Fantata1
Всичко това само за да представиш умозаключението в последното изречение?
Ай сиктир Да, равни в мизерията, нали, г-н Райчев?!
Cruella de Vil Абсолютно безнадеждни...
Анонимен4
Правилно , Райчев. "По-добре всички бедни , но равни" . Само да не вземе да ти се обиди асепейският кръжец.
Kombat #25
Току-що по CBS излъчиха репортаж за притесненията на FBI за евентуални нападения на граждани с рицинови инжекции.

Подробно бе описан случаят с Георги Марков (откъм техническата част на изпълнението), даден беше чертеж, схема, как и за колко време действа рицинът.

Това не е първият материял на тази тема за последните два-три дни в американските медии. Пак ставаме на мода.

Чичо Фичо "Езиците на лявото, учи ни д-р Райчев, играят и ще играят все по-голяма роля в живота на всички българи". Не ни става обаче ясно какво определение на "лявото" се предполага в изследването. От описанието на доктора се вижда, че изглежда става дума за посттоталитарни митологеми на колективното безсъзнателно на тази част от населението, отъждествяваща се с реалсоц битието си преди 1989 ('кой ни докара тази беля на главата').

*

Но тези митологеми не са нещо ново, възникнало - или по друг начин придобито - по време на "прехода", а са продукт на разложението и ирационализацията на насаденото в главите им от комунистическата пропаганда до 1989. Те изразяват носталгично, есхатологично съзнание, съзнание за настъпила и задълбочаваща се катастрофа. И са абсолютно ирационални. За какво равенство например става дума там? Нима преди 1989 у нас е имало равенство? Нима неравенствата днес не възпроизвеждат буквално неравенствата тогава, но без "социалистическата" дегизировка? Нищо социалдемократическо по европейски няма в тази митология - и напусто д-р Райчев търси в нея лозунгите на Втория интернационал. И - естествено - не ги намира.

*

"Пасивната (и не само пасивната) съпротива", за която говори докторът, съпротивата с всички средства на истинската промяна, т.е. консерватизмът, реакционността, е реалното съдържание на тази митология. Тя е "език на непромяната". Затова тя е в противоречие в реалностите - противоречие, което ще се задълбочава с всеки ден. Затова и този тип колективно безсъзнателно е обречен на бавна агония и разпадане. А не на "все по-голяма роля".

*

Истинското ляво съзнание у нас е още проект, който ще започне отвъд НАТО и ЕС, отвъд родените в лъжа и робство другарки и другари. Но това не е най-важният въпрос пред нас. В миналия брой по повод един спомен на Георги Данаилов за грандиозния СДС митинг през юни 1990 попитах защо големият ентусиазъм на народа тогава се оказа само един син балон. Минах през дефицитите на родната демократична тълпа и стигнах до идейните, културни проблеми на тогавашното СДС, до "езиците на дясното", при цялата условност на този термин.

*

Това би трябвало по-точно да са "езиците на промяната", езиците, от които след време ще се родят и новите езици на дясното и лявото. Мисля, че д-р Райчев трябва да кандидатства за нов грант от Отворено общество - да изучи езиците на промяната. Искам този уикенд да напиша нещо за това. Дано тръгне дискусията.

Редактирано от - Чичо Фичо на 11/1/2003 г/ 04:57:57

Анонимен7
ЕЗИЦИТЕ НА ЛЯВОТО СЕГА СА ДЪЛБОКО ЗАБИТИ В ГЪЗОВЕТЕ НА ЖЪЛТОТО

...И БЛИЖАТ ЛИ, БЛИЖАТ...

Наум Нищо ново под слънцето и за добре забравеното старо-виж."Часовниците" на Георги Марков, главата "За Голямата и Малката правда".Райчевото изследване по скоро дава отговор на въпросът що е социалдемокрация и има ли почва у нас.Има естествено.Гносеологичните и корени започват още в библейски времена, а пълните от д-р Дертлиев стадиони потвърждават актуалността й до днес.Само че за объркването в левите глави са виновни най вече левите корифей, като тоя в съседна статия.Разбира се, не само те. Самите вождове бяха заети с материализиране на идеологията на разграбването пред това да обясняват, а и я няма и базата.Не може общество възпитавано половин век в комунизъм да се събуди за една нощ със социалдемократическа ценностна система, хеле пък след последвалата й матерализация по Жанвиденово време.Затуй като се преименуваха я имаше стотина души да са наясно за какво ще се борят , я не.Узряването към социалдемокрация от комунизъм изобщо не се е осъществило де факто-това иска да ни каже г-н Райчев и аз съм напълно съгласен с него.Причини колкото щеш и оттам е хаосът в главите.. Жалко!

Редактирано от - Наум на 11/1/2003 г/ 13:08:15

Нептун Райчев,

След като прехода благополучно завърши и на теб ти се " падна " да си капиталист що за "ляво" мислене пак демонстрираш? От теб се очаква да си хард - десен и дума да не споменаваш за равенство . Зер отиде ти имането заработено с честен социологически ляв труд.

Пак му се дощяло да обединява пролетарията щото е доходен бизнес. Да ама ЛЕВАЦИТЕ свършиха. По добре си пази сребърниците да не ти ги експроприира изпълзял алчен прокурор.

KNIGHT TEMPLAR ЗА ЛЯВОТО (БЪЛГАРСКОТО)

1. Консенсусно; Отношението на БКП(БСП) към всички партии с изключение кръжока на ДС на Доган

2. Морално, неполитическо; Защитата на другаря Милошевич и лозунгите “НАТО ВЪН”

3. Десубективизирано (наблюдателско); Наблюдавахме съпротивата на Чешкия и Унгарския народ през 1956,1968 и смъртта на Ян Палах

4. Нерепресивно; Персиан, Белене, Бобовдол, всички лагери на смъртта just to mention a few

5. Освободено от чувство за вина; Държанието на обвиняемите по делото за лагерите пред съда

6. Консервативно; Маркс & Енгелс forever

7. Етатично, непрекъснато посочващо и коментиращо държавата; “ Тц, тц, тц съсипа я тая държава тоя мръсен циганин Иван Костов”

8. То е говорене на пасивната съпротива -. Вицовете за бай Тошо

KNIGHT TEMPLAR NO COMMENT

Бивш затворник се опита да изпече в домашна фурна детето на приятелката си, съобщи РДВР - Русе, вчера. 10 дни Тодор Филипов подлагал на зверски тормоз 3-годишното хлапе. Бесил го с главата надолу. И заплашвал майка му, че ако го спре, ще я остави инвалид.

Чичо Фичо Другари. През изминалите 24 часа българският интернет прочете интересни размисли и за "езика на дясното", с всички условности. В Медиапул Стефан Попов разви "девет сценария" за стратегията на СДС, а в "Литературен вестник" д-р Едвин Сугарев ни зарадва с хубава, моралистична в добрия - Солженицинов - смисъл статия - "Това, което живеем, е заченато в лъжа". Струва ми се, няма по-важен въпрос за мислещите българи от това сега. Хаотичните коментари към статиите на Сугарев и Попов, които следват, са предназначени да разяснят някои моменти главно за самия мене - като читател отдалече.

*

Цитат

*

Сугарев: "единствената реална опозиция - СДС, практически не разполага с необходимия кредит на доверие, за да изпълни тази функция... Партията на промяната няма воля да я наложи или дори да заяви достатъчно категорично нейната необходимост - и точно партията на гражданското общество страда от липса на автентични граждански реакции. Защо става така?" - Защото тя "профука златния си политически резерв - особения си морален статус на партия, отстояваща политическата справедливост, бореща се за доброто на България, а не за добруването на нейните апаратчици". "Съществуващите шансове да бъде осъществен радикален поврат бяха пропилени. Прозорците на СДС не бяха отворени; насъщният граждански диалог не се състоя; ръждясалите вътрешнопартийни механизми не се раздвижиха; СДС чу България, но си направи оглушки... лидерите на синята партия демонстрират плахо и непоследователно опозиционно поведение, техните действия не налагат, а следват дневния ред на обществото - и обговарят, но не променят реалността".

*

Край на цитата

*

След като превъзходно, с класическа яснота, д-р Сугарев характеризира СДС като партия на промяната и партия на гражданското общество, той открива причините за краха й в тактически грешки на ръководството - апаратна корупция, липса на диалог с обществото. Но всъщност причините за неуспеха й трябва да се търсят тъкмо в несъстояването на нейните най-съществени определения: партия на промяната и партия на гражданското общество.

*

СДС не беше истинска партия на промяната, не разбираше какво точно иска да промени и как. И си остана в плен на парадигмата на старото, на сянката на БКП. Идеологически - с наивната си марксистка догма за абсолютния примат на собствеността над средствата за производство сред останалите производствени отношения - и оттук и с догмите за реституцията на отчуждената физическа градска собственост - без съпътстваща реституция на отчуждените от комунизма човешки отношения, догмата за връщането на земята в реални граници - без връзка с икономическата състоятелност на проекта, догмата за "държавата - лош стопанин" (централно планиране с обратен знак) и паническото й оттегляне от управлението на икономиката.

*

Реституцията без лустрация и експроприация на номенклатурно-милиционерския капитал на практика бързо превърна реститутската прослойка в съюзник на последния - и я преобрази от естествена опора на СДС в опора на мафията. Връщането на земята в реални граници доведе до превръщането на селото в заложник на номенклатурно-милиционерския капитал и разни орсовки - и го преобрази от естествена опора на СДС в опора на мафията. РМД приватизацията също на практика обслужи, както писа Д. Георгиева, най-реакционните кръгове, свързани с комунистическия режим.

*

Организационно - с наивната си ленинска представа за партията като йерархична, затворена организация на апаратчици, със своя теоретизирана идеология ('християндемократическа'), своя партийна интелигенция, свои партийни мозъчни тръстове и партиен печат. Такава партийна структура не оставя никакъв шанс за "гражданското общество" да влияе по какъвто и да е на партията на гражданското общество. В такава ленинска органзация естествено да надделеят и ленинските рефлекси на другарите партийци, които не са родени на десети, а са хора с минало.

*

Д-р Сугарев вижда правилно социaлната база на гражданското общество - и следователно на СДС - в "онези 12% от българите, които предпочетоха риска да започнат частен бизнес, вместо да чакат държавата да оправя живота им". Но ето пак грешката на субективния фактор: те "предпочитат личните стратегии за оцеляване пред осъзнатите граждански действия; липсва онази невидима аура от свобода, солидарност и готовност да се поемат отговорности, която единствено може да даде гаранции за реалното съществуване на гражданското общество". Отново марксисткото преувеличаване ролята на собствеността над средствата за производство. Каква част от българите, развиващи успешно частен бизнес, са действително "честни частници" и основа на гражданското общество? И каква част са назначените за капиталисти от партията или откровено мафиозни типажи, или и двете? При липсата на лустрация и експроприация на номенклатурно-милиционерския капитал частният бизнес от естествена опора на промяната и на СДС често се превръща в нещо твърде съмнително, особено когато се самообяви и за "националноотговорен капитал".

*

Д-р Сугарев правилно констатира, че "страната се намира в тежка криза на доверие към политическото и съществуват два пътя - революционен и следователно опасен - смяната на цялата политическа класа, вероятно чрез претапяне в един междинен период на диктатура", и "еволюционен - създаването на реално съществуващо и функциониращо гражданско общество".

*

Като човек с известен опит в администрацията знам добре, че смяната на "цяла класа" е невъзможна, непрактична, ненужна. Но чистенето на част от нея, изрязването на гнилото, е наложителна. Във всеки колектив, парламентарна група, министерство, служба, посолство и т.н. има хора, които не стават за нищо, има и такива, които стават, ако бъдат поставени в подходящи условия, и има такива, които могат сами да помогнат за подобряване, ако им се даде свобода на действие. У нас е публична тайна, че най-негодното и реакционното в политиката и администрацията съвпада с контингента на ДС и нейните доброволни сътрудници. Затова най-естествената форма на чистка, особено пред вратите на НАТО, е, разбира се, лустрацията. Липсата на лустрация е основната причина за злополучното развитие на прехода ни и е крайно време тя да се състои. Предложението на СДС от вчера обаче е слабо и се нуждае от ревизия.

*

Иначе д-р Сугарев е прав, че еволюцията отдолу "е единственият път, по който може да се върви. Вероятно трябва да се започне отново: от точката, в която липсващата днес гражданска енергия наистина съществуваше." Днес обаче изразих известно съмнение, че такава гражданска енергия у нас е съществувала някога, и писах, че ентусиазмът на грандиозния митинг на СДС на 7 юни 1990 може би извираше от същия извор като опиянението на 17 юни 2001 - от ирационалните очаквания на инфантилизираното от тоталитарната пропаганда масово съзнание. Мисля, че ние не трябва да възкресяваме нещо, което вероятно никога не е било, а да градим ново гражданско състояние. Със слово, но и с дело, защото, както казвали древните, а ние с такава готовност забравяме, думите учат, но примерът влече.

*

Затова е трижди прав д-р Сугарев, че "това, което е нужно днес, е най-рядкото: автентичност, истинност, морал, справедливост. Нужно е - и то безкрайно нужно, някой най-сетне да удари с юмрук по масата и да изкрещи: „Стига! Не може повече така!“ И да нарече лъжеца "лъжец" и страхливеца "страхливец". Някой да поиска да живее сред хора, които наистина вярват в себе си, в смисъла на своето съвместно съществуване. И някой да повярва, че животът е прекрасен, че си струва да се живее - дори ако си роден в България."

*

Тъкмо това направи и д-р Сугарев с писмото си за Филчев, това правят гражданите от форумите на "Медиапул" и "Сега", които внесоха подписката за оставката на тази одиозна персона. Това правим и ние, шепа хора по форумите, които вече са научихме на пръсти.

*

Защото, като казва Едвин, и както блестящо доказва Вероника Бикова, и както повтаряме и останалите от горната шепа хора, "ужасът на днешния ден не е в мизерията и не е в отчаянието, а в размътването на очертанията, в размиването на границите - не само между тези и онези политически сили, но и в самите основания на човешкото - границите между добро и зло. Човек може да преживее и без хляб, но липсата на тези граници го превръща в скот - а точно върху тази липса се гради днешния политически и обществен статус."

***

Цитат

*

Попов: "СДС-2: Анти-комунизъм. Всеки седесар е антикомунист. Този примитив е условие на комуникацията с т. нар. твърд електорат. Като цялостно послание обаче антикомунизмът е анахронизъм, на първо място поради факта, че за България периодът на преход приключи. Ако СДС разбира дълбочината и сериозността на историческата констатация "България вече не е в преход", ще прати идеята за масово анти-комунистическо послание в музея на революционното движение."

*

Край на цитата

*

Но това е напълно погрешно. В България не само, че преходът не е приключил, не още не е започнал истински. Икономическата власт е в ръцете на номенклатурно-милиционерската шайка; политическата власт е в ръцете на номенклатурно-милиционерската шайка. Икономическата власт е етаж от политическата власт. Липсват истински пазар, социална структура, присъща на развито съвременно пазарно стопанство, истинско гражданско общество. У нас цари страх и трепет, политическата ни култура е под морското равнище, примитивни типажи се радват на върхова популярност сред населението. Какъв преход е завършил? Той ще започне едва с влизането в НАТО... Дотогава, както ни казва и Д. Георгиева, е време за антикомунизъм - т.е. за борба със силите на непромяната от всички цветове, за истинска промяна.

*

Цитат

*

Попов: "СДС-3: Евро-атлантическа идея. По този въпрос всички са "за". Позиция, по която в общността цари съгласие, вече е загубила политически очертания и определеност. Първо, идеята СДС да извежда напред евро-атлантическата ориентация не позволява да се открои собствен образ на cъюза."

*

Край на цитата

*

И това е напълно погрешно. Всички са "за" на думи, но на дело видяхме, че дори и СДС се заиграва с популистката карта срещу Европа. Какво остава за силите на непромяната, особено конвервативните сили в БСП и цялата разноцветма ДС мафия, за които НАТО и ЕС звучат като погребален звън? Напротив, ролята на СДС е именно на партия на промяната, партия на западната ориентация на дело. СДС не е консервативна партия (тя иска промяна, а БСП със своите посестрими НДСВ и ДПС иска непромяна, сиреч консервация), не е и 'християндемократическа' (поради липса на християнство у нас: нейният контингент е 90% атеистичен), а е прозападна партия, която изразява интересите на тези, които искат ред, отговорност, свобода, рационалност, гражданственост, предприемчивост и яко бачкане, меритокрация, справедлива, но икономически реалистична социална защита, доброта, здрави семейни ценности, солидарност и милосърдие към слабите, солидарност с развитото човечество и демократичните държави, уважение към човека и неговите права, уважение към жената и малцинствата, закрила на детството.

*

Социалната опора на СДС са значи не непроизводителните слоеве - номенклатурната върхушка, сините апаратчици, мафията, реститутите, сините бабички, сенчестите "бизнесмени" - а производителните слоеве - истинските честни предприемачи, професионалистите, талантливите, квалифицираните, уверените, оптимистичните, порядъчните, владеещите езици и с открит поглед за света хора, образованите и способните, които искат да станат стопани на съдбата си, студентите, учениците от добрите училища (в които нещо се учи), неправителствените организации - правозащитни, природозащитни, женски, малцинствени, гражданските и професионални сдружения (не профсъюзите на държавните чиновници и на физическите работници, не селските организации, не кооперациите, не пенсионерските организации - те са резерв на БСП).

*

Партийната интелигенция и партийният печат са само едни оксиморони и СДС трябва да се откаже от тях, вкл. и от многобройните Костови think tanks и от сп. 'Разум'. Няма смисъл да се възраждат АОНСУ, "стратегическия център" на Лилов и сп. "Ново време". Неофициален обществен съвет от изтъкнати интелектуалци, каквито има и сега в УС на ПАЦЕ, като д-р Дайнов и д-р Минчев, винаги ще има, и публикации в независимите медии винаги ще има. Не е нужно да има платени идеологически апаратчици, най-малкото защото ползата от тях е като от козел бяло мляко. Един-двама интелигентни, ама по западному, хора в НИС на СДС също не е зле да се намерят отнейде. Но най-важното е да се очистят от гузността. Честната бедност трябва да стане норма за функционера на радикалната, революционно-демократична партия СДС. Партията на лустрацията, партията на промяната, партията на истинското присъединяване към НАТО и ЕС.

Минавам от тук Пускам изследването от преди 7 години. Ако някой има търпение и интерес да сравни със сегашното

Електоралните послания-призиви (лозунги) играят важна роля в хода на всяка политическа кампания. Това са ефективни символни посредници за електоралната идентификация. Електоралният лозунг оказва значимо влияние върху процеса на интеграцията на поддръжниците на съответната политическа формация и ги мобилизира за участие в изборите. Сполучливият лозунг може да интензифицира преживяването на политическата (преди всичко партийната) общност, да подсилва положителното отношение към конкретния политически лидер. Неточно адресираният и лошо формулираният лозунг може да ослаби електоралната идентификация, да парализира съответните електорални нагласи и мотиви, с други думи - "да откаже" определени електорални пластове от подкрепа за съответния лидер или формация.

Изследването, проведено в началото на август (1996-) показа някои важни за разбирането на сложната предизборна ситуация семантически измерения на публичния образ и на двете противостоящи политически сили -СДС и БСП.

Би могло да се каже че в реалната предизборна ситуация все по-ясно се усеща известна размитост на езиковите единици - ключови думи, образи и други подобни семантични конструкции, въз основа на които могат да бъдат формулирани конкретните предизборни послания. Тези думи и образи могат да бъдат използвани от различни политически формации и взети сами по себе си не са политически "оцветени". Подобни са следните ключови думи (семантеми) "България","държава","спасение", "изход от кризата", "честно/честни", "достойно/достойни", "почтено/почтени", "силна държава", "ред и сигурност", "борба с престъпността", "хляб за трудещите се", "хляб за народа", "единство", "обединение" и др. Те се възприемат еднакво от симпатизантите както на БСП, така и на СДС и се оказват включени в съответните на БСП и СДС партийни дискурси.

Би могло, обаче, да се говори за известна образно-семантическа поляризация в днешното (1996-) публично пространство. Полярните вербални образи (на БСП и СДС) се конституират не съдържателно, а чрез акцентиране върху различни експресивни и образни прийоми и техники.

* * *

Вербалната конструкция на БСП-семантичното пространство практически се свежда до прословутата формула "дайте да дадем" с вариации - да спасим, да обичаме и т.п. Това е по принцип "всеяден" вербален жест, който може да всмуква и да паразитира дори върху езика на прекия си политически опонент - СДС. Например, думите "почтеност", "достойнство", "честност" иначе по-характерни за СДС- дискурса биха могли да се включват в анонимно-всеобщата формула "За достойна и силна България"

БСП-образите с каквито конкретни езикови средства и да се конструират се свеждат всъщност до това, че субектът на действието се оказва не конкретният индивид, а ...цялото общество. Затова всяко БСП-послание от една страна остава пределно общо, а от друга може да включва най-различни обещания, но пак в безлична форма "да спасим държавата", " да обединим нацията" и т.п. Дори активизиращите и индивидуализиращите образи се обезличават и се приписват единствено на общността, на държавата.

По този начин БСП-семантиката позволява на индивида да се скрие в анонимната маса "ЗАЕДНО" с всички КАТО НЕГО. Формулата "НИЕ" осигурява на индивида анонимност и безотговорност.

Така БСП-електоратът се отказва от собствената си активност, делегира я на абстрактните "България" и "българи", на "държава" и "общество". Чрез този род безлично-абстрактни и обобщени вербални конструкции БСП-електоратът търси начин да се скрие от реалиите на живота, от провала на собствените си надежди.

БСП-семантично пространство, въпреки че е "всеядно", остава относително резистентно към обещанията от типа "да се даде хляб на народа","да се спре престъпността", "да се развива културата". Защо? Защото тези обещания ВЕЧЕ бяха давани и се оказаха непостижими!

БСП-дискурсът по специфичен начин представя и нормативния за електората образ на президента. Това пак е някаква безплътна и лишена от личностно ярки и индивидуални качества фигура-символ.

Стремежът нещата да бъдат прикрити, буквално потулвани, оставяни в абстрактната и общозначима сфера на НИЕ прави президента също тъй бездеен и пасивен, какъвто е и самият БСП-електорат. Президентът не е само безличен, но и изолиран, няма канали за връзка с истинската реалност. А и не трябва да търси тази връзка, защото не е негова работа да се намесва в икономиката, в политиката, в културата. Той само "обединява" и "съгласува" дейността на институциите и съдейства ...за всичко и нищо конкретно.

Получената в хода на игровата симулация езиковата формула "За достойна и силна България" - еквивалент на реалния лозунг на днешната президентска кампания на БСП(1996) "Заедно за България" в пределната си абстрактност се оказва достатъчно релевантна в качеството си на интегративно-идентификационен механизъм на БСП-електората.

Не конкретният индивид може да бъде достоен и деен, а България. Нещо повече, България е силна не поради активността и инициативността на хората, а от само себе си, "обективно". Партийната БСП-реторика тук се проявява чрез тавтологични цикли - Държавата е силна, защото се основава върху законността, а пък законността е следствие от силата на държавата. Политическите действия трябва да са "конструктивни", т.е. да не нарушават тази даденост, да не подлагат на съмнение мощта на анонимното "НИЕ".

* * *

СДС-семантичното пространство се интегрира от емоционални и персонифицирани послания - Честни СМЕ, достойни СМЕ, почтени СМЕ. Интересно е че, в СДС-дискурса е възможна своего рода реверсивна интерпретация на БСП-призив -Заедно... СМЕ! Тук акцентът в политическото действие се измества от "колективно-общностните" фактори към действието, към активността.

Същевременно индивидът, а не абстрактната общност е субект на политическото действие, а спектърът на неговата активност е широк и не може да бъде изчерпателно представен чрез преброяване на съответните дейности и цели. Изобщо публичният дискурс на СДС в противоположност на БСП оперира не с абстрактни образи и понятия, с пределно експресивни жестове-послание "Този път е последен!", "До тук", "Стига", "Сега" и т.п. На абстрактното и надличностното "Ние" на БСП, СДС противопоставя пределно личностното "Ние" на много и различни Аз. Ето това обяснява мощното СМЕ. Така експресивността на публичната СДС-реторика се изразява в пределно емоционално и плътно- "Честни сме, достойни сме, почтени сме". Изобщо СДС-политически жест е подчертано активистки, емоционален и експресивно-индивидуалистичен.

В общия контекст на днешното (1996-) публично пространство СДС-семантиката се възприема като по-агресивна от тази на БСП. Поради това терминът конструктивност получава съвсем друг смисъл. "Конструктивни" са тъкмо индивидуалните и персонално ОТГОВОРНИТЕ действия, а "конструктивността" се отъждествява с активността изобщо, докато неконструктивни остават анонимните и безличните прояви на абстрактното НИЕ.

* * *

Семантичната реконструкция подсказва, че публичната реторика на БСП и СДС конструира два ясно очертани семантични полюса в публичното пространство - от една страна пасивен, общностно-анонимен, а от друга - активно-индивидуалистичен.

За БСП-електората активното полагане на личната инициатива, е израз на агресия и едва ли не лична нескромност и невъзпитаност.

За СДС-електората пасивността и привързаността към абстрактно-анонимното "Ние" е израз на нещо скрито и потайно и напомня за тоталитарното потъпкване на индивидуалността.

Това обстоятелство прави кампанията на БСП и СДС ...взаимообвързана! Агресивно-експресивните образи на СДС интегрират и сплотяват БСП-електората. Постоянните реплики по повод баналното "Заедно" оставят този електорат защитен. Той наистина е "Заедно", а другите - нека да стоят отсреща сами!

СДС-образност също е ефективна за собствения му електорат- такива СМЕ и в това е нашето собствено индивидуално достойнство. Не сме като тях, стоящи срещу нас ЗАЕДНО. По този начин и двете електорални маси остават полярно противопоставяни една на друга, а самото противопоставяне - сплотяващ фактор и за двете!

Активността и повишената експресивност на СДС-реториката е израз на социалната подвижност и ориентация към МОДЕРНИТЕ ценности - личната инициатива, съчетана с приемане и на личната отговорност, индивидуализъм и стремеж към личната изява.

Общностната анонимност, догматичната абстрактност на БСП-семантиката издава дълбинните корени на патриархалния начин на живот, стабилитет на житейските цикли и приоритет на общността пред индивида.

Ето защо, докато в СДС-семантиката държавата е средство за постигане на личните цели, в БСП-семантиката - тя е "НАД ВСИЧКО", а индивидът е само пасивен агент за нейната активност, средство за постигане на "ОБЩОДЪРЖАВНИТЕ" цели.

Твърде съществено е и това, че слабото присъствие на семантеми от типа "разруха", "глад", "престъпност" в семантичното пространство на БСП , доминирали там още преди две години(1994-.).

Това свидетелства за наличието на сериозен мотивационен конфликт в съзнанието на БСП-електората - да гласува за кандидат-президент на БСП и по този начин да оправдае "отказа от декларираните ценности" или да се откаже от участието в изборите изобщо и по този начин да изрази своето несъгласие със сегашната политика на БСП.

Отказът от "конкретността" в лозунговата реторика на БСП издава опитът този конфликт да бъде отслабен и локализиран в електоралната периферия.

Експресивността и персоналната ангажираност в лозунговата реторика на СДС от една страна стабилизира твърдото му електорално ядро, но от друга - оставя периферните му пластове размити и по-слабо ангажирани. Парадоксът на ситуацията е в това, че СДС би успял да интензифицира интеграцията на периферните си електоралните пластове с ядрото ако би възприел ... лозунгите на БСП отпреди две години (през 1994г.-.). Като аргумент в полза на това, може да бъде посочен успехът на миналогодишната (1995г.-.) кампания Стефан Софиянски, в която акцентът беше поставян тъкмо върху популистки-пролетарската семантика.

Проблемът, обаче, е в това, че подобен род семантическа натовареност пренася акцента от индивидуалния активизъм към общностно-уравнивиловочна реторика от рода "справедливост за всички".

Анонимен14

Някаква класация се е зародила за талантливи писатели. Някой знае ли поради какви причини емблематични дървета не са уважени със "За емитиран талаш ".

Анонимен15
Тва ли?

Анонимен16
Махнете първата от осемте характеристии и ще получите 7-те характеристики на говорене на форума.
Guderian Съгласен съм че само две от трите "свобода, справедливост, солидарност" не са достатъчни, ама пък трите заедно са непостижими.

Ако имаш свобода-няма солидарност например.

Поне аз така мисля.

бесния Слушай сега Гуди,

ако в семейството има свобода, може да има и солидарност , и справедливост. Защото всеки солидарно ще ходи наляво и надясно, което пък е справедливо.

Guderian Бесен, щом ходим солидарно, къде е тука свободата?

Свободата е това всеки да може да прави каквото иска, без да пречи другиму. И без да му се налага да търси помощ, което е солидарността.

*

Всъщност на кой ли му пука за лявото пространство. И за езиците в него.

26 юли е датата.

бесния Гуди,

явно не съм се изразил достатъчно точно или пък ти не си ме доразбрал. Солидарното ходене е взаимното съгласие свободата на всеки да оди къде си иска!

Апропо, каква е тази датичка и за коя година става въпрос ?

Редактирано от - бесния на 11/1/2003 г/ 12:19:51

GanTREE

Голям смях може да докара днешната статия на г-н Райчев на всеки здравомислещ човек, който се съсредоточи върху казаното в нея. Този голям смях започва още от началото, с твърдението за "уникалност" на проучване от подобно естество. Всичко друго може да се каже, но не и че такова проучване е уникално за страната. За мен то е дори по-скоро закъсняло, защото редица политически лидери и анализатори отдавна вече са коментирали предмета на проучването от двамата социолози.

По първа точка (от уникалното) бих казал, че е абсурдно да се говори за консенсус при лявото говорене. Това, което Райчев вижда като "консенсус" е неистовото желание "жить вместе" без да се пипа миналото. Респективно - без да се търси отговорност за множество действия на някои днешни "лявоговорещи" в това минало.

Втората точка е малко странна. За морал днес говорят представителите на една формация, която сама определи себе си (по рождение) като дясна. От друга страна моралът за т.нар. ляв електорат започва и свършва на едно и също място - да бъдат отделени и раздадени колкото се може повече пари от държавния бюджет за хора, които не произвеждат продукт - социални помощи и пенсии. Не ми се ще да пропускам всеобщото нежелание да се говори за увеличаване на т.нар. детски надбавки, което е разбираемо от гледна точка на факта, че хлапетата не могат да спретнат протестна демонстрация по улиците на София или пред парламента, и според закона не се броят като гласоподаватели. Тоест - от тях нищо не зависи. В края на миналата година бях свидетел на дълго и мъчително обсъждане на тринадесета заплата и тринадесета пенсия. Никой не отвори и дума за тринадесети детски надбавки, дори напротив. Финансовият министър се шегува пред медиите, че единствените начини за повишаване на раждаемостта са режим на тока и ДДС върху презервативите.

Третата точка считам за характерна не само за лявото говорене. Абсолютно всички в България вече осъзнаха позабравените думи на Тодор Живков, които така обилно бяха преекспонирани няколко пъти в нарочни репортажи през миналата година - като немаш пари - какво ще решаваш ти бе? Едни ги осъзнаха сравнително късно, а други - точно навреме.

В четвъртата точка е скрито желанието да не бъде наказван или санкциониран дребният малък (обикновен) човек при моментните му опити да избегне задърженията си към обществото. Да не ходят данъчните по магазинчетата, дебнейки дали всичко се включва в отчетността, да не ти придиря никой, ако не подадеш данъчната си декларация за годината, да не ти спират тока, ако си сметнал за нужно да не го платиш, да не те дебнат ченгета и контрольори по софийските трамваи. За отбелязване е, че никъде в страната няма такова масово недоволство срещу кондукторите както в столицата. Навсякъде другаде хората са изумително коректни, респ. - няма скандали.

Петата точка е особено развеселяваща. Всички останали са виновни - само аз не съм. Всички около мен са родени, за да ми вгорчат живота. Това е положението.

Шестата точка е неприсъща за т.нар. ляво говорене. Каква ти тук консервативност, особено за хора склонни да ограничат всеки друг, само не и самите себе си? Хора, които винаги първо търсят сметка на другите преди да са осъзнали и осмислили собствените си грешки? Никой (от страна на социалистите) и до днес не е отворил дума за оценка или анализ на управлението на собствената си партия до 1997 година, но за сметка на това публичното пространство е доволно заринато с леви разсъждения за престъпността и корупцията на всички останали. Само не и на своето собствено.

Седма и осма точка са едно и също нещо и не заслужават никакво внимание заради непродуктивността си.


Редактирано от - GanTREE на 11/1/2003 г/ 12:44:21

Guderian годината е 1942. порови се и ще видиш какво имам предвид. На този ден се обръща колелото на историята. Или поне така си мисля.

Подробности- ако не ги намерите, по-нататък /тия дни надявам се ще ги пльосна/

Cruella de Vil Гудериан,

Своботата, справедливостта и солидарността доста добре се съчетават в едно гражданско общество. Свободата, това е гарантираната от държавата свобода в бизнеса и в обществените отношения. Справедливост - това са профсъюзите и други обществени организации, които защитават интересите на наемния труд и следят за "честната игра" в бизнеса. Солидарност - това са многобройните правителствени и обществени организации, призвани да решават проблемите на социално слабите и хората в неравностойно положение. Тук на тези хора се помага не само материално, но също така да си повишат квалификацията и намерят работа. Многобройни са центровете за работа сред наркоманите. Редица организации се застъпват за правата на инвалидите и равностойното им включване в обществения живот. Обществени организации се грижат за преквалификацията на жените след продължителен престой у дома по майчинство.

Разбира се, в едно общество интересите на различните членове магат да бъдат разнопосочни. Но когато има правила на играта и огромното мнозинство ги спазва, обществото не става жертва на разни имагинерни митове за "спасители" и за "оправяне за 1-2 години", а всеки си поема отговорността за собствената си съдба.

бесния Ганчо,

Първо - препрочети отново статията и си представи, че не става въпрос за ляво, а дясно мислене /по Костовски/. Ясно е, че не ти отърва, но поне си представи.

Второ - замени израза "ляво мислене" с "дясно мислене"/по Костовски/ в твоя постинг. Ще останеш поразен!

Просто няма никаква разлика, приятелю, защото майката и бащицата са еднички за нещастния български народ.

РУСЧУКЛИЯ25
Нека г-н/др. Райчев заедно с Бунджулов намерят подходящият начин да обяснят на т.н. ляв електорат, че развитото социално общество е следващият етап на развитият капитализъм /в добрия смисъл/. Ако не намерят /заедно с Лилов - защото все още той им влияе/ тази формула, то никоя лява партия няма да е в състояние да управлява за достигане на европейските стандарти.
GanTREE

Бесния,

Първо - чети каквото си искаш.

Второ - не ме карай да ти напомням нежеланието си да коментирам с теб какъвто и да било въпрос. Обърни внимание на онова, което ти споменах вчера, защото не обичам да се повтарям, дори и заради досадни плювачи като теб.

Съгласен ли си?

KLONING otli4no, g-n Rai4ev
GanTREE

Лявото говорене, г-н Райчев, винаги е пламенно и гръмко в началото и приглушено от провала си към края. Социалистите винаги са прахосвали времето си в търсенето на нови (неупотребявани) формулировки, за да изразят онова, с което за пореден път искат да излъжат почитателите си. Старите им лозунги винаги много бързо остаряват и се опорочават вследствие действията на елитните им представители както в икономиката, така и в политическия живот у нас. Това става с известна цикличност. Социалната демокрация е термин от марксизма, една много добра формулировка, съчетаваща в себе си полезното и приятното. Социалистите се отказаха от него навремето заради провала на опитите им за задържане на статуквото, както и заради негативното звучене на самата дума "демокрация", която стабилно се компрометира за левите избиратели. Сега социалистите са заразени от ефекта на термина демократичен социализъм, от китайски тип. Провалът на този термин в лявото говорене е неизбежен заради неприложимостта му на практика у нас, както и заради зрителната измама, до която ще ни доведе в съчетание с бъдещото членство в НАТО и Европейския съюз. След това сигурно отново ще се появи терминът социална демокрация, поизмит и поизчистен от позабравените пластове мръсотия.

Днес лявоговорещите постепенно се приучват да употребяват и изразът общество за щяло и нещяло. Странното е, че когато става дума за конкретно изражение на тази дума (в смисъл на действия, организирана реакция на нещо си) - тогава настъпва пълно мълчание, никой не говори. По-точно - всички лявоговорещи млъкват. Справка - последните реакции на внесената декларация в деловодството на прокуратурата.


Cruella de Vil Добър анализ! Имам предвид GanTREE, разбира се!
GanTREE

Когато се заговори отново за общество, не бих искал да се пропуска и фактът, че социалният президент мълчеше при събитията в края на миналата година. Той предпочете да отправи първо новогодишното си обръщение към българите и след това да се изкаже относно убийството на прокурора Колев. А елементарната хронология показва по-скоро обратното - първо Колев (по Коледа), и чак тогава новогодишното нищонеказване. Но Първанов предпочете да не загрозява красивите си думи към българите с такива досадни и ненавременни стрелби, които изискваха (неизбежно) и неговото отношение по въпроса.

Само Татяна Дончева се изказа, горе-долу в смисъл "Бива ли такива неща да вършите, и то точно по празниците...". Нещо (почти) като упрек към стрелялите по прокурора Колев.


Редактирано от - GanTREE на 11/1/2003 г/ 13:57:07

Анонимен31
ДО СЕМЕЙСТВО ХАДЖИЙСКтчкМАНХАТЪНтчкНЕЛИ ХАДЖИЙСКА С ПРОМЕНЕНО ЛИЦЕ ТИЧА КЪМ СЕНТРЪЛ ПАРКтчк
Guderian Круела, драга, ако профсъюзите са справедливост, то аз не разбирам от нищо.

Личния ми и историческия опит говорят друго.

Нали знаеш "синдикат" на какво е синоним?Но- извинявай, остани си с мнението, не ми се спори. Кой знае, може и трите да са възможни едновременно. Просто интуицията ми нашепва друго. Но от друга страна не съм и Капабланка, та интуицията може и да ме е подвела.

Ще видим.

Важното е ние да сме добре.

Боздуганов Дреме му на левия електорат за Райчефф, а на Райчефф за левия още по-малко.
Анонимен34
Господин Хаджийски, чета с интерес вашите постинги, но ги разбирам само наполовина.

В смисъл, че ми ставя съвсем ясно какво отричате, но не и какво предлагате.

Не смятате ли, че термините "ляво" и "дясно" в звученето им от преди няколко десетилетия днес могат само да подвеждат?

Ще доуточня въпроса си.

Преди двадесетина години при успореден прочит на програмите на социалисти и голисти във Франция, на християндемократи и социалдемократи в Германия, на лейбъристи и консерватори във Великобритания и така нататък, можеха да се открият и концептуални различия относно модела на развитие, и съответно различни предложения в конкретиката на управленческите действия.

Днес според мен такава разлика вече няма. В смисъл на алтернативни модели. Постигнат е мълчалив консенсус, че моделът е един.

Това, ако щете - отсъствието на алтернативен модел - е признато дори в КНР. Ако оставим настрана бутафорията, сърпчетата и чукчетата, пеенето на Интернационала на последния конгрес на ККП, не виждам в какво днешният модел на управление на икономиката на тази страна съответствува на някогашните реалносоциалистически постулати.

И България не е изключение. Посочете ми същностни различия между "десния" СДС и "лявата" БСП. И в приказките, и в действията.

Не намирам защо Славчо Христов, например, трябва да е "прогресивен" за разлика от "ретроградния" Илия Павлов.

И още нещо, без ирония, ще ми се да не сте мнителен. Добре би било вашите разсъждения да станат достояние на по-широк кръг читатели, не само на нашия все пак камерен електронен форум. Защо не ги излагате в дописки до някое наше издание, седмично или ежедневно? Разбира се, редактирани, главно в смисъл на по-сбити.

Поздрави на вас и съпругата ви.

В очакване на отговор.

Ангел Найденов

Чичо Фичо Ех другарки и другари. Думите "свобода, справедливост и солидарност" са лозунги на II интернационал (http://www.socialistinternational.org/), развил се след смъртта на Маркс и Енгелс от социалдемократическите партии в западна Европа, най влиятелна от които била немската на А. Бебел и В. Либкнехт. Същият, за който Ленин пише разгромяващите памфлети "Крахът на II интернационал" и "Пролетарската революция и ренегатът Кауцки". Ленин създаде III интернационал, разтурен през 1943, а Троцки - IV интернационал. Сега II интернационал се нарича "cоциалистически". Май са изплагиатствали емблемата си от БСП

*

БКП, заедно с болшевиките, напусна II и се присъеднини към III интернационал. БКП винаги е била враждебна към българските социалдемократи (нарича ги "социалфашисти" през 30-те години, разгромява ги, макар и съюзници в ОФ след девети).

*

"Социална демокрация" не е марксистки термин: немската С.-Д. партия (Готската програма, 1975, Ерфуртската програма, 1891) не е ръководена от Маркс и Енгелс - те я критикуват от странство, като свободни писатели, по начина, по който форумци критикуват наши партии.

*

За БСП "социална демокрация" беше лозунг във ВНС, когато се приемаше конституцията - страшно негодна, както се убедихме - и СДС им противопоставяше безсмисления лозунг "демокрация без определения".

*

Думите "демократичен социализъм" се отъждествяваха от БКП с европейската и североамериканската социалдемокрация и до края на 1989 г. бяха анатема (дясноревисионистки). През пролетта на 1990 обаче "статегическият център" на Лилов (не знам как се пише това palatal 'л') пусна "Манифест за демократичен социализъм", отдавна потънал в небитието. И сега БСП ни най-не скланя, поне наяве, към "демсоц". Освен дето и не знае що е то.

*

БСП не само е в абсолютен идеен вакуум, но успя да обезличи и другите леви организации, сред които двете миниатюрни С.-Д. партии, на път да освободят, със своите малоумни братоубийствени дела за легитимност, за БСП мястото в ПЕС, за което тя така отчаяно драпа.

*

БСП е партия на едрия, реакционен номенклaтурно-милиционерски капитал, опиращ се на тоталитарното подсъзнание на бедните си, предимно стари, избиратели, за които смисълът на живота са спомените за хубостите на реалсоца. За тези хора по TV Д. Георгиева каза: готови на всичко, само да са заедно, вярват безусловно в ръководството - "другарите горе не могат да ни подведат". Това ни е познато и от стиховете на Радевски.

Чичо Фичо Затова, другари, смятам, че говоренето за БСП и за нейните избиратели е сега само академическо упражнение - и предложих да говорим вместо това за СДС (вж. стр. 1). Какво предлагам - там пише подробно. На първо място - искане за лустрация и подкрепа за гражданската инициатива на хора като Сугарев, премахване на партийния печат и разгръщане на смислен, максимално широк обществен дебат по общественото ни състояние за просвета и организация на масите. Активна политическа и пропагандна работа в подкрепа на приемането ни в НАТО и ЕС. СДС трябва да се свърже с всички прогресивни обществени каузи. Вкл. и борбата c домашното насилие. А СДС прави точно обратното. Нужна е промяна. И кадрова също. Моля също да се обръщате към мене с "Фичо". Така се подписвам.
Ай сиктир Хер генерал, измъчихте ме...

Четири часа ровя като шантав из Мрежата и за 26 юли 1942 г - нищо. Освен че Червената армия водела тежки отбранителни боеве, а пък англичаните бомбардирали Хамбург.

Кажете за какво става въпрос, че ще лудна от нетърпение...

Xa-xa-xa!38
Фичлето минало съвсем на методологията на "Работническо дело" в предперестроечния му период... Трудови колективи питат с елементи на критика "Защо не публикувате речите на д-р Тодор Живков?" - И веднага вестникът отговаря на читателския интерес.

Фичозо, ти утрепваш гаргите, бе! На кой мислиш може да са интересни лекциите ти на пропагандист от д-во "Г.Кирков"? Освен на Нелиту?

Cruella de Vil Гудериан,

Прав си за профсъюзите в България през тоталитарно и посттоталитарно време. Има и доста примери в световната история, които също подкрепят твоята теза - профсъюзите в САЩ приз 30-те, както и тези в латиноамериканските държави. Но думата ми е за профсъюзите в развитите държави т.нар. трейдюниони. Законодателството в тези държави е компромис между интересите на предприемачите и наемния труд с което се гарантира баланс в обществото. При спор обикновено се стига до компромис, затова и стачките не са често явление.

raven707bg Fi4o!!! Ti koga raboti6, be????

Rai4eff!!! Be 'nogo si liaff, be Rai4efff!!! S kolko moliona stana liaf???

Bati nahalstvoto!!!

Pone si priznava6, 4e si na hranikkata na 6oro6...

Чичо Фичо Круелка, писах ти под Емил-Петър нещо
Анонимен42
Анонимен43
Ангеле Найденов,

Ти за какъв се мислиш, че да смяташ, че Чичо Фичо е длъжен да ти отговаря?

Кога дойде на този форум, кога реши, че имаш право да разговаряш на равна нога с хората, които успяват да му придадат някаква привлекателност?

Трай си там, и когато прочетеш стотина метра форум, тогава се обаждай.

Заяк такъв.

Чичо Фичо Г-н Найденов, не е така, разбира се - просто на форума хората се наричаме с форумните си имена. По име ме наричат само милиционерите и аз им отвръщам.
Ай сиктир Ано 42, остава да пуснеш и карикатурата "Американци, пияни от кока-кола"...
Guderian Ай сиктир,

съвсем накратко- не просто Червената Армия води тежки отбранителни боеве. На южното крило - Кавказ и Сталинград го удрят на паника- Ростов на Дон го оставят без бой.

По това време Сталин издава заповедта "Ни шагу назад"- загубил е Украйна, Донбас, Белорусия, немците все още са на 150 км от Москва.

Германците имат две възможности, с всяка от които печелят- да завземат Майкоп, Грозни, Баку и да лишат руснаците от 80 процента от нефта им,

или да превземат от движение Сталинград, да стигнат до устието на Волга и Каспийско море и да попречат на руснаците да си превозват нефта/петрола във вътрешността на СССР.

И какво прави Хитлер - от два стола на земята. Разделя силите си/иска и двете накуп/, забавя се и не превзема нищо. Хванал си врага за врата, той бере душа и внезапно ти се приисква да палнеш цигара. Примерно.

*

Не казвам, че светът би бил по-хубав. Просто щеше да е различен.

Да не забравя- знаете ли с какво се занимава др.Жуков по същото време? Напада Сичовка. И губи средно по 8000/хиляди/ души дневно. Само на неговия си фронт. Но комент.

*

пак забутах танковете, ама айде чао.

Ай сиктир Хер генерал, заповедта на Сталин е от 28 юли... Що ме бъркаш с датите?
Ай сиктир А за танкчетата - нема лошо.

Ще бутаме...

11th Jan 1940

In France... The government announces that Friday will be a "meatless day" and that no beef, veal or mutton will be sold on Mondays or Tuesdays.

The Winter War... Finns beat off reinforcements attempting to break through to the encircled Soviet 168th Division (north of Lake Ladoga). Soviet forces supply the pocket by air. There is a new Soviet attack in the area of Salla (in the "waist" of the front), toward the Kemijarvi-Tornio railway. Meanwhile, the Swedish volunteer air group, Flygflottilj 19, begins operations from the frozen Lake Kemi, with 12 Gladiator fighters and 4 Hart light bombers.

In Britain... The Women's Section of the Air Transport Auxiliary delivers its first airplane from factory to depot. This is one more indication of women's increasing usefulness in the war effort, but not everybody likes it. There has been considerable public protest against the use of women pilots while men are kept idle on the waiting list for the RAF.

11th Jan 1941

In the Mediterranean... The British cruisers Southampton and Gloucester leave Malta for Gibraltar. Gloucester is damaged and Southampton sunk by a Stuka attack.

In Berlin... Hitler issues Directive 22 outlining his plans for limiting British gains in the Mediterranean. It includes the order for the establishment of the Afrika Korpс. The operation is to be named 'Sunflower'

11th Jan 1942

In the Atlantic… The Kriegsmarine begins Operation Drum Beat, the first coordinated attack carried out by five U-boats initially against US shipping along the East Coast of the United States. Their first victim is the 9,000 ton British steamer Cyclops which is sunk by U-123 (Kptlt. Hardegen), 300miles to the east of Cape Cod.

In the Pacific... The American carrier Saratoga is severely damaged by Japanese submarine I.6 near Hawaii

The Japanese 5th Division enters Kuala Lumpur, which is the main supply base for the Indian 3rd Corps. By this time Japanese forward elements are coming in to contact with the 8th Australian Division, which puts up fierce resistance, although Japanese amphibious landings to their south force them to retreat and ends British hopes of a protracted defence of Johore.

Japanese forces make landings on Tarakan and Minahassa. The Japanese task force is under the command of Admiral Takahashi and General Yamashita.

11th Jan 1943

On the Eastern Front... The siege of Leningrad, in the north, is partially broken. A narrow land corridor is opened south of Lake Ladoga by coordinated attacks from the Leningrad garrison and the Soviet Volkhov Front. In the Caucasus, in the south of the front, Soviet forces occupy Georgivesk, Pyatigorsk and Mineralnye Vody. Slightly to the north, Kuberle, on the railroad line from Zimovniki to Proletarskaya, falls as well.

In the Solomon Islands... On Guadalcanal, US forces take the "Sea Horse" position. The Japanese Gifu strongpoint continues to resist American pressure

11th Jan 1944

Over Germany... The US 8th Air Force carries out a fighter escorted daylight raid on Oschersleben. A quarter of the 238 bombers are lost. The attrition effect on the defending German fighters is not reflected in this loss.

On the Eastern Front... Soviet forces launch new attacks on Mozyr.

In Washington... President Roosevelt asks Congress for a new national service law to prevent damaging strikes and to mobilize the entire adult population for war.

In New Guinea... Elements of the US 32nd Division, at Saidor, complete repairs to the airfield

11th Jan 1945

In the Philippines... On Luzon, the US 25th Division and an armored group land at Lingayen to reinforce the American beachhead. The first serious fighting begins ashore. There are more Kamikaze attacks on the American ships. Many smaller craft are damaged.

In the South China Sea... Aircraft from the US 3rd Fleet (Halsey) sink 25 ships and damage 13 others off the coast of Indochina in attacks on four Japanese convoys.

In the Central Pacific... Japanese forces initiate Operation Kongo involving 6 submarines launching Kaiten torpedoes against Allied naval bases. One landing craft is sunk and a munition ship is damaged.

On the Western Front... Units of the US 3rd Army and the British 30th Corps join up near St. Hubert as the German salient in the Ardennes is further reduced. To the south, the fighting in the US 7th Army around Bitche is also continuing but German attacks are being held.

In the Norwegian Sea... A British squadron inflicts heavy damage on a German coastal convoy of southern Norway. Half of the estimated 7 or 8 vessels are sunk.

Анонимен49
Doctora "Свобода, справедливост, солидарност"- трите кита на социалдемокрацията и бленуваната социална държава...Смешното е, че е измислено от Бисмарк. Но когато създава основите на социалната си система "Железният" слага репера на 65 годишна възраст. До която по негово време са достигали около 9% от населението.

***

Въобще не мога да се съглася, че това са белезите на лявото мислене.

По простата причина, че по този начин мислят широките маси, поддържащи както левите партии, така и СДС. Това е начин на мислене и на т.н.земеделци (от всички формации). Ако трябва да бъдем точни в оценката - това е настоящото българско гериатрично мислене.

***

Ако сте чели опусът на Франсис Фукуяма Our Posthuman Future не може да не ви е направило впечатление, че медиалната възраст за всички страни се покачва. Светът бавно и неумолимо започва да се превръща в гериатрия. Вчера например, един анонимен юнак ме репликира, че било важно какво има между ушите. Даде за пример Япония. Но Япония до скоро имаше 4 работещи на един пенсионер, а след 10 години ще има само двама...

***

По-ужасяващото е, че гериатричното мислене не е явление само сред тези 60% обезправени и пауперизирани български граждани. То е начин на мислене и на значителна част от т.н. елит...Изтичането на повече от половин милион млади българи извън страната, прави картината още по-песимистична. Защото патологията на явлението се задълбочава. Ако уважаемият г-н Фукуяма иска да подкрепи теорията си с живи примери -просто трябва да дойде в България. Където един работещ издържа двама пенсионери и двама подрастващи.

***

Ръкомаханията, наричани по традиция жестикулации вече започват леко да ме дразнят. И заради претенцията , че като изследвания са фундаментални.

Редактирано от - Doctora на 11/1/2003 г/ 17:51:58

Група неволни свидетели51
Фичо днеска е избил рибата. Сигурно го е преписвал от Работническо дело, като верен син на Партията, интергриран в едно от сърцетата на врага - Ню Йорк, жк "Манхатън" ... айде да не му казваме целия адрес, че ще си го изкара на Дръвчо

Какво предлагам - там пише подробно. На първо място - искане за лустрация и подкрепа за гражданската инициатива на хора като Сугарев, премахване на партийния печат и разгръщане на смислен, максимално широк обществен дебат по общественото ни състояние за просвета и организация на масите. Активна политическа и пропагандна работа в подкрепа на приемането ни в НАТО и ЕС. СДС трябва да се свърже с всички прогресивни обществени каузи. Вкл. и борбата c домашното насилие.

След последното изявление на видния форумен партиец Фичо сме обхванати от безумен гняв към абсолютно противозаконните действия на жена му спрямо него. Чувстваме се длъжни да се изокаме силно, колко ни глас държи, а именно: Нело, престани да биеш Фичо, стига с това домашно насилие. Че ако се събереме тука от форума, и като добавиме и онея от Монитор - тесен ще ти стане Манхатъня, да знаеш! Ама-ха!

Анонимен52
Група неволни свидетели53
Ми не сме го чели Фукуяма. Кво да праим сега с геометричното мислене?
Анонимен54
Анонимен55
Анонимен56
Тъпотия

Докто реае, стигастея широ кимаси, чене оста наместо застоло вете.

Анонимен58
Анонимен59
Анонимен60
Doctora Тъпотийо,

тогавасидухайсупичкатаправа!

Тъпотия Атим ененем емисли, щотока тонемо гасе дналащ еопи тамлегнала. Иск ахса мозама ситед атика жаде...
Doctora КарайтогаванашведскакатоГошоТ ъпото
Тъпотия На литика захдан есегри жишзат овака кдасиду хамсу пичката? Ине себъ зикайско легатаГошо
GanTREE

Виждам нещо изумително из следобедната дискусия, което моментално ме заметна в оркестъра:

    Г-н Найденов, не е така, разбира се - просто на форума хората се наричаме с форумните си имена. По име ме наричат само милиционерите и аз им отвръщам.

    Казано от Чичо ми Фичо в 16:48:12 часа.

Заради този госин Найденов искам да поясня - аз много обичам да се обръщам към Фичо Хаджийски по име, но той не ми отвръща. А същевременно аз не съм милиционер. Когато за последно исках да стана милиционер, ми отговориха, че не приемат десетгодишни. Казаха ми, че трябвало първо да порасна, и тогава ще може.

Но Хаджийски няма откъде да ги знае тези неща, а пък аз продължавам да го наричам по име, а той пък продължава упорито да не ми отвръща. Което ме кара да си мисля, че Фичо Хаджийски наистина няма откъде да ги знае тези неща, нищо, че знае едни други неща, и то много добре ги знае. Но въпреки това продължава да не ми отвръща, вероятно защото аз продължавам да го наричам по име.

Та чудя се аз - защо Фичо Хаджийски наистина не ги знае тези неща, за които аз го питам, и заради които той не ми отвръща въпреки, че не съм милиционер?


Редактирано от - GanTREE на 11/1/2003 г/ 20:34:45

Анонимен66
Г-н Гантри, понеже ме споменахте - Ангел Найденов съм - обръщам се и към вас.

Не е моя работа да се пъхам във форумните пререкания между вас двамата с г-н Хаджийски - очевидно има такива, както личи от постинга ви - но според мен той, а и всеки друг, е в правото си да определя как да се обръщат към него на форума. В този смисъл не мога да открия оправдание във вашата настойчивост да се обръщате към него иначе. Между другото, това намирисва малко на "възродителен процес".

Г-н Чичо Фичо, в последвалите ви постинги има някои отговори на поставените от мен въпроси. Благодаря.

Не допускате ли, обаче, че лустрацията е вече излишна работа? Първо, безнадеждно е закъсняла. Второ, кого ще лустрират е ясно, кой обаче ще лустрира, никак. Дали първи няма да се вредят като лустратори комбинативни хора, за които има най-много основания да бъдат лустрирани?

Цитираната от вас г-ца Вероника Бикова освен по литературни теми пише ли и по други, политически например? На кой уебсайт мога да потърся писаното от нея?

Г-н Анонимен, дето ме нарекохте заяк. Не съм заяк, макар и това животинче да ми е симпатично. Вие ли определихте по колко метра постинги трябва да прочете човек, преди да се обади? Пожелавам ви здраве и повече толерантност.

Ангел Найденов

nesnaecht Dobyr vesher forumno bratstvo. schte vi pitam ako ima niakoi malka programka za bylgarski ezik molia da mi izprati. she tazi koiato imax veshe ne stava ! Blagodaria predvaritelno
Ай сиктир Ган, ако този г-н Ангел Найденов е онзи, за когото се сещам, трябва да е член на ВС на БСП (или поне е бил по някое време).

На неговите инсинуации за липсата на разлика между ляво и дясно мога да отговоря надълго и нашироко, но не му е тук мястото.

Много интересно е, обаче, когато титани на мисълта от левичарските среди започнат да ми правят сравнение между Славчо Христов и Илия Павлов. Видите ли, между тях нямало разлика. И още повече, помните ли, когато в. "Сега" раздуха истерията срещу кръга "Олимп", каква беше главната им теза? Че не можело, било извън всякакви правила, някакъв "кръчмар" като Славчо да стане банкер.

А Илийката какъв беше, бе, готини? Просто борче, на всичкото отгоре от класическия стил, който (в онези години, тоталитарните, сега не знам как е положението, може да са се засилили) я носеше по някой бронзов медал, я не. И от този пич стана гениален бизнесмен. Чак го вкараха в класации - имал бил 1,5 млрд. долара. Да видиш ти, какви деца ражда тази Българийка...

Но, на въпроса. Как Илия Павлов си направи милиардите? И къде са милиардите на кръга "Олимп"?

Хайде сега, червенотиквеничковчета, ми обяснете, колко от купените от кръга "Олимп" предприятия бяха ликвидирани и уволниха работниците си и как цъфтят предприятията, "купени" от лицето Павлов? Досега не съм чувал за нито една фирма, купена от Славчо Христов или кръга "Олимп", която да е хлопнала кепенците и да е оставила на улицата работниците. Докато обратните примери, за Илия Павлов и червено-ченгеджийската империя "Мулти" - колкото щеш. Ще се огранича само с аферите им в Бургаско. "Елкабел" - преди да бъде приватизирана по т. нар. "масова приватизация" (пак комунистическа уйдурма), в нея работеха над 1500 души. Павлов и неговите хора "оптимизираха" личния състав до около 300 и фирмата започна, вместо да произвежда и изнася кабели, да внася захар. Което веднага води до другия "удар" - Захарния завод в Камено. Който вече е затворен и всичките му около 500 работници са отдавно на улицата.

А пропо, да напомням ли за христоматийния случай, когато "бури и проливни дъждове" стопиха 13 000 тона(!) нелегално внесена от "Мулти" захар на бургаското пристанище?

Та такава, др. Найденов е разликата между "прогресивния" Славчо Христов и "ретроградния" Илия Павлов. Но вие, левичарите, на такива въпроси по принцип не отговаряте.

Анонимен69
Кои са левите сили г-н Райчев? Ако имате предвид електората на БСП аз не мисля, че те са левите сили. Всъщност, има ли вече леви или десни сили? Тези понятия в постиндустриалната епоха са изпразнени от съдържание. Я кажи, какви сили са ДПС- леви или десни? А какви сили са управляващата партия? Какви сили са БЗНС-тата? Политическата действителност вече не е такава, каквато сте я учили. Вие не познавате новата политическа реалност и не само Вие. За това не може да се пръкне никаква творческа идея и на практика се получава така, че изобщо не разбираме какво става в България, камо ли да го прогнозираме, камо ли да го управляваме.
ФЪРКАТИЧКО Незнаещ, толкова се радвам, че си отново във форума.

Зачезна някъде тези дни .

Но сега е празнично , отпускарско време.

Най-сърдечни поздрави, че си отново сред нас.

Ай сиктир Фър, чест и почитания! Благодаря, че ми напомнихте за добрите обноски!

Уважаеми Незнаещ, добре дошъл! За съжаление, в този случай не мога да помогна. Не ми стигат познанията...

Сибила Леви, десни, леви десни......

Глупаво, като маршировка на плаца. Сутрин, обед, вечер- в казармата.

И също толкова безсмислено.

Какви били левите идеи-какви десните. Ами всички ги знаем-на теория.

Лявото говорене е също толкова гръмогласно както и дясното-на теория.

Докато дойде на власт- тогава започва политиката на единствено възможното.

Досега България не е имала дясно управление. Само ляво. Защо? Вдигане на данъците-за всички. За бизнеса, за населението...И после-преразпределение.

Всички сме леви-според нагласите. Всички сме се вторачили в държавата, да докопаме малко повечко за себе си в борба с някой-също толкова нуждаещ се. Държавата е възседнала всичко що диша. И така и трябва-щото ние това очакваме от нея.

Всички партии имат един и същ електорат -ляв.

Кви тогава леви и десни партии?

Само работа за анализатори. И те хляб ядат. Пък и за масълцето се стараят твърде.

А сиктир, добре дошъл, университетски брате

Както беше казал едно време, помня те, от една ковачница на кадри сме

Редактирано от - Сибила на 11/1/2003 г/ 22:19:02

Ай сиктир Драга Пророчице, нали точно за масълцето иде реч...
Бай Иван Ох стига с това Ляво. Мразя го, ненавиждам го. Цялата свинщина, цялата реалност сега в БГ е Ляво, закачило се е като воденичен камак на майката БГ, а и предстои да му ядем и попарата след две години. Няма ли как човек да затвори очи и като ги отвори да няма тази лява паплач. Страната е обрасла с мухала Ляво, няма въздух, няма светлина и в тази смрад отново ни проповяват за ляво, дори и тъпата му приказка изследват.
Анонимен75
Леви говорят на езика на Райчев , Бунджулов и Колев:

Ай сиктир Бай Иване, вие сте голям оптимист. Ляво чак след две години? Май доста по-скоро ще е...
Ай сиктир Ано 75,
Анонимен78
До г-н Ай Сиктир от Ангел Найденов,

Не съм и не съм бил член на ВПС на БСП или на НИС на СДС. Безпартиен съм.

Не съм и ляв или антиляв или десен или антидесен. Ако бяхте чел внимателно постигнга ми, щяхте да разберете, че съдържанието на тези две понятия в наше време не ми е ясно. И не само на мен. И че точно по този въпрос поисках да чуя чужди мнения.

В нашия блок има две бабички, червена и синя, които вечно другаруват и вечно спорят.

Червената бабичка спомене гаража на г-жа Надежда Михайлова, другата й отговори "То Надето пак е дало някой лев, ама ако го беше взела ваша Нора Ананиева, и стотинка нямаше да се изръси. А пък Надето ще го стопанисва добре, щото е демократка, а пък ваша Нора щеше да фалира, щото е комунистка".

Въобще, споровете се свеждаха до това, кой е крал повече, и чии крадени авоари ще работят по-добре за България.

Напушваше ме смях, докато ги слушах, седнали на пейка пред блока.

Сега обаче вие ми развивате същата теза - ако съм ви разбрал добре. Давате няколко примера, в чиято достоверност нямам основание да се съмнявам.

От постинга ви излиза, че готвачът Славчо Христов е добър стопанин и бир парче филантроп, защото създава или най-малкото запазва работни места, а пехливанчето Илия Павлов е лош стопанин и человекомразец, защото закрива тези работни места.

Всъщност, гражданите се интересуват от генезиса на тези баготства, не от стопанисването им.

Бъдете искрен: бихте ли се осмелили да предложите на СДС да постави в основата на следващата си предизборна кампания тази теза? Дайте възможност да крадат именно на нашите ръководители, защото те крадат, за да имате и вие? Нещо не ми се вярва.

ФЪРКАТИЧКО Ай сиктир, почитания и от мен.

Но моля те, говори ми на ти. Иначе аз най-много трябва да използвам тук учтивата форма, защото има форумци, които безкрайно уважавам , в т.ч. и теб /Вас/.

Сиби, права си за лявото и дясното.

В една бедна държава , левите идеи са по - привлекателни.

Лявото преобладава , народът ни не само сега, но и преди 9 септември, е бил ляво /социално/ ориентиран.

Дясното тепърва ще укрепва и ще се развива.

Но ще мине време.

Аз самата подкрепям СДС, но нямам дясно мислене.

За да го имам , би трябвало да съм на друго социално ниво.

И мисля, че не само при мен е така.

Ай сиктир До г-н Ангел Найденов:

Искрено се извинявам, но явно имате адаш в ръководството на "столетницата"...

Ще бъда пределно искрен, какъвто винаги съм бил в този Форум. Естествено, че ме интересува какъв е генезисът на богатствата и на двамата. Но (поне доколкото съм чувал) Славчо си е натрупал парите от законни сделки, докато борчето Павлов си е започнало бизнеса с "червени" (тоест, ограбени от българския народ) пари. И в годините на "промяната" продължи да ги трупа по схемата "вход - изход" на държавните предприятия.

По последния ви въпрос си личи, че наистина сте отскоро във Форума. Аз не съм никакъв фактор в СДС и никога не съм бил. Както вече днес имах удоволствието да кажа на един анонимен, дори не съм бил член или симпатизант. Но манипулативните ченгеджийски разработки, че СДС е единствено виновен за днешното състояние на България, наистина ще вземат да ме накарат да стана такъв.

Фър, с удоволствие ще мина на "ти", защото те чувствам близка до моето мислене и разбирания за живота (такъв, какъвто е).

Не знам какво имаш предвид като "социално ниво", но дясното мислене за мен означава преди всичко лична инициатива. Докато не се избавим от наложената ни от комунизма уравниловка и разбиране, че държавата трябва да се грижи за всичко, няма да прокопсаме. Така мисля аз и не натрапвам мнението си никому...

Сибила Фър, тогава остава да си изясниш защо си привърженик на тия или ония.

Разлика няма- уверявам те.

Редактирано от - Сибила на 11/1/2003 г/ 22:34:03

nesnaecht Та значи добър вечер на всички Фър, Ай сиктир, сиби и другите ! Бе то да ви кажа зачезнах няколко дена че да си сменя компютъра със по-бърз и инсталирах прословутия WindowsXP , и мога със сигурност да ви потвърдя че Бгто когато направиха договора със микрософт ако си спомняте преди няколко месеца та опищяха Бг-управлението че не било направиро изгоден избор ! нищо подобно ! Сега като съм на тая система , аз почти нищо не правя , самия уиндоу ми инсталира контролира копира всичко , гледам видео, включвам се в телевизия без проблеми докато преди не беше така ! И доказателство е че го програмирах сега да си пиша на български , а преди трябваше да търся програмки както по-горе се бях сащисал как да пиша ! А за бързината да не говоря ! Много съм доволен от моя избор и този на правителството , спрямо уиндоу ХР, ! Та това са моите приключения тия дни , има ли нещо интересно през тия дни за да препрочета ако трябва ? Казвайте !
Ай сиктир Незнаещ, честито!

То и аз съм тъй - все чакам писи-то да върши разни неща вместо мен...

Иначе в държавицата - нищо ново - всичко си е постарому. Дървим се тука във Форума едни на други - а файда никаква...

ФЪРКАТИЧКО Сиби, аз съм твърдо убедена, че СДС е силата, която носи промяната.

Искам по-добро бъдеще за децата си, тук в България.

Ай сиктир Фър, и аз искам това! Но не на цената на "светлото бъдеще", което левичарите и царедворците ми обещават...
Ай сиктир Фър, в постинга си до Ангел Найденов съм написал нещо до теб. Прочети го, моля те!
Анонимен87
Мужчина! Если у Вас выросли рога, не спешите обвинять в этом жену. Может быть, Вы просто козел?
nesnaecht Ай сиктир ти ме хвърляш в музиката ! Работата брат не е да имаш нов компютър а да знаеш да го управляваш , същата работа като у БГто ! Има ново правителство добре, ами защо не го управлявате така че да си върши работата , а му се пречи ! Същото е като с вирусите по компютрите , влизат във кампютъра /управлението/за де разбият това или онова ! Не е ли така ?

Тук като си ги гледам при мене са повечето леви със десни убеждения , докато при нас се явява десни със леви убеждения ! Ето затова не върви !

Левите със десно убеждение си мислят трябва да имам първо, че после да давам !

При нас десните нямат и искат да дават ! Къде е логиката ?

ФЪРКАТИЧКО Ай Сиктир благодаря, прочетох го.

Напълно споделям мнението ти за личната инициатива.

Честни и почтени приятели успяха със свои усилия да постигнат нещо

в годините на прехода и най-вече през годините на управлението на Костов.

Обществената енергия , нагласа, тогава беше друга.

Аз самата не съм достатъчно инициативна, страхувам се от поемане на риск, затова трудно ще променя нещо за себе си.

Но не гледам и към държавата, тъй като никога не съм разчитала на нея.

Но частния бизнес е жестока конкуренция, борба, доказване, не всеки го умее, особено ако иска да спазва правилата.

Е, сложих и аз едно весело човече, друго си е, веднага те кара да се усмихнеш.

Редактирано от - фъркатичко на 11/1/2003 г/ 23:21:57

Ай сиктир Уважаеми Незнаещ, не разбрах защо те хвърлям в оркестъра?

Заради моето незнание по писи-та ли?

Ами аз си го мисля компютъра като обслужващ персонал - като не ми свири по свирката - уволнявам го...

Извини ме, но във въпроса ти има просто вътрешно противоречие. Хем да ги управляваме, хем да не им пречим?! Едното изключва другото...

Ай сиктир Фър, да сме живи и здрави, все някак ще се справим!

Преживяхме "развитото социалистическо общество", "перестройката", сега, както твърди др. Райчев, сме преживяли вече и "прехода". Дай, Боже, ще стигнем и до истинския живот...

Doctora Разсъжденията за лявото и дясното ме изкушиха, да ви разкажа този виц:

Един до друг са три магазина.

Собственикът на левия е сложил табелка: Тук са най-ниските цени.

Собственикът на десния е сложил табелка: Тук са най-качествените стоки.

Собственикът на третия, в средата, помислил, па сложил табелка: Тук е входът.

ФЪРКАТИЧКО Незнаещ, нищо съществено не си пропуснал.

Хубавото предстои.

Ай сиктир Докторе, не си прав, да знай'ш!
Doctora Седнал съм, ама ще трябва да стана, за да изведа кучето...

До утре, колеги...напоителна вечер и приятна компания в снежището.

Ай сиктир И умната, Докторе! Да не срещнеш някой върколак навънка!
Doctora Тук сме селяни, като в Ню-Джърси...

Само грозни койотки могат да ни скочат иззад бара....

Ай сиктир Абе, грозни - грозни, ама нашенски!
Ай сиктир Тъй де - "Нашо лошо нЕма"!
Doctora И за да припомните филма, пуснете си диска на Leann Rimes

Та вълкът казал: - Добър вечер , зелена шапчице..

А тя :- И на тебе, дърт далтоник.

Лека, къмпани...

Редактирано от - Doctora на 11/1/2003 г/ 23:54:36

ФЪРКАТИЧКО Ай сиктир, благодаря ти за жизнерадостния отговор.

Разсея облаците на съмнението, както се казва.

Значи, хубавото наистина предстои .

Мърморан Ох Райчев, просълзи ме ти, стари вагабонтино!

Ако освен с къде и с кого, беше казал кога и колко, нямаше да налага да раздуваш лакадии от сорта на "ако не друго, то поне".. сбирахме билки от Балкана.

И ако не беше там, нямаше как да не разбереш, че езиците на лявото, както и ташаците от дясното, ще играят все по малка роля в живота на "всички българи".

Без да рискувам нищо, само както се казва, с любезното ти съдействие, ще регистрирам поне няколко забелжки в потресаващата глупотевина, която си изтърсил, може би потънал в потайните дебри на левия език, стиснат между десните кътници.

За краткост, поради скромното любезно съдействие, ще кажа с кое съм съгласен.

Излъганите леви, както и излъганите десни, винаги преди и сега са говорили наблюдателски, консервативно, етатично, но никога и сега не са имали чувство за вина, не са били консенсусни и неполитични.

Плахо снижения и обиден тон може да се сметне за моментно консенсусен с различни посоки, поради надделяваща безидейност определяща съзнанието, от невзрачното битие, спрямо "Големите Надежди крепящи се на голямото минало."

Совсем тоже си прав за дълбоките лайна в които живее левият човек, понеже виждаме само него, но единствения отговор, на който не може да си отговори е защо аджеба така се усука работата че пак са те, обаче вече мене ме няма.. там. И тази травма е травмираща прав си. Мене лично по-ме травмира въпроса: а защо и нас, или до кога ще ги траем, но това е друга тема, за която любезно съдействие няма да има.

Иначе правилно си разбрал основни въпрос на левите езици "Кой ни докара тази беля на главата?". Ако можеше само да вникнеш и в безкрайния му егоизъм, може би сам ще разбереш дълбочината на черния си хумор, изразен в т1,2 и 4 (първи).

И обобщението ви е вятър, Райчев. Кръговратът : песнопения за "социална справедливост" - "ние и те" - молитва за социална справедливост е вечен и ще надживее всинца ни, нежели историческото ви изследване.

Ай сиктир Фър, както е казал един мъдрец: "Dum spiro spero".

Другото е от Господа.

nesnaecht Няма противоречие ай сиктир, има това че във компютъра сменяваш подменяш част , или части а не цялата машина ! Виж ако спукаш гума нали ще смениш само гумата не цялата кола и ще сложиш гума която отговаря на джантата , а не гума от трактор ! Макар че може да е независимо от коя марка ! И идвам до мисълта че Бг- продпочита руските гуми /левите убеждения с дясна формулировка / отколкото мишелин или гуджияр /леви със десни убеждения /! А ако се стигне до много ремонти , по-добре е да се смени колата и не шофьора ! Не е ли така ?

И да ти кажа аз съм левичар /не левак/ каквото и да направя , но дясната ръка ми е по-силната, същото е и с моето мислене ! Ай сиктир разбирай ме правилно ! Така де както се казва :

"МЪЖЪТ КАЗВА , ТУК АЗ КАМАНДВАМ КАКВО КАЖЕ ЖЕНАТА"-!?!?!

А за управлението пак така :

Да управляваш значи - че си му гласувал доверие на изборите , имаш нещо което не те устройва му го казваш и искаш да направи така че да стане това което ти искаш ! Това е управлението от твоя страна като суверен !

А това че трябва нещо да се промени и управлението е решило че това е възможният начин и да му се слагат пръти в колелото за да не направи промените ето това му казвам че се пречи !

Един случай близо до мястото дето живея имаше територия на държавата и тя решила да направи както се казва жилища /държавни/ ! Имаше демонстраций стачки и какви ли не подписки против строителството , и въпреки това се подстрои този малък комплекс ! Видях наскоро организаторите на стачките /познавам ги/ и ги питам Как им се вижда сега ситуацията ! И те ми мрънкат а бе ние не знаехме че ще бъде наистина така хубаво , защото не знаехме !

И от което си мисля че във Бг никой не информира никой кой , за какво, за къде , за кога , бе въобще такива ми ти работи ! А от там и проблемите ! Поздрави

Чичо Фичо Мър,
ФЪРКАТИЧКО Благодаря за приятната компания.

Лека нощ на всички.

Ай сиктир Фър, all the best!

Have a good night.

Ай сиктир Приятелю Незнаещ, блазе ти! Явно там, където живееш, наистина няма разлика между ляво и дясно. Но у нас има. И то каква...
nesnaecht Ай сиктир, разбира се че ги има леви десни зелени жълти и какви ли не щеш , но само по изборите , независимо за какви , кметски , депутатски, сенатски , президентски а даже и за / асоциаций професианални или не / ! Има ги но хората минават гласуват за който преценят , и на другия ден бега да си гледа бизнеса , частен държавен все едно ! От 12 години гледам как се въртят нещата и ти казвам от частния бизнес не съм видял една стачка , от държавния кога не са решили синдикатите тогава не са започнали ! Къде и логиката ? Лесно е

Частното предприятие и частника си изпълнява задълженията към държавата и своите работници и проблеми няма !

А дали е така във държавния ?

Забелязвам го и тук че ако има някой недоволен от нещо то сигурно е някой на административна служба ! Защо ?

Защото ако навремето си са си извоювали някаква привилегия , сега не искат да я изпуснат във никакъв случай , та било то безплатен транспорт ! А тука имат една голяма привилегия щом си държаван чиновник оставаш на работа до пенсия макар че се некадърен ! Във частния сектор не е така !

Та тия неща ги има във Бг и там е целия проблем ПРИВИЛИГИЙТЕ !

Тук сега е студено и полицията ходи та събира клошарите насила за да ги накара да спят на топло със ядене безплатно и ТЕ НЕ ИСКАТ , защото им се погазват човешките права ! За 4 дена 4 умрели от студ ! И защо ???????

Това по-горното го свързвам със нежеланието на хикс българи от хикс партий да влязат във ЕС за да не им се погазят човешките права ! А всъщност не знаят че ще е по-добре отколкото да мреш от глад и студ ! Поздрави !

Ай сиктир Приятелю Незнаещ, последният ти постинг показва, че скоро няма да ги стигнеме, които и да са те...

Аз самият, ако не е ставало дума досега, също съм в частния сектор.

Бъди жив и здрав!

Анонимен111
Фъркатичко, ами СДС вече я донесе неговата промяна. Или може би имаш предвид, че идва време пак ще ни я донася. Ами ти направо ме плашиш.
Анонимен112
В този форум никой ли не прави разлика между индустриално и постиндустриално общество? Не става конструктивна дискусия с познанията от капиталистическата политикономия.
nesnaecht Ай сиктир, не е проблем и може да се излезе от това положение при условие че хората разберат, че всичко си зависи от тях и да не се политизират толкова че да забравят кои са ! Българчето както и аз бях така когато емигрирах все нещо не ходи как требе , и малко по-малко се отървах от моите политически идеи и глупости , и си стъпих на краката ! Така че може всичко да си дойде на мястото , както е писано у дебелите книги ! Не завиждам на никого, но се старая да съм на ниво във бизнеса и колегите ! Така съм си добре не ми са занимава със нищо друго освен със това да имам пари да издържам семейството предприятието и ваканцията ! И ми стига ! Не ща повече ! А това е възможно в България брат , българина е работлив и може, всичко , АКО ПОИСКА ! Щом аз можех защо другите да не могат !?!?!??
GanTREE

Груба грешка, г-н Найденов. Споменал съм името ви, защото то се съдържа в постинга, който цитирах. Ако това споменаване е прозвучало не намясто, като моментна част от някакво пререкание - съжалявам.

Наистина не ви е работа да се пъхате във форумни пререкания, защото те са най-гадното стълпотворение от думи и изрази, в което бихте се пъхнали някога. Ако сте чели достатъчно дълго жалките опити за дискусия по някакъв въпрос тук, несъмнено ще се съгласите с това.

Колкото до правата, за които става дума в постингът ви към мен мога единствено да се съглася, допълвайки, че освен права, тук, в този форум има и задължения. За никого обаче не е изненада, че участниците от типа на Фичо Хаджийски познават твърде добре правата си, но не и задълженията. И използвайки Вашите думи ще ви кажа, че именно в този смисъл е скрито оправданието в моята настойчивост да се обръщам към него иначе. Ако обърнете внимание, опитвам се да съчетая полезното с приятното в случая (хем Фичо, хем Хаджийски), защото у споменатия образ отдавна се забелязва трайна тенденция за задълбочаване на шизофрения в сравнително лека форма. Той винаги е държал да се знае кой говори тук, това е факт, който може да бъде потвърден от няколко десетки участници. От друга страна - винаги е държал да се знае, че пишещия с името Фичо е човек с атрактивна лична биография, съставена предимно от немалки епизоди, отразени подробно тук с особен тип величие както при думите, така и при делата. Тези епизоди обаче внезапно са придобили друго звучене за него самия впоследствие, което пък е в основата на твърде типичния за него начин на поведение в дискусиите тук. Ако потърсите неговото мнение, ще разберете, че това са само моментни, епизодични неблагополучия вследствие неизтребените огромни количества милиционери. Но ако се замислите върху причините, довели до появата им, несъмнено ще ви замирише малко на (както сполучливо се изразихте по-горе) "възродителен процес". Извършен в редиците на родната ни дипломация в една от съвременните империи, много на запад оттук.

Не разбирам обаче защо смятате, че аз имам нещо общо с това?! Името ми ли ви звучи познато, или просто всичко е в основата на неумението (или нежеланието) Ви да си направите стандартна форумна регистрация преди дори да си помислите да се обърнете към когото и да било тук, в този форум?


Редактирано от - GanTREE на 12/1/2003 г/ 07:35:10

ФЪРКАТИЧКО Добра снежна утрин!

Да ви е чисто и светло на душата през целия ден!

GanTREE


И на теб, и на теб.

Редактирано от - GanTREE на 12/1/2003 г/ 08:21:07

Анонимен117
ЕЙ СЕГА ЩЕ ИМАТЕ ЛЕКЦИЯ ПО "ДЯМАТ" ОТ КУКЛУАРИТЕ НА "ПЕРМАНЕНТНАТА

РЕВОЛЮЦИЯ".

ИЗТУПАХТЕ "ДС КАПИТАЛ" ОТ МУХАЛА И ГО СЛОЖИХТЕ НА СОФРАТА ВСРЕД ЛАКОМСТВАТА КАТО МИРИЗЛИВО....

Минавам от тук Да бе да бе

То дискусията като че ли се зацикли

Пита се защо днес "левите" не говорят така силно, както преди 50 години.

Но защо тогава левите са имали толкова силен глас събудил едва ли не вакхически ентусиазъм у масата

Отговорът е - БСП днес се срамува, и е срамна партия, партия излъгала и продължаваща да лъже не само своя "верен" елекорат", но и цялото общество.

БСП няма да каже правда, няма да се извини. Не може и не иска. Ето тук е извора на тихия глас и на изпразнеи от всяко съдържание и смисъл заклинания - свобода, справедливост, солидарност.

Защо не може?

Защото когато взе властта БСП/БКП ИЗЛЪГА хората. Но те повярваха /почти по същия начинкакто повярваха и днес на царя/. БКП излъга, защото обяви че не взема властта за себе си, а за всички! Че нейната власт не е нейна а на всички. Че тя всъщност дори не е и партия, а общонароден АВАНГАРД, който организира, помага, насочва, ВОДИ народа към зияйните висини на светлото бъдеще. Мнозина тогава са приели тази лъжа за истина - защото в крайна сметка срещу малко усилия получаваха мизерното, но стабилно съществуване за себе си, за цялата си рода, за внуците и правнуци.

През 1989 БСП реши да ОГРАНИЧИ не власта си а сферата на "справедливост при разпределянето" с ограничен брой проверени другари. Тогава изобрети СДС и го пусна като плашило за да показва какво ще стане с "народа" ако даде на това плашило властта. Почти успяха и през 1992, и през 1994, и през 1997, и през 2001.

Днес БСП се обърна на 180 градуса - признава, дори публично, но с тихо и невнятно говорене, че властта не е на всички, че тя е сладка, защото дава неограничени възможности да умножава имането на определен кръг от избрани, че никакво светло бъдеще за всички не е възможно. И прехода ...свърши!

Анонимен119
Ано 117, не беше ли ДИАМАТ и DAS КAPITAL ?
Don Изумен съм. Толкова много мнения, и от самото начало са се плъзнали по езика на партията, а не по езика на лявото, което е темата на Райчев.

Признавам, че на мен ми се струват невероятни резултатите от изследването. Или, по-правилно, от интерпретацията на социолозите, защото самите резултати ги няма в статията. Моите усещания са други, солидарността е важен поведенчески императив, поне в обстановката, която ме заобикаля. Но ако действителността е такава, каквато Райчев я описва, тогава трябва да се замисля сериозно дали не живея в измислен от себе си свят.

А навън е снежна буря.

Йори Не знам за езика на лявото, но ако може някой да ми обясни езика на дясното, ще му бъда благодарен. Ако трябва да конкретизирам в координатната система, става дума за "горе дясно", а още по-точно - за Дарина Павлова.

И дори не искам анализ на това, което казва, а някакво обяснение защо го казва. Завчера е участвала в някакво предаване по БНТ, вчера едновременно в Труд и 24 часа има по една страница интервюта с нея, а днес със събуждането си я виждам в Сблъсък на БТВ.

Тече тлъста PR кампания и явно скоро нещо ще става. Явно започва приватизацията в енергетиката.

ФЪРКАТИЧКО Минавам оттук-прекрасен анализ.

ivan/tm/123
Dokato se vdigne pushilkata ot skandalite i ubiistvata Multi se gotvi za porednia skok. Iori, spomenva li neshto za neftoprovoda Iliichovica?
ivan/tm/124
Dokato se vdigne pushilkata ot skandalite i ubiistvata Multi se gotvi za porednia skok. Iori, spomenava li neshto za neftoprovoda Iliichovica?
GanTREE

    ...през 1989 БСП реши да ОГРАНИЧИ не власта си а сферата на "справедливост при разпределянето" с ограничен брой проверени другари. Тогава изобрети СДС и го пусна като плашило за да показва какво ще стане с "народа" ако даде на това плашило властта. Почти успяха и през 1992, и през 1994, и през 1997, и през 2001...

Минаващ, никак не съм съгласен с теб, по няколко въпроса. Тъй като нямам намерение да коментирам мнението ти дума по дума, ще се огранича само в казаното от пасажа по-горе.

През споменатата 1989 година БКП (а не БСП) не е решавала абсолютно нищо. Тогава (както и доста дълго преди това "тогава".) от страна на водещите в тази партия лица се наблюдава единствено (безпрекословното изпълнение на чужди заповеди, или) подражание на ставащото както в СССР (съответно в КПСС), така и в останалите страни от бившия соц. Нито преди 1989 година, нито след нея е имало подобна сфера ("справедливост (?) при разпределянето".). Нещо повече - смятам подобен израз за супернагъл по смисъла си, особено изказан за периода 1944-1989 година.

Опцията за изобретяването на СДС тогава (1989) е правилна. Доказателство за това е днешното местоположение на тогавашните му съставители в политическия живот на страната (както и извън него). Иван Костов е най-мразеният от тези среди не за друго, а защото "отмъкна" (респ. "открадна", "гепи") изпод носа им това тогавашно тяхно творение, преобразувайки го от разнороден съюз в партия. Дали са успели (те ?!) е условно понятие, защото "успехите" по години, които визираш, не са партийни (БСП) успехи по смисъла си. Това са успехите на една строго конкретна категория хора, което от своя страна, е съвсем друга тема, за съвсем друг разговор.


Редактирано от - GanTREE на 12/1/2003 г/ 12:01:08

SGan Мойта СГАН не може, а и не бива да коментира ония години, щото още цоцаше от гръдта ми. Вчера дори още си бършеше млекцето от наболите мустачки.
Мериленд127
Фърката перушана нямала десно мислене?! Ми тя въобще е ощетена природно откъм мисленето. Фичулигата е цар да мисли погрешно, талант има човечеца. Чоли него глава го боли. Ганеца първо пише после мисли на другия ден. А перушаната чете, избухва в инфантилен пристъп на съгласие, пише една кола чувства, но няма мисли. Фичулигата й се радва.
GanTREE
На вниманието на Фичо Хаджийски


Българските секретни служби се оценяват високо от НАТО, заяви министър Свинаров

Българските секретни служби се оценяват високо от НАТО, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров в предаването на бТВВ десетката”. Той добави, че “докато българското военно разузнаване работи добре, България ще пази своята независимост добре.”

Според министър Свинаров “не можем да чакаме естествения ход на нещата, поради пенсионна възраст освобождаването на всички хора със степен на зависимост” що се отнася до мерките за запазване на секретната информация. Той заяви, че очаква до края на месеца НДСВ да има ясно становище по въпроса за т.нар. лустрация и изтъкна, че това се прави, “не за да се харесаме на партньорите си, а за укрепване сигурността на България.”


SGan Е , и ! Какво беше това требване бе Сганчо ?

Ти май си почнал и да пожълтяваш ?

Ами то мозъчните клетки имат жълт цвят !

Похвално !

Редактирано от - SGan на 12/1/2003 г/ 12:08:43

paragraph39 Райчев пак говори тинтири-минтири ! За да прави анализ на "езика на левите", редно беше първо да уточни:какво той разбира под "леви" в България, а и "десни", също ! Редно беше и да обясни, ако може, защо езикът им е такъв или онакъв- причините ! Например, от коя КЛАСА/нисша, средна, висша/ са "левите" и "десните" у нас !? Да, ама той там е много в грешка- и изводите му ще са грешни ! Пак ще почне да убеждава, че всичко зависи от парите в джоба на човек ! Сиреч, че , наприме, един, който живее от отдаване на гарсониера под наем - за 1 000 долара годишно, и друг, който живее от отдаване под наем на имоти - за 100 000 долара годишно , са от РАЗЛИЧНИ класи. Но пък ако един е работодател на десетина човека и има доход/печалба/ от 50 000 долара годишно, а друг е наемен мениджър в голяма фирма и има също доход от 50 000 долара- то и двамата са от една КЛАСА ?!-а значи, че тези двамата имат и еднакви интереси, например, по отношение на това: какъв да бъде размерът, определен със закон , на минималната работна заплата, почасовото заплащавеу, отпуските, осигуровките и т.н.Любопитен съм, например, също, дали Райчев си вярва, че в една фирма пред фалит, предстоящият да бъде изхвърлен на улицата работник и обеднелият почти до нула негов работодател, поради това, че разполагат с еднакво количество пари в джоба си- двамата ще са от една класа?!

Райчев ОТВОРЕНО се опитва да анализира езика на българското "ляво" ОБШЕСТВО ! По поръчка /заявка/, както сам признава ! И е наговорил тук куп врели-некипели. Вместо да признае действителността: че езикът на "левите" /а и на "средните" и "десните" / не е нито ЛЯВ /нито среден или десен / , нито някакъв друг, а е СБЪРКАН и объркан ! А заслугата за това е и на българските политолози и социолози -волю или неволю, поръчково или непоръчково, честно или нечестно.../ Че и на ЧЕСТНИТЕ, ЧИСТИ медии, тоже ! КАЗАХ !

Анонимен131
Разсъжденията за лявото и дясното ме изкушиха, да ви разкажа този виц:

Един до друг са три магазина.

Собственикът на левия е сложил табелка: Тук са най-ниските цени.

Собственикът на десния е сложил табелка: Тук са най-качествените стоки.

Собственикът на третия, в средата, помислил, па сложил табелка: Тук е входът.

Анонимен132
Ано 131, този виц е copy&paste Doctora, от вчера вечерта. Под една друга тема.
Нептун И добре го каза Параграфе39 По същество терминологията която използват сегашните дясно/леви или ляво/десни има значение дотолкова доколкото да подлъжат повече електорат да гласува те да имат власта. Наистина лява може би ще бъде една БКП с платформа за национализация на окраденото. Как го виждаш да го допуснат сегашните леви/десни?
Анонимен134
Moite syboleznovania!

Maurice Gibb erliegt seinem Herzanfall

Der Bassist und Sдnger der Bee Gees lag seit Mittwoch auf der Intensivstation eines Krankenhauses.

Seine Familie war in der letzten Stunde bei dem 53-Jдhrigen Musiker

Miami - Der Popstar Maurice Gibb von den Bee Gees ist am Sonntag im Alter von 53 Jahren in einem Krankenhaus in Miami gestorben. Seine Frau Yvonne und seine beiden Kinder waren ebenso bei ihm wie sein Zwillingsbruder Robin und sein дlterer Bruder Barry, die beiden anderen Bee Gees. Robin war nach einem Bericht der BBC erst eine Stunde vor dem Tod des Bruders aus London eingetroffen. „Wir werden ihn alle sehr vermissen“, teilte die Familie in einer Stellungnahme mit. Gibb hatte einen Herzanfall erlitten und lag seit Tagen in kritischem Zustand auf der Intensivstation des Mount Sinai Medical Center in Miami im US-Staat Florida.

Der Bassist und Sдnger der legendдren britisch-australischen Band war am Mittwoch in die Notaufnahme gebracht worden. Er hatte zuvor in seiner Villa in Miami Beach ьber schwere Magenbeschwerden geklagt. Bevor die Дrzte eine Notoperation wegen eines vermuteten Darmverschlusses begannen, erlitt Gibb nach Angaben des Krankenhauses einen Herzstillstand und musste reanimiert werden.

Vor der Klinik versammelten sich Fans. Sie brachten Blumen und Genesungswьnsche. Doch sein Zustand blieb ernst. Wie die BBC berichtete, erlangte er noch einmal kurz das Bewusstsein und erkannte mehrere Angehцrige. Nach seinem Tod teilte die Familie mit: „Seine Liebe, seine Begeisterungsfдhigkeit und sein Lebenswille bleiben eine Inspiration fьr uns alle.“

Maurice Gibb gehцrte zusammen mit seinen Brьdern, den beiden anderen Bee Gees Barry und Robin Gibb, in den 60er und 70er Jahren zu den grцЯten Popstars der Welt. Einer der Hцhepunkte der wechselvollen Bee-Gees-Karriere war der Soundtrack zum Film „Saturday Night Fever“ mit John Travolta. Maurice Gibb, der im Gegensatz zu seinen Brьdern meist nur im Back-Up und Refrain sang, hatte in frьheren Jahren schwere Alkoholprobleme. Sein jьngster Bruder Andy - er war nicht Mitglied der Bee Gees - war 1988 im Alter von 30 Jahren nach Drogen-

und Alkoholmissbrauch gestorben.

Die Bee Gees hatten ihre musikalische Karriere in Australien begonnen, wohin sie mit ihren Eltern 1958 ausgewandert waren. Den Durchbruch zum Welterfolg hatten sie 1967 nach ihrer Rьckkehr nach GroЯbritannien mit dem Album „Spicks And Specks“. Nach einer langen musikalischen Flaute gingen sie in den 80er Jahren fьr einige Zeit nach Florida und spielten Hits auf der Disco-Welle ein. dpa, AP

Artikel erschienen am 12. Jan 2003

Анонимен135
http://www.beegeesonline.com/# Tuk mojete da chuete nezabravimata mu musika!

Vechna mu pamet!

ФЪРКАТИЧКО Мериленд, приемам казаното от теб за мен.

За другите засегнати не мога да преценя, мисленето не е силната ми страна, както сам правилно си констатирал.

Затова съм си избрала и този ник-птичи мозък, както се казва.

Ако съм засегнала с нещо лично теб, извинявай.

Когато създадете правила във форума за участие тук само на хора с определен интелектуален потенциал, първа ще отлетя.

Но засега оставам.

Ще ти бъда благодарна, ако просто не ме четеш.

Просто натискаш копчето.

Не изисква особено интелектуално усилие.

Анонимен137
Първо Фичо и Нели започнаха да лустрират от форума хората с неправилни леви и неправилни десни убеждения, а аз мълчах.

После Фичо и Нели се заеха с лустрирането от форума на тези, които не възприемаха Вероника Бикова като нова Жорж Санд. И тогава мълчах.

По-тататък Фичо и Нели продължиха с форумното лустриране на Илия Илиев, Комбата, и на примкнувший к ним проф. Поповски. Аз продължавах да си трая.

Сега Фичо и Нели чукат на вратата.

А аз си спомням думите на Чърчил "Демокрация е, когато някой звъни на входната врата в 5 сутринта, да знаеш, че може да бъде само млекарят".

Аз мляко не пия.

Сега, и да викам, и да не викам, все тая.

Гъчо Пополюбеца

Анонимен138
Абе, Фъркатичко, ти да не си агент-провокатор на Велко Вълканов?

Ето какво пишеш:

"Честни и почтени приятели успяха със свои усилия да постигнат нещо в годините на прехода и най-вече през годините на управлението на Костов".

Не оспорвам истинността на голямата част от текста.

Това "честни и почтени", обаче, как да го разбирам? Честни като Христо Бисеров, почтени като Муравей?

Че фърчиш, фърчиш.

Защо обаче все кацаш върху чистото чело на Драгалевския светец?

Толкова ли много нектар има по него?

Гъчо Пополюбеца.

GanTREE

10 януари за сегашното правителство ще бъде 800-ият ден, според Светослав Малинов

10 януари за сегашното правителство ще бъде 800-ият ден. Но това няма да бъде в някакъв смисъл 10 януари с щурмуване на парламента, а просто ще бъде една категорична оценка, която и в момента се оформя. Това каза в предаването “Пропаганда” по Дарик радио политологът Светослав Малинов.

Различното в протестите от началото на 1997 година е това, че те напуснали София, по думите на Малинов, “синьото сърце на републиката”.


ФЪРКАТИЧКО Не го приемай като неуважение, но в момента не мога да ти отговоря.

nesnaecht Фър, здрасти не те разбирам шъ знаиш ! Защо обръщаш внимание на такива като мериленд ? Остави го да пасе , както се казва капута и да се надува и да не се надува все ще си остане капут /презерватив/ ! Извинявай за думата /капут/но е точно така ! Поздрави !

боннн Това е суровата действителност.Просто загиваме а и каквото да кажем е глас в пустиня.Дълбоки съболезнования
Тъпотия Айдене мануж даотдъл бокисъ болезно вания, ко йтоси еумрел, сиеум релотсе къде! То вауми ранене езар адисуро ватадей ствител ностка ктотика зваш. Мно гомиеин терес нокойщеос танепос леденс ледка товсич китук аумрат...
Чичо Фичо Ех, другарки и другари. Не става моабет за "лявото говорене". Защото, както посочих - мисля - вече, такова у нас все още липсва. Това, което д-р Райчев приема за "ляво говорене", е посттоталитарно бълбукане: от една страна на политическата псевдолевица - БСП, консерватиивната партия, партията на разлагащия се патриотичен, чорбаджийски, номенклатурно-милиционерски капитал, от друга - на електоралната псевдолевица - разлагащото се колективно безсъзнантелно на потиснатата посттоталитарна маса. В тези две явления няма нищо "ляво" в съвременния цивилизован смисъл. Оттам почти няма и за какво да се говори.

*

Истината за бъдещата българска левица и нейното "говорене" минава през това, което също неправилно се нарича "говорене на дясното". Както БСП напусто се опитва да се маскира с европейска "социaлдемократическа" фразеология, така и СДС се опитва всуе да се маскира с "консервативна", "християндемократическа" европейска фразеология. Oбаче тъкмо от това, което излезе от мястото около днешното невзрачно СДС - бъдещата народна, радикална партия на истинската промяна, на истинското присъединяване към цивилизования запад, ще се появи не само новото дясно, но и новото ляво.

*

След Oсвобождението у нас имаше две партии - консервативна (на "старите", чорбаджиите) и либерална (на "младите". Постепенно консервативната партия загуби почва и се разпадна. От старата либерална партия на П. Каравелов се разроиха новите партии на България. Така ще стане и сега. От малкия неориентиран кръг говорещи хора, които се асоциират с партията на истинската промяна, ще се породи в бъдеще и нормалното ляво "говорене". Затова говоренето за "лявото" сега е тясно свързано с говоренето за "дясното".

*

Въпреки нахлулата най-сетне у нас 70-80 годишна западна мода на "лингвистичния завой" - да говорим за мисленето като за "език" и за писането като "говорене", равнището на обществената мисъл у нас продължава да съвпада с морското или да пребивава малко под него. Прочетох внимателно всичко писано по нета от щатните "десни" идеолози, кръга около сп. "Разум" и пр. "дeсeн" партиен печат.

*

Това са общо взето хора без особени теоретически качества, чието основно житейско занимание е да водят зависими от тях студентки на вакхически сбирки в съвместно нает от тях апартамент близо до СУ. Т.е. това са хора с манталитет на идеологичеки апаратчици, каквито ги помним от недалечното минало. Такива са горе-долу и "идеологическите" резултати от дейността им. Истински автори с визия като д-р Дайнов и д-р Минчев стоят на техния фон малко като Маркс и Енгелс на фона на немските социaлдемократи...

*

Този "ляв" форум е още по-малко способен да обсъжда смислено истинските проблеми на днешния ни ден, на близката ни история, в която те намират обяснението си. Но, за разлика от "десния" братски форум, тук няма изградена "дясна" партийна goodwill, която да блокира критиката на "дясното говорене" над определено равнище. Затова се надявам, че конкретните идеи за подобряване "говоренето" на СДС, които се опитвам да формулирам - засега без отклик - ще станат в бъдеще предмет на смислена дискусия. За което е нужно свободните, мислещи хора, които четат форума, които ни пишат лични писма, да заговорят публично. Засега не ги чувам.

Простотия Фичле, анджък си общуваш с ония свободните, имаш ли нещо свободно за таа вечер?
Чичо Фичо И за енти път: проблемът у нас не е в "милиционерите", а в липсата на демократична политическа култура и гражданственост: в DDR имаше далече повече "ченгета" и STASI беше къде по-всеобхватна от ДС. При такава култура и гражданственост властта на "милиционерите" се стопява като лански сняг.

*

Затова и лустрацията не е цел в себе си, а е средство за премахване на страха и за събуждане на масите. А че "западът" ще хареса службите ни - щом бъдат приведени във вид, удобен за логаритмуване - нямам съмнение.

Тъпотия Мно гомих аресаон ова, ко етока зваФи чозах оратаб езосо бенитеор етиче скикач ества, чи етоос новнож итейс коза нима ниее даво дятза висим иоття хстуд енткиняк ъдеси. То йдане епреп одава телпон ещоси?

Простотия Като се има изнадпредвид кои служби на Западо определяя кое да се ареса, нема начин да не си прав
Анонимен149
Дайнов и Минчев - фичовите Маркс и Енгелс на новото време.

Кои ще да са Ленин и Сталин в махтатънско тълкувание?

Облак150
ФЪРКАТИЧКО,

А ти знаеш ли защо обича розата дъжда ?

Анонимен151
Че и друг апартамент ли имат освен тоя дето им го взе Михнева?
Marx++ Ма Круелке, ти пишеш за дИмукрацията, като комсомолец през 50-те за комунизъмът. Ма всичко ни става ясно, само дето не се случва реално.
ЗВЯР Ей, ама много тъп Фичо бе.

Краставицата съдържала 98 %, ама теоретическа вода.

Фичозен, да ти го начукам в кухата нахална лейка.

Не виждаш ли бе, гьотферен, че никой не се интересува какво мислиш?

А разкарай се, мърльо. Кажи кога ще върнеш картините?

Тъпотия

Ка квооз на чавагьо тферен?

Marx++ Пък чичо Фичо знае какво става в бившето ГДР също толкова, колкото знае за логаритмуването.Българският народ показа завидна политическа култура щом изрита СЕДЕРУГИТЕ от политическия живот. Съвсем няма нужда от отпадъци като чичо Фичо да го поучават. Последният съвсем закономелно бе изхвърлен от българската външна политика.
Marx-- (Насран звяр)156
V KAKVO SHTE VYARVAT DECATA NI

Gospodin Prezident,

Obryshtam se za seten pqt kqm Vas, za da Vi napomnya, che vlast

oznachava predi vsichko i nad vsichko otgovornost. Otgovornost, koyato Vie

poehte pred Bqlgaria i koyato otkazahte na Bqlgaria. Blagodarenie na tozi Vash

otkaz sled tri i polovina godini uj svoboden jivot stranata ni otnovo e tam,

otkqdeto be trqgnala. Vlastta otnovo e v rqcete na bezotgovorni lyude,

bqlgarinqt prodqljava da bqde samo podanik, lishen ot onova, koeto go pravi

istinski svoboden - sobstvenostta. Bankrutqt prodqljava da stoi pred praga ni

i nie prodqljavame da se vlachim na opashkata na demokratichnite procesi v

bivshiya iztochen blok - nyakqde sled Albania i redom s Rumqnia. Imeto

Bqlgaria prodqljava da ne govori nishto dobro na evropeyskiya svyat, koyto uj

se gotvel da stane nash dom. Zashtoto Bqlgaria e strana na zagovori i potayni

prevrati. Zashtoto v Bqlgaria shepa mafioti i politicheski naemnici mogat da

si razdelyat dqrjavata kato koledna banica. Zashtoto v Bqlgaria e dopustimo

prezidentqt da lqje, a parlamentqt da uzakonyava lqjite mu. Zashtoto v

Bqlgaria otnovo biyat, a prezidentqt guzno mqlchi.

Ala ne tova e strashnoto, g-n Prezident. Strashnoto e

drugade. Strashno, a i sramno e, che noviyat jivot, za koyto redom s Vas se

borehme i mechtaehme, e veche bezvqzvratno oskvernen, propit s lqja, podmenen,

falshificiran. Strashno e, zashtoto edna naciya ne zagiva, kogato idealite i'

pretqrpyat krushenie. Tya zagiva togava, kogato te se obezsmislyat, kogato

samoto ponyatie "ideal" stane izlishno.

Spomnyate li si dumite na Petqr Manolov, kazani sled dqlgoto mu

izgnanichestvo: moga da prostya na ubiycite i nasilnicite, no ne moga da

prostya na ubiycite na mechtata. Beshe prav: na neynite palachi ne se

proshtava nikoga i nikqde. VIE BYAHTE I STE EDIN OT TYAH.

V tri dumi Soljenicin be koncentriral onova, koeto be simvol-veruyu za

mnogo intelektualci ot Vasheto i moeto pokolenie. Be prizoval: "Ne jivej v

lqja!" Spomnete si za tova, g-n Prezident! Zashtoto tezi dumi sa i prichinata

da Vi pisha dnes. Zashtoto ne sqm jivyal v lqja i nyama da jiveya vqpreki

Vashite usiliya da izkovete ot lqjata edna nova, udobna za Vas realnost.

Zashtoto za tri godini i polovina tozi narod be lqgan nevednqj, be lqgan

drastichno i bezmilostno. Tova e prestqplenie, za koeto nyama davnost, nito

opravdanie. I NERYADKO LQJATA GOVORESHE CHREZ VASHATA USTA!

Nyakoga Vie zavqrshihte svoya "politicheski portret" na Mihail

Gorbachov s dumite: chrez Gorbachov doyde na vlast moeto pokolenie. Dnes

istoriyata Vi korigira: opita se da doyde na vlast Vashiyat nachin na

mislene. Vie byahte edin ot onezi, koito navreme osqznaha, che socializmqt s

choveshnko lice i imitativnata demokraciya sa dalech po-perspektivni ot

brejnevsko-jivkovskata zadqnena ulica. Che za da ocelee. Partiyata tryabva da

se reformira i transformira - i che tozi proces e svqrzan s opredeleni

preferencii kakto za reformirashtite ya, taka i za figurantite, igraeshti

rolyata na tehni oponenti. Che redom s amputaciyata na neudobnata chast ot

neynata istoriya zaedno sqs svqrzanite s neya veterani Partiyata tryabva da

izlqchi ot sebe si ili da posochi otkole otlqcheni svoi sinove, koito da

pripoznae kato svoi politicheski protivnici, chrez koito da imitira edin

priemliv za zapadniya svyat demokratichen model.

A pokolenieto, za koeto govorehte togava, naistina

sqshtestvuvashe. Gqvkavo, obigrano pokolenie sledvoenni komunisti, vkusilo ot

blagata na prokqlnatiya Zapad, davashto si smetka za ochevadnata nesqizmerimost

mejdu ambiciite i vqzmojnostite na prestarelite politbyura. Te imaha nujda ot

hora kato Vas. I Vie imahte nujda ot hora kato tyah. Zatova simbiozata be

nalojitelna. Zatova Vashiyat Diskusionen klub za podkrepa na glasnostta i

preustroystvoto be garniran s yulskata koncepciya na BKP, zatova sred negovite

osnovateli byaha Stefan Prodev, Anjel Vagenshtayn, Chavdar Kyuranov, Velislava

Dqreva, Koprinka Chervenkova i prochie. Zatova i edno ot pqrvite mu dela be da

izprati privetstvena telegrama do Mihail Gorbachov po sluchay svetlata data

7 noemvri. Zashtoto vsichki vie - razbira se, s razlichni namereniya i

ambicii, izpovyadvahte tqkmo negoviya tip mislene: ideyata komunizmqt da byde

reformiran, za da ocelee kato avtoritarna sistema pod maskata na prividnata

demokraciya. Sqshtiya tip mislene sledvaha i mladite aparatchici, vqzpitavani

po visshite etaji na KGB. Samata ideya be sposobna da obedini usiliyata Vi -

primerno s tezi na Andrey Lukanov: na bazata na obshtiya interes.

Perestroykata bankrutira, no vie s g-n Lukanov ostanahte. Toy stana na

dva pqti premier i posle popadna v zatvora, za da izleze ottam pod formata na

poredniya mit, no i kato sqvsem realno dokazatelstvo za socialisticheskata

nesqkrushimost. Vie stanahte vodach na opoziciyata i posle prezident. Pravehte

trudno dolovimi jestove edin kqm drug, a sqtrudnichestvoto pomejdu vi se

materializira v celi dve koalicionni pravitelstva, vtoroto ot koito e na pqt

da sqsipe okonchatelno Bqlgaria. Sqjalyavam, no tozi pqt shte bqda dokray

otkroven. Tazi analogiya sqvsem ne e sluchayna, nito pqk e plod na

dogadki. Vie tvqrdite, che za prqv pqt ste se sreshtnali s Lukanov na 13

noemvri 1989, na sreshtata v doma na Haytov, na koyato i az prisqstvah. Samo

che vqv vqprosite, koito Vi zadadoh publichno v kraya na minalata godina, az

Vi govoreh ne za tazi obshtoizvestna sreshta, na koyato bqdeshti mnimi

oponenti i skriti partnyori opipvaha pochvata za eventualno predstoyashto

sqtrudnichestvo i po vreme na koyato kup Vashi priyateli ot kluba poluchiha

pqrviya si sleddesetonoemvriyski podarqk - vqzstanovyavane na chlenstvoto im v

BKP. Az Vi govorya za red drugi, SKRITI SRESHTI MEJDU VAS DVAMATA, koito

osobeno zachestiha okolo sqzdavaneto na SDS. Veroyatno shte si spomnite za

edno sqbranie na Kluba za glasnost i preustroystvo, sqstoyalo se (struva mi se

na 9 dekemvri) v mazeto na sociologicheskiya institut - togava ne drug, a

Chavdar Kyuranov Vi popita s kakvo pravo pregovaryate s Andrey Karlovich, bez

nikoy da Vi e upqlnomoshtaval za tova. Sluchaen li e vprochem faktqt, che

kogato na vsichki veche be predelno yasno, che myastoto na Lukanov e zad

reshetkite, Vie govorehte za nago kato za "politik s bqdeshte"? Sluchayno li

prez kraya na 1990, kogato vtoroto pravitelstvo na Lukanov OSHTE BE NA VLAST I

KOGATO HORATA MRYAHA OT STUD PO OPASHKITE ZA HLYAB, VIE VECHE KATO BQLGARSKI

PREZIDENT GOVOREHTE PRED CHUJDITE MASMEDII, CHE DEMOKRATICHNIYAT PROCES V

BQLGARIYA E PRAKTICHESKI PRIKLYUCHIL? Sluchayno li tqkmo Vie, toku-shto izbran

za prezident, PRIEHTE NEGOVATA OFERTA ZA KOALICIONNO PRAVITELSTVO I NA

SPECIALNO ZASEDANIE NA PARLAMENTARNIYA SQYUZ NA SDS HVQRLIHTE MNOGO USILIYA DA

NI UBEDITE, CHE NE TRYABVA DA SE BOIM OT PODOBNA KOALICIYA I NAVLIZANE VQV

VLASTTA (slava Bogu, pone togava ne uspyahte)? Tryabva li da Vi napomnya s

kakvo razdraznenie priehte arestuvaneto na Lukanov i kolegite mu ot politbyuro

i che tqkmo togava zapochnahte da govorite za nacionalno sqglasie, che tqkmo

togava mobilizirahte robite na sobstvenoto si minalo ot parlamentarnata grupa

na DPS i zapochnahte da pletete agenturna mreja okolo nasheto pravitelstvo?

Vashata ideyna evolyuciya mina prez cyal niz ponyatiya: "nejna

revolyuciya". "smyana na sistemata", "miren prehod" - za da zavqrshi s

"nacionalno sqglasie". Po silata na obstoyatelstvata obache tya be svqrzana ne

s pojelaniya, a s KONKRETNI POLITICHESKI DEYSTVIYA. Deystviya, koito predadoha

i prodadoha bqdeshteto na stranata, za koyato Vie poehte vqrhovnata vqzmojna

otgovornost, stavayki nein prezident.

Vie prqv zagovorihte za "nejna revolyuciya", no oshte predi da

zagovorite, i' podryazahte krilete na 14 dekemvri 1989, kogato desetki hilyadi

hora obkryjiha Narodnoto sqbranie, v koeto debeloglavi komunisti otkazvaha da

revizirat chl. 1 ot togavashnata konstituciya, reglamentirasht pqlniya monopol

na BKP vqv vlastta. Togava situaciyata be absolyutno identichna s tazi na

"Vaclavski namesti", samo che za razlika ot Havel Vie ne ostanahte s horata, a

ot balkona na Studentskiya dom gi prizovavahte da se razotidat (tochno

sqshtoto praveshe i Petqr Mladenov otsreshta - ot stqpalata na Narodnoto

sqbranie!).

Togava i Vi osvirkaha za prqv pqt, i s osnovanie - postavihte se v

rolyata ne na oponent, a na sluga na desetonoemvriyskite geroi. Po-kqsno se

okaza, che tazi rolya Vi otiva. Moje bi zatova vsichki smetnaha za normalno

povedenieto Vi v edin drug sluchay: kogato veche kato prezident

sobstvenorqchno razdigahte barikadite pred universiteta po vreme na stachkata

sreshtu Lukanovoto pravitelstvo, dokato v sqshtoto vreme Vashiyat dobqr

priyatel Aleksandqr Karakachanov se kaneshe da izprati stolichnata policiya

sreshtu demonstrantite. Zashto byahte tolkova razstroen togava, g-n Prezident?

S kakvo tochno Vi beshe izlqgal Lukanov?

Spomnyate li si politichesliya fars, narechen Krqgla masa, g-n

Prezident? Tam Vie dovedohte dvama nikomu neizvestni predi tova gospoda:

Dimitqr Ludjev i Stoyan Ganev. Obshtoto mejdu tyah be agenturnoto im minalo,

no i oshte neshto - te ISKAHA DA RAZRUSHAT SDS I ZNAEHA KAK DA GO

NAPRAVYAT. Bivshiyat asistent ot shkolata v Simeonovo dade ideyata za Veliko

narodno sqbranie, blagodarenie na koeto Bqlgaria se spodobi s komunisticheska

konstituciya i ostana bez nasqshtnite za ikonomikata i' zakoni, toy be i

vtoriayt sled Dertliev iniciator na ideyata za referendum neposredstveno predi

izborite - edna bezkrayno opasna za SDS ideya, da ne govorim za aktivnoto

meropriyatie s jqltiya plik, razigrano pod diktovkata na Brigo Asparuhov. Shto

se otnasya do sqtrudnika na PGU Dimitqr Ludjev, tam neshtata variraha v

shirokite granici mejdu tqmni orqjeyni sdelki i slojnite operacii po

t.nar. prestrukturirane na parlamentarnoto prostranstvo.

Tezi dvama gospoda podgotvyaha koncepciite, zashtitavani ot SDS, te

vodeha i t.nar. kontaktni grupi za sreshti s komunistite. Sluchayno nyakoy da

e vijdal protokolite ot tezi sreshti? I oshte edin vqpros, koyto veche sqm Vi

zadaval, g-n Prezident - togava Vie kategorichno se vqzprotivihte ot strana na

SDS da sedne i Ahmed Dogan, i to sled kato otsreshta veche sedeshe Mincho

Minchev. V perspektiva tova dovede do registrirane na DPS sqs samostoyatelna

lista i do zaguba na nyakolkostotin hilyadi glasa v pqrvite izbori. Koy

izobshto vzemashe resheniyata na Krqglata masa? Zahsto dopusnahte totalnoto

razmivane na BKP mejdu cyal kup fiktivni politicheski partii kato OKZNI,

Sqyuza na jenite i prochee, kogato stavashe duma za bqdeshteto na stranata? Na

kakvo se nadyavahte, kogato bez vsyakakvi realni strukturi priehte izborite da

bqdat samo sled dva meseca? Ili oshte togava na nyakoe potayno zasedanie na

"kontaktnite grupi" e bilo resheno, che te shte bqdat proigrani?

Spomnyate li si noshta sreshtu 11 yuni, g-n Prezident? Spomnyate li si

stradanieto, sqlzite, gneva na hilyadite hora, koito se sqbraha tazi nosht

pred NDK? Iznurenite i sqsipani lica na horata, koito cyal mesec se byaha

blqskali po izbiratelnte rayoni, aktivistite, koito nalyagaha na ulichnoto

platno na "Rakovski" i ne iskaha da stavat ottam? Spomnyate li si ogromniya

miting na drugiya den, kogato komunistite se byaha izpokrili v misha

dupka. Tazi nosht Vie narekohte izborite "izcyalo oporecheni i

manipulirani". Za edin den promenihte mnenieto si i te stanaha "zakonni" i

"demokratichni".

Zashto, g-n Prezident? Koy i kakvo Vi obeshta prez tazi nosht? Zashto

razubedihte amerikanskite nablyudateli, koito byaha gotovi da osporyat tazi

"zakonnost"? Vie li ne znaehte kolko prav byahte v pqrviya sluchay i kolko

jestoko izlqgahte vqv vtoriya? Kakvo Vi dade pravo da formulirate priznavaneto

na izborite kato "zakonni" v dokument, podpisan lichno ot Vas, no izpraten do

CIK kato stanovishte na NKS? Koga i kak NKS e vzemal podobno reshenie?! Zashto

obeshtahte ot imeto na SDS da se vqzdqrjate ot publikacii, postavyashti pod

sqmnenie zakonnostta na izborite?

Vie znaehte mnogo dobre, che izborite sa oporocheni. Nay-malkoto

zashtoto sam uchastvahte v tyahnoto oporochavane. Zashtoto tqkmo Vie v

kompaniyata na Aleksandqr Lilov, Andrey Lukanov, Viktor Vqlkov, Ginyo Ganev i

shefovete na CIK vzehte reshenie vqv vtoriya tur da ne uchastvat izbiratelite

ot chujbina, s koeto drastichno narushihte Izbiratelniya zakon i

konstituciyata. I zashtoto prekaleno dobre Vi be izvestno, che pravitelstvoto

na Lukanov ne e spazilo nomenklaturata na izbornite knija, che se glasuva s

prozrachni plikove i pri narushavane na izbornata tayna, che v stranata e

provedena ogromna kampaniya za splashvane na izbirateli, che spisqcite i

izbornite rezultati se podpravyat i podmenyat, che samoto predavane na

protokolite e nyakakva piesa na absurda... Zashto togava ne samo se sqglasihte

da priznaete izborite, no i nalojihte cenzura vqrhu vsyakakvi publikacii,

svqrzani s tyah? Kak stana taka, che dannite za polovin milion fantomni glasa

byaha dopusnati v "Demokraciya" s cyala godina zakqsnenie? Zashto tqy shtedro

vqznagradihte CIK, kato napravihte sina na neyniya predsedatel poslanik v

Germaniya, a glavnoto deystvashto lice - neyniya sekretar Dimitqr Popov -

ministqr-predsedatel na Bqlgariya. Kakvo stana sqs stoticite i hilyadite

protesti na chlenove na izbiratelnite komisii ot cyalata strana, izprashtani

na Vashiya dobqr priyatel Petko Simeonov i skriti i otmqknati pak ot nego? Kak

stana taka, che kopiyata ot vsichki protokoli byaha polucheni ot Vashiya

shofyor Kresnichki, koyto gi skri taka, che nikoy ot SDS da nyama dostqp do

tyah - i ot blagodarnost za tova li posle go napravihte zamestnik-shef na

Nacionalnata slujba za ohrana?

Dnes veche e yasno, che izborite togava byaha totalno falshificirani i

manipulirani, che celi sto mandata sa dadeni pri grubi narusheniya na

Izbiratelniya zakon, che prez 1990 nay-veroyatno ne BSP, a SDS e spechelil

izborite. Ludost beshe ot nasha strana pri tova polojenie da se sqglasyavame s

izborniya rezultat i da vlizame v parlamenta. Tova stana realnost edinstveno

blagodarenie na Vasheto sqglasie. I tova sqglasie struvashe na Bqlgaria

poveche ot godina propilyano vreme, prez koeto komunistite prikriha sledite ot

prestqpleniyata si, a tehnite firmi natrupaha ogromen spekulativen

kapital. Tova be i periodqt, koyto prakticheski legitimira BSP kato normalna

politicheska sila. Za nagrada Vie poluchihte svoya pqrvi prezidentski mandat,

a Bqlgaria izgubi svoeto bqdeshte.

Nyakoj nyakoga vse pak bi tryabvalo da obyasni ZASHTO VIE BYAHTE

PO-PRIEMLIVIYAT I UDOBEN ZA KOMUNISTITE KANDIDAT ZA PREZIDENT, OTKOLKOTO D-R

PETQR DERTLIEV. Pone dokolkoto mi e izvestno, pazarlqkqt s tyah be voden bez

prisqstvieto na neudobni svideteli. Vqv vseki sluchay Dragomir Draganov oshte

predi dve godini izplyu kamqcheto za sedemte prieti ot Vas isloviya, kato

tvqrdeshe, che pritejava i stenograma ot togavashniya razgovor - posle i

publikuva svoite tvqrdeniya. Pone za dve ot tyah sqm siguren, che sa bili

dostatqchno nastoychivo iziskvani, tqj kato striktno se pridqrjahte kqm tyah:

DA NE BQDE TQRSENA SQDEBNA OTGOVORNOST OT VINOVNICITE ZA IKONOMICHESKATA

KATASTROFA I DA BQDE NAPRAVENO VSICHKO VQZMOJNO ZA FORMIRANE NA PRAVITELSTVO

NA SHIROKA KOALICIONNA OSNOVA. Na 11 yuni Vie zayavihte. " V nikakqv sluchay

koalicionno pravitestvo". Vednaga sled kato Vi izbraha za prezident, doydohte

da ni agitirate tochno za obratnoto.

Oshte togava Vie zapochnahte da si prisvoyavate prava, koito nito

konstituciyata, nito zakonqt Vi pozvolyavaha. Vie veroyatno ste edinstveniyat

prezident, koyto reshavashe politicheskite si problemi i upravlyavashe stranata

si chrez dosieta. Kogato Lukanov be svalen i kogato komunistite imaha poveche

ot dva pqti po-nisqk reyting ot SDS, nyakoy tryabvashe da nanese otveten udar,

za da vqzstanovi statukvoto, da eliminira vqzmojnostta SDS da naloji svoy

premier i da zakrepi idiotskoto VNS. TOZI NYAKOY SE OKAZAHTE VIE - I KATO

OSNOVEN INSTRUMENT VI POSLUJI AGENTURNOTO DOSIE NA PETQR BERON - koeto

vprochem nikoy osven Vas ne e vijdal i do den dneshen. Ot tozi precedent se

razmota posle spiralata na dosietata, koyato razyade Parlamentarniya sqyuz i

prinudi dvamata mu osnovni lideri - Petqr Dertliev i Milan Drenchev - da bqdat

poslushni i da rabotyat aktivno sreshtu sinyata kauza. Kakvo vsqshtnost Vi

nakara ne samo da poiskate dosieto na Beron, no i da izpolzvate

malokalibreniya donosnik d-r Trenchev, za da omaskarite SDS tqkmo kogato

komunistite nasqshtno se nujdaeha ot tova? Predi meseci Vie mi otgovorihte,

che dosieto na Beron e edinstvenoto, koeto ste iziskvali ot arhivite na MVR v

kachestvoto si na chovek, koyto otgovarya za nacionalnata sigurnost na

stranata. Sqjalyavam, TOVA SQSHTO E LQJA. Nyama da se spiram vqrhu

izyavleniyata na oficera, koyto tvqrdeshe, che zaedno s dosieto na Beron Vi

bil donesql i tova na d-r Trenchev. No si spomnyam otlichno edna lichna

sreshta s Vas prez april 1992, na koyato zayavihte doslovno, che "i Dogan, i

po-golyamata chast ot parlamentarnata mu grupa sa bivshi sqtrudnici na

Dqrjavna sigurnost". Spomnyam si i tova, che grupa lideri byaha hodili pri Vas

s dqlqg spisqk ot imena i s molba da posochite koy spred Vas e "chist", za da

moje eventualno da bqde posochen kato zamestnik na Beron. Bez kolebanie Vie

byahte posochili dve imena: na Filip Dimitrov i na Aleksandqr

Yordanov. (Posle, kogato Stoyan Ganev razmahvashe jqltiya plik, zabravihte za

tezi svoi garancii i guzno premqlchavahte tazi dolna manipulaciya s nadejdata

Filip da bqde bastisan!) I e izlishno da se pravite na naiven - znaehte mnogo

dobre, che nito predishnata, nito pqk tazi konstituciya Vi dava kakvito i da

bilo prava da mishkuvate iz arhivite na DS i da gi izpolzvate za politicheski

vendeti.

V rezultat na vsichko tova se stigna do edno ot nay-golemite

predatelstva sreshtu bqlgarskata demokraciya: OF kabineta na Dimitqr Popov. I

togava, kakto i sega, bqlgarskiyat narod poluchi kato novogodishen podarqk

edno pravitelstvo, chiyato funkciya se izcherpvashe s tova da prikrie

nesposobnostta na komunistite da poemat otgovornost za upravlenieto na

stranata. I togava, kakto i sega, Vie imahte poslednata duma po otnoshenie

na tova koy da bqde premier. Dlqjen sqm da otbeleja, che redovite deputati ot

SDS nauchiha za Vashiya izbor edva kogato Dimitqr Popov vleze v plenarnata

zala: pregovorite se vodeha ot nekolcina verni Vam lideri. Togava popadnahme

pod upravlenieto na chovek, izdal smqrtna prisqda na edin neshtastnik,

stroshil pametnata plocha na Lyudmila Jivkova. Sega pqk ni upravlyava chovek,

svidetelstval uslujlivo pred DS protiv svoy kolega, obvinen v shpionaj -

razbira se, bez vsyakakvi osnovaniya. Razlika nikakva. Pravitelstvoto togava

be misleno kato programno, slujebno, ekspertno i kakvo li ne, no Vie za edna

nosht go prevqrnahte v koalicionno, osiguryavayki vicepremierskiya post na

svoya dobqr priyatel Dimitqr Ludjev - i to kato nablyudavasht silovite

ministerstva - t.e. sferata, v koyato byaha Vashite osnovni interesi. Sega

pravitelstvoto e otnovo koalicionno, no Vie si izmivate rqcete, obyavyavayki go

za nichie.

Spomnyate li si gladnata stachka na 39-te, g-n Prezident? Te napusnaha

parlamenta, zashtoto za razlika ot mnogo Vashi priyateli se vslushaha v glasa

na svoite izbirateli. Zashtoto nespazvaneto na srokovete, fiksirani v

Politicheskoto sporazumenie, i demagogskoto mu "aktualizirane" ot strana na

Politicheskiya konsultativen sqvet pod lichno Vasha egida be poredniyat otkaz

da se otgovori na realnite demokratichni procesi. Zashtoto komunistite, a ne

Bqlgaria se nujdaeha ot VNS i kalpavata mu konstituciya, zashtoto im be nujno

vreme, za da se podgotvyat za izbori, za da dorazcepayt SDS, za da

dorazigrayat podliya fars s dosietata. Redom s tyah i Vie napravihte vsichko

vqzmojno da go sqhranite.

Ottogava namrazihte napusnalite, ottogava i te sa Vashite lichni

politicheski vragove. Prichinata: oshte togava zastanahte zad onezi deputati,

koito otkazaha da izpqlnyat resheniyata na izdignalata gi politicheska sila,

vzeti na nay-shirokiya vqzmojen forum. Vasheto i tyahnoto mislene be ednakvo,

i Vie, i te imahte afinitet kqm otechestvenofrontovskite formuli na

upravlenie, kqm KOLABORACIYA S KOMUNISTITE. I Vie im sqdeystvahte, dokolkoto

mojehte. Na sutrinta sled vtorata nacionalna konferenciya na SDS Vie izvikahte

Filip Dimitrov i se opitahte da go zadqrjite dostatqchno dqlgo, znaeyki mnogo

dovre, che Vashiyat dobqr priyatel Petko Simeonov po tova vreme se opitva da

osyshtestvi planiraniya prez noshta prevrat.

Togava, po vreme na gladnata stachka, v samiya den na priemane na

konstituciyata, policiyata bi deputati kray Narodnoto sqbranie. I togava,

kakto i sega, Vie byahte na stranata na policiyata, a ne na svoite politicheski

sqmishlenici. Spomnyate li si zasedanieto na 16 yuli, v koeto uchastvaha

predstavenite v parlamenta politicheski sili? Togava Vie narekohte priemaneto

na konstituciyata "krupen fakt". Da, takqv beshe. S mnogo tejki posledstviya

za bqlgarskiya narod obache. I togava kategorichno podkrepihte deystviyata na

ministqr Danov. Stenogramata na tova zasedanie e NAY-DOLNIYAT I POZOREN

DOKUMENT ZA POLITICHESKO PREDATELSTVO, koyto sqm chel nyakoga.

Ne drug, a Vie zadqrjahte togava deputatite na SDS v parlamenta. Znam

tova, zashtoto sqm govoril lichno s chast ot tyah. Po tozi nachin stanahte

iniciator za obrazuvaneto na dve fantomni SDS-ta, koito propilyaha kqm edin

milion glasa, dadeni protiv komunizma, na sledvashtite izbori. Usiliyata im da

konkurirat SDS, razbira se, propadnaha. Ne drug, a Vie gi prevqrnahte v

politicheski trupove! Smayvashto e , che sled tova otnovo se opitvahte da

lqjete. Pred celiya NKS na SDS Vie zayavihte, che NA DVA PQTI STE MOLILI D-R

DERTLIEV DA PRIZOVE VSICHKI DA NAPUSNAT PARLAMENTA. Ako byah na myastoto na

doktora, shtyah da Vi dam pod sqd za kleveta.

V krayna smetka grupata na 39-te Vi prinudi da podpishete ukaz za novi

izbori, koeto vprochem napravihte s golyama neohota. I kakvo napravihte Vie po

vreme na predizbornata kampaniya? Byahte obyaven za chlen na t.nar. Klub za

liberalna demokraciya, imeto Vi mnogokratno be izpolzvano v izklyuchitelno

dolnoprobnata kampaniya na SDS-centqr i SDS-liberali SRESHTU SDS. Vie

mqlchahte v znak na sqglasie. Pridvornite Vi sociolozi prognoziraha maksimum

15 na sto za SDS. Vashi sqvetnichki i sqtrudnici s Vasha blagosloviya

predizvikaha napuskaneto na BZNS-Nikola Petkov naposredstveno predi

izborite. Vie prodqljihte da si mqlchite ot prezidentsko blagoprilichie. Tova

nikak ne Vi poprechi sled pqlniya bankrut na shumno propagandiranite senki na

SDS da se prislamchite otnovo kqm pobeditelite, veche ne kato chlen na Kluba

za liberalna demokraciya kqm SDS-liberali, a kato chlen na Sofiyskiya

akademichen klub kqm Federaciyata na klubovete, chlenuvashta v SDS!

Tochno togava razbrah, g-n Prezident, che ponyatiya kato chest i

dostoynstvo veche ne oznachavat nishto za Vas. Vie otidohte pri mrazenoto ot

Vas SDS na 39-te, pri onezi, koito se byahte opitali toku-shto da

diskreditirate i da provalite. Ne uspyahte: provalihte samo svoite sobstveni

politicheski protejeta. I sled tova ne vidyahte nishto po-estestveno ot tova

da se prisqedinite kqm pobeditelite, za da lansirate sebe si za prezidentskiya

post. Logichno: jajdata za vlast ne priznava unijenieto.

Spomnyate li si kakvo kazahte togava?: Nyamalo nishto po-estestveno za

Vas kato sqzdatel na SDS ot tova tqkmo Vie da bqdete nashiyat

kandidat. Naistina li si vqobrazyavahte, che nyakoy v SDS gori ot jelanie da

Vi vidi kato nasha kandidatura? Togava nyakoi Vi kazaha otkrito, ceh NYAMATE

NITO MORALNITE, NITO INTELEKTUALNITE KACHESTVA, NEOBHODIMI ZA EDIN BQDESHT

PREZIDENT NA BQLGARIA. Chestni, no izlishni prikazki. Veche byahte obmislili

udobniya variant za politicheski shantaj. Oshte v samoto nachalo zayavihte:

"Nyama da skriya ot Vas, che ako po nyakakqv povod reshite da ne izdignete

moyata kandidatura, IMA KOY DRUG DA YA IZDIGNE." Stefan Savov be predlojen

redom s Vas, no se otkaza dostatqchno kategorichno. Ne zashtoto nyamashe

shansove da Vi pobedi. A zashtoto dvete kandidaturi - na SDS i Vashata -

shtyaha da se unishtojat vzaimno. A togava komunistite nyamashe da podkrepyat

poluidiot kato Velko Vqlkanov. Shtyaha da izdignat seriozna kandidatura

(prof. Kyuranov naprimer) i da spechelyat. IZBRAHME BI KATO PO-MALKOTO

ZLO. OKAZAHTE SE PO-GOLYAMOTO.

Taka Vie byahte izbran za prezident ot imeto na SDS i sqs sinyata

byuletina, ala ostanahte veren na dotogavashnata si kompaniya ot politicheski

trupove. Byahte nash kandidat, no byahte i PODSTAVENO LICE, oshte togava

gotovo da obslujva drugi politicheski interesi. Dni sled tova otidohte da

pregovaryate otnovo sqs SDS-ata s tireta, razyareni ot Vashata

"izmyana". Stenogramata ot tazi sreshta be otpechatana v "Reporter-7" -

spomnyate li si kakvo im obeshtahte togava? Obeshtahte im, che ako se naloji,

shte vlezete "I VQV VOYNA SQS SDS"! V krayna smetka tqkmo tova i napravihte.

Nikak ne e za chudene, che komunistite togava ne se angajiraha pryako

s kandidatura - ta Vie byahte tehniyat SKRIT KANDIDAT! Vashata podchinimost be

dokazana, byahte dostatqchno obvqrzan i zavisim, za da bqdat sigurni, che i za

v bqdeshte shte igraete po tyahnata svirka. Vprochem Vie go dokazahte vednaga

- v hoda na samata kampaniya, rqkovodena ot Vasheto proteje bivshiyat

sqtrudnik na VGU na DS Hristo Ivanov, Vie se protivopostavyahte na vsyakakvi

opiti da bqdete identificiran sqs SDS - za smetka na tova cyalata strana be

obkichena s idiotski plakati ot tipa na "LIBERALITE IZBRAHA JELYU". Byahte na

pqt da se provalite, tqy kato dalech ne vsichki privqrjenici na SDS byaha

sklonni da glasuvat za edin dokazan politicheski hameleon. Edva pri vtoriya

tur, kogato veche be yavno, che tryabva da se izbira mejdu Vas i edin pqlen

oligofren, Vie spechelihte s glasovete na SDS, DPS, i ne na posledno myasto -

horata na d-r Trenchev, koyto oshte togava shvana kak s vasha pomosht moje da

privatizira ili pone da provali SDS.

Za razlika ot bednyashkata predizborna kampaniya na SDS Vie

razpolagahte s predostatqchno pari, predostaveni ot sqmnitelni firmi - moje bi

i na tyah se dqljaha po-setneshnite Vi dobri chuvstva kqm Mollov, Iliya Pavlov

i prochee "chestni chastnici"? Nezavisimo ot parite nay-veroyatno nyamashe da

uspeete, ako Vashiyat balotaj ne be sqvpadnal s nay-smeliya

vqnshnopoliticheski hod na Filip Dimitrov, priznavaneto na Makedoniya i

ostanalite republiki ot bivsha Yugoslaviya. Sqznavate li izobshto kakqv risk

poe toy togava? I ne Vi li e sram da pripisvate na svoya smetka tova chisto

negovo reshenie, koeto osven vsichko drugo predreshi i Vashiya izbor za

prezident, tqy kato v bukvalniya smisql obezsili nacionalisticheskata

kampaniya na Vashite oponenti? V znak na blagodarnost za tozi jest, koyto Vi

napravi za vtori pqt prezident, Vie mu otvqrnahte s NAY-PODLIYA BEZKRQVEN

PREVRAT V BQLGARSKATA ISTORIYA!

Popadnal v klopkata na blagoslovenata ot samiya Vas konstituciya,

koyato vqv vissha stepen Vi oryazvashe pqlnomoshtiyata, Vie potqrsihte nachini

da razshirite svoyata vlast i tvqrde bqrzo gi namerihte. Nasochihte se kqm

pqlno ovladyavane na vsichki silovi vedomstva, kqdeto veche dobre byahte

podgotvili pochvata za svoya bqdesht monopol: nesluchayno Dimitqr

Ludjev, kogoto zaedno s Dogan nalojihte kato voenen ministqr v kabineta na

Filip Dimitrov, beshe veche prerovil stotici dosieta v kachestvoto si na

vicepremier na Dimitqr Popov, nablyudavasht silovite

ministerstva. Nesluchayno voenniyat prokuror Lilko Yocov be lichno Vashe

proteje, a Ludjev personalno be protejiral cyala seriya visshi voenni kato

Anyo Angelov, Chavdar Chervenkov, sqshto i shefa na NRS Brigadir Asparuhov, a

zaedno s gen. Andreev byaha nalojili i Chavdar Petkov, shefa na NSS.

Nesluchayno oshte togava flirtuvahte s legiya "Rakovski", sqzdadena i

kontrolirana ot bivshite politoficeri, a chrez gen. Mutafchiev vnimatelno

selekcionirahte bqdeshtiya pokoren na Vas generalitet. Ot samoto nachalo na

vtoriya si mandat Vie veche byahte slojili rqka nad taynite slujbi - i v

tyahnata mreja popadna pqrvata golyama plyachka - ONYA SPISQK.

Vie prekrasno znaehte negovata istoriya. Znaehte, che toy e sqstavyan

oshte prez yanuari-fevruari 1990 ot sqtrudnici na Strahil Chervenkov - shef

na otdel "Zapadni strani" kqm Ministerstvoto na vqnshnite raboti. Che e plod

na borbata mejdu instituciite (vqnshno ministerstvo, MVR, PGU na DS, Voenno

razuznavane i CK na BKP) i che e bil izpolzvan ot Boyko Dimitrov za

izchistvane na zasekreteni sqtrudnici na DS, kato na tehnite mesta se e

namestil kaji-rechi celiyat vqnshen otdel na CK. Che e bil dopqlnen i

aktualiziran v edno maze na ul. "Gurko" 43 ot bivhiya kadrovik na

Ministerstvoto na vqnshnite raboti Jivko Popov - v prisqstvieto i s uchastieto

na Stoyan Ganev, i che negovite istoriyki sqs zadignato diplomatichesko

kufarche sa jalqk blqf, koyto na vsichkoto otgore s meseci se razminava sqs

sqbitiyata okolo predavaneto na spisqka. I che ottuk natatqk cyalata afera e

pryako svqrzana s Chavdar Petkov i Brigadir Asparuhov, koito sa deystvali pod

prekite ukazaniya na Dimitqr Ludjev. Samo che posledniyat tvqrde mnogo bqrzashe

da si razchisti smetkite sqs Stoyan Ganev, s kogoto imaha navika da si

razmenyat udari pod krqsta i sqvsem realni shamari - moje bi be i prinuden da

bqrza, tqy kato edna po-stara istoriya, svqrzana s predavane na rezidenturata

v Ankara, pareshe pod petite mu.

Togava, g-n Prezident, Vashata pqrvonachalna ideya beshe nabqrzo da

vzemet glavite i na Dogan, i na Stoyan Ganev. Edva li ste zabravili, che IMA

SVIDETELI NA VASHIYA TOGAVASHEN ENTUSIAZQM. Edva li ste zabravili i svoya

komentar po sluchaya pred NKS na SDS - togava se zakanihte, che AKO NAISTINA

IMA TAKOVA PREDATELSTVO, ILI AKO NYAKOY E NEVINNO NATOPEN, PROSTO GLAVI SHTE

HVQRCHAT. Samo deto nichiya glava ne izhvqrcha. Vqpreki che ne drug, a Dimitqr

Ludjev be obyasnil fakta, che prqv e nauchil za predavaneto na spisqka (dori

predi ministqr Sokolov) s tova, che e poluchil svedeniya za poluchavaneto mu ot

svoeto voenno kontrarazuznavane v Ankara - i to edva 48 chasa sled predavaneto

mu ot Dogan v turskoto posolstvo - edin poveche ot ocheviden blqf. Vqpreki che

beshe poveche ot yasno kak i chrez kogo informaciyata na taynite slujbi be

izpqlzyala na stranicite na "Reporter 7". Vqpreki che lichno byahte obeshtali

na Stefan Savov, che nezabavno shte uvolnite Brigadir Asparuhov. Vqpreki che

imashe REGISTRIRAN SVIDETEL NA PREDAVANETO NA SPISQKA OT AHMED DOGAN V

TURSKOTO POSOLSTVO - i toy beshe razpitan i dade pokazaniya, a posle se otkaza

ot tyah, koeto edva li e chudno, kato se ima predvid, che be slujitel na DS i

kato se znae kakvi metodi prilaga v takiva sluchai podobna organizaciya.

Tryabva li da Vi kaja zashto ne izpqlnihte zaplahite si, g-n

Prezident? Kakto i zashto sluchayat be nadlejno potulen i zamqglen, a kogato

SDS poiska yasnota po nego, LICHNO VIE IZPRAIHTE ANI KRULEVA DA PLESHTI NELEPI

LQJI PO TELEVIZIYATA (Vashiyat govoritel i' osiguri reglamentirano za

prezidentski izkazvaniya vreme) - kato naprimer tova, che takqv spisqk nyama,

che dokolkoto nyakoy se e mqchil da go sqstavi, to tova e stavalo lichno po

narejdane na Filip Dimitrov, che samiyat spisqk e publikuvan otdavna: kato che

li e tolkova trudno da se sravnayt spisqcite v "Debati" i "Reporter 7", za da

lqsne tazi inspirirana lichno ot Vas debela lqja! Mnogo e prosto, g-n

Prezident. VIe postavihte situaciyata na kantara i si napravihte smetkata, che

edin uplashen chovek moje da bqde mnogo po-polezen ot edin politicheski lider,

bastisan za nacionalno predatelstvo. Togava Vie razbrahte (ili NYAKOY Vi

obyasni) kakvo moshtno orqjie dqrjite v rqcete si. Razbrahte, che ako

skandalqt bqde potulen i premqlchan, VSICHKI UCHASTNICI V NEGO SE PREVRQSHTAT

V ZOMBIRANI SQSHTESTVA, PODVLASTNI EDINSTVENO NA VASHATA VOLYA. I te naistina

stanaha kozove ot Vashata igra: i Dogan, i Stoyan Ganev, a moje bi i

Ludjev. Zashtoto primerno faktqt, che liceto X e bilo sqtrudnik na DS,

podgotvyan za legendirane zad granica - kakqvto e sluchayat s Ahmed Dogan, e

naistina dobra vqzmojnost toy da bqde "dqrjan"; ala vinagi sqshtestvuva i

vqzmojnostta toy da vdigne ramene i da kaje: e, i kakvo ot tova, kakto

vprochem napraviha ne edin i dvama deputati ot DPS. Sqvsen drugo e, ako

liceto X znae , che nad vrata mu visi gilotinata na obvinenieto v dqrjavna

izmyana. Togava naistina toy se prevrqshta v bezotkazna masha vqv Vashite

rqce, stava sposoben da izpqlnyava politicheski porqchki, dori kogato sa

nasocheni protiv sobstvenite mu interesi. Nyama i ne moje da ima drugo

obyasnenie za shokirashtite obrati v povedenieto na Stoyan Ganev i Ahmed

Dogan: te prosto tancuvaha pod rqcete Vi, vprimcheni v ugrozata na "onya

spisqk" - i se samolikvidiraha kato politici, za da izpqlnyat Vashite

politicheski porqchki.

Vie tvqrde dqlgo mqlchahte i premqlchavahte, g-n Prezident. Vie, koyto

vinagi ste bili tqy chuvstvitelen kqm spazvaneto na zakonite, uvajenieto kqm

instituciite, nacionalnite interesi i sqglasiya i pr., i pr. Vie, koyto

uspyahte da uprajnite pravoto si na veto dori po vqprosa koy imenno da

sqhranyava dqrjavniya pechat, ne kazahte nito duma, kogato d-r Trenchev

okupira Bistrica. A tova beshe drastichno narushenie na zakona. Negovoto

poslanie be slednoto: az, d-r Trenchev, sqm nad zakonite, nad obshtestvenite

normi, nad pravitelstvoto, nad vsichko. Po-kqsno na sqshtiya tozi psihopat mu

skimna da iska ministerski glavi. S osnovanie: mafiotskoto lobi, koeto dnes

upravlyava Bqlgaria, veche protyagashe rqce kqm nujnite mu

ministerstva. Spomnyate li si za edno zasedanie na Parlamentarnata grupa

togava, na koeto prisqstvashe pravitestvoto i Vie s d-r Trenchev - dvamata

prezidenti? Togava az zadadoh i na dvama Vi edin i sqshti vqpros: shte

podkrepyate li TOVA pravitelstvo i TOVA parlamentarno mnozinstvo? Trenchev

otgovori utvqrditelno, Vie sqshto, makar i v uslovno naklonenie. Razbira se,

izlqgahte i dvamata.

A posle prodqljihte da mqlchite. Mqlchahte, kogato se vdigaha chisto

politicheski stachki, nasocheni ne kqm rabotodatelite, a direktno sreshtu

pravitelstvoto i celyashti ne nyakakvi ramkovi sporazumeniya, a chisto i

prosto svalyaneto na nashiya kabinet. Mqlchahte po vreme na minyorskata

stachka, kogato anarhosindikalistite vkaraha v podzemiyata jeni i

deca. Mqlchahte po vreme na transportnata stachka v Sofiya, chiyto chisto

politicheski podtekst beshe poveche ot prozrachen. Mqlchahte po vreme na

uchitelskata stachka, provedena protiv pravitelstvoto s blagosloviyata na

samiya negov vicepremier Nikolay Vasilev. Mqlchahte, kogato dolnoprobni

vestnici pechataha neveroyatni lqji, vklyuchitelno i za tova kak

pravitelstvoto zamislyalo prevrat sreshtu Vas i v zagovora bila vklyuchena

edi-koya si tankova brigada. Mqlchahte, kogato po nay-dolen nachin klevetyaha

dostoyni hora, chiyto edinstven gryah be, che jertvaha vremeto si za

bqdeshteto na Bqlgaria. Vasheto publichno mqlchanie beshe taka nasiteno, che

ne be trudno da se chue zadkulisniyat Vi shepot - s vsichki, koito mogat da

napravyat neshto protiv SDS.

A kogato govorehte, nay-chesto kazvahte neshta, tvqrde chujdi na

istinata. Mojehte da premqlchite grajdanski nepodchineniya, politicheski

stachki, nay-podli insinuacii. No kogato Filip Dimitrov poiska ostavkata na

Ludjev, Vie zayavihte publichno, che bil "edinstveniayt Vi priyatel v

pravitelstvoto" i che ako tryabvalo da sqstavite slujeben kabinet, ne bihte se

pokolebali da mu predlojite premierskiya post. Sqznavate li vsqshtnost kakvo

znachi EDIN PREZIDENT DA KAJE TOVA V USLOVIYATA NA PREDSTOYASHTA

PRAVITELSTVENA KRIZA?

Govorehte i za po-obshti neshta. Naprimer za nacionalno

sqglasie. Predi Vas za takova govoreha Petqr Mladenov i Aleksandqr

Lilov. Sqvetvahte ni da zatvorim stranicata na istoriyata, sochehte ni za

primer Ispaniya. Zabravyahte obache, che stranicata ne e prochetena, che

edinstveniyat nachin da bqde zabraveno masovoto prestqplenie, nasilieto nad

nacionalnata sqdba, minava prez praga na razkayanieto. Da ste zabelyazvali

neshto podobno u onezi, s koito ni sqvetvahte da se pregqrnem? Kak si go

predstavyahte tova nacionalno sqglasie, kogato ubiyci kato Mircho Spasov i

Gazdov se razhojdaha na svoboda, kogato na tezi, koito s leka rqka byaha

gotovi dori da zacherknat nacionalnata ni identichnost, ne im minavashe i prez

um da se pochuvstvat vinovni, kogato prestqpnici kato Lukanov i kompaniya,

obrekli za desetki godini napred stranata ni na mizeriya, orevavaha vsichki

svetovni obshtnosti za tova, che bili narusheni grajdanskite im prava, kato im

bila tqrsena otgovornost? Zabravyahte i prostichkiya fakt, che edinstvenata

vqzmojna forma na nacionalno sqglasie v edna civilizovana strana se gradi

vqrhu spazvaneto na obshtestveniya dogovor i zakonodatelno ustanovenite normi

- i che otvqd tova vsyako iziskvane tezi i onezi da mislyat v edna posoka e

ili demagogiya, ili nasilie.

Loshoto obache e drugade. T.nar. nacionalno sqglasie ne be prosto

naivistichen politicheski jest ot Vasha strana. To be chisto i prosto

posochvane na SDS kato zlokobno opasna obshtnost, koyato ne jelae da go

prieme, za razlika ot vsichki ostanali. S nego Vie chisto i prosto povtorihte

propagandniya trik, izpolzvan ot BSP i v dvete predizborni kampanii. I oshte -

nacionalnoto sqglasie, interpretirano ne tolkova kato povik, kolkoto kato ukor

spryamo SDS, be dostatqchno yasen signal, che vseki, koyto iska da predloji

uslugite si v borbata sreshtu sinyata koaliciya, shte sreshtne v liceto na

prezidenta i negovata svita razbirane i sqprichastnost.

Dostatqchno precizno izbrahte momenta, v koyto mojehte veche da si

pozvolite da pokajete istinskoto si lice. Vsichki byaha uspeli da se sqyuzyat

sreshtu nas, kogato dadohte preskonferenciyata si v Boyana. I Vie byahte

uspeli da se sqyuzite s tyah: dotogava razgovaryahte usileno s Trenchev, s

Dogan, s grupichkata okolo Ludjev, s BSP. Samo ne i s politicheskata sila,

posochila Vi za prezident. S nas imahte samo nyakolko protokolni sreshti, v

koito lovko zaobikalyahte problemite, koito ochakvahme da razreshite, i

otminavahte s nedomlqvki neizpqlnenite obeshtaniya. Nikoga ne spomenahte za

"opasna konfrontaciya na SDS s vsichko i vsichki", nito za kakvito i da bilo

drugi nashi grehove. Tova predpochetohte da go kajete pred specialno podbrani

za celta jurnalisti - pred tezi, koito byaha prevqrnali svoite vestnici v

mashina za svalyane na pravitelstvoto, bqlvashta vse po-ochevidni i nagli

lqji. Nravstveni urodi kato Tosho Toshev i Petyo Blqskov se okazaha Vashite

nay-udobni dusheprikazchici - i kak li bi moglo da ne bqdat takiva, sled kato

vsichko be dostatqchno dobre naglaseno i tehnite vqprosi sqdqrjaha v sebe si

neobhodimite otgovori: chakashe se samo Vasheto "da", za da zapochne totalnata

ataka na vsichki sreshtu SDS!

Togava VIE IZLQGAHTE ZA POREDEN PQT, G-N PREZIDENT. Chista lqja beshe

Vasheto tvqrdenie, che pravitelstvoto na SDS se bilo konfrontiralo s

vsichki. Beshe tochno obratnoto i Vie go znaehte. Tvqrdyahte tova sled nad

petdeset stachki sreshtu sqshtoto tova pravitelstvo, sled stoticite selski

buntove, inspirirani ot komunistite i svqrzani s otkroveno nasilie i ubiystva,

da, UBIYSTVA, koito Vie otminahte sqshto s mqlchanie; sled nay-drastichnata

vestnikarska voyna, poznata v nashata istoriya i vodena ot t.nar. chestni

chastnici, natrupali kapital v golemite perachnici za cherveni pari, bezbojna

spekula, ukrivane na danqci i dalaveri s dqrjavno imushtestvo; sled

zlopoluchniya i osqshtestven pod svirep politicheski natisk "remont" na

kabineta; sled mnogokratnite opiti zakonodatelnata vlast da bqde izpolzvana za

chisto korporativni interesi - pri tova svqrzani s precedenti kato sluchaya

Michkovski, koyto se opita da naloji pretenciite na Kreditna i Pqrva chastna

banka v samiya Zakon za bankite i kreditnoto delo i koyto na praktika blokira

privatizaciyata, izmestvayki pravitelstveniya zakonoproekt sqs svoya

sobstven. KOY SRESHTU KOGO SE KONFRONTIRA, G-N PREZIDENT? Tryabva li da

povtorya dumite na Ivan kostov, che tova beshe nay-unijavanoto bqlgarsko

pravitestvo?

Tryabva li da Vi napomnya i v kakqv moment dadohte volya na svoyata

zloba sreshtu SDS? Tova be momentqt, v koyto inflaciyata veche beshe

ovladyana, v koyto predstoeshe da se sklyuchi trigodishno sporazumenie s

Mejdunarodniya valuten fond, v koyto veche byahme pred praga na uspeha v

pregovorite s bankite kreditori i se ochakvashe chast ot vqnshniya ni dqlg da

bqde oprosten! V koyto Bqlgaria imashe shans da napravi golyama krachka napred

i da se izravni s Polsha, Chehiya i Ungariya - da bqde tretirana kato ravna s

tyah - I NE DRUG, A VIE UNISHTOJIHTE TOZI SHANS. Koy Vi dade pravo na tova?

Koy Vi dade pravo da prorokuvate vqzmojnostta da ni spoleti sqdbata na nashata

zapadna sqsedka - tqkmo v momenta, v koyto vsichki veche gledaha na stranata

ni kato ostrov na stabilnostta na Balkanite, kogato uspehite na

ikonomicheskata ni reforma byaha zrimi i obshtopriznati; koy Vi dade pravo na

tova - na Vas, prezidenta na Bqlgaria?!

Estestveno, Vashiyat signal beshe chut. I vsichki zaedno se nahvqrliha

vqrhu nasheto pravitelstvo. Veche znaeha s kogo da se konsultirat, predi da

predpriemat poredniya podql hod. TRI VECHERI PORED VIE IMAHTE SRESHTI NA

CHETIRI OCHI S DOGAN, PREDI DPS DA POISKA PREJDEVREMENNO OSVOBOJDAVANE NA

STEFAN SAVOV. Samo dve sedmici predi tova negovite lideri byaha deklarirali,

che nyamat nikakvi vqzrajeniya sreshtu nachina, po koyto toy rqkovodi

Narodnoto sqbranie. Tozi akt izvadi ot nelegalnost novoto parlamentarno

mnozinstvo, formiralo se pod Vasha egida. Ottuk natatqk parlamentqt prestana

da finkcionira, prevqrna se v myasto za razchistvane na smetki, v politicheski

paravan, prikrivasht realnite procesi na restavraciya. Ottuk natatqk padaneto

na pravitelstvoto be vqpros na vreme. I na taktika, razbira se. Ne iskahte

prosto taka da prahosate svoite DPS-marionetki. A i trudno bihte gi nakarali

da vnesat sami vot na nedoverie sreshtu pravitelstvoto. Nujen be drug metod. I

taynite slujbi Vi se pritekoha na pomosht.

Ottuk natatqk zapochna istoriyata, koyato az nyama da prestana da

naricham s istinskoto i' ime - PREVRAT. Zashtoto vasheto uchastie v

agenturniya zagovor na pridvorniya Vi general Brigadir ne moje da bqde

okachestveno po drug nachin. Nyama da povtaryam tuk vsichki podrobnosti okolo

tozi zagovor, koito veche sqm kazal dostatqchno yasno. Ala Vie nyama kak da

izbyagate ot fakta, che pqrvoto demokratichno pravitelstvo na Bqlgaria ot

polovin vek nasam be provaleno chrez edna hladnokrqvno obmislena i realizirana

ot Vas, gen. Andreev, i gen. Asparuhov kleveta.

Zashtoto Vie znaehte mnogo dobre, che NE E IMALO NIKAKVA SDELKA S

ORQJIE V MAKEDONIYA, NITO DORI NAMERENIE ZA TAKAVA. Che za razlika ot Vashiya

sqvetnik Zdravko Popov, Konstantin Mishev be otpqtuval v izpqlnenie na

oficialno vqzlojena mu ot premiera misiya, zaklyuchavashta se v tova da

obyasni diplomatichno na predstavitelite na makedonskoto pravitelstvo, che

predvid embargoto na tozi etap Bqlgaria ne moje da prieme tyahnata oferta. Vie

znaehte sqshto taka, che pravitelstvenata komisiya ne e davala nikakqv licenz

za orqjeyna tqrgoviya s Makedoniya nito na chastni, nito na dqrjavni

firmi. Znaehte, che deynostta na "Keri 91" e nablyudavana ot meseci sqvmestno

ot NSS i NRS, che general Brigadir e znael predvaritelno za orqjeynata oferta,

che cyaloto mu t.nar. operativno razsledvane e edin ogromen blqf, che dori v

samiya negov doklad i duma ne stava za tova, che Konstantin Mishev se e

opitval da dogovarya kakvato i da e konkretna sdelka. Znaehte, no si

mqlchahte, tqy kato tova Vashe mqlchanie be neobhodimo za predvaritelno

obmisleniya skandal.

Provokativnata preskonferenciya, na koyato gen. Asparuhov hvqrli

svoyata bomba, be organizirana tqkmo ot Prezidentstvoto. Den predi tova

uchastnicite v neya byaha instruktirani ot shefa na Vashata kancelariya

Aleksey Alekseev i Vashiya sqvetnik gen. Andreev. Vsichki tehni izyavleniya

celyaha diskreditirane na pravitelstvoto na SDS: mejdu mnogoto lqji

nay-frapirashtata prinadlejeshe na gen. Asparuhov: che nyakakqv sqvetnik kqm

pravitelstvoto bil zamesen v tqmna orqjeyna sdelka. Generalqt ne samo dopusna

absurdniya za shef na razuznavatelna slujba gaf da opovestyava operativna

informaciya, no i sled tova s nechuvano visokomerie otkaza da dade obyasneniya

pred samiya premier. Vie premqlchahte i tova. Na sreshtata v Prezidentstvoto

cyalata negova versiya be razbita na puh i prah, a Vashata grija be nasochena

samo kqm tova kak da otqrvete generala. Spomnyate li si kak reagirahte, kogato

Filip Dimitrov poiska negovata ostavka? "Ne, samo tova ne!" - vqzkliknahte Vie.

Filip Dimitrov be dostatqchno velikodushen da udovletvori goreshtoto

Vi jelanie da spasite svoya Brigadir. Pred cyal kup svideteli se razbrahte,

che toy shte podnese publichno svoite izvineniya i s tova sluchayat shte bqde

priklyuchen. Djentqlmensko sporazumenie - za sqjalenie Vie ne se okazahte

djentqlmen. Vashite planove byaha drugi. Okaza se, che na tazi sreshta Vie ste

napravil kompromis sqs sqvestta si. V kakvo se sqstoeshe tozi kompromis, g-n

Prezident? Znaete li, che EDIN PREZIDENT IZOBSHTO NYAMA PRAVO NA PODOBNI

KOMPROMISI? I kak e vqzmojno da pravite kompromisi s neshto, koeto Vi lipsva?

Den sled sreshtata v Prezidentstvoto gen. Andreev posochi imeto na

stranata, za koyato stavashe duma v anonimniya donos na general Brigadir. Po

sqshtoto vreme Vie veche byahte zapisali podlichkoto si intervyu za "24

chasa". Brigadirqt, razbira se, nadmina vsichki vi - zayavi pred "168 casa",

che i administraciyata, i pravitelstvoto na suverenna republika Makedoniya

bili "prosrqbski nastroeni"! Davate li si smetka za posledstviyata ot tezi

izyavleniya na PODCHINENIYA EDINSTVENO NA VAS general, za tova kak i v kakva

stepen te nakqrnyavaha mejdunarodniya prestij na stranata ni, kak i dokolko te

biha mogli da bqdat izpolzvani (i byaha izpolzvani!) vqv vreda i na

Makedoniya, i na dobrosqsedskite ni otnosheniya s neya, i na nacionalnite ni

interesi? Davate li si smetka za tova, che samoto izrichane na podobni tejki

obvineniya ot strana na shefa na NRS e ravnosilno na nacionalno predatelstvo?

Ochevidno za Vas obache nacionalnite interesi sa neshto malovajno,

kogato imate shansa da si razchistite lichni smetki s hora, koito otdavna

mrazite - pqk makar i samo za tova, che sa mnogo pqti po-psosobni ot Vas i na

tehniya fon izglejdate prosto smeshen. Vie znaehte dobre, che pravitelstvoto

ne moje da prenebregne podobni tejki obvineniya i shte bqde prinudeno da

potqrsi reabilitaciya, kakvito i riskove da mu struva tova. Filip Dimitrov

napravi edinstveno vqzmojnoto i poiska deynostta na NRS i neyniya shef da bqde

razgledana v parlamenta. Ala novoto parlamentarno mnozinstvo na BSP, DPS, i

predateli ot SDS veche beshe sqzdadeno i Vie znaehte tova, tqy kato byahte

edin ot negovite arhitekti. A tova mnozinstvo IZOBSHTO NE SE INTERESUVASHE

NITO OT FAKTITE, NITO OT ISTINATA. Byah tam i nablyudavah ot balkona kak na

tayno zasedanie bqlgarskiyat parlament uzakonyava edna lqja: nikoga prez

jivota si ne sqm se chuvstval tolkova otvraten. Vas, razbira se, Vi nyamashe.

Nyamashe VI i kogato sqshtoto tova mnozinstvo glasuva nedoverie na

kabineta na Filip Dimitrov, nyamashe Vi i po vreme na bezkraynite pazarlqci s

DPS, kogato se okaza, che za negovite lideri zapazvaneto na gen. Asparuhov i

na NRS pod Vasha vlast e po-vajno ot vsichko drugo. Nyamashe Vi, ala Vasheto

prisqstvie se chuvstvashe, Vie veche razpolagahte s mehanizmi, koito da

napravlyavat sqbitiyata: prodqljihte da se sreshtate s Trenchev, s Ludjev, s

Dogan, s B-12; veche imahte vqzmojnost i da vliyaete vqrhu samata

parlamentarna grupa na SDS - mislite li naistina, che e tolkova trudno chovek

da razbere koi byaha i koi sa i do dnes Vashite mediatori tam - kupeni s

predsedatelski postove, s haylayfni pqteshestviya v ekzotichni strani ili

prosto s vqzmojnostta i za tyah da se zagovori, da transformirat svoyata

mijiturshtina v zloba, da udqljat s nyakoy i drug mesec jivota na tozi

parlament i da si osiguryat nyakoya i druga deputatska zaplata. Vie iskahte ot

vsichki tyah ne drugo, a edno NOVO, UDOBNO I UGODNO SDS, SKROENO PO MODELA NA

ONOVA, KOETO VIE SQZDADOHTE I KOETO PREDADE SVOITE IZBIRATELI S BEZKRAYNO

POSHLATA SI KOLABORACIYA S KOMUNISTITE VQV VNS!

Ne uspyahte s tova: SDS se prochisti ot chengeta i prodajnici, vkarani

v parlamenta s protekciite na "Podkrepa: i ASP, otqrsi se i ot politicheski

izmekyari, kupeni s dalaveri i uchastie v direktorski bordove, no ne se

razpadna, nito se prevqrna v marionetna politicheska sila. Poluchihte obache

vqzmojnostta da vqzrodite onzi model, koyto nalojihte chrez pravitelstvoto na

Dimitqr Popov: po Nova godina darihte povereniya Vi narod s banda naemnici,

koito se predstavyaha za bqlgarsko pravitelstvo, i koito, kakto kazvashe edin

moy priyatel, grabnaha vlastta taka, kakto ciganinqt grabva gqskata.

I, razbira se, prodqljihte da lqjete. Parlamentqt bil izbral tova

pravitelstvo, Vie ste chuli imeto na Berov edva kogato go sqobshtavali po

masmediite? Oshte prez noemvri minalata godina opipvahte pochvata za

kandidat-premier, oshte togava Vashite sqvetnici predlagaha ministerski kresla

na zamestnik-ministrite v deystvashtoto vse oshte pravitelstvo na Filip

Dimitrov! Naistina li mislite, che nyakoy shte povyarva na prikazkata, che

izborqt na DPS tqkmo na Vash sqvetnik e SLUCHAEN, che dvijenieto SLUCHAYNO ima

edin-edinstven predstavitel v kabineta, che samiyat prof. Berov SLUCHAYNO

presicha po nyakolko pqti na den ploshtada mejdu MS i Prezidentstvoto, kogato

tryabva da reshi neshto, che Vashite stari priyateli ot VNS SLUCHAYNO

prilepnaha kqm tozi kabinet kato ribi-prilepala kqm tqrbuha na akula, che Asen

Michkovski, koyto nyakoga Vi kaza, che ne ste dostoen da se kandidatirate za

Prezident, dnes se hvali s fakta, che NSD vinagi e imal chudesni otnosheniya s

prezidenta, che kogato SLUCHAYNO riskuvate da se poyavite v plenarnata zala na

NS, neynata lyava polovina Vi aplodira aktivno?

Protivno na tvqrdeniyata Vi pred studentite na Nikolay Genchev, nikak

ne e trudno da se razbere CHIE e tova pravitelstvo. To e na mnozinstvoto,

koeto go poddqrja, i tova mnozinstvo nyama i haber da bqde "dinamichno". No to

e i rqkavica za Vashata dqlga i alchna rqka, koyato se protyaga kqm

izpqlnitelnata vlast. To e i na tezi, koito Vi pomognaha da otstranite SDS i

da prekroite parlamentarnoto prostranstvo: na moshtnite korporacii, chrez

koito chervenite pari se vrqshtat v stranata ni, za da cimentirat

ikonomicheski starata politicheska vlast, to e na Multigrup, na Mollov, na

Trenchev, na orqjeynite dalaveradjii, na chastnite petrolni kompanii, na

vinenata mafiya, na ocelelite i procqftyavashti otnovo strukturi na DS, na

vseki, koyto razpolaga s tayna vlast ili moje da plati dostatqchno. To ne e

pravitelstvo NA privatizaciyata, za kakvoto se opitva da se predstavi. To e

pravitelstvo, koeto si postavya za cel DA OVLADEE MEHANIZMITE NA

PRIVATIZACIYATA I DA SQZDADE USLOVIYA ZA KORUPCIYA, KATO PO TOZI NACHIN

OBLAGODETELSTVA ONEZI, NA KOITO SHTE PRINADLEJI BQDESHTATA POLITICHESKA VLAST

V TAZI STRANA. Smyanata na sistemata za nego ne oznachava prevrqshtaneto na

Bwlgaria v edna normalna dqrjava. Oznachava prevrqshtaneto ni v BANANOVA

REPUBLIKA, tqy kato tova e formata, pri koyato moje da prosqshtestvuva

avtoritarizmqt, pri koyato deystvitelnostta moje da bqde falshificirana i

podmenyana, pri koyato demagogiyata moje da prosqshtestvuva beznakazano, a

korupciyata da se prevqrne v nachin na jivot.

Tova e polojenieto, g-n Prezident.Vreme e nay-setne da Vi kaja zashto

Vi pisha tova pismo. Ako Vie byahte prosto i samo predatel na sinyata ideya i

zql vrag na SDS, nyamashe izobshto da me interesuvate. Problemqt obache ne e

tam. Vie bezmerno se stremite kqm vlastta i v sqshtoto vreme ujasno se

strahuvate da ne ya izgubite. Tozi strah e opasen: toy Vi sqzdava vqobrajaemi

vragove i tyahnata nalichnost razkrivyava samata Vi predstava za realnostta,

za sqotnoshenieto na stoynostite. Tqkmo zatova ste sposoben da napravite

ogromni gafove i da prenebregnete nacionalnite interesi. Tryabva li da Vi

napomnyam za mnogoto takiva? Naprimer Vie vijdate v liceto na Simeon II

konkurent i poradi tova mrazite do smqrt samata monarhicheska instituciya,

vqpreki che vseki nachinaesht politolog moje lesno da Vi dokaje, che i

strahqt, i omrazata Vi sa neosnovatelni. Samo che tozi strah i tazi omraza sa

neizlichimi: zaradi tyah ste sposoben vseki mig da kajete nyakoya bombastichna

glupost: primerno, che car Boris bil voennoprestqpnik, ili pqk da povyarvate

na pqrviya glupak, koyto Vi kaje, che Stefan Savov e monarhist, i da huknete

da natiskate podopechnite Vi tayni slujbi i zavisimite ot Vas (po-tochno ot

arhivite na PGU) turski deputati da mu skroyat kyulyafa. Poradi sqshtiya tozi

strah Vie ne tqrpite da bqdete zasenchvan: po-umnite i po-sposobnite ot Vas

tryabva da bqdat ili mnogo nisko v yerarhiyata pod Vas, ili izobshto da gi

nyama. V intelektualno otnoshenie razlikata mejdu Vas i Filip Dimitrov beshe

naistina drastichna - tova e prichinata za Vashata nepreodolima i patologichna

omraza kqm nego; tova e i prichinata da tolerirate nishtojestva kato g-n Berov

naprimer. S techenie na vremeto pochnahte da stradate ot manii i kompleksi i

predi vsichko ot strah - strah Vi beshe ot angajimenti, koito poehte kqm BSP

i koito SDS uporito otkazvashe da izpqlnyava; strah Vi beshe ot kashite,

koito sam zabqrkahte s taynite slujbi i izpecheni moshenici ot ranga na

Ludjev; strah Vi beshe i ot priyateli, i ot vragove. Strahlivecqt vredi predi

vsichko na sebe si, no pri opredeleni obstoyatelstva i na drugite - tqy kato

strahlivecqt e ZAVISIM, PODDAVASHT SE NA MANIPULACII, SKLONEN DA PRIEMA

REALNOSTTA NE TAKAVA, KAKVATO E, A KAKVATO MU YA PREDLAGAT.

Za sqjalenie Vie ste prezident i kato takqv ste opasen ne za SDS ili

pone ne samo za SDS, a za svoya narod i stranata si. Strah plyus vlast e ravno

na avtoritarizqm i nasilie; tova e stara i neizmenna formula, koyato vaji i

vqv Vashiya sluchay. Tqjnata saga na Vashite predatelstva oshte ne e

priklyuchila; Vashite opasni flirtove s legii i generali, Vashite napqni da

prevqrnete Prezidentstvoto v paralelna struktura, dublirashta izpqlnitelnata

vlast, Vashite ambicii da vladeete taynite slujbi i chrez tyah da rejisirate

politicheskata realnost, Vashiyat prosto vroden kolaboracionizqm: vsichko tova

moje da se izrodi, moje dnes da posee otrovni plodove, a utre da pojqne

kqrvava jetva. Tqy che az ne pisha za Vas, a za tezi, koito sa sklonni da

plyuyat na vsichko i da zadqlbayat v lichnoto, i iskam da im kaja: hora,

vnimavayte!

Neka se vqrnem otnovo kqm ravnosmetkata, g-n Prezident. Sled tri i

polovina godini naprazni usiliya, propileni nadejdi i bezcenno vreme,

prahosano v haotichni politicheski vihri, v stranata ni otnovo se vqzrajda

komunizmqt - e, da, razbira se, s novo lice, kato ideologicheski neopredelen

konglomerat ot ikonomicheski zainteresovani grupirovki i vgradila se v novi

socialni nishi partokraciya - no i kato neshto, poluchilo veche politicheska

legitimnost i sledovatelno izbyagnalo otgovornostta za izvqrshenite

prestqpleniya. Tova vqzrajdane se chuvstva navsyakqde: v politicheskite

uvolneniya, v reviziyata na osnovnite zakoni, garantirashti reformata, v

restavraciyata na starite centralizirani ikonomicheski strukturi, dori v

demagogskoto jonglirane s prichinite, poradi koito stranata ni e na tozi

hal. Imame si otnovo OF kabinet - i otnovo po Vasha volya, g-n Prezident. Na

dqrjavnoto kormilo stoi chovek, koyto E ZA SMQRTNOTO NAKAZANIE I BI

PREPORQCHAL DA GO PREDAVAT PO TELEVIZIYATA. Sqznavate li kakvo oznachava tova?

Dosega samo ayatolah Homeyni si go e pozvolil. Upravlayva ni edna kleta

predatelska dushica, koyato ne e propusnala da natopi svoy kolega kato blizqk

s razni vqobrajaemi shpionski centrove na Zapad. I toy ni upravlyava chrez

edin kabinet, v koyto otkrovenite naemnici si sqpernichat sqs sluchayno

popadnalite v nego. I koyto e jalka karikatura na tova, koeto bi tryabvalo da

bqde edno normalno pravitelstvo.

Kak shte obyasnite pred vqnshniya svyat fakta, che edin anesteziolog

moje sqvqrsheno SLUCHAYNO da stane ministqr na obrazovanieto, naukata i

kulturata? Kakvo tryabva da misli chovek za edno pravitelstvo, koeto ima za

vicepremier takqv krqgql idiot kato Neycho Neev? Koy normalen premier bi

pribral v kabineta si bivsh zamestnik-ministqr, izhvqrlen poradi nekadqrnost

ot predishniya kabinet - i to takqv zloben nerez kato Georgi Tanev?

Tova obache ne e nay-strashnoto, g-n Prezident. Ne e nay-strashnoto i

tova, che kabinetqt e prejdevremenno oredyal i razdqrpan kato proskubana

kokoshka, che, sqznatelno ili ne, se sqsredotochava mnogo vlast v malko

rqce. Strashno, a i opasno za Bqlgaria e, che tova naistina e edin SLAB

KABINET. Nichiy i sledovatelno neizrazyavasht nichiya politicheska

volya. Slujesht kato balansyor mejdu razlichni interesi i zavisimosti. Sam

zavisim ot postoyanni politicheski sdelki: svobodata na Lukanov sreshtu

komunisticheskite glasove, promenite v Zakona za zemyata sreshtu skrivane na

doklada za Yakoruda v chekmedjeto. Kabinet fasada, zad koyto ne stoi nichiya

otgovornost. I tqkmo poradi tova bezkrayno udoben za bezotgovornite.

Strashno e, che ste absolyutno prav, kogato kazvate, che ne

parlamentqt krepi kabineta, a kabinetqt krepi parlamenta. Znaete li kakvo

oznachava tova, g-n Prezident? Tova oznachava, ceh izpqlnitelnata i

zakonodatelnata vlast ne se namirat v harmoniya i vzaimodeystvie, obslujvayki

nacionalnite interesi, a v tragichna vzaimoobvqrzanost, podchinena na

instinkta za samosqhranenie i podbujdana ot lichnite egoistichni interesi na

lideri, deputati i dqrjavni chinovnici! Che tozi kabinet e prosto subprodukt

na alchnata volya za vlast, che toy e kreaciya kakto na totalnata korupciya

sred deputatite, taka i na jalkata im mijiturshtina, karashta gi da prodavat i

dostoynstvoto si, i politicheskoto si veruyu samo i samo da se zakrepyat oshte

nyakoe vreme na povqrhnostta. Tqy che kabinetqt krepi parlamenta samo

dotolkova, dokolkoto e zalojnik i produkt na edna egoistichno motivirana

obshtnost, koyato SAMO SE PRAVI NA PARLAMENT!

Estestveno, vsichko tova e izpolzvaemo. I se izpolzva mnogo

dobre. Mnogoto sili, koito Vie obedinihte sreshtu pravitestvoto na SDS, sega

sa nasyadali okolo trapezata i chakat Bqlgaria da im bqde podnesena na

tepsiya, za da ya razrejat na parcheta i da ya razpredelyat pomejdu

si. Kabinetqt e samo sluga na tazi trapeza. SLUGA NA MNOGO GOSPODARI. Dlqjen e

da im ugajda, da se sqobrazyava sqs slojniya balans mejdu tehnite interesi. A

tozi balans e tvqrde delikaten, tqy kato sqtrapeznicite sa nenasitni i vzaimno

podozritelni. TQKMO ZATOVA KABINETQT E SLAB. Toy se mqchi da im ugodi, no Vie

pone ne moje da ne sqznavate, che vseki ugodnicheski jest e v ushtqrb na

dqrjavnite interesi.

Ima mnogo vqprosi, na koito Vie ste dlqjen da otgovorite. Naprimer ne

sqznavahte li, g-n Prezident, kakva e vrqzkata mejdu pqrvite deystviya na

kabineta, svqrzani s drastichno povishavane na cenite na gorivata,

bastisvaneto na direktorskiya bord na "Neftohim" i interesite na edna chastna

petrolna kompaniya, narechena "Elpida-3"? Ne sqznavahte li kakva e vrqzkata

mejdu milionnite dareniya na sqshtata tazi firma na KT "Podkrepa" i dogovora

za razpredelenie na petrolnite produkti, koyto mafiotskata konfederaciya na

Trenchev be sklyuchila s DF "Petrol"? Naistina li ne znaehte zashto strukturi

kato "Vinimpex" prehvqrchaha ot edno ministerstvo na drugo sqs starta na tozi

kabinet? Ili zashto "Podkrepa" shturmuva opqlchenski Komiteta po energetika?

Ili zashto tqmnite sdelki na "Kinteks" byaha otminati, be premahnat nadzorniya

mu sqvet, a procedurata po izdavane na licenzi za orqjeyni sdelki ot

pravitestvenata komisiya be sqkratena? Da ste se zapitvali nyakoga zashto s

idvaneto na novoto pravitelstvo prof. Vqlchev za poreden pqt be pritisnat da

si podava ostavkata i zashto ot testeto otnovo beshe izvadena mrqsnata karta

na Emil Hqrsev, agenta na Pqrva chastna banka v BNB?

Naistina li ne se sramuvahte, g-n Prezident, kogato izgovorihte pred

Dqglas Hqrd CHISTATA LQJA, CHE REKOMUNIZACIYA V BQLGARIA NYAMA? Kak i s kakvo

shte obyasnite desetkite i stotici politicheski uvolneniya prez poslednite

shest meseca? V imeto na Vasheto nacionalno sqglasie li be uvolnen primerno

edin chist profesionalist kato Stefan Sofianski, kogoto dori lideri na SDS

rugaeha, che ne e smenil nikogo v svoeto vedomstvo? Kak namerihte sili da

premqlchite komichniya motiv, s koyto kabinetqt na Vashiya sqvetnik motivira

negovoto uvolnenie? Ne Vi li e minavalo sluchayno prez uma, che apetitite kqm

negoviya post byaha svqrzani sqs stoticite milioni dolari, koito lichno toy

osiguri za usqvqrshenstvane na sistemata na dalekosqobshteniya? Kak shte

obyasnite zavladyavaneto na nacionalnite masmedii, vqzrajdaneto v tyah na

ideologiziraniya kontrol i cenzurata, tendencioznoto presyavane na

informaciyata? Zashto Asen Agov be smenen s jalkiya kichmen Hacho Boyadjiev,

zashto be progoneno cyaloto rqkovodstvo na Nacionalnata televiziya, zashto be

uvolnena Neri Terzieva, zashto ABSOLYUTNO NEZAKONNO be uvolnen i Ivo Indjev?

Zashtoto bili "sini" li?! Ne - i Vie go znaete mnogo dobre - prosto zashtoto

kato dobri profesionalisti se mqcheha da predadat faktite takiva, kakvito sa,

a ne kakvito biha iskali da gi vidyat upravlyavashtite. Samo che Vie tochno

tova ne mojehte da pretqrpite. Vie otdavna veche predpochitahte lqjata pred

istinata. Otdavna se radvahte na ugodnichestvoto na cyal shtab profesionalni

lqjci ot ranga na Petyo Blqskov, Valeri Naydenov i Tosho Toshev. Nesluchayno

si urejdahte s tyah redovni ejemesechni sreshti. (Ponyakoga se pitam: shte

povtorite li publichno tova, koeto ste kazali sled nyakoya i druga chasha

alkohol po adres na SDS na sreshtata, na koyato e bil domakin v. "Trud"?)

Ochevidno tyahnata patologichna jurnalistika be Vashiyat ideal - dokato Ivo

Indjev, naznachen s ukaz lichno ot Vas i uvolnen ot Berov po silata na edno

postanovlenie s dvadesetgodishna davnost - i vqpreki izrichni tekstove v

konstituciyata, priravnyavashti statuta na BTA kqm tozi na radioto i

televiziyata, e chovekqt, kogoto Vie guzno otkazvahte dori da izslushate.

Tolkova mnogo premqlchahte, g-n Prezident! Mqlchahte, kogato vqrhu nas

se izlivaha potoci pomiya, kogato na pravitestvoto na SDS se pripisvaha kakvi

li ne prestqpleniya, kogato izmislyaha mitichni grupi za sledene i

podslushvane, kogato dolnoprobni 168-chasovi lqjci kato Grigor Lilov bivaha

lansirani ot pridvornite Vi radiovodeshti, za da sipyat absurdni kleveti ot

sorta na tazi, che zloupotrebite po vreme na upravlenieto na SDS vqzlizali na

kqm 30 miliarda! I vsichko tova pri polojenie, che i kato upravlyavashta

politicheska sila SDS nyamashe pari dori da plashta zaplati na stotinata si

slujiteli! Ala v tova premqlchavane se krieshe i neshto zloveshto. Kogato Ani

Kruleva zapochna da chete prokurorski rechi v parlamenta, prosto zamirisa na

1947 godina. Poredniyat fars na lqjata prozvucha s opredeleno zaplashitelni

intonacii - i Vie znaehte, che stava duma ne samo za lqja, g-n

Prezident. Zashtoto Vashata doverenichka Ani Kruleva ne samo lqjeshe, tya

prikrivashe i prestqpleniya. Realni presqtpleniya, zamazvani s lqji pred

samiya parlament: zatova li ya izpratihte tam? Tya prikrivashe zloupotrebi za

desetki milioni, izvqrsheni ot KT "Podkrepa" i neynata "fondaciya"; tya

govoreshe za natisk vqrhu sledstvieto ot strana na pravitelstvoto, no ne

komentira OTKAZA NA SLEDSTVIETO DA RAZSLEDVA REALNI PRESTQPLENIYA, nito

nezakonnoto i napravo kriminalno puskane pod garanciya na Svilen Marinov; tya

govoreshe edva li ne za donosi i za iztrqgnati pokazaniya, no propuskashe

fakta, che chovekqt, potqrsil zakrila ot pravitelstvoto, e bil prebivan ot

bodigardovete na Vashiya priyatel Konstantin Trenchev, che e bil zaplashvan sqs

smqrt v negovo prisqstvie, che dalaverite, prikriti ot Ani Kruleva, vqv vsyaka

ci

ЗВЯР Ама че си тъп! Гьотферен означава дупедавец.
Простотия Горнио посерко (не те знам дали си и дзвер освен това), нали таа откачалка си заложи мизернио животец, ако нема оставка? И кво стана? Аман от светци, ние си падаме по светиците
Простотия Ей Дзвер, да не си помиклиш, че е за тебе? Случайно попадна на подходящото место
Дупедавец160
Ама че си тъп - гьотефрен значи ЗВЯР от форума на Сега - ченге-смукач, свирач на саксофон.. Гьонсурат, педераст - въобще ЗВЯР
Гьотферен (Дзвер) ЗВЯР161
Лошата шега

Рангел СТОЯНОВ

Когато прочетох във в. "Детонация" статията "Горчивата истина за българската интелигенция", представих си автора побелял и омъдрял от тепавицата на времето. Изумително е човек на 25 години като Вероника Бикова да се оттласне от видимата страна на нещата и да проникне със задълбочеността на анализатор до "корена на злото". С това умозрителните словесни на най-големия "морален съдник" на всички времена Стефан Цанев се срутват изведнъж.

Когато впоследствие прочетох от нея в "ПРО&АНТИ" "Поемам цялата вина", да си призная - бях направо потресен и объркан. Питах се:

- Възможно ли е в наше време да се спъва кариерата и бъдещето на един млад човек с аналитичен ум и непокварена съвест. Човек, сложил си главата в торбата, за да хвърли камък в застоялото блато на миналото и стресне за истински живот тварите в него, ако все още са останали такива?

- Защо Стефан Цанев, вместо да вземе отношение по същество по дипломната работа на Вероника, в която и той е "предмет" на изследване, търчи с фалшификати във "Всяка неделя" в злостната й болшевишка кампания срещу Явор Дачков?

- Защо в професорските катедри и университетски среди не само че няма мераклии да подадат ръка на една дипломантка, но даже се страхуват да прочетат работата й?

- Защо вместо да й се помогне с истински автентични материали в подкрепа на тезите й в дипломната работа, й се побутват чрез най-банални комунистически трикове въпросните фалшификати?

- Защо съзнателно се измества темата за състоянието на литературата ни през разглеждания период с изфабрикуваните фалшификати?

Защото така им отърва. Защото Вероника се е осмелила с дързостта и непредубедеността на своите 25 години да сложи пръст в раната. Да изложи доводи в подкрепа на извода, че така наречената "партийност в литературата" по онова време нанесе огромни поражения на самите творци и на създаваните от тях художествени произведения.

Че в преобладаващата си част "инженерите на човешките души" волю или неволю се оставиха да бъдат употребени като вместо правдива и стойностна литература, превърнаха същата в удобен инструмент на комунистическата власт.

Народът е казал: "Всяко зло за добро!"

Раздухваният скандал около дипломната работа на Вероника изигра лоша шега на неговите автори. Защото тя избра достойната позиция. И така провокира младите хора да посветят учението и живота си на истината и морала. България има голяма нужда от такива като нея.

Простотия Ама ти си бил голем изобретател бе!

There once was a man from Racine

Who invented a loving machine

Both concave and convex

It could serve either sex

Entertaining itself in between

Тъпотия Ням адам изло упот реб яватеси метоза щялоине щяло. По пита хкак возна чигьо тферен, за щототря бва дабъдеоб ясне нопод робнока квозначин авсички, несам онамен. Ато ва, чегьо тференз начиз вяриду педа вецгораз брах, номайне гоера збралса могьо тферена-ду педав ецЗВЯР. Нока кводруг оможед асеоч аква оттъ покопе лекатон его? Самоз наедап сува, иотго ренавси чкотоп сув нитемуне саакту алнивече. АФ ичоен ай-завър ше нияттъ паквтоз ифорум, нищо, чесен апъвада изгле ждака тоСи била...

AMERICAN BASTARD!164
едодялке ЧичофпичоХаджийска,

язък ти за доктората и целият ти академичен Leerlauf (празен ход), щом at the end of then day трябва да се трудиш по цял ден в смрадливата еснафска обстановка на Travel Agency-то. Защо руча толкова дълго академичните жабетата в родната Алма Матер. Сигурно за удовлетворение на твоето провинциално его и да се накичиш с жадуваната титла, която значи много само в твоите скрити зад дебелите диоптри очи?

Великите защити, тезиси и докторати дето сте направили с твоя ЧФпичо за съжаление не променят социалния ви статус на едни нещастни аутсайдери. Впрочем твоята половинка Вальо Хаджийски alias Чичо Фичо е един откровен крадец до ниво да краде тоалетна хартия и санитарни пособия от мисията, по времето на вашия звезден миг, когато по недоразумение в Филип Димитровата суматоха се озовахте в "Пирона" (жилищния блок на мисията) в Нев Йорк. Безплатното жилище в Пирона много ви хареса, та дори като ви спряха тока, за да ви изхвърлят, си пуснахте жица през fire escape-a.

Фпичо, колкото и да мечтаеш за бленуваната от теб лустрация от типа "стани ти аз да седна" звездният ти външно министерски миг на временно изпълняващ длъжността консул няма да се повтори. Освен това с полуграмотното си непрекъснато обилно словестно изхождане във българските форуми, просто нямаш шанс да се харесаш американския Big Brother за наемник. Самопредлагащите се никога не получават добра оферта. Просто липсва ти creativity, защото си неспособен за анализ. В най-добрия случай стигаш до нивото на кривото огледало. Твоите писания са със високо степен на ентропия (пълни с безсмислен словесен талаш и не съдържат полезна информация) и единствено можеш най-вече да пишеш не съвсем удачни свързващи изречения между безкрайните цитати. Върхът на твоята глупост е натруфеният ти, изпълнен с грозни чуждици, менторски в Оруелски стил новоговор.

Искрено съжалявам, че не притежавам перото и таланта на Щастливеца Алеко, та да опиша съвременните ви Бай Ганьовски геройства. Пък вие, ако щете не само в СГС, но и в Хага при Карла ме съдете. Колкото осъдихте Монитор дето пръв разгласи в простотиите ви.

Last but not least - КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ВЪРНЕШ КАРТИНИТЕ, КОИТО ОТКРАДНА!

beni 135, blagodaria za linka

Snoshti kusno chuh v novini che e v beznadejdno sustoianie, ne iskah da poviarvam. Vechna mu pamet!

Анонимен166
Чичо Фичо и Нели, защо се скрихте?
Простотия Вие кво си мислите бе? Не само че оградиме местото, а и че туриме бюст-паметник на Попето у цел ръст!
Анонимен168
Марксе ++, грешиш.

Чичо Фичо не е бил изхвърлен от българската външна политика. Или по-точно, от дипломацията, средството за творене на тази политика.

Той никога не е влизал в тях.

Никога не е имал и такова намерение.

Хитлер и компанията му загубиха Втората световна война. Едни се самоубиха, други ги избесиха като мръсни кучета след Нюренбергския процес. Хитлер и Сие са мечтаели за велики неща, дето сега им викат Ню уърлд ордър. Тогава са му викали Нойевелторднунг.

Велики, макар и злодейски начинания, велико сгромолясване.

Дребните им съпартийци, шарфюрерите, дето са тършували труповете на избитите с газ евреи в Аушвиц и други подобни места, не изгубиха Втората световна война. Тяхната война е била друга. Борили са се не за Нойевелторднунг, а за някой и друг еврейски каратец, с който да си отворят бакалийка след успокояване на страстите.

Да не мислиш, че Фичо е тръгнал към Ню Йорк с намерението да прави политика?

След като е бил извикан от гаражното Наде (той описва това в трогателен постинг), Фичо се е прибрал при недодялката, наплюнчили са калеми (боравенето дори с джобен калкулатор изисква някакъв минимум от аналитично мислене), и са започнали да правят шарфюрерски сметки. Може би още тогава недодялка да се е сетила за даскалското си стажуване в Художествената гимназия и да е изложила пред фичо нЕкои съображения.

Фичо няма как да се сгромоляса. Сгромолясват се слоновете, например. Хлебарките загиват от настъпване.

По-хитрите хлебарки винаги се шмугват в някой процеп и там пазят дискретност.

До някое време.

После подават от процепа мустачки-антени, за да доловят промените в обстановката.

Та фичонтелите сега са на тази фаза, подаването на мустачки от процепа.

Енгелс

Чичо Фичо Благодаря на колегата, пуснал интересното, ако и твърде дълго, писмо на д-р Сугарев до президента Желев от лятото на 1993.

*

Основните тези в писмото са не само напълно верни, но бяха актуални и след изборите от 2001 г., ако сменим името "Желев" със "Симеон". Само че, както съм отбелязвал неведнъж и Круела е съгласна, у нас за реставрация не бива да се говори, защото ново качество никога не е възниквало, та да се връща старото. Абсолютно прав е Едвин за изключителната роля на ДС (вътрешно- и външнополитическият полицейски апарат за осигуряване властта на БКП) и на борбата между различните й крила за обяснението на почти всички екзотични моменти от следдесетоноемврийската ни история. Отдето следва и необходимостта от лустрация като първа стъпка към истинската промяна.

*

Искам да се спра само на няколко дребни пункта, в които не съм съвсем съгласен с интерпретацията на д-р Сугарев. Мисля, че развитието на СДС след написването на писмото - през създаването на партията на Костов, през триумфа и падението на неговия кабинет, та чак до сегашното незавидно състояние на партията - оправдава донякъде критиката ми.

*

Д-р Сугарев преувеличава демоничното значение на личността на Желев за неуспехите на нашия преход, защото преувеличава потенциала за истинска промяна, който обществото ни и СДС имаха непосредствено след десети ноември.

*

"На 14 декември 1989, когато десетки хиляди хора обкръжиха Народното събрание, в което дебелоглави комунисти отказваха да ревизират чл. 1 от тогавашната конституция, регламентиращ пълния монопол на БКП във властта. Тогава ситуацията бе абсолютно идентична с тази на "Вацлавски намести" - пише д-р Сугарев. Видяхме, че и в сегашната статия в "Литературен вестник", рагледане от мене на стр. 1, той пак се връща към ентусиазма на 14 декември, за да търси там жива вода за днешното СДС.

*

Но у нас никога не е имало нищо подобно на "Вацлавске намести", защото не е имало и предишните хиляда години история на това място, вкл. и републиката на Масарик и Бенеш, и широка съпротива срещу комунизма, и пролетта на Дубчек, и Харта 77, и алтернативна демократична култура и организация, и най-важното - живо гражданско общество.

*

Наивно е да се мисли, че веднъж комунизмът рухнал, народът и интелигенцията са тутакси готови за демокрация. Въпреки Сартр, в техните недра няма никаква привилегирована инстанция (екзистенция, душа, трансцендентална аперцепция), неподвластна на манипулацията; в условията на тоталитаризма човек е тотално манипулируем. Единствено упоритата духовна работа на демократичната интелигенция за изграждане на истинско гражданско състояние можеше да създаде реални предпоставки за успех на прехода. Гражданско, не партийно. А у нас такава работа липсваше. Имаше синя партийна агитация, но тя не свърши работа. Липсва и досега. Имаме синя агитпроповска номенклатура, имаме доскорошен идеологически секретар на СДС, принуждаващ студентките си да си плащат за преподавателски "услуги", влизащи в служебните му задължения, в "натура". В една цивилизована страна такова комсомолстващо лице би било лишено от право да преподава, да не говорим на наказателната отговорност.

*

И докато това не се промени, следващите управления на СДС ще свършват като първите две. За щастие, общото развитие на региона ни доведе нещата до прага на НАТО и шансовете нещо да се промени растат неудържимо.

*

В един постинг в дискусията "Писмо" във връзка със спомена на писателя Г. Данаилов за грандиозния митинг на СДС на 7 юни 1990 предположих, че ентусиазмът тогава, както по аналогия и страстите от 14 декември 1989, извираха от същия извор, от който бликаше и всенародният ентусиазъм през юни 2001, и следователно те не са ни давали основание за особен оптимизъм за близкото ни бъдеще, какъвто оптимизъм явно е изпитвал тогава д-р Сугарев.

*

"Днес вече е ясно, че изборите тогава (1990) бяха тотално фалшифицирани и манипулирани, че цели сто мандата са дадени при груби нарушения на Избирателния закон, че през 1990 най-вероятно не БСП, а СДС е спечелил изборите" - дори и да е така, от поправката на изборните резултати в полза на СДС не биха настъпили съществени изменения на общия курс на историята ни. Без наличието и на горното.

*

Имам малки несъгласия с д-р Сугарев и относно признаването на БЮРМ през 1991 с конюнктурна предизборна цел. Но в областта на външната политика СДС израсна и през 1999 Костов застана решително, въпреки санитиментите на посттоталитарната маса, въпреки саботажа на БСП, на правилната страна - и най-вече - на страната на истинския ни национален ни интерес. С това той реши въпроса за поканата ни в НАТО. Дано израсне така и идейно, и организационно. И да има повече коментари.

Редактирано от - Чичо Фичо на 12/1/2003 г/ 19:01:38

Kombat #2170
#169, абсолютно точен и правилен анализ, поздравления! При това без да знаеш детайли, които аз, например, знам. Но цялостно ситуацията е схваната удивително точно.

Простотия Ама сугарето доктор ли е? Се си мислех, че е пациент
Сибила Е, стига де!

През постинг, през два, мойто име все се кипри споменато.

Ще вземете да го урочасате.

Сещам се каква е причината.

Хубаво име съм си избрала-звучно!

Сибила, Сибила, Си-би-ла.

Ама не прекалявайте, все пак, че съм много скромна

Мамо Администратор: Не се ли разклаща публичният образ на българската емиграция заради фиксирането на форумното внимание върху поведението ви, г-н Хаджийски?

г-н Хаджийски: Аз не виждам защо трябва този въпрос по този начин да бъде третиран, тъй като публичният образ на Скайфорума, според мен, е нормален; публичният образ е добър, но това, че мониторците го правят изкривен, е вече един друг въпрос, който би трябвало да получи един форумен дебат, защото фактите са едни, а трактовката, която дават някои от мониторците, разбира се, е коренно различна. Видя се в интервюто със Сибила, че аз не съм напсувал никого тука, аз не съм луд или ненормален, аз изобщо не съм извършил каквото и да било непристойно действие, за разлика от жена си. Обратното - това, което беше инспирирано от милиционерите спрямо мен, беше повече от допустимото, защото всяко нещо си има свои граници.

Администратор: Практиката досега, обаче, е когато има такива форумни недоразумения, дори в чата, да се говори свободно и някак си няма натрупани досега прецеденти в тази насока - известни личности да се позовават на архивите от ДС, когато става дума за форум, в който присъстват и други участници.

г-н Хаджийски: Г-н Администратор, хайде да погледнем нещата от един друг ъгъл. Всичко е разрешено - и те да ме псуват - и публичния, и частния живот на една определена личност заминават по дяволите, бил той консул или не. Нормален ли е един подобен подход, един подобен похват: да има един форум, което не е форум, на практика, ...

Администратор: Как форум, който не е форум?

г-н Хаджийски: ... едни факти, които да бъдат интерпретирани коренно различно? Днес в Скайфорума, под една от статиите по-точно, се говори, че аз съм бил гьотферен, че аз съм крал картини и т.н., нещо, което не е станало. Самият форумец в своя постинг малко по-нагоре каза, че съм академично жабе!

Администратор: Не ви ли се струва, че се превръщате в своеобразен любимец за определен тип форумци, които упражняват опит за дискредитиране на образа на българската емиграция чрез вашето лично компрометиране?

г-н Хаджийски: Този опит за компрометиране на българската емиграция и по-скоро на някои от българските емигранти, е доста масиран напоследък. Форумците се опитват да бъркат и в мръсното бельо на жена ми. Те си служат с изключително лоши, недопустими квалификации спрямо мен и жена ми, спрямо нашите две майки и спрямо мойта майка по-конкретно. То не е нещо, което се върши инцидентно, или... Това е една целенасочена кампания срещу мене.

Администратор: Но вие сте особен обект на прицел.

г-н Хаджийски: Вероятно съм особен обект на прицел, тъй като е възможно на мнозина да не се харесвам, но аз ще изпълня моите задължения като ексконсул, аз ще изпълня ангажимента си такъв, какъвто е.

Администратор: Как си обяснявате това внимание към поведението на вашата съпруга? Защо чак толкова широк фронт на опита за компрометиране на вашата личност, включително и чрез жена ви?

г-н Хаджийски: Г-н Администратор, защо не се обърне достатъчно внимание на това, което съобщават мониторците относно този въпрос? Защо, въпреки простотиите по неин адрес, в събота един професор си позволи да отпечата на първа страница в една от темите една изключително недостойна псувня? Вижте какво, форумците не печелят от лъжи. И читателите едва ли ще спечелят много от форумци, които пишат цели страници с простотии и псувни.

Администратор: Като че ли се създава едно внушение, че вашата съпруга ви покровителства?

г-н Хаджийски: Ако някой може да го докаже, аз съм готов да приема упреците в тази насока. Ако някой може да докаже, че аз, по какъвто и да било начин, съм покровителстван от жена си, ако някой може по какъвто и да е начин да докаже, че аз съм под въздействието на наркотици, докато пиша тука - извинете, това също са нелепици...

Администратор: Сякаш остана впечатление, че хора от Скайфорума са се дистанцирали по своеобразен начин от това, което се е случило в събота с вас. Другите цитират един форумец да казва: "да го духа бе, да го духа!".

г-н Хаджийски: Да, те са прави в това отношение. И ако аз трябва да го духам - ще го духам. Ако по някакъв начин аз съм нарушил правата на някой тука, ако аз съм го засегнал или аз съм го напсувал, аз съм готов да отговарям пред Бога. Защо не ме закача Господ за това нещо?

Администратор: Очаквате ли да го направи?

г-н Хаджийски: Не мога да предвидя, не съм ясновидец. Бих го посъветвал това да направи.

Администратор: Не се ли натрупаха много, как да кажа, негативи? Веднъж - псувня, която беше тълкувана, меко казано, доста конфронтационно, по темата за лустрацията; втори път - опит за лична атака срещу вас? Ако вие усетите в един момент, че наистина можете да се превърнете в онзи камък, който да преобърне цялата визия за Скайфорума в негативна посока, какво, все пак, ще направите, в крайна сметка?

г-н Хаджийски: Г-н Администратор, аз съм част от един форум, ако форумът реши, че аз пиша само глупости, разбира се, че аз ще си отида от този форум.

Администратор: Форумът, или администраторите, или пък вие, лично, трябва да решите?

г-н Хаджийски: Говоря за форума.

Администратор: Тоест, всички форумци заедно?

г-н Хаджийски: Аз съм част от един форум, пиша, бриша абсолютно добросъвестно и ще се редактирам. Но на някой не му е угодно и ето на... следват атаките срещу мен.

Администратор: На кого не му е угодно?

г-н Хаджийски: Вероятно интересите на някой... са нарушени.

Администратор: На кого? На кои типове интересите са нарушени?

г-н Хаджийски: Не искам да коментирам този въпрос. Не желая.

Администратор: Групови интереси, или интереси на мониторските форумци?

г-н Хаджийски: Вероятно и двете.

Администратор: И поради това те са обединени и организират атака срещу вас?

г-н Хаджийски: Това е моят извод.

Чичо Фичо И, пак подчертавам, другарки и другари, писмото на д-ра по философия Едвин Сугарев до президента Желев от 1993 г. от предишната страница е един изключително добър политически текст, въпреки критиките ми по отделни моменти и въпреки известното му преувеличаване на заслугите на първото правителство на СДС. Заслужава си внимателното четене. Добре ще е някой да го обърне и на родна кирилица: много наши другари се затрудняват по чуждоземски.
Минавам от тук GanTREE

Митът за тоталното подчинение БКП на КПСС служи и до ден днешен за да освободи БСП от реалните отговорности за правеното преди 1989

Да имаше много активно и с чувство разиграваното театро, пиянки, поцелуи в засос и протчее. Но БКП си е гледала ВЛАСТТА отблизо и без скрупули. А най-вече по своя тарикатски-ориенталски начин.

Справедливото разпределение не вевъзможно - не знам дали това искаше да кажеш със своите несъгласия. Но БКП съвсе не се смущаваше от това - постигна къде с насилие къде - в повечето случаи с лъжа и демагогия и манипулация СЪГЛАСИЕ на потискащото мнозинстгво на българите да получават заплати, придобивки и т.п. без каквато и да било връзка с това, какво реално са направили. При това както в плюс, така и в минус към последното.

Останалото е в рамките на собствените мнения - не подлежи на дискусия, т.к. всеки има право на такова.

Гьонсурат ДЗВЕР176
Симеон Сакскобургготски има връзка с ДС поне от 20 години – и посредством бизнес, и чрез конкретни хора като Атанас Тилев, заяви в неделя Явор Дачков в предаването "Гласове" на Инфорадио. Той каза, че досието на Атанас Тилев било унищожено от Бриго Аспарухов. Наивно е да се мисли, че Сакскобургготски няма връзка с тези хора, смята Дачков
Простотия Че си гьонсурат, спор нема, ама не стаяш за дзвер. Яворчо е четиво за нежни душици и пеперутки

Сега да ти обясним. Бригадирчо не мое да му е унищожил досиенцето на Тилев, понеже не е имал тия права по онова време. Мое да го е направил например Тодор Бояджиев или един Атанас Кр. А Тилев се отблагодари после не само на ТБ и БА, а и на целото БСП. Един от зам.председателите на БСП от онова време после му стана представител у Москва, а жена му беше шеф на една мобилна компания доде не избутая Тилев от далаверата.

Ако не ми верваш, питай ЯЯ

interviewer178
Бе ти уж Простотия, па толкоз ногу поназнайваш! Да не си колежка на чичата?
Простотия Не знам кой ти е чича, ама я одим по секакви ора
Чичо Фичо Архивите не горят, другари, както казваше Методи Андреев, архивите се съхраняват грижливо на най-различни места, вкл. в сейфовете на "групировките" на народната мафия, а така също и в чужбина - изток и запад. За лустрацията няма да има технически трудности. Има само политическа съпротива на лустрационния контингент. Но лустрационната отговорност е лична, не е на "БКП" или "КПСС". Затова е може би по-коректно да се казва "съпротива на отделни подлежащи на лустрация лица".

*

Затова именно и борбата за НАТО е, както писахме сто пъти, и за което ни и ругаха, преди всичко наша - вътрешнополитическа - борба, борба за всенародно очистване. А борбата срещу НАТО е борба за запазване властта на народната мафия. Такива са, другарки и другари, простите истини на живота, на изкуството.

*

Но лустрацията вече не е теоретичен проблем, а практически въпрос на недалечно бъдеще. Докато "дясното говорене" е все още теоретичен проблем. За които се и пише всичко това. Да не губим фокус.

Редактирано от - Чичо Фичо на 12/1/2003 г/ 19:20:04

Простотия Не бой се Фичле, на фокус си. Баш на кръстачката
ФЪРКАТИЧКО Облак, не знам защо розите обичат дъжда.

Може би защото пият вода с листата си.

А и след дъжд са много красиви.

Незнаещ, и аз понякога не се разбирам.

Благодаря ти.

Пополюбеца, май няма смисъл от отговор.

Така мисля, така съм го казала. Умно или глупаво, вие преценявате.

Под друга статия може пак да поспорим.

Простотия "First, we would not accept a treaty that would not have been ratified, nor a treaty that I thought made sense for the country." -George W. Bush, on the Kyoto accord, April 24, 2001

Минавам от тук Да

Към темата

Езиците тук са все около темата

А тя е езика на властта

Райчев е прав - ТУК властта не говори ясно и внятно, ползва смътни образи и недоразумения, които отдалеч приличат даже на метафори.

И това не е без основание

Властта е трудно нещо

Казват че тя е била все вимето на народа

Да но кой го дои това виме?

Тук се различават левите и десните

Левите свързват властта с повече обстоателства отколкото десните - това е първото им различие

Грубо -левите са сибарити - властват с удоволствие и раздават от това удоволствие с шепи радост за по-едри и по-дребни народни маси

Десните просто са груби ползват властта за себе си непосредствено не имитират радостта на народите, не им раздават нищо, вземат каквото могат за да подготвят връщането на левите

Къде е била грешката на Маркс?

А той междупротчим не е бил нито ляв нито десен - просто безделник, хрантутник на работяга Енгел А Енгелс по принцип би трябвало да бъде десен, защото е бил капиталист. Но той реши да раздава щедро ...на Маркс и голямото марксово семейство. Така Маркс успя да напише 4 тома Капитал, но публикува само 1 от тях Казват че е бил първи том

Та Маркс съвсем точно разкри че властта получава винаги повече отколкото после връща. Че няма справедливост - с една дума.

А това не е хубаво за никой но най-вече за капитала - престава да нараства

Тук се пеняви по повод на това че десните бяха за разгул на инициатива

Сигурно някъде и някода е било така Но не е тук в България както не е и в Русия, а и в повече страни по света. Хората нямат интерес да работят, да увеличават нито свой нито още повече чуждия капитал.

Днес очевидно е че само по себе си връщането на имотите не води до нарастването на капитала. Започнаха да губят дори и най-големите реститути тук в българия защото техния имот все по-малко се рентира Няма кой да им плати наемите. По-умните отдавна са си направили конвергенция и конвертираха се в благополучни бели хоря другаде.

Властта като няма кой да увеличава капитала се притесни. Ето точно тогава се загубиха гласа и левите и десните. Левите отдавна го загубиха десните току що

Левите защото колективната им инициатива спомина, а частната- вмиряса

Десните - поради естествените предели на разпределянето и преразпределянето на физическото имане.

Така и българският социализъм преди, и българският капитализъм днес не еспя да прескочи летната, да "премине от екстензивния щкъм интензивния" стади в развитието си. Спъна се - завист, мързел, животински егоизъм, липса на каквато и да било съгласуваност /солидарност/ дори и в рационално минимални граници.

Мен ми питаха къде е грешката на СДС, то биш на десните. Ама те я точно тук - не успяха да ограничат претенциите на собствените си симпатизанти да имат всичко. Загубиха връзка с нормалния дребен соБственик, който би могъл на свой опит и без чужда повощ да реши простата житейска задачка - дали той е способен да развива собственото си имане или по-добре да работи за другия по-успешен.

Десните собственоръчно удушиха свой собствена социална база така, както успя да го стори лявата модерна партия. С една разлика. БСП имаше повече време и кадри за да успее да приватизира повече.

Сегашната битка в елита, "във властта" издава, първо, мащабите на това несправедливо разпределяне на приватизираните активи, а второ, безперспективността на всички достъпни за сегашния елит практики за упражняване на властта. "Базиса" - маси лишени от инициатива и каквато и да било възможност да я упражнят индивиди вече нито са леви нито са десни.

Сидят и чакат

Тук ми казаха че БСП е била пионка на КПСС. Да така е - но имала и едно предимство. било е близко до ...България. Днес много хора обвиняват последните две правителства в предотелство на националните интереси.

Според мен такова нещо просто не би могло да се случи т.к. такива интереси няма. Има индивидуални, групови, партийни, мафиотски, но национални няма.

Спори се по въпроса.

Но има опасност че утре когато разсипия ще стане окончателна някои днешни управници пак ще кажат че те са непричем Че виновни са САЩ и ЕС

За какво ке се спори тогава?

Чичо Фичо Особено забележителен в писмото на д-р Сугарев до президента Желев (освен анализът за ДС, разбира се), е аргументът за реакционността на лозунга за "национално съгласие" у Желев (и по съседство, и у Фон Сакскобурггота). Национално съгласие у нас може да има само на основата на лустрация и истински реформи. У нас няма да работят испанският и гръцкият сценарий. За това обаче е нужно ефективно членство в НАТО и ЕС и най-вече събуждане на гражданското общество. Истинските реформи започват в НАТО и ЕС.
Чичо Фичо Затова единственото смислено говорене е за "езиците на дясното" - езиците на промяната. Да не губим фокус.
Минавам от тук Айде сега по добре тогава за "икономика икономична"
Минавам от тук А за фокуса е находка

Десните понеже въприеха правилните думи мот а мо смятат че остави инициативния насаме с природата и със себе подобни и ще спечели най-способния

Нищо подобно

Никъде не е било така

У нас дори протестантизмът се оказа чужда ерес

Та десните вместо да създават добра машина, който да СЪДЕЙСТВА на частната инициатива, а не на СВОИ оставиха "кадрите да решават всичко"

Тук е дефекта на "десния" език, той забрави корена си - РАЦИОНАЛНОСТТА

Дегрпадира до възпитанието на правилнито говорене.

Ей го правилното

Мамо Какво е впечатлението Ви за хората, които пишат в Скайфорума?

Не са стока, според мен не са най-подходящите хора, но не мога да Ви кажа нищо по-подробно.

Кое Ви кара да мислите, че не са най-подходящите хора?

Какво да Ви кажа, трудно ми е да коментирам. Аз имам една друга представа, затова и аз лично не пиша много-много в него. Защото аз смятам, че един човек като участник в дискусия трябва да си разбира въпросите, към които се е насочил. Има форумци, според мен, които не знам какво святно биха могли да напишат, разбирате ли?

Кои са тези форумци - или да не говорим за имена, да говорим за функция, която те изпълняват в момента?

Да, именно за функция става дума. Ще бъдат горе-долу като Сибила, която непрекъснато се представяше за човек от царската група, така да се каже, монархическа, пък не си отвори и веднъж устата във форума не само за тази монархическа идея или за Симеон, нито пък е казала нещо свястно досега. Какво може да свърши един човек, който пише за неща, които са далеч от нещата, описани в статиите? Например, да кажем - за езиците става дума тука.

В статиите пише и за политици например, прокурори?

Именно прокурори. Или някой, който работи в прокуратурата. Той може да е много добър в леглото, но какво би помогнал той в прокуратурата?! В прокуратурата се занимават със съвсем други неща. Какъв човек би опандизил? Просто не ми е ясно на мен.

А кой ги пише тези неща за прокурорите?

Предполагам, че доколкото на мен ми е известно, отначало беше казано, че всеки има право да пише за прокурорите. След това как се подбират темите, предполагам, че е имало дискусия, която е била публична, специално по тази тема и в нея се е решило. Но какви критерии обаче има, аз не мога да Ви кажа. Критериите не са ми ясни.

Личи ли някаква конспирация в подбора на темите?

Аз не съм съвсем дълбоко в играта, за да мога да кажа дали има някаква конспирация. Вчера, например, ми писаха на мейла за една тъпотия, отправена като въпрос от Сибила към Фичо под една тема.

Какво Ви писаха, защото аз четох темата?

Ето какво ми писаха. Сибила му е задала въпроса какво смятате да направите с жена ти, ако тъй като професор Поповски е казал, че ще ви разкара, за да може другите форумци да живеят добре. А Поповски не каза така, понеже другите му зададоха въпрос, какво е Вашето мнение, професоре, за един по-добър форум? Той каза, че съобразно условията в Интернет, един форумец трябва да взима 5 000 лева, за да може да виси от сутринта до вечерта във форума. А пък един администратор или обикновен читател трябва да взима 3 000 или 3 500, но аз не ги разбирам тези неща, нека оставим тези неща на журналистите. А Сибила зададе въпрос на Фичо, какво смятате да направите с жена ти, тоест манхатънската група, че да направите заплатите на другите форумци 5 000 лева? Фичо казал, че Поповски не ги разбира тези неща, защото е задръстен милиционер. Ето така, чул-недочул, се получават такива неща. Затова аз не искам да взимам отношение по имената. Просто не ги знам.

Вие сам казахте, че сте малко разочарован. Вашата представа, а и обещанието на Фичо и жена му беше, че ще престанат с псувните?

Какво Фичо е обещавал също не съм наясно, защото той много работи обещава, както се казва. Но моето впечатление по начало за един форум - може би греша - е, че трябва да бъде съставен от хора, които имат поне грам мозък в главата.

Нещо не може ли да се направи вече. То май е късно, защото са регистрирани повечето форумци?

Нищо не може да се направи, защото те вече са регистрирани. Оповестени са като никове във форума вече и сега е много трудно, аз например на Вас да Ви кажа: "Господин Мамо, не псувайте Фичо, а напсувайте жена му, тя е по-тъпа", след като Вие вече сте го напсувал. Това е както вече се казва "Пито - платено".

"Пито - платено," обаче разочарованието вече започва да се проявява.

Жалко, че е така. Това е нещото, което мен страшно много ме дразни и аз затова не влизам често, само и само да не се дразня, защото аз ги преживявам много навътре нещата. Пак Ви казвам, единствено заради Фичо, защото не искам той да загуби. Искам наистина да спечели и то с един авторитет, с една гръмка победа. Така както трябва.

Могат ли тези форумци да го провалят?

По некомпетентност може и да ги превъзхожда, ама не могат да го провалят. Такива случаи има, за такива случаи всички сме разговаряли. Има форумци от мониторската група, които просто поради своята глупост правят грешки, които влияят върху форума пагубно.Такива случаи има много.

Какви грешки, например? Те не са много известни.

Например Вие казвате, недейте да ме псувате за еди-какво-си, недейте да псувате и родителите ми, а те вземат, че направят точно обратното. И защо? Само и само да могат да кажат: "Ето, вижте, ние колко сме такива и такива, цинични, за да покажем, че си галфон, те казваш да не те псуваме, ама ние те псуваме". Аз винаги съм казвал следното нещо - ние пишем заедно тука, няма нужда да псувате никого. А този човек се казва Фичо, следователно всяка псувня, което трябва да се изрече трябва да бъде съобразена с него, тоест да се каже: "съгласен ли си да ти тегля една, съгласен ли си да тегля една и на жена ти". И когато той каже "Да", тогава вече ние можем да го напсуваме. Ние - в смисъл дадената група от форумци тука. Иначе така, все едно да го поставя пред свършен факт: "Господин Фичо, да ти таковам таковата, разбираш ли..." и той ще ми каже "Абе я ме остави мене бе, жена ми не ти ли стига?".

Какво значи да го напсувате човека, това е малко необичайно. Пояснете какво значи това?

Ние, тази идея, която беше, това не е точно псувня, както например ... айде да не се конкретизирам, да се псуваме тука сега, да се пишат едни други работи. Ние пишем за конкретен човек винаги едно и също всеки ден. Според мен форумците пишат много псувни за Иван Костов, а после се правят на много интелигентни...

А Вие като пишете по конкретна тема, какво разбирате под писане?

Под тази тема днес аз нищо не съм написал, защото, аз нали Ви казвам - не пиша често. Но смятам, че форумците, които пишат в момента, трябва да пишат, съобразявайки се с Фичо, защото той се явява личността, която предвожда всичко, цялата компания тука, така да го наречем.

Простотия Това па твойто ако е правилно, Фичлето е новото Моше
Минавам от тук та не сме в Египет бе?

Сибила Ей, Мами, бая отскоро се подвизаваш май в тоя форум, то нема лошо, лошото е че бръщолевиш глупости с апломб.

Бръщолевенето на глупости с апломб е свързано и с пословичното ти трудолюбие. Както казал Айнщайн, никога не ми препоръчвайте за сътрудник работлив и глупав човек. Предпочитам интелигентен и мързелив, ако не се намери интелигентен и работлив. Та и ти така-много труд, файда няма-само вреда.

Айнщайн би бил много недоволен по горните причини, ако някой би му те представил за сътрудник.

Освен това си и лошичък, май-май, и мъничко клеветник.Вместо да съставяш класации ТОП 10 и диалози, в които липсата на остроумие е най-малкият недостатък, да бе поотворил малко досието на Сибила, барем 500 постинга са посветени на Царя и на идеята му.

Та ти се натискаш да сътрудничиш на форума ли?

Форумът, не се съмнявам, би ти отговорил като Айнщайн-олеле, предлагат ми работлив и глупав сътрудник, що за лош късмет извадих

Редактирано от - Сибила на 12/1/2003 г/ 22:05:34

Минавам от тук Сибила

По стила личи че това "ново" същество е ...поредния клонинг на фамилията

Тъй че не го приемай така навътре

Простотия Абе ти от шизофрения ли страдаш, или от нещо множествено?
Минавам от тук Да бе да

Страда?!

То страдание ли е

Чист разпит

Сибила Минаващ, не знам чий клонинг е, но че е абсолютен новобранец-дето са го турили да помага в кухнята, някой и друг картоф за пообели и да мие чиниите

е ясно като бял ден. Само че, докато постигне истинското кулинарно съвършенство в кухнята на този форум, по-добре да изразходва напиращото без изгледи за възпиране трудолюбие в чистене на ориз и боб, а ако още му се работи-що пък да не вземе да премете и плаца.

Редактирано от - Сибила на 12/1/2003 г/ 21:08:45

Минавам от тук Да бе

Да поработи

Ами то работи

Чист ГКЧП!

Гьонсурат Прос(отия) ЗВЯР198
Някои Доносници на Държавна сигурност, установени от

комисията “Андреев”

Това са установените от Комисията по досиетата досега лица с категорична

принадлежност към бившата Държавна сигурност. Посочените лица са общата

бройка на установените сътрудници на ДС, резултат от всичките девет доклада

на комисията през периода на нейното съществуване, сочи проучване на

"Монитор".

За всички изброени сътрудници е подадено искане за разсекретяване на делата

към институциите, при които са се водили ­ МВР, НРС и МО. До днес на

комисията са подали само две дела за разсекретяване ­ на Доньо Донев и на

Божана Димитрова.

1. Ахмед Демир Доган

(Ангелов, Сергей, Сава; 1-о ГУ,

3-о упр., 9-и отд.; 1974-88 г.)

2. Васил Павлов Станилов

(1-о ГУ; 1968-69 г.)

3. Владимир Владимиров Топенчаров

(Карамфил; 1-о ГУ,

1-и отдел Столично УЕ; 1968-69 г.)

4. Евгени Захариев Кирилов

(1-о ГУ, 1-и отдел Столично УЕ;

48-60, 67-68, 79-91 г.)

5. Иван Борисов Матев

(1-о ГУ; 1973-76 г.)

6. Румен Василев Гечев

(1-о ГУ; от 1987 г.)

7. Румен Славейков Сербезов

(1-о ОУ-Ямбол; 1976-83 г.)

9. Стою Дулев Стоев

(1-о ГУ; 1977-87 г.)

10. Тодор Костов Бояджиев

(1-о ГУ; 1966-90 г.)

11. Чавдар Атанасов Добрев

(1-о ГУ на ДС; 1974-88 г.)

12. Кирил Асенов Алтънов

(1-о ГУ; 1977-85 г.)

13. Салибрахим Ибрахим Ибрахим

(1-о ГУ, 3-о упр.; 1947-55 г.)

14. Сафет Рамаданов Шекиров

(1-о ГУ, 3-о упр.; 1964; 69-83 г.)

15. Сребрен Христов Аргиров

(1-о ГУ-ДС; 1973-91 г.)

16. Стоян Димитров Абрашев

(1-о ГУ-ДС; 1973-91 г.)

17. Стоян Недков Георгиев

(1-о ГУ; 1977-82 г.)

18. Тодор Димитров Тодоров

(1-о ГУ; 1986-90 г.)

19. Тома Любенов Попов

(1-о ГУ; 1969-73 г.)

20. Христов Иванов Иванов

(1-о ГУ, 2-о упр., отдел задгр.паспорти;

80-82; 84-88 г.)

21. Антон Дончев Баръмов

(1-о ГУ на ДС; 1970-79 г.)

22. Владимир Иванов Жеглов

(1-о ГУ -ДС; 1989-91 г.)

23. Владимир Марков Кърпачев

(1-о ГУ; 77-80, 85-89 г.)

24. Воля Димитров Русев

(1-о ГУ-ДС; 1967-72 г.)

25. Иван Ангелов Златанов

(1-о ГУ на ДС; 1967-87 г.)

26. Иван Асенов Филипов

(1-о ГУ; 72-75; 89-91 г.)

27. Илчо Иванов Димитров

(1-о ГУ - ДС; 1971-86 г.)

28. Калин Траянов Митрев

(1-о ГУ-ДС; 1980-85 г.)

29. Костантин Тодоров Русинов

(1-о ГУ - ДС; 1966-72 г.)

30. Веселин Стойков Стойков

(1-о ГУ-ДС; 1981-87 г.)

31. Александър Александров Сталийски

(Страшимиров ДС; 1947-55 г.)

32. Семко Димитров Крачунов

(02,05,02-ДС; 1970-73 г.)

33. Румен Илиев Николов

(Жоро; 03,09,01-ДС; 1978-91 г.)

34. Димитър Василев Димитров

(05,07,02-ДС; 1952-56 г.)

35. Рафет Рамаданов Шакиров

(1-о ГУ, 3-о упр.; 64; 69-83 г.)

36. Слав Василев Данов;

(Петров; 1-о ГУ, ОУ-Ямбол; 76; 83 г.)

37. Васил Ангелов Велев

(1-о ГУ ДС; 86-90 г.)

38. Любомир Кръстев Драганов;

(Ваньо; 1-о отделение ДС-Плевен; 65-69 г.)

39. Митьо Петров Виделов

(1-о упр. На ДС; 67-74 г.)

40. Никола Стоилов Кацарски

(2-и отдел, 1-о отделение дирекция ДС; 48-56 г.)

41. Валентин Георгиев Александров;

(Александров; 2-о упр. 03, 05-ДС; 76-87 г.)

42. Денчо Райков Денчев

(2-о упр., 12, 02 ДС; 87-91 г.)

43. Димитър Асенов Саръиванов;

(Асенчо; 2-о упр.; 47-62; 67-90 г.)

44. Венцислав Борисов Давидков;

(Пламен; 2-о упр.; 66-78 г.)

45. Сабри Арифов Алиев;

(Съби; 2-о упр.; 80-90 г.)

46. Иван Манев Белчев

(2-о упр. на ДС; 76-77 г.)

47. Кадир Джелил Кадир;

(Първанов; 2-о упр. на ДС, 11-и отдел; 57-65 г.)

48. Генчо Сотянов Мирков

(Каракашки; 2-о упр. на ДС, ОУ-Перник; 84-90 г.)

49. Витко Илиев Еленков

(Лъчезар; 2-о упр., 02, 01-ДС; 67-89 г.)

50. Боян Иванов Пенков

(2-о упр., 03-ДС, 04,01,02-ДС; 62-88 г.)

51. Никита Георгиев Шервашидзе

(2-о упр., 06, 02-ДС; 69-83 г.)

52. Мариана Манова Тодорова

(Ана; 2-о упр.,08,04-ДС; 74-80 г.)

53. Любомир Петров Дачев

(2-о упр., 10,01-ДС; 75-90 г.)

54. Димитър Георгиев Пантиев

(2-о упр., 10,02-ДС; 80-84 г.)

55. Георги Николов Дюлгеров

(2-о упр., 10-и отд.; 74-80 г.)

56. Али Мехмедов Ибрахимов

(Сашо, Темер, Чакъров; 2-о упр.,

4-и отдел; 74-91 г.)

57. Юнал Саид Лютфи

(Мурад, Сидер; 2-о упр., 6-и отдел; 67-92 г.)

58. Михаил Иванов Трифонов

(2-о упр., направление "И", 10-ДС; 74-85 г.)

59. Кирил Върбанов Садонков

(2-о упр., направление "И", 11-ДС; 84-91 г.)

60. Орлин Ризов Ризов;

(Джамал; 2-о упр. РУ на ГЩ; 76-85, 85-92 г.)

61. Румен Иванов Драганов

(Владимир; 2-о упр., СГУ, 01,05-ДС;

74-78; 80-88 г.)

62. Кирил Любенов Боянов

(3-о упр. на ДС; 59-60 г.)

63. Стоян Панайотов Стойков

(Огнян; 3-о упр.,11-и отдел ДС; 76-77 г.)

64. Георги Симеонов Агафонов

(Здравков; 3-о упр., 4-о отделение ; 80-82 г.)

65. Румен Симеонов Манов

(3-о упр. ДС; 86-95 г.)

66. Ани Петков Ангелов

(Тодоров; 3-о упр. ДС; 79-91 г.)

67. Веселин Маринов Алексиев

(Туйков; 3-о упр. ОУ МВР-Ловеч; 76-90 г.)

68. Владимир Асенов Спасов

(Полетов; 3-о упр., 02, 02 01-ДС; 47-60 г.)

69. Георги Иванов Иванов

(Николов; 3-о упр., 3-и и 6-и отдел; 62-78 г.)

70. Олег Найденов Боянов

(Баджов; 3-о упр., 4-и отдел ДС; 77-79 г.)

71. Никола Цанков Русев

(Емил; 3-о упр., 4-о упр.; 84-90 г.)

72. Пламен Иванов Ковачев

(Гуляшки; 3-о упр., 4-о упр.; 76-92 г.)

73. Илия Василев Илиев

(Петров; 3-о упр., 9-и отдел ДС; от 1975 г.)

74. Христо Костов Радев

(Чайковски, Самоковски; 3-о упр.-ДС; 48-54 г.)

75. Янко Марков Спасов

(Николов; 3-о упр.-ДС; 47-54 г.)

76. Георги Николов Колев

(Филипов; 4-о отд-е на ДС-Бургас; 80-90 г.)

77. Георги Иванов Tанев

(5-о упр. на ДС; 80-90 г.)

78. Иван Василев Йорданов

(Димитров; 5-о упр.-ДС, 03,03 ДС; 58-63 г.)

79. Хасан Али Хасан

(Сабахаттинов; 5-о упр.ДС; 61-63 г.)

80. Андрей Николов Андреев

(Страшимиров; 5-о упр.ДС; 61-63 г.)

81. Иван Петков Орханкелиев

(Иванов; 5-о упр.-ДС; 62-63 г.)

82. Георги Стефанов Стойчев

(5-о упр. ДС; 55-58 г.)

83. Тодор Димитров Узунов

(5-о упр. ДС; 62-63 г.)

84. Петко Иванов Пашов

(Каменов; 5-о упр. ДС; 53-63 г.)

85. Михаил Асенов Михайлов

(Николай ; 6-и отдел, 6-о отделение ДС; 61-89 г.)

86. Нурхаят Нюфел Мехмед

(Люда; 6-о отд. на ДС, ОУ-Добрич; 89-90 г.)

87. Исмаил Мехмед Исмаил

(Цветан; 6-о отд. ДС ; 71-79 г.)

88. Цанко Русев Цанков

(Бъчваров; 6-от отд. ДС- Габрово; 75-86 г.)

89. Любомир Петров Божков

(Володя; 6-о отд. ДС- Силистра; 78-89 г.)

90. Осман Ахмед Октай

(Огнян; 6-о отд. ДС- Силистра; 75-83 г.)

91. Младен Петков Горчов

(6-о отд. ДС; 84-90 г.)

92. Спас Ангелов Ташжев

(Иван; 6-о отд. ДС, ОУ-Ст.Загора; 85-86 г.)

93. Калин Николов Димитров

(Явор; 6-о отд. Кърджали; 76-86 г.)

94. Павел Крумов Стоименов

(Стоян, Калоян; 6-о упр, 05, 03; 83-91 г.)

95. Васил Любомиров Костов

(Николов; 6-о упр., 6-и отд.; от 69 г.)

96. Русалин Симеонов Арнаудов

(Страхил; 6-о упр., 6-и отд., 2-о отд.

97. Христо Панчев Смоленов

(Андрей, Смоленов; 6-о упр.; 81-88 г.)

98. Доньо Петров Донев

(Тошев; 6-о упр.; 72-74 г.)

99. Сирил Каонеулоасо Июджи

(Семьон; 6-о упр.; 77-86 г.)

100. Божана Томова Димитрова

(Цветанова; 6-о упр.; 75-78 г.)

101. Янко Николов Янков

(Кирилов; 6-о упр., 1-и отдел ДС; 78-80 г.)

102. Захари Михайлов Захариев

(Иванов, Стоянов; 6-о упр.,

1-и отдел ДС; 69-84 г.)

103. Стойчо Рангелов Донев

(Шишманов; 6-о упр., 1-и, 6-и отдел ДС; 75-89 г.)

104. Тодор Иванов Костадинов

(Радослав; 16-о упр., 2-и отдел ДС; 70-74 г.)

105. Добромир Мартинов Задгорски

(6-о упр., 7-и отдел, 3-о отд.ДС; 84-90 г.)

106. Али Мустафов Хамзов

(Пашов; 6-о упр.ДС; 76-89 г.)

107. Камен Хинов Калинов

(Юри; 6-о упр.ДС; 71 г.)

108. Фаик Сюлейман Коркмаз

(ВКР; 78-81 г.)

109. Петър Николов Стефанов

(ВКР-БМФ; 69-72 г.)

110. Стефан Киров Робев

(Проданов; Дирекция ДС, отдел 1,

3-о упр., 02-ДС; 50-59 г.)

111. Иван Драшков Стефанов

(Латинов; ДС-Габрово; 47-51, 57-61 г.)

112. Бисер Заимов Тинков

(ДС-Мадан; 73-91 г.)

113. Любомир Кръстев Драганов

(ДС-Плевен,1-о отд.; 65-69 г.)

114. Али Исмаил Байрактар

(ДС-Плевен, ДС-Ловеч; 75-80 г.)

115. Левен Левенов Хаджиев

(ДС-Русе; 79-80 г.)

116. Азис Мехмедов Исуфов

(ДС-Ст.Загора, ДС- Търговище; 70-76 г.)

117. Милен Огнянов Томов

(Митко; ДС-Ямбол; 74-89 г.)

118. Валентина Алекова Исаева

(Верея; ДС Смолян; 78-91 г.)

119. Боян Георгиев Трайков

(Ивайло; 3-о упр.-ДС; 50-58 г.)

120. Тодор Кръстев Василев

(отдел "Задгранични паспорти"; от 1974 г.)

121. Кемал Еюп Адил

(Емил; отделение "Турско", ДС-Силистра ;

78-98 г.)

122. Въло Иванов Христов

(Валери; ОУ-Враца, ДС; 51-90 г.)

123. Ромил Тимотеев Николов

(Бойчо; ОУ-ДС - Видин, 05,06 ДС; 60-62 г.)

124. Юри Асенов Соколов

(ОУ-Смолян ДС; 80-91 г.)

125. Ален Малинов Аленов

(ОУ-търговище ДС; 86-90 г.)

126. Мишо Георгиев Иванов

(ОУ-Ямбол ДС; 79-91 г.)

127. Тодор Борисов Николов

(ОУ-Видин, 2 ДС, ВКР 58-61; 68-90 г.)

128. Найчо Стоичков Трайков

(ОУ МВР-Кюстендил, ДС; 56-61 г.)

129. Васил Димитров Чичибаба

(ОУ-МВР- София, РУ-МВР - Сливница, ДС,

НСЗК; 72-90 г.)

130. Васил Кирилов Палакаркин

(Христов П.; РПУ-Станке Димитров - ДС; 85-90 г.)

131. Христо Тодоров Гергински

(СГУ-06, 04-ДС; 83-87 г.)

132. Павлина Стефанова Тодорова-Сапунарова

(Кармен; СГУ-6-и отд. ДС; 81-87 г.)

133. Валентина Танева Шишкова

(СГУ, 06,02-ДС; 83-90 г.)

134. Георги Йорданов Манов

(Андреев; СГУ, 3-и отд., 3-о отд. ; 79-88 г.)

135. Дойчо Златанов Дойчев

(Деница; СГУ, 8-о РПУ; 85-93 г.)

136. Стефан Гаврилов Цветанов

(СГУ, Ленинско РУ-ДС; 85-90 г.)

137. Атанас Николов Атанасов

(РУ на ГЩ ; 71-91 г.)

138. Атанас Тодоров Атанасов

(РУ на ГЩ; 87-91 г.)

139. Бончо Иванов Шанов

(РУ на ГЩ; 65-67 г.)

140. Георги Димитров Спасов

(РУ на ГЩ; 77-91 г.)

141. Евгени Захариев Кирилов

(РУ на ГЩ; 76-85 г.)

142. Емил Иванов Данчев

(РУ на ГЩ; 82-91 г.)

143. Иван Георгиев Шопов

(РУ на ГЩ; 85-91 г.)

144. Красимир Минков Маринов

(РУ на ГЩ; 84-89 г.)

145. Кръстьо Илиев Петков

(РУ на ГЩ; 83-88 г.)

146. Стоян Панайотов Стойков

(Огнян; РУ на ГЩ; 85-91 г.)

147. Христо Григоров Харизанов

(РУ на ГЩ; 72-81 г.)

148. Христо Петров Стоянов

(РУ на ГЩ; 81-89 г.)

149. Петър Николов Стефанов

(ВКР-БМФ; 69-72 г.)

150. Тодор Борисов Николов

(ВКР-58-61; 68-90 г.)

151. Фаик Сюлейман Коркмаз

(ВКР; 78-81 г.)

Мамо Група новички читатели на Скайфорума: Има ли нужда Скайфорумът от нова езикова култура?

Сибила, готина метачка на плацове, от по-старичките: Аз казвам, че да, и то наложително. Първо, трябва да има една група форумци, които да правят достояние на администраторите всичко, каквото се върши от мониторците в Скайфорума, по темите. Защото много неща се вършат, но всичко просто не стига до администраторите. Даже сега в момента си говорим колко сме готини всички от Скайфорума, че не сме го направили достояние, че искаме само да си оградим мястото тука с метални колчета.

Г.Н.Ч.С.: Кои от Скайфорума?

Сибила: От Скайфорума бе. То се знае кои сме готините.

Г.Н.Ч.С.: Какви метални колчета?

Сибила: Виждате ли! И вие не знаете. Значи, всеки един от нас, които седим от сутринта до вечерта, до всеки трябва да има метално колче 50 см, което е забито отпред, малко преди да ми се изпише името.

Г.Н.Ч.С.: Вие не сте ли обсъждали на кръчма досега въпросът с металните колчета?

Сибила: Това си е наше право. Ние ще си ги сложим, ние просто сме били достатъчно време тука и не сме пияници, за да ги коментираме тия работи по кръчмите.

Г.Н.Ч.С.: Защо не сте подсказали на някой администратор да се поинтересува от проблемите ви с мониторците?

Сибила: Просто защото сме много възпитани и сме деликатни.

Г.Н.Ч.С.: Вие сте абсолютно мнозинство заедно с Фичо и Нели. Не можете ли да не ги слагате тези метални колчета?

Сибила: Защо? Те не ви пречат да си четете разни работи тука...

Г.Н.Ч.С.: Ако не ни пречат, тогава защо трябва администраторите да ви оправят проблемите с тях?

Сибила: Не, аз ви казвам, че ако например бяха мониторците, щяха да направят такъв голям въпрос, да ни оплюят, че сме сложили металните колчета... За нас лично няма проблем, но просто е интересно - на вас не ви ли е така чудно?

Г.Н.Ч.С.: А, не... А какво научихте от статията на Андрей Райчев?

Сибила: Вие сега ме изпитвате?

Г.Н.Ч.С.: Малко.

Сибила: Много неща научих. Предполагам, че не е тука мястото да ви казвам. Аз съм преводачка и никак не обичам да ме изпитват.

Г.Н.Ч.С.: Само ви питам, защото сме новички и искаме да открием смисъла от тези статии, под които толкова много пишете...

Минавам от тук Да все по-интересно е

То е от преди години

Може да е Жоховски да пробва подмолните, пардон, падгъзните си номера

А може и някое от студентчета - с разни наклонности да

"се проявява"

Имало едно време такива игри

Но иначе всичко е вторично и подражателно - сериално

КАРТУФОБИЛАЧКЪТЪ201
Ани Илков: Светът е пред мащабна война на бедни и богати

*

Българинът е с пречупен гръбнак, страната ни е селска, а интелигенцията - селяндурска, смята най-мрачният наш поет

И ето, че у нас ще се зароди форма на християнски фундаментализъм: Вече наблюдаваме как царе целуват патриарси бивши доносници, или по-точно бивши царе целуват бивши патриарси, които са бивши

доносници и цялата тази глупотевина. Но е смешно положението на България с нашия настоящ политически лидер с гротескното презиме, защото той води особена политика на изток, една много сложна политика на свързване с източни ислямски авторитарни режими в страни като Йордания. И не знам Америка с какво око ще погледне на един подобен

двусмислен политически режим в България.

На мен ми се струва, че политиката, която този демократ – царят води, е опит за махленско задумване. Иска да бъде добър с всички, да не заеме позиция, да изглежда гъвкав до степен на невидимост и мекушав до степен на несъществуване. Смята, че с такава позиция може да реализира някакви странни планове за стопански успех на България. Мисля, че от тази седмица е ясно, че това няма да е възможно. Не може да разговаряш с всички на равна нога, ти си малка страна и трябва да заемеш ясна позиция, да мислиш в някакъв политически адресиран план. В края на краищата нека да се досетим, че този човек - царят вкара за пръв път в политическото управление една съмнителна от

конституционна гледна точка партия, построена на религиозна основа. Той я вкара в управлението. Никой друг досега не го беше правил. Нито комунистите, нито СДС. Особено с оглед на новите реалности - до вчера това можеше да се счита за

вулгарно, цинично, изключително недемократично изявление - който мисли, че след тази седмица това изявление може да изглежда същото е просто глупак. Но в България е пълно с глупаци и те са настанени във високата политика.

Минавам от тук Да

На кладбище ветер свищет?????

Прозд Кумбат 2203
- Да, мисля че българинът е особено дебелоглав. Някакъв гностик е, остатъчен богомил. Недоверчив към чуждите усилия и към собствените си възможности. Не цени собствения си труд, без това да го осъжда на мързел. По-скоро го осъжда на липсата на рационална концепция за труд, за постигане... за движение. Много неподвижен човек. Много статичен.

Ани Илков (има и умни и мислещи българи)

Простотия Гьонсурате, ти кой номер си бе? Не си се отбележил
Сибила Най-малкото блудкаво и безвкусно. Кич, та дрънка.

Малък ум-малък резултат ниско челце- нисък хоризонт.

Защо ли си врееееемето губих, защо ли не пих до зорииииииии!

Наздраве за кича.

Минавам от тук На здраве
Don Сидят 3 рыбака на берегу. Рыбу удят. У двоих ничего не ловится, а у третьего - отличная рыба идет. Ну и пристали те двое:

- На что ловишь, дядя, на мотыля или червячка?

- На таблетки от триппера!

Побежали эти двое в аптеку, вбегают:

- Нам таблетки от триппера!

- Что, поймали?

- Нет еще, но такое место знаем!

Минавам от тук Абе тук направо филм някакъв се върти

Ту монстри, ту клонинги, ту анонимни гении двойници

Ужасия

Мамо Стига си пила и пяла, ами кажи на другите има ли нужда Скайфорумът от нова езикова култура? Ама по-ясно така малко, не с такива завъртяни слова като по-горе.
Сибила Айде, вече щом и Ани се появи, то ке биде муката пуна.

Какво ли още го чака тоз нещастен форум.

Анонимен211
В България няма леви и десни, има горни и долни. Няма ляви и десни партии. Няма леви и десни сили. Няма лява и дясна политика. Има горни-политически елити, властници и тяхни приближени. И долни- пенсионери, безработни, нископлатени работещи. Такова е класовото деление в криминалните общества.
Минавам от тук Ахо пръдна все пак

Ами ясно бе

Голяма ЖАПА си МАМА

А ако си папа то си просто голям гъз

или хитро п....растче

Ама все тая

Фотката е станала

Анонимен213
Ани Илков е написал нещо интересно. Може да го приемете или да го оборите. Защо започвате веднага с етикетите ? Или приемате демокрацията, само като съгласие с вашето мнение ?

Минавам от тук Ами вапрос

Ат галерка

Как така все се появяват постигни след като гледах страницата

Разбирам да съвпадне времето

Ама чак толкова

Да кстати да се чете ЖАПА като ЖОПА

Оказа се - нет худа без добра

Моите грешки като генератор на случайните числа

Предпазват в т.ч. и от странните вицове на руски

Ти дончо поне предварително усмихни се бе

Та да е ясно че е бил виц а не диагноза?+

Don Наздраве, Сиби!

Нищо особено не се случва. Просто форумът се отърсва от отровната си плесен.

Последни издихания на платените клакьори.

Минавам от тук Да бе да издихания

То само на кладбище ветер свищет

А тук някой трябва да отвори прозорец

Минавам от тук Пак се появи "между" , а на е "след", ама не го имаше?!

А был ли мальчик то, Варава?

Нещо не е наред с машинката

paragraph39 Ако искате да разберете какъв "номер" ви пробутва един фокусник- не го слушайте какво ви казва, а гледайте какво вършат ръцете му ! Езоп казваше, че "езикът е най-големият приятел и най-големият враг на човека !". Просто, зависи, кой с каква цел какво говори !

А щом въпросът за езика премине през медиите- НЕ Е ВАЖНО ТОЛКОЗ КАКВО МЕДИИТЕ КАЗВАТ , А КАКВО НЕ КАЗВАТ ! Особено, когато ни уведомяват /информират/ за управляващите /които и да са те !/ - какво управляващите били казали !!! Мен по ме интересува: какво и какви управляващите са ги свършили ! ПО ДЕЛАТА ИМ /а не по езика !/ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ !

Сибила Наздраве, Дон

Don А вот, Прохожий, и диагноз:

Вихри враждебные веют над нами,

Темные силы нас злобно гнетут.

Девки! Давайте! Все дело за вами!

Иначе геи вконец заебут!

Минавам от тук А шо с девками у тебя проблемы

Ну удивил

Минавам от тук слушай параграф

смени си ника

проговори на човешки език

абсолютно си прав

на здраве

Don Все философствуешь шутя,

А надо уж вставать на барикады!

И бой им дать, хотя...

Вдруг подберутся гады с заду?

Минавам от тук Ладно Донче

С Геями наистина как в руской народной песне

Ах-у-дуба ах-у-ели

Тук кстати нет картинок чтобы по-человечески

все п...растия какая-то

А иначе

Буд здоров

Анонимен225
Най-близкият до Минавам от тук да му удари един шамар с медицинска цел. Нещо му стана на този човек. Той никога не е бил съвсем в ред, но последните му постинги издават ясна диагноза за рязко влошаване на състоянието му.
Чичо Фичо Цитираното изказване на проницателния д-р А. Илков за "липсата на рационална концепция за труд, за постигане... за движение... (българинът е) много неподвижен човек... много статичен" - е важно за разбирането защо СДС не е и не може да бъде "консервативна" партия. Българинът е провинциално, по селски консервативен. Но консервативната партия, партията на непромяната, у нас е по определение БСП. А СДС трябва да се преустрои в партия на радикалната промяна. Съвременният капитализъм e business at the speed of thought (Bill Gates). Умението да се променяме е нужно не само за истинската реформа, която ще роди и новото дясно и ляво, но и за после. Всеки ден. Например, другарки и другари, не е че е непременно толкова лошо това, което др. Дон е научил в АОНСУ, дето се похвали, че бил защитил кандидатска по философските нАуки (ще ми се и него да го поизпитам нявга - за форумен минимум), но сега то не му служи, нужна му е промяна. Така и българската полития като цяло.

Анонимен227
Ако не помогнат шамарите на Минавам от тук, заведете го пред някаква аудитория и го накарайте да си прочете последните пет постинга. Неминуемо някой ще се обади в Психодиспансера и ще го диспансеризират за известно време.
Анонимен228
Здравейте , анонимни приятели ! Благодаря за пощата , която ми изпратихте през уикенда и благопожеланията. Много усилия сте употребили да си въртите езиците на ляво , но си заслужава. Там е ключът от бараката , там е нашето общо бъдеще. Това е и закономерният нов етап в развитието на идеите на Негово Величество , квинтесенцията на които се съдържа в крилатия девиз "Асерехе ха де хе де хебе ту де хебере себиуноба махаби ан де буги ан де буидидипи" . Някои от вас навярно няма да разберат дълбокия скрит смисъл на това послание . Не губете обаче кураж , а се обърнете за помощ към утвърдените лингвисти във форума.

Как е времето при вас? Навярно е вече тъмно. Тук при нас в Южен Бронкс още е следобед. Не се отчайвайте , не унивайте пред трудностите и дръжте здраво в ляво. Помнете че дискусията , както и историята се правят от личности. За да успеете , наблягайте на английския. С френски не ставате и за чеп за зеле.

ИМАШ КРАВА - ПИЕШ МЛЯКО !!!

ХЕПИЕНД229
Другарю прост(ак)отия (Кумбат, Дон и тинтири минтири Илиев и сие)М

Лустрацията отпочва следващия месец. Долагайте надлежно!

Справки из Мутритора:

Дотогава обаче военното ни разузнаване ще трябва да мине през теста на натовския офис по сигурността, ръководен от станалия известен у нас Уейн Райчак. Заместникът му Жан Робиар идва с работна група в София през февруари. Експертите по контрашпионажа ще инспектират защитата и сигурността на комуникациите (вътрешните, както и електронните връзки с Алианса), регистратурите и хранилищата с данни на всичките ни специални служби. Публична тайна е, че проверката ще засегне и миналото на действащите служители в тях. Хората на Райчак със сигурност ще ровят най-усърдно за съветски "къртици", останали от времето на Държавна сигурност, и за свързаната с тях опасност от течове на информация. В момента проблемът е изключително сериозен на фона на скандалите около изтичането на информация от специалните служби в МВР.

Вероятно по тази причина ген. Студенков не иска военното разузнаване да бъде слагано под общ знаменател с другите ни тайни служби. Пък ние ще гледаме сеир ....

paragraph39 МИНАВАЩ, и на теб "Наздраве!"...

Но не мога да си сменя ника! Защото не никът е мой, а аз съм негов !

А ти, щом ги разбираш тия работи, отвори тема на тема: "ЕЗИКЪТ" НА НИКОВЕТЕ. НАПИШИ тук. Може и прOFFесор да станеш с нищо и НИКакво затруднение- за завист на НИКаквопишещиге !!!

Анонимен231
Фичо, ти съвсем замяза на Васисуалий Лоханкин.

Добре, успял си да откриеш шаячната правда в Манхатън, това ти го признавам.

Викаш ли на жена си "Вълчица си ти, Недялке, и самка при това"?

Изчерпа мома Вероника и сега започна с Анчето Илков да ни занимаваш.

Можем и без приспивателни.

Минавам от тук Да бе да

Благодаря

Прав си никът си е повече от име

Не го сменяй

Просто ме занесе нещо, както винаги

А иначе не ми е проблем и цел да бъда проХВЕсор

А и ще стана

Но е без интерес

А форума заслужава повече от ВАК

Произвежда и сваля

Засега произведе нещо чудно

Така че ще почакам

Don Др. Фичо,

кандидатската ми, ( а по днешному - докторската), работа беше на светлинни години далеч от философията, по съвсем приложна проблематика.

Къде се буташ с твойто АОНСУ?

Минавам от тук Е анонимнико гнусен

Що така бе

Ти наси си анонимен удряй сам

Що мръсните си помисли предаваш на някой

Ех гниди бе то не миришете не воните бе СМЪРДИТЕ

Чичо Фичо Ами не че нещо, другарю, ама ти каза, че си "колега" на Едвин Сугарев, който е д-р на философските науки? А за приложна - приложна ша да е, зер АОНСУ за Канта и Гегеля денги не дает?
Чичо Фичо Няма в природата текст, по-глупешки abuse-ван от некои наши обездолени от нея форумни другари, от клетите "12 стульев" и "Золотой теленок". Беше време, когато и аз съм се кискал над тях, но обещавам, че никога вече няма да ги отворя, ей тоз ми кръст. Стигат ми за три живота.
Анонимен237
Минаващият отвсякъде- за какъв ВАК споменаваш? Ти си психо бе, човек. Че прочети си несвързаните полудумички. Просто си прочети последните 6-7 постинги и сам ще се убедиш.
Анонимен238
Минавам от тук- от критиките ти на Маркс в днешен твой постинг разбирам, че си много бос-първо, и че нищо повече не си прочел от политикономиите на капитализма и на социализма. Точно това ти е нивото на мислене.
Анонимен239
Шамполион се е озорил , но е разчел египетското писмо. Но с писмото на Минавам от тук едва ли ще се захване- безнадеждна работа. Загуби време.
Анонимен240
Иска му се на човека да е философ, ама..... чегърка в селските медии.

Фичо - изпитай го тоз! За радиолампите Тях трябва да ги знае.

ФЪРКАТИЧКО Желая ведро и светло настроение през цялата работна седмица.

Успешен понеделник 13-ти !

Анонимен242
Фичка, ти ква дисертация си защитил?

И ако си защитил неква, за кво служи?

Щото на Дон дисертацията все служи за нещо. Хич да не е, инженер е човекът.

А ти кво си? Лозунгаджия и писмописец.

Жалка работа.

Аре метла от форума.

Анонимен243
Според някои Ани Илков е гей.

Но тъй като няма вила на Албена, яхта и сметка в евро...

той е обикновен педераст.

Simplified Solutions Ани Илков очевидно е стигнал до истината, че бог не го е целунал по челото и от него голям поет няма да излезе.

И понеже остава в блатото на литераторите, единственият начин да се открои от безличната маса е да заеме някаква скандална поза.

Ged Господин Райчев,

два безплатни урока:

1. Неравенството е двигател на прогреса, промените.

2. Природaта не търпи застой.

Ха наздраве!

Редактирано от - Ged на 13/1/2003 г/ 11:19:00

Бреййй А, да прощаваш , уважаеми Ged !

Двигател на прогреса е МЪРЗЕЛЪТ НА МЪЖА !

Подкрепям втората теза.

Бреййй Извинявай, и на теб наздраве !

Не знаех, че можеш от толкова рано.

Ама то с тия леви езици...

Редактирано от - Бреййй на 13/1/2003 г/ 12:39:58

Ged Наздравето е, щото трябва да се черпи за безплатните урокове

Препотвърждавам точка първа.

Божо Е, чак пък Райчев да почерпи...дано !

Напоследък има правило - който върши работа, той черпи !

Тупурдия250
Райчев - дохтор. Сугарев - дохтор. Ани Илков - тоже. Фичо, опазил Господ -

дохтор, че и МеБеА при туй. Минаващия и той дохтор, на Фича рэцэнзент.

Едната Простотия още се не пофалил, ма и тя дохтор, обзалагам се. Ядаиба!

Простотия Я не сам дохтор, а пациент!
PICKWICK Не съм особено впечатлена от това изследване и изводите от него. Първо, защото не виждам никакво процентно изражение в подкрепа на 8-те характеристики. Второ, не виждам описание на изследваната аудитория, а смятам това за важно предвид изводите. Трето, изобщо не разбирам какво налага подобно изследване и най-вече какво е мястото на думата "език" в него? Значи, за да се направят изводите, които г-н Райчев е направил са нужни няколко неща, а именно: изясняване термина "ляво" в политически план, тъй като в социален този термин не вирее (електоратът едва ли се отъждествява в социален аспект с политическа формация последните две-три години); изясняване на термина "ляв език" и най-вече неговата езикова общност, колектив; може би на първо място изясняване целта на изследването. Г-н Райчев от бая време се опитва да обясни т.нар. преход и неговото реално или хипотетично приключване, опитва се да обясни проблемите на основните политически партии в България, опитва се изобщо да обясни аджеба защо ни е такова дереджето. Всичко това безспорно е хубаво, но според мен се прави в неподходяща последователност и с неясни цели. Най-неприятното е, че след подобен къртовски труд е редно човек излагайки изводите си да предложи някакво решение. С две думи смятам, че г-н Райчев или се е надценил в усилията си да бъде експерт в политическата и социална диагностика, или пък не прави връзка (причина-следствие) между мислите и тяхното публикуване.