как продължават въпросите към него. Ами който иска да го чете, да чете латиница. Аз лично не го пропускам, доста анонимни и не-такива имат не технически, а пречки от друго естество да си инсталират кирилица. Какво му е тук трудното да ги четем? Нищо.

Сибила Бени, може да ти звучи наивно и сигурно е така, но това наше общество, съставено и от добри и от лоши хсра, и от умни, и от глупави, и от претенциозни , и от по-семпли, и от почтени и от крадливи и от арогантни и възпитани направо е разядено от проказата на лошите новини.

Елитът е такъв, каквото е обществото ни. Нито добър нито лош. Има между тях всякакви. Но покрай сухото гори и мокрото. Може би, трябва да се научим да поздравяваме повече, даже и да е малко в излишък, добрите примери. Така правят американците. Ако някой е пострадал, всички се втурват да му помагат и да го окуражават-никога не го оставят сам в нещастието. Ако някой е постигнал някакъв, макар и мъничък успех , всички се надпреварват да го хвалят, като че ли самите те са го постигнали. Така човек и обществото изобщо, получава усещане за съпричастност. За едно цяло, съставено от отделни успели индивиди. Всеки ще успее, стига да иска, а ние , останалите, ще му помагаме за това-така мисли тяхното общество.

В този форум , ти и аз, мисля, сме хората, които се радваме на хубавите постижения. Никога не спестяваме чудесните си впечатления от нечие добро попадение. Похвалата , според мен, дава повече стимули , отколкото критиката. А доставя радост и на този, който я изказва. Поне с мен е така. А сигурна съм, че и с теб.

Гн Фотон Хо, хе, ха - това с избирането?! Пита ли се някой какво всъщност става при изборите? Досега само при президентските избори избираме наистина, които гласуват, де. Инак дори Гиньо Ганев, след блестящата си изява във ВНС, кога за следващото НС се яви като независим в бургаско, увисна, така и не събрал необходимите му гласове да пребори цветните подставени не-лица на толупите-партии БСП, СДС и ДПС, изгризали до дъно изборната листа! Та няма такова нещо избор на човек за депутат при пропорционалната изборна състема, винаги ни набутват отрепки, погледнато откъм интереса на обикновените човечета-население! Може пък някой да има друг опит, но...

Виделина вам!

Razbirachev Извинявам се че, и аз ще copy/paste но един велик творец от онези дето се чудят сегашните ( елита де) има ли го, няма ли го. Срам ли ни е от него не ни ли е срам. Дали да го включим в учебниците или не.

Beni, спри да се чудиш явно не са съвсем достойни.

ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА

Посветено на всички, които ще кажат:

"Това не се отнася до мене!"

- Кой си ти? - попита го Дяволът...

- Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя. О, колко е грозна земята и колко са нещастни хората!

Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата - висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе стрелнат в далечината, дето като мътни вълни на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията. Те се вълнуваха, кипваха мигом, вдигаха гора от сухи черни ръце, гръм от негодувание и яростни викове разлюляваха въздуха и ехото замираше бавно, тържествено като далечни топовни гърмежи. Тълпите растяха, идеха в облаци жълт прах, отделни силуети все по-ясно и по-ясно се изрязваха на общия сив фон. Идеше някакъв старец, приведен ниско доземи, сякаш търсеше изгубената си младост. За дрипавата му дреха се държеше босоного момиченце, и гледаше високата стълба с кротки, сини като метличина очи. Гледаше и се усмихваше. А след тях идеха все одрипели, сиви, сухи фигури и в хор пееха протегната, погребална песен. Някой остро свиреше с уста, друг, пъхнал ръце в джобовете, се смееше високо, дрезгаво, а в очите му гореше безумие.

- Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци ми са братя. О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората! О, вие там горе, вие...

Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати в закана юмруци.

- Вие мразите ония горе? - попита дяволът и лукаво се приведе към момъка.

- О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя зарад братята ми, зарад моите братя, които имат лица, жълти като пясък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме!

Дяволът се усмихна:

- Аз съм страж на ония горе и без подкуп няма да ги предам.

- Аз нямам злато, аз нямам нищо с което да те подкупя... Аз съм беден, дрипав юноша... Но аз съм готов да сложа главата си.

Дяволът пак се усмихна:

- О, не, аз не искам толкоз много! Дай ми ти само слуха си!

- Слуха си? С удоволствие... Нека никога нищо не чуя, нека...

- Ти пак ще чуваш! - успокои го Дяволът и му стори път. - Мини!

Момъкът се затече, наведнъж прекрачи три стъпала, но косматата ръка на Дявола го дръпна:

- Стига! Спри да чуеш как стенат там доле твоите братя!

Момъкът спря и се вслуша:

- Странно, защо те започнаха изведнъж да пеят весело и тъй безгрижно да се смеят?... - И той пак се затече.

Дяволът пак го спря:

- За да минеш още три стъпала, аз искам очите ти!

Момъкът отчаяно махна ръка.

- Но тогава аз няма да мога да виждам нито своите братя, нито тия, на които отивам да отмъстя!

Дяволът:

- Ти пак ще виждаш... Аз ще ти дам други, много по-хубави очи!

Момъкът мина още три стъпала и се вгледа надоле. Дяволът му напомни:

- Виж голите им кървави меса.

- Боже мой! Та това е тъй странно; кога успяха да се облекат толкоз хубаво! А вместо кървави рани те са обкичени с чудно алени рози!

През всеки три стъпала Дяволът взимаше своя малък откуп. Но момъкът вървеше, той даваше с готовност всичко, стига да стигне там и да отмъсти на тия тлъсти князе и принцове! Ето едно стъпало, само още едно стъпало, и той ще бъде горе! Той ще отмъсти зарад братята си!

- Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци...

- Млади момко, едно стъпало още! Само още едно стъпало, и ти ще отмъстиш. Но аз винаги за това стъпало вземам двоен откуп: дай ми сърцето и паметта си.

Момъкът махна ръка:

- Сърцето ли? Не! Това е много жестоко!

Дяволът се засмя гърлесто, авторитетно:

- Аз не съм толкова жесток. Аз ще ти дам в замяна златно сърце и нова памет! Ако не приемеш, ти никога няма да минеш туй стъпало, никога няма да отмъстиш за братята си - тия, които имат лица като пясък и стенат по-зловещо от декемврийските виелици.

Юношата погледна зелените иронични очи на Дявола:

- Но аз ще бъда най-нещастният. Ти ми взимаш всичко човешко.

- Напротив - най-щастливият!... Но? Съгласен ли си: само сърцето и паметта си.

Момъкът се замисли, черна сянка легна на лицето му, по сбръчканото чело се отрониха мътни капки пот, той гневно сви юмруци и процеди през зъби:

- Да бъде! Вземи ги!

...И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито един мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.

- Кой си ти? - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.

- Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!

Обратно към [Смирненски] [СЛОВОТО]

Атила Сибила,

веднъж г-н Райчев, в поредната си съботна жестикулация, спомена Макиавели. Препрочетох го още веднъж. В Размишленията върху Тит Ливий, две от главите са: НА КОГО С ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ ДА СЕ ПОВЕРИ ЗАЩИТАТА НА СВОБОДАТА- НА НАРОДА ИЛИ НА ЗНАТНИТЕ и КОИ ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРИЧИНИ ДА ВЪЗБУЖДАТ СМУТОВЕ, ОНЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПРИДОБИЯТ, ИЛИ ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ ДА ЗАПАЗЯТ ПРИДОБИТОТО и НАРОД, КОЙТО Е СВИКНАЛ ДА ЖИВЕЕ ПОД ВЛАСТТА НА ЕДИН ВЛАДЕТЕЛЫ АКО СЛУЧАЙНО СТАНЕ СВОБОДЕН, ТРУДНО ЗАПАЗВА СВОБОДАТА СИ.

Г-н Райчев, като умен мъж, ги знае тези неща. Дори самия дон Николо не ги е открил, той просто е бил наблюдател и добър систематизатор.

И ти, Сибила, правиш констатации, и аз и всеки ги прави. Но защо е така; и още повече - какво бихме могли да направим за да не е така? Хаджи Ахил от преди месец имаше предложение. Прие се възторжено, замря безславно.

А аз си мисля - кой е по ценен, сам по себе си, а и за другите - книжника Райчев и жестикулациите му или Рибаришкия осемдесет годишен неук и добросърдечен овчарин бай Никола, който се радва от сърце и черпи с овче мляко, всеки, който го навести на билото на планината?

Всичко е без значение, ако не сме решили какво да направим от себе си и какво искаме да бъдем!

Поздрави

---

пп - вие, двете с Бени /поздрави/ ходите по прекрасни места - Копривщица, Сопот.... посетете и Рибарица, тетевен и Гложенския манастир. Не ще съжалявате.

Сибила Атила, приятелю, радвам се, че пак сме заедно.Нямам тази книга на хитрия , безпощаден Николо. Някои превеждат заглавието и като "Князът", а други като "Владетелят".Чела съм само отзиви за нея, но това е непълно. Въпреки че се опитвам да прочета колкото се може повече големи умове, някои от тях толкова много влизат в противоречие със собствените ми нагласи, че чак се ужасявам. Така беше като четох с подробности Фридрих Ницше. Просто отчетох, че е забележителен, мощен и забладяващ, даже го предложих за размисъл във форума-този магьосник.Ще прочета и Николо-няма как. Но така само се разколебавам.А и като знам, че била любимата книга на Иван Костнов.....А за идеята на Хаджи Ахил-не тъжи. Тя не е безславно отминала. Просто теб, мен и него ни нямаше за малко.Но аз никога не се отказвам от обещанията си. Учавствам-дадена дума-хвърлен камък. А къде е той?
AA НИЕ СМЕ ЕЛИТА (азбучно):

Абадонна

Азазелло

Александр Рюхин

Алоизий Могарыч

Аркадий Аполлонович Семплеяров

Арчибальд Арчибальдович Афраний

Барон Майгель

Бегемот

Воланд

Гелла Жорж

Бенгальский Иван Бездомный

Иешуа Га-Ноцри

Иосиф Каифа

Иуда из Кариафа

Коровьев-Фагот

Левий Матвей

Маргарита

Мастер

Михаил Александрович Берлиоз

Никанор Иванович Босой

Петлюра

Понтий Пилат

Соков

Степан Богданович Лиходеев

Стравинский

Фрида

Сибила Ех, Султане, разбира се и Булгаков.
Атила АА,

а къде е другарите Поплавски и Николай Иванович?

Сибила,

не знам къде е хаджията! И аз се бях зарекъл, че през ваканцията няма да се допра до компютър, но какво да направя като в центъра на тетевен са го изтипосали този интернет - клуб

Но е клаустрофобичен и се чувствам малко неловко сред тинейджърите геймъри.

Сибила Оня ден се появи за малко, аз му се зарадвах, а той изчезна яко дим.Аз преживях един голям ремонт, даже още не съм свършила, пиша по-рядко, защото мъжът ми ме упреква, че съм пристрастена към форума, а домът чака малката стопанка на голямата къща. Може би е така, напълно те разбирам -в този тетевенски клуб.Но -хич да не ти пука от младите-да не би те да имат право на повече удоволствия от нас?Още повече, че нашите са като че ли по-смислени.....
beni Сибила, ей сега гледах запис на Христо Фотев, от преди години, и той каза , " В живота има много обстоятелства, на които не всеки издържа и се предава. Аз съм си собственото ателие, без закрила. С опасността расте и спасението също /цитира го това/, "

Разбирачев, нищо, че копи-пейст, това си е актуално винаги, няма кой да разбере. Без малко да кажа- това не отнася до нас. Леле, точно това щях да кажа, наистина. Все мислим, че това до управляващите се отнася, а дали не е и за нас?

Кой познава себе си добре и слабостите си?

Атила, ами само в Рибарица не бях. Иначе селската къща, дето взехме е близо до Тетевен, там ходих, в Гложенски манастир също, той е уникален този манастир, различно от другите. Целият Балкан там е много специално място, трябва да се види и преживее, аз го разбирам това.

Поздрави.

AA Най-ценното нещо в стремежа на българина към демокрация е свещената дума, изричана ежеминутно от устата на елита е ПРИВАТИЗАЦИЯ.

А какво казва народа за ПРИВАТИЗАЦИЯ?!

В момента по НТВ всички казват, че е грабеж, мошенничество и т.н.

Значи, какъв е ЕЛИТЪТ?! Нашият де…!!!

Анонимен163
Сибила, Сибила-червена камила.Хем си мила, хем си гнила.
Атила Гложенският манастир е един от малкото, който не е бил разрушен от турците при завоюването и през петте века. Това е наистина уникално, но за съжаление земетресението през 1913 го разрушава.

Хаджията не беше ли в Русия?

И не се стягам от 15-20-те години разлика с тинеджърите. Гледат ме обаче като изкопаемо, най-малкото не ме познават, а в тетевен всички се познават.

Razbirachev Приятели, форумци и Вие форумни диви. Желая на всички успешна нова седмица и всичко добро. Бъдете здрави и касмет.

Сиби, познавам една "баба" (на 27 год.), бае против уроки, лоши очи, интернет и данлоод. Ако искаш ще ти запиша час. При мене не помогна но, ти може да имаш повече късмет.

Razbirachev Beni, дано да си кадемлийка. И за нас се отнася и още как. Въпросът е кой къде щи спре да дава по стълбата. Ако пак ти си отдаде да се "изгубиш" по тетеветският балкан качи се на " Юмрука"
king Sibila, veroiatno imash pravo kato tvurdish che sum riazuk kum Raichev. bez da jelaia da zapochvam polemika shte napisha samo s niakolko dumi zashto sum riazuk. Sled 89 godina Bulgaria iamshe nujda ot novi lichnosti, novi po duh, po mantalitet i po vuzgledi. Takiva hora imashe, i sega gi ima (az ne sum ot tiah zashtoto sum maluk). I obshtestvoto gi turseshe za da im se doveri imenno na tiah, na onezi koito ne se biaha oednakvili sus starata sistema. Te triabvashe da zapochnat gradeja. Sluchi se obache taka, che aparatchicite i nomenklaturata zavladiaha predlaganeto (toest te izbiraha koi da izleze v obshtestvenia efir). Poneje tova nosi iavni oblagi ( da si v politikata , v efira, v mediite) borbata za tezi pozicii stana gestoka i sredstva ne se podbiraha- koeto beshe dobre doshlo za nomenklaturata. I v tazi kramola i postoianna karanica (poddurjana imenno ot nomenklaturata) inteligentnite hora, tezi koito imaha ideali i znaeha kakvo i kak da napraviat, stanaha izlishni ( za goliam kef na nomenklaturata). zabeleji, che inteligentnia chovek ne e nahal - kogato se pochustva zasegnat ili obiden otstupva, t.e. uprajniava intelektualnata funkcia, prosto se durpa nastrani i se zatvaria v sebe si. Zatova lichno sum ubeden, che iztlaskvaneto na tezi hora izvun obzora na obshtestvoto ne e sluchaino, i propoznavam Andrei Raichev kato edin ot trubadurite v tazi opera. Zashtoto pochtennite i chistite hora, ne chakat da pridobivat "po davnost" skupi apartamenti, spisania, i ne praviat poruchkova agitacia. zatova sum riazuk. I s risk da stana dori cinichen, shte ti kaja, Bulgaria vse oshte ima svoia istinski elit !!!!! Vseki ot nas chudesno znae koi sa stoinostnite i dostoinite hora.

Istinskia nash elit e v surcata ni, no ne e v ejednevieto ni, blagodarenie imenno na hora kato Andrei Rachev (tova spored men). Pogledni foruma ot dnite kogato pochinaha Haitov, Katia Paskaleva i Hristo Fotev. Mnogo e razlichen nali??? Dori i nie, koito chesto se durliame tuk za shtialo i neshtialo togava biahme razlichni - vsichki ednakvo pokruseni i natujeni. Zashtoto si otidoha hora ot istinskia, ot bulgarskia ELIT. Biahme pokruseni ne pred smurtta, a pred zagubata na kumirite, na idealite. Sigurne sum, che koito i ot segashnia elit da si otide( da sa jivi i zdravi, ne im jelaia zlo) niama da tujim taka. Neshto posledno: Nie imame edin istinski elit, koito obichame, no ne vijdame v ejednevieto, zashtoto tezi bezobraznici koito umirat da kreshtiat i sa centur na vnimanie prosto sa obsebili efira. E, jalko, shte jproduljim da jiveem taka, vseki s uvajenieto kum istinskite hora okolo nas, no bez nacionel model, bez ideal. Za radost na .... znaesh koi.

S tozi posting ne iskam da obidia nikogo, nito Andrei Raichev, nito vsichki koito se pripoznaiat. Tova e bolest na vremeto, tejko, trudno vreme, no mutnata voda vse niakoga shte izteche. Dotogava, shte chetem Omir, zashtoto tam namirame kumirite koito iskame da vidim na ekrana, v novinite, v parlamenta. I zashtoto poeziata mu e hubava.

Dano ne sum vi dosadil, pozdravi ot men. Beni, благодаря за разбирането за кирилицата.

Сибила Разбивачев, давай я тая "баба". Мъжът ми току що се върна с изпраните килими от тепавицата и настоява да "огледам положението". Така че-напускам ви за малко-няма как.
beni Благодаря и довиждане на всички, до скоро.

Сибила, Разбирачев, удоволствие е винаги срещата.

Ще видя и това място, Разбирачев, дано не е на баир.

Атила, ама моля те, какво говориш!!!!!!

Да не сме престарели, че да не можем в един нет-клуб да работим?

Приятни дни в Тетевенски Балкан!

king Glojene, Glojene.... Niakoi ot nas imat vili tam, a ne stupvali ot niakolko godini. Ex....

na Glojenskia manastir otidete pesha, po putekata ot seloto( ot stadiona nagore, v nachaloto na vilnata zona). Ne hodete s kola!!! Taka shte usetite kolko e hubavo da se poborish s prirodata. Sled tova ne propuskaite da otidete do manastirskite livadi pod vruh Lisec - niakolko chasa na tiah shte vi zarediat s energia.

I kato govorim za ELIT - zaduljitelno poiskaite da vi pokajat v manastira staiata kudeto e bil zatochen Mitropolit Vasil Drumev, i dupkata v koito se e kril Vasil Levski.

Ako otidete prez zimata, oslushaite se za lovdjiiski kucheta, lovdjiite sa golemi piperlii i imat v zapas hiliadi lovdjiiski i jiteiski istorii.

V tozi balkan ot biloto na Stara planina, do Boasa sigurno niamam putechka po koiato da ne sum minal. A sega sum daleche, no dai Boje skoro pak. Atila, mnogo te molia edin vupros - ima li voda vuv rekata???? poslednite goini pochti e presuhvala razbrah...

Razbirachev Сиби, за след килимите. Доведи и съпруга си. Ако ти не се излекуваш може пък и него да "прихване"
paragraph39 "ПОЛИТИКАТА Е КОНЦЕНТРИРАН ИЗРАЗ НА ИКОНОМИКАТА, А ПРАВОТО Е

КОНЦЕНТРИРАН ИЗРАЗ НА ПОЛИТИКАТА !". От което следва, че ако няма работеща икономика, няма и работеща политика , и рабогещо правосъдие ! Също-

то е валидно и за Елита: нямаме истински икономически /предприемачески/ елит-

нямаме истински политически елит- нямаме истински правосъден елит !!! Нашите

нови капиталисти са най-обикновени мафиоти-приватизаторджии, политиците ни са

измислени такива, а правосъдието ни е в ръцете на корумпирани магистрати. След

1989 г. нищо ново в икономикото не се създаде, а само , като по основния закон

на Ломоносов - че нищо в Природата не се губи, а само преминава от един вид в друг- НИЩО В ИКОНОМИКАТА НИ НЕ СЕ СЪЗДАДЕ, А САМО ПРЕМИНА ОТ ЕДИН ДЖОБ В ДРУГ !"И един изкуствен елит бе заменен с друг ИЗКУСТВЕН !!!

Meydger Параграф39 ти да не би да откриваш колелото? Това отдавна го знаем. Дай предложение как да се променят нещата...

Сибила Параграф, но нали все отнякъде трябва да започнем с доброто броене?!.

Не може все така да се въртим в този cercle vicieux. Някои неща вероятно трябва да преглътнем.

Разбивачев, всичко с килимите се уреди чудесно. Аз просто имам прекрасен съпруг с разбиране за предпочитанията ми. А те са толкова невинни...

Сибила Кинг, не можем да си позволим да отричаме всичко от миналато. Така вероятно ще се наложи и да отречем и себе си. А ние къде сме били? Да не би да сме пребивавали в своеобразно състояние на безтегловност? Все пак тази система-отречената ни отгледа, възпита и изучи.Ние сме неин продукт. Всички тези книги дето сме ги чели, са издадени по това време, въпреки цензурата-и в по-хубав вид и с по-твърди корици и по-стойностни, отколкото сегашния сив поток.Имаше хора, които системата ощети.Безспорно. Най-много страдахме от съзнанието за несвобода, за дирижираност. Но човек , стига да иска, винаги намира начин да бъде свободен.Сега настъпи времето на хаоса.Но не мисля, че Картаген трябваше да бъде разрушен на тази цена. Нито пък всички стари авторитети -отречени.

Разбивачев цитира Смирненски- поет-присвоен от червените.

Никой няма право да си присвоява поетите.

А аз да ти цитирам Дебелянов:

И храмът разрушен-пак храм е.

И Богът поруган-пак Бог.....

Анонимен176
If you simply state the fact that Carthago must be destroyed, it is "Carthago delenda est". On the other hand, in the context of "Something must be done about Carthago. But what? - It must be destroyed!", "Delenda est Carthago" is perfectly correct.
Room Добър вечер

Мисля, че дискусията плавно се отдалечи от темата. Все пак този така обсъждан елит не е нещо аморфно, предполага се той да се състои от конкретни хора.

Вчера се напънах и написах кой хора според мен се определят като "елит" от "целокупния български народ"

Въпросът според мен е кой би трябвало да бъде истинския елит. Тeзи хора след когото да не се срамуваме да тръгнем.

Room Сибила , съвсем извън темата, мисля , че Костов твърдеше , че Параграф 22 е любимата му книга. Странно...
Alexandre Сибила,

Аз те уважавам и ценя като стойностна дама с талант , знания, чар и те чета с голямо удоволствие. Често поднасяш много интересни, екстраваганти мисли. “Смирненски- поет-присвоен от червените.

Никой няма право да си присвоява поетите”. Тази казана мисъл, този хвърлен камък не противоречи ли на твоето убеждение и проповед за мир и разбирателство?! Или греша???

(Прекаленото моето предпочитание към Назъм Хикмет означава ли, че съм го присвоил?!!!)

SultanBg king,

Прекланям се пред твоето сърце, ум и талант.

...Так кто ж ты, наконец? --

Я -- часть той силы, что вечно хочет зла и

вечно совершает благо. Гете. "Фауст"

Сибила Рум, едва ли човек с претенции има една или две любими книги.Аз имам за любими поне хиляда. И се страхувам даже да се побера в тая произволна рамка.

За предпочитанията на Костов само съм чела в пресата.Лично не го познавам и не ми е споделял. За друга негова любима книга също прочетох-"Алхимикът" от Паулу Коелю. Тя е наистина симпатична.

Но, предполагам, че той , поради особения си характер е възприемал съдържанието на някои книги едва ли не като символ-верою. Това е опасно. Човек трябва много, много да е чел, за да знае, че хиляди, привидно привлекателни идеи винаги имат своето опровержение чрез други, също толкова привлекателни.

Говоря ти за това интересно явление-знаеш ли защо казват, че Американската Революция не била свързана с толкова човешки жертви? Защото в нея не учавствали поетите и философите.

Room Сибила, блазе ти. Аз горе- долу толкова съм прочел. Впрочем последното ти изречение е твърде мъдро. Имаше една доста забавна книга на Пол Джонсън- "Интелектуалците" ( чела ли си я? ). Там авторът развиваше една от най-актуалните за последните два три века мисли ( не , че не е казвана и преди , но според мен той я казва най-добре) "Няма по-страшна диктатура от диктатурата на идеите"
Сибила Султане, именно. Поетите са на всички, а не на партиите. Партия означава част.

Нима Смирненски и Гео Милев са червени поети? Не мисля така. Ами че те са също блестящи поети символисти-ужким упадъчни.

Талантът няма цвят. Затова го казвам. Смятам, че съм последователна в доказването на убеждението си, че е така.

Сибила Рум, така е-абсолютно небито.Гладувам с две ръце за това.В това съм абсолютно убедена.
Room Сибила я си оправи последното изречение , че ме заболя корема от смях

А иначе, за поетите нека бъдат комунисти или фашисти, еколози или монархисти тяхно право , не задължение е да заемат позиция, да поемат своята отговорност на творец. Да могат да кажат "Аз обвинявам" , но да не се се противят когато на свой ред бъдат обвинени. Тежък е товарът на човека на изкуството. Той трябва да бъде съден два пъти. Един път за делата си и един път за творбите си.

Сибила Радвам се, че съм те развеселила чак до болка. Но с какво пък толкова?
Room Да си довърша мисълта. За мен Смирненски е "червен" поет, аз не съм и не одобрявам тази негова позиция, но тово не ми пречи да обичам това което е написал.

Развита до край твойта идея би трябвало да отрече, че Ботев е революционер.

Room Дали пък наистина не гладуваш?
paragraph39 MEYDGER, като казваше Остап Бендер:"От мен идеите-от Вас бензина!", аз ще ти

подхвърля една-две идеи. Първо, "ЩОМ ИМА ГРУПИРОВКИ НА ЛОШИТЕ, ТРЯБ-

ВА ДА ИМА ГРУПИРОВКИ И НА ДОБРИТЕ !" Време е добрите и качествените хора

, като повечето ФОРУМЦИ, например, да престанат да бъдат "единаци" !!! "Мрежа-

та" става за спойка! Нека всеки да даде по една идея, поне, и е много възможно да се роди ИДЕЯ ! Например, аз мисля, че "ПРОВАЛИЛИТЕ СЕ ДЕПУТАТИ НЯМАТ МЯСТО В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ !". Ще рече, че всички депутати, кои-

то са били от управляващо мнозинство в Парламента, ако на следващите избори тази партия загуби, то тези нейни депутати да бъдат извадени от листите ! Защото,

тази партия е спечелила преди това с обещания, програми, платформи, а нейните

хора не са ги изпълнили / в Парламента, в Правителството и т.н. Ще има ефект вър-

ху тези, които управляват. А иначе ще продължаваме да гледаме "стари муцуни",

които не се страхуват за бъдещото им депутатство и си чоплят носовете в НС. Да

давам ли пример с министрите от СДС , които сега са депутати! КАЗАХ !

Сибила Ой, ой, что такой? Чак сега го видях.Наистина е велико.Без да искам съм постигнала страхотен ефект. Руми, чиърс.
king Sibila, po povod na rusheneto i otrichaneto ot minaloto: Moje da rushi samo onzi, koito ima suzidatelna sila da postroi neshto po-hubavo na miastoto na razrushenoto. kato Tozi, koito e kazal -tozi hram za 3 dni shte go razrusha, i posle za 3 dni shte go postroia otnovo. Losho si me razbrala che otricham vsichko minalo - naprotiv, oglejdam go i se opitvam da go osmislia, za da ne dopuskam edna i sushta greshka 2 puti. No v postinga mi stavashe duma za postoiannata podmiana na temata, za bolezneno dulgo podklajdanata omraza (sini-cherveni, CSKA-Levski, I t.n.). A prez vsichkoto tova vreme na zvesrko mrazene, istinskiat ni elit pritisnat do stenata mulcheiki e kreshtial: Kude taia zlost vi otvejda??? Ot tuk podmianata na temata - zlobodnevnite izmishliotini otivat na purva stranica, a za smislenite i seriozni hora ni duma ni vopul. Edin vurpos:

Zashto foruma tolkova haresva Dimitri? Zashto reagira taka spontanno na negovata rubrika, i e dosta skeptichen kum Dainov? Nas pone nikoi ne ni nasilva da haresvame!! Kato mi otgovorish si pomisli kolko hora kato Dimitri jivi bulgari v momenta poznavash?? A Dimitri e po-skoro izkluchenie, koeto potvurjdava praviloto che za takiva kato nego niama miasto. Zatova roptaia, zashtoto za mladite hora( izvini me za klicheto) lipsata na ideali i primer e po- tragichna ot lipsata na hliab. I s tozi tip obshtestvena jurnalistika ( v koiato prust ima imenno i Raichev) se obezveriavat tezi, koito sega triabva da otkriat sveta. I kato ne go namirat tuk, trugvat da go tursiat drugade. Stanah banalen, no mlad chovek poznal silata na motivacviata, na krasotata i bogatstvoto na jivota ni (da na nashia bulgarski jivot) , na istoriata i literaturata ni, e neshto velikolepno. Za sujalenie ne vijdam kak s takiva temi i publikacii kato tezi zobodnevni kluki vuv vestnicite sposobstvat malko s malko da se vuzrodim (sled komunizma). Poneje vsichko mi e razhvurliano v glavata, ti davam edin primer izvun politikata, dano da me razberesh:

Predi niakolko dni grosmaistor Veselin Topalov zavurshi 2ri na edin ot nai-prestijnite shahmatni turniri v sveta. Beshe na krachka ot spora za shahmatnata korona!!!!! Vuv vestnik suobshtenieto za tova subitie beshe v grafata "NAKRATKO". Za smetka na tova cialata sportna stranica beshe izpulnena s nebivalici i dogadki za eventualnite transferi na Gonzo i Manchev v chujbina. Razbirash li??? Tuk ne stava duma za politika, cherveni, beli, julti, tuk stava duma kak vuzpriemame nas si, daje i uspehite si. Eto vij po -gore pri izbroiavaneto na Elita, Veselin Topalov go nimama. Kakvo che e svetoven grosmaistor??? Na koi mu puka? nali ne psuva kato drugite - znachi ne e interesen.

I nakraia - za da stana suvsem iasen - molia te, obichash da chetesh - procheti Umberto Eko - 5 moralni eseta - ZA PECHATA. spodeliam vsichko napisano tam, no za sujalenie rechta mi e dalech po-tromava i neasna. Ako iskash posle shte produljim. Zashtroto az razbrah tvoita pozicia, no ne sum siger che obiasniavam dobre moita.

Vse pak, udovolstvieto e izcialo moe. Pozdravi: King

Room Paragraphe идеята за наказание на провалилите се депутати е ужасна. Тъй като те със сигурност знаят , че ще се провалят ще действат на принципа "ден година храни" и ще накарат Великия комбинатор да изглежда не чак толкова велик.
Room Не знам , може би трябва да спрем да викаме неволята.
king АЗ, ЕДИН ОТ НАРОДА

Не мечтая

безсмъртие

и пътища леки, а ватенка топла

за зимния ден. — Безсмъртно

нека остане

навеки построеното тук

от мен!

P. Penev

Сибила Кинг, бъди сигурен, че я разбирам. Ами ние правим обсада на една и съща крепост от различни страни!!!!!

Аз и ти ратуваме за това-да отпадне разделението между българите на цветна основа. Друго-и аз като тебе ненавиждам лесната печалба, постигната чрез непрекъснатото натрапване на лоши новини. Оня ден го говорихме с Пикуик. Казах й, че усещам малките хитрини на "Сега", целящи разлайването на кучетата и разпалването на долни страсти чрез елементарно противопоставяне между цветните фенове.Добрите новини ги няма.Няма ги! В края на краищата-това води до отчаяние. Какво си мислят тези вестници. Ами че хора умират, защото не виждат изход.Няма светлина в тунела. Няма гросмайстори.Няма успехи.Само разруха. Аз винаги кръстосвам шпага с омразата, където я видя да руши.От това доста си изпатих. Но мисля, че днес Райчев е направил стъпки в правилната посока. Затова мисля, че трябва да бъде поощрен. Все отнякъде трябва да се почне.

Room Сибила наскоро имаше някаква друга дискусия относно пресата. Не знам дали тогава си изказала мнение , но кой според теб е най-достойният вестник в България?

За мое огромно съжаление този когото доскоро наивно смятах за най-обективен и отговорен се оказа управляван от не съвсем почтени хора.

Анонимен197
Детските дни отлетяха,

няма я вехтата стряха,

дето цъфтеше мушкато,

дето е с песен люляна

пъстрата люлка,

в която моето детство остана.

Ах, мило детство, ласкано

с майчина обич голяма,

за тебе небе засмяно

бяха очите на мама!

Птици ли дните ти бяха,

та отлетяха далече!

Люлка и песен, и стряха —

няма ги, няма ги вече. . .

Днес и сурови, и строги

ние вървим възмъжали —

с много мечти и тревоги,

но да забравим, едва ли. . .

И затова аз, любима,

търся при тебе невесел —

оня ден, в който ще има прилика

с люлка и песен!

king Sibila, principno sme na edni i sushti pozicii. Konkretno po statiata na Raichev - ne. Az protestiram sreshtu kvalifikaciata "Loshiat elit". Tova e podvejdashto ( kakto zabeliaza ano115). Prezumciata v "Loshiat Elit" e che tova koeto naricha sebe si elit, e elit, no e losh. Takava teza az otkazvam da priema.

I za da buda gradiven, kakto predlagash, da pochnem ot niakude, tu davam moiata kontra teza:

"Zashto mulchi bulgarskiat Elit?" - akcenta tuk e vurhu:

1. Tezi koito sega kriakat ne sa (i ne mogat da budat) elit.

2. Neka potursim istinskite bulgari sred nas i da im otdadem zaslujeno uvajenie.

3. (V gradiven plan) Da zapochenm ot sebe si - kato prestanem da otminavame prostotiata i nahalstvoto. Da gi osmeem. Da gi izoblichim. da gi nakajem - pred blizkite, decata, vuzrastnite - za da vurnem kriteria koe e dobro i koe losho. trudno se jivee bez otpravna sisitema Sibila. A za choveka otpravnata sistema e morala mu. zatova ( protivno na tvoeto shvashtane) az smiatam che izoblichavaiki porocite nie gradim. Tuk ne stava duma za obshtestveno nakazanie, sud i t.n. - stava dum za moralno izoblichavane na neduzite- vglejdane , vslushvane, i reakcia.

Ili.. drugiat variant ( po-radikalen, no sushto vuzmojen i proveren ) e da kajem: Aut viam inveniam aut feciam! triabva samo da vnimavame da ne namerim( postroim) niakoe izchadie.

Finally: All you need is love!

Сибила Руми, ами не знам. Честно.Аз чета "Сега", не бих казала че заради форума, ами по навик. Чета го откакто е създаден.За съществуванието на форума научих, откакто съм безработна от четири месеца. Мисля, че е чудесна форма на общуване. Наистина, не си представях, че има даже възможност за това."Сега" все пак ми харесва най-много от всички останали.На цялата останала преса бих поставила оценка среден /3/. А на Сега - добър /4/. Така глаСувам.

Само че журналистите никока не поръчват рейтингови изследвания. Това им е много удобно.Някак си се считат за привилегировани. Защо не ги насметем и тях, да се държат по-прилично?Ама те викат-ами що тогава ни купувате вестника? Ами много просто-в царството на слепите и едноокият е цар.

Room Всъщност четвъртата власт отдавна вече е първа. И това е един наистина голям проблем. Според мен скоро хората ще почнат да се притесняват не от слабите, платени, изпълняващи поръчки медии , а от силните , независими от никого медии , имащи силата и желанието да се наложат над всяка от останалите три власти. Какво може да направи човек когато очите и ушите му вече не му се подчиняват? В крайна сметка нали казват , че живеем в информационната ера. Моля сподели мнение.
Сибила Кинг, ще имаме възможност да поговорим пак. Сега наистина вече съм уморена и ми се притъпиха сетивата. Но все пак си спомням, че ти сам ме съветваше да не се занимавам с простаците и да не ги разобличавам, защото ще ми стане още по-горчиво, човек хаби сили в сблъсъка с недостойните.А аз вече се обърках коя е най-разумната реакция. И все си мисля, че е време за препрочитане на Библията.

Лека нощ, за мен беше и този път удоволствие.

king Leka nosht, i vsichko nai -hubavo.

A za razgovori za poziciite - ima vreme.

"... There is a deeper wave than this .... "

Сибила Руми, ще го споделя, но това е много обширна тема- за манипулацията.За измисления свят, в който живеем чрез медиите.Но няма да е тази вечер.И утре е ден и що са дни-все са пред нас-дай Боже.

Лека нощ и на теб, още веднъж.

Анонимен204
МАЙЧИЦЕ!

Моя родна земя! Моя майко добра!

Земьо, майчице мила! —

Дай ми вечната жажда на свойте недра,

своя порив и сила!

Помогни ми в съмненията и умората,

изпий мъката стара!

Научи ме на вярност и обич към хората;

научи ме на вяра!

Научи ме да вярвам в доброто, в човека -

и към бялата пролет

ти, сърце на сърцата,

открий ми пътека!

Крила дай ми за полет!

Гори душата ми напразна жажда

и моят зов остава все нечут. —

На дните залъкът не се услажда

без нежна ласка и без топъл скут.

За мен не зреят плодовете румени,

тъй рано всеки цвят е осланен.. .

И няма думи, шепнешком издумани

и няма никъде приют за мен

Студена, непозната, мълчалива —

една ръка ограби моя ден. . .

Останал само с чашата горчива —

тъжи животът ми озлочестен. . .

За мене в люта жал се просълзиха

камъни, и вейки, и треви. . .

Но вечерта не идва с обич тиха

и утрото утеха не мълви. . .

Чие сърце за мене замилява?

Чие сърце сега боли за мен?

Прокуденик прокуден във забрава —

о, колко съм злочест и уморен!

Кажи, немилостива и жестока,

кажи защо ти, майко, ме роди?

За моя земен дял и жал дълбока

завинаги проклета триж бъди!

paragraph39 МЕДИИТЕ въобще не са информатори на обществото, а са манипулатори на обществото-чрез разпространяване на подбрана, едностранчива и локализирана

информация. И въобще не е вярно, че задоволявали обществения интерес от ин-

формация- те го предизвикват за свои ЦЕЛИ-търговски, партийни, класови или дори

съвсем лични ! Аз например искам да прочета какво е казал и казва Милошевич на

процеса в Хага. Писах на няколко медии да публикуват стенограми. Нищо ! Искам

да знам кой и като какъв, с какъв мандат, е подписал Споразумението за АЕЦ "Коз-

лодуй от страна на ЕС. Пиша и питам българските медии- пак нищо! Но ми пробут-

ват ежедневно сводки:кой, къде, кого убил или ограбил!

А спомняте ли си в годините около 1989 г. как всички медии у нас ни манипулираха

с някакви си КИКИ-та, ПОЛТЪРГАЙСТИ и прочие?! А къде са сега тези изчадия? Зомбираха народа ни и отлетяха , както и бяха дошли!!! Отворете всички вестници

от това време-до един ни занимаваха с тези ИЗМИШЛЬОТИНИ! Очевидно, с някак-

ва цел?! Мисля, че за да притъпят "сетивата" на обществото за това , което ставаше

и щеше да става- ПСЕВДОдемокрация, ПОЗОРНА/а не пазарна!/ икономика, про-

бутване на измислен ЕЛИТ, ограбване чрез бели и мръсни якички и т.н. Сега сър-

баме тази надробена ни от медиите тогава попара!!! ДА ЖИВЕЕ "Интернет"!КАЗАХ!

Анонимен206
И като мислихте два дни, какво измислихте?
beni Ами доста интересни неща. Говорим си.

А днес все още Райчев има рожден ден, поздрави го поне.